Content Aware Scale fotók nyújtása-összenyomása torzítás nélkül

Ez a funkció hasonlít a Transform Tool – hoz, viszont intelligensebb mert rendelkezik Protect móddal.
Ha megnyitunk egy képet akkor ez a funkció az Edit fülön belül található, természetesen szürke, inaktív.
Azért van ez így mert minden megnyitott fotó alapból zárolt, Lock van rajta, egy lakat a szimbóluma.
Kettőt kattintunk a Layers fülön a fotóra ekkor feljön egy ablak ahol létrehozunk egy New Layert, új réteget. Ekkor eltűnik a zárolás.

Most már nem lesz inaktív a funkció, ha kiválasztjuk, és a felső szerkesztőlécen megjelenik egy Protect opció is. A legördülő menüben csak a None elérhető jelenleg. Mellette van egy embert ábrázoló ikon ez a Protect skin tones amit kattintással be lehet kapcsolni.

Most a horgonypontoknál fogva a kép alakítható és a Protect funkciónak köszönhetően az emberek nem torzulnak a képen.

De mi a helyzet ha ez kevés?

Semmi gond, bekapcsoljuk az Edit in Quick Mask Mode opciót a függőleges szerkesztőléc alján.

Következő lépésben : Image / Canvas size, itt bepipáljuk a Relative jelölőnégyzetet és megnöveljük 10 cm – rel a Width értéket.
Ekkor kapunk egy panoráma fotóhoz szükséges vászon méretet.

Bekapcsoljuk a Brush Tool funkciót, vegyünk fel színt, mondjuk pirosat, és fessük ki azokat a részeket amiket nem szeretnénk nyújtani, ebben az esetben az családot a kép közepén.

Utána Image / Adjustments / Invert , ezzel megváltozik a kijelölés.

Következő lépés váltsunk át a Channels fülön a Quick Mask kijelölésről az RGB – re.

Ha most kiválasztjuk az Edit / Content-Aware Scale funkciót akkor már megjelenik a Protect fülnél a Quick Mask lehetőség is. Válasszuk ki ezt az opciót.

Ha most széthúzzuk a képet a vászon széléig akkor a védelem miatt, Protect Quick Mask, a család nem fog torzulni, miközben a kép nyúlik.

Készen vagyunk a panoráma fotó átalakítással. Kikapcsoljuk a maszkot, levesszük a kijelölést.

Hasznos lehet a funkció akkor is ha panoráma kép két szélén lévő személyt szeretnénk közelebb hozni egymáshoz, de közben a képen más fontos részletek is vannak amiket szeretnénk megtartani, és ezáltal a kivágás-beillesztés nem elegendő.

6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Van ingyenes content aware scale is. Letöltés: code.google.com/p/seam-carving-gui/

 2. Szia!

  Köszönöm, a hozzászólást!
  Viszont a tapasztalataim alapján az Adobe termékek olyan minőséget produkálnak, amit a legtöbb ingyenes szoftverrel nem lehet elérni.
  Ki fogom próbálni amit ajánlottál.

 3. Remek cikk, köszönöm a cikkírónak! Hasznos ez a content aware szolgáltatás és már javitottam is pár fotómat!

 4. Nem érthető a cikk. “ha kiválasztjuk, és a felső szerkesztőlécen megjelenik egy Protect opció is” és ha nem? Adobe verzió számot, vagy kisebb körülírást adhattál volna! De azért kösz!

 5. Már 2010-ben kijött az Adobe Photoshop CS5, abban már működött ez funkció emlékeim szerint, 5.1-ben pedig biztos működik, ezt ellenőrizni is tudtam. A cikk 2011-es, így sejthető volt, hogy milyen verzióról van szó .. :P

  Ha esetleg 4-es Photoshop-od van, az lehet gond (már nem emlékszem hogy mikor jelent meg a content aware funkció). Ha 5-ösöd, akkor meg valamit szerintem rosszul csinálsz, mert a cikk lépéseit követve ott van a Protect opció.

 6. Szia!

  Már a négyes verzió is tudta ezt a funkciót, a channels fülön, válts át RGB csatornákra, ha a maszk marad kijelölve, akkor nem jelenik meg protect funkció, de a content aware sem kiválasztható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét