Egész arc retusálása

A tutorial során Cameron Diaz egy meglehetősen gyengén sikerült képét javítgatja a szerző lépésről-lépésre.

Egy ráncos, szeplős, csúnyácska arcot látunk. A Photoshop világában előfordul ilyesmi. Javaslat : Vegyünk egy min 200 pixel méretű képet. Ha megvan, akkor nyissuk meg Photoshoppal. Hozzunk létre egy új réteget, és lépjünk tovább a 2. lépésre.

Rendben, akkor meg van nyitva a kép és van egy új rétegünk, másold rá az eredeti réteget az újra. A rétegeknél kb. ezt kell látnod:
screenie1

(Kösz az ebaumsworld.com-nak a képért Diaz kisasszonyról)Oké, most már minden készen van, hogy elkezdjük a munkát, jelöld ki a másolat, És végezd el következőket: Filter/Noise/Media. Javaslom, az értéket kb. 3-4-re állítsuk. Most már nagyjából egy normál arcbőr felé haladunk.

Emlékezz, azt szeretnénk, ha szebben nézne ki Diaz kisasszony arca, de azért ne nézzen ki úgy mint valami mesefigura. Szóval ez most készen van az új rétegen. Most vesd össze az elmosódott képet az eredetivel. Ne aggódj, minden a tervünk szerint halad. Készíts egy maszkot (layer mask)

layermask

Fogd meg a ecsetet fekete színnel, és színezd át a szemeket, az ajkát, a haját, a szemöldökét, és egy kicsit a füleit. Színezheted még az olyan helyeket mint például az orr széle, és más árnyékos részek. Most állítsd e réteg átlátszatlanságát (opacity) kb. 50 – 75% közé, ahogy neked tetszik. Most valami ilyesmit kell látnod:

diaz1

Látszódnak már a különbségek? Hát nagyon remélem, de még egyáltalán nem vagyunk kész! Figyeld meg, hogy kiemelődtek a szemöldökök, vele együtt az ajkak, és a szemek, stb… Még variálhatsz egy kicsit a hajon, de én most hagyom úgy ahogy van.

Na most, mit lehet még csinálni, gondolhatnád?

Hú, sok mindent! Kicsit sárgának látom a fogait, az ajkai nagyon távol állnak a szép szájfényes ajkaktól, és a szemei nagyon fakók. Akkor lássuk, először nézzük az ajkakat. Fogjuk meg a dodge tool-t (34% erősséggel), jelöljük ki az eredeti másolatát, és a dodge eszközzel fessük be az ajkakat alul, vagy felül. Én az alsót választottam, az alsó ajak egy részét. Aztán a burn tool-t fogjuk meg, és azzal most a felső ajkat fessük be kicsit, de azt már csak 15% erősséggel. Még adhatsz hozzá egy kis színt!

Milyen színt… hmmm… természetesen pirosat. Válaszd ki az ecsetet, a mérete kicsi legyen. Használd a Magnetic Lasso Tool-t az ajkak kijelöléséhez. Most pedig amíg ki van jelölve, kicsit lágyítjuk kb. 3 pixellel (Select/Feather). Aztán, az új rétegen, töltsük ki az ajak kijelölt részét ilyen pirosas-rózsaszínes árnyalattal, pl ez: #FF7370. Majd a réteg blending tulajdonsága legyen: Colour. Az opacity-t kb. 55 százalékra állítsuk vagy ahogy neked tetszik. Győződj meg róla, hogy a két ajak között ki van e a szín törölve. És végezetül ezt kell látnod:

diaz2

Úgy tűnik van még egy kis javítanivaló, de ez csak szépít majd az arcon. A szeme most elég szörnyen néz ki. Csináljunk már vele valamit. Újra használjuk a Magnetic Lasso Tool-t, jelöljük ki mindkét szemet (először új réteget készítünk). Aztán úgy mint az ajkakon, töltsük ki ízlés szerint valamilyen neked tetsző színnel, Én egy szép
határozott kéket választottam, mivel hát Diaz kisasszony haja szőke ugyebár (szőke+kék=tipikus szöszi). A blend beállítást a színhez igazítsuk. Az opacity tetszés szerint, én 40%-ot választottam. Most pedig valahogy így néz ki a képünk:

diaz3

A fogak következnek. Hát, ebben az esetben, fehérebbé kell varázsolnunk őket (Image/Adjust/Hue…), Nekem nem nagyon tetszik az eredmény. Valójában, egyáltalán nem izgat, hogy néz ki a képen a foga.5. lépés:

Hozzáadunk a képhez még egy mask-ot, és ezt 22%-os Overlay-re állítjuk. Most, mentsük el a képet psd formátumba és illesszük egymásba a rétegeket. Aztán tegyük a következőket Image/Adjustments/Levels, és értéknek adjunk: 0, 0.76, és 228-at. Nyomjunk egy OK gombot. Most pedig valahogy így néz ki:

diaz4

Utolsó lépésMost már egy kicsit szebb az arc, valahogy már napbarnítottabbnak látszik. Most pedig az utolsó lépés, Image/Adjust/Hue… 0, -2, -6. OK. Kritikus szemeim látják már a különbséget. De most újra, mindent tetszőlegesen. Tovább javíthatod a dolgot, új maskokat készíthetsz, esetleg elmoshatod a szegélyeket, és élesíthetsz rajta, stb… De gondolom megkaptad az induló löketet. Most nézzük meg ezt a szörnyű arcot, és a javított változatot, a különbség messziről látható.

beforeandafter

Töltsd le a PSD fájlt.

Az angol, eredeti leírást írta: omni
Fordította: zoell (zoell@freemail.hu)

20 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szia!!!!Problémáim vannak,valószinleg az én kezdő tudásom miatt de szeretném hogyha segitene valaki tehát először is!
  Hozzunk létre egy új réteget, és lépjünk tovább a 2. lépésre.

  Rendben, akkor meg van nyitva a kép és van egy új rétegünk, másold rá az eredeti réteget az újra. A rétegeknél kb. ezt kell látnod:
  Új réteget de miből???
  hogyan kell rámásolni??

 2. just, ha teljesen most kezded, akkor javaslom, hogy az Archívum régebbi hivatkozásait szépen egyesével tanulmányozd át, mindig visszalapozva a régebbi írásokhoz, van leírás az alapvető eszközhasználatokról az oldalon.

  De egyébként egy kis hirtelen help: A PS-ben az alapképet mindig békén hagyjuk. Az első lépés mindig az, hogy az alapképet egy új rétegre másoljuk, és azon folytatjuk a munkát. Ezt többféleképpen is megteheted: 1. Layers menü, “Duplicate Layer”; 2. a Layer palettán jobb gombbal kattintva “Duplicate Layer” vagyis réteg duplázása; 3. A Layer paletta jobb felső sarkában a kicsi jobbra mutató ikonra kattintva kiválasztod a “Duplicate Layer”-t; 4. Ctrl+J billentyűkombináció. Mind a néggyel ugyanazt éred el.

  Cytty, nem tudjuk, hogy mi az az “ez”, ami neked kell, továbbá az sem világos, hogy mit szeretnél letölteni. Képet? Programot? Munkafájlt?

 3. Az “egész arc retusálása” nem program, hanem egy lecke, vagyis tutorial. Ez egy útmutató kalauz a kép elkészítéséhez. Az elkészítéséhez szükséges program neve Photoshop, ha precízek akarunk lenni, akkor Adobe Photoshop. Minden tutorial alján találsz egy linket, a szabályzatot, és abban egy további linket az Adobe honlapjára, ahonnan letölthetsz egy 30 napos ingyenes próbaverziót. Természetesen ez egy komoly lap, tehát regisztrálni kell a letöltés előtt. Próbálkozhatsz egyéb helyekkel, amiket kidob a Google a Photoshop címszóra, de nagyrészt utanott fogsz kikötni, és ugyanaz a programot kapod. Esetleg az a másik oldal fog ugyanarra a helyre irányítani, az Adobe oldalára. Ott nem muszáj a belinkelt Extended változatot bejelölni, a kezdőknek úgysem nyújt többet, mint amennyire szüksége van, és az ára jóval több. Keress rá a sima CS3-ra vagy CS2-re. Nincs sok különbség a kettő között, a CS3 kezelőfelülete szerintem túl van bonyolítva.

 4. ‘sszuskulcs! Itt van e’!
  http://i245.photobucket.com/albums/gg80/BonFire_bucket/ps_download.jpg

  Ezen kívül minek nem megy még a letöltése? Az Adobe oldalán ráböksz a Download-s ra (letöltések), azon belül a Trial downloads-ra (próbaverziók letöltése). Kijön ez az oldal. Ott kiválasztod a programot, ez esetben a Photoshop CS3 Extended-et. Alatta van, hogy megveszed (Buy), kipróbálod (Try), vagy tájékozódsz róla, tehát többet akarsz tudni (Learn more). Itten a Try-t kell kiválasztani, mivel ez az ingyér’ trial. Erre kijön egy oldal, ahol regisztrálni kell. Ekkor arra a szép nagy sárga mezőre kattintol, hogy “Create an Adobe account” (Új Adobe számla létrehozása). Ezt a lapot ugyanúgy mint minden regisztrációs oldalon, értelemszerűen kitöltöd. Beírod a nevedet, e-mail címedet jelszót, satöbbi. A pirossal csillagozott mezők kitöltése kötelező, a többi nem fontos. Ha létrejön a regisztráció, kapsz egy visszajelző e-mailt, az e-mailcímedre, ami tartalmaz egy linket. Erre kell kattintani, hogy megerősítsd a regisztrációdat. Ekkor visszakerülsz az Adobe lapjára, és belépsz az Account-odba. Utána pedig szépen letöltöd a programot, majd feltelepíted a gépedre, és használod egészséggel 30 egész napon át.

  Egyéb kérdés?…

 5. én megcsináltam mindent úgy ahogy levan írva de ronda lett… az egész elvan mosódva. valamit rosszul csinálhattam? :S

 6. Most direkt próbából simán rákattintottam a linkre, és letöltötte egy pillanat alatt. Esetleg ha nem akarja az igazságot, próbálj jobb gombbal kattintva a “hivatkozás mentése más néven” menüponttal!

 7. Én megcsináltam az egészet , egy saját képemen , tök jól sikerült , de nem tudom megnyitni csak a photoshopban , és így semmilyen honlapra nem tudom feltenni , mit csináljak hogy normálisan nyissa meg?

 8. Esetleg “Save as for web and devices”… Egyébként az utóbbi időben azt figyeltem meg, az esetek nagy részében a PNG kisebb fájlméretet ad, mint a JPEG. Még akkor is, ha a JPEG minősége 60%-osra van állíva, ami hát elég csúnya. Ezért én inkább a PNG-t javasolnám. De ezé képenként változik. Meg kell nézni, hogy melyik adja a kisebb fájlméretet és a legszebb képet. Az előnézeti ablak alján mutatja az előre kalkulált méretet. Tapasztalataim szerint a JPEG-et 80%-os nál lejjebb nem érdemes venni, mert már elég csúnya lesz. A PNG nem csinál olyan roncsolásokat, mint a JPEG.

 9. Mentsd el egy olyan képformátumban, amit fel lehet tenni a netre, honlapba illesztve. Ilyen a JPG, GIF vagy pl. a PNG. Valószínűleg számodra a JPG lesz a jó választás, mert ez eredményezi a legkisebb fájlméretet, így gyorsabban fog letöltődni a látogatók számára.
  Photoshop-ban nyisd meg a képet (ennek a kiterjesztése most valószínűleg PSD) és utána a FILE menüpontban keresd meg a “Save as …” vagy a “Save for web…” opciót. Mindkettővel el tudod menteni a fotót JPG kiterjesztésű fájlként.

 10. Ja, a másik ráfázol dolog a gif-ben való mentés, ha rossz színmennyiséget(?) választ az ember “gyönyörű” szemcsés tud lenni.

 11. bubu001: igen valóban rosz lehet az eredmény, ha a színek száma nem kellően magas, hiszen ekkor a színátmeneteket “kerekíti” a program, tehát sokkal durvább lesz a kép.
  A gif egy nagyon régi formátum, ebből adódik az egyetlen előnye: minden böngésző ismeri. Sokan ma is IE6-ot használnak, az sajnos sem az alfa csatornával, sem a png-vel nem tud mit kezdeni (igaz vannak rá JS-ben hackek, bár jobb lenne ha kihalna már a 6-os).
  Honlapra nekem a png nagyon bejött, sokkal használhatóbb az átlátszóság miatt, mint a jpg (persze ez nem minden honlapnál szükséges).
  A fileméret sem lehet gond, hiszen nagyon nagy sávszélességek vannak már.

 12. Én általában csak akkor használok gif-et, ha bannerről van szó, de volt már, hogy véletlen túl “optimaizáltam” a méretét, emiatt ronda lett mint a bűn. :D

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét