fényképek méretre vágása

Napjainkban egyre többen és egyre többet használnak digitális fényképezőgépet, mely a gép beállításaitól függően változó méretű és minőségű képet fog készíteni. Amíg otthon nézegetjük őket a monitoron, a méret (szélesség – magasság) tulajdonképpen mindegy, a "gond" ott kezdődik mikor szeretnénk kinyomtatni akár házilag, akár úgy hogy beadjuk vmi fotólaborba egy CD-n.

A képet a beadás előtt illik/érdemes méretre vágni, hogy pl. illeszkedjen a családi fényképalbumba. A méreteket (a jobb oldali oszlop értékei miliméterben vannak megadva) az alábbi táblázatból lehet megtudni:

9×13 => 90×130
10×15 => 102×152
13×18 => 127×178
15×21 => 152×210
21×30 => 210×297
25×38 => 254×381

A vágást a photoshop "crop" eszközével lehet megcsinálni.

Használati útmutató:

A táblázat segítségével határozd meg, hogy milyen széles és magas kell legyen a kép (például most szeretnék egy 10×15-ös képet, úgyhogy ehhez a 102mm (szélesség) és a 152mm (magasság) tartoznak hozzá mint értékek. Természetesen ha nem fekvő, hanem álló képet akarsz, akkor ez a két érték felcserélődik.

A photoshop-t megnyitva válaszd ki a "crop" eszközt, ekkor a program tetején megjelenik az ehhez tartozó beállítás.

  • width = szélesség
  • height = magasság
  • resolution = felbontás
  • pixels/inch = a felbontás mértékegysége (mennyi pixel jut egy inch-nyi területre)

A fentiek értelmében be kell állítani (még vágás előtt!), hogy

  • width = 102mm
  • height = 152mm
  • resolution = 300 (a felbontás nagyságát nyomtatás esetén ajánlott 300-ra beállítani)
  • pixels/inch (ezt így kell hagyni, nem igényel beállítást)

Amit ezzel megvagy, mehet a vágás. Most már a kijelölt terület arányai állandóak lesznek (102:152), így mindegy hogy a képből mely részletet választod ki, a végeredmény (vágáshoz kattints duplán a kijelölt területbe vagy nyomd meg az ENTER billentyűt) biztosan a fent megadott szélességgel és magassággal, illetve felbontással fog rendelkezni.

Amint megvagy a vágással, a képet mentsd el pl. TIF formátumba, mely egy veszteségmentes formátum (a jpg, a gif, a png stb… mindegyik veszteséges formátum, ezáltal lesz kisebb a kép mérete és rosszabb a minősége)

Nagyjából ennyi lenne amit tudni érdemes erről a műveletről, ez alapján már szépen-apránként bővülhet a családi fotóalbum. :)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét