Fókusz manipuláció

Ha el szeretnénk érni azt, hogy képünk egy bizonyos pontját figyeljék meg mások, elég néhány egyszerű lépést elvégezni, hogy meghatározzuk az általunk kívánt “fókusz pontot”. A következő néhány lépésben mindenki elsajátíthatja ezt a trükköt.

Megjegyzés: a haladók használhatják a Layer Maskot, ilyenkor duplikáljuk a képet, és ennek alapján folytassuk a tutorialt.

Először is nyissuk meg a retusálni kívánt képet. Érdemes olyan képet választani, melynek minden pontja éles, a jobb hatás érdekében. (Ha a képet Backgroundként kezeli (le van zárva), Jobb Gomb – Duplicate Layer… majd Ok, innentől a Copyval dolgozzunk.)
Én ezzel a képpel dolgoztam.

Nyomjuk meg a Q-t (Enter Quick Mask), majd válasszuk ki a Gradiant Toolt (G) a következő beállításokkal:

Döntsük el, a kép melyik pontját kívánjuk “fókuszponttá” tenni, (a kép közepével egyszerűbb dolgozni) majd klikkeljünk a kívánt pontra és a gombot lenyomva tartva húzzuk el a kép széléig. (A távolság tetszés szerint növelhető/csökkenthatő, utóbbinál erőteljesebb lesz a fókusz, míg előbbinél kevésbé.) Ekkor egy halványodó piros kör jelenik meg a képen.

Nyomjuk meg ismét a Q-t (Exit Quick Mask), majd válasszuk a Filter – Blur – Gaussian Blur-t. Itt adjunk meg egy 0,5-5 közötti értéket érzésre, figyeljünk arra, hogy ne legyen túl elmosódott a kép széle.

Ha élesíteni szeretnénk a fókuszon, egyszerűen nyomjuk le a Shift+Crtl+I-t (Select – Invert Selection), majd válasszuk a Filter – Sharpen – Sharpen-t vagy Unsharp Mask-ot.

Ha ezek után ránézünk a képre, szemünk pár másodperc alatt rátalál a legélesebb pontra a képen – így pontosan az történik amit mi szerettünk volna;)

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. ezt egyszerűbben is meglehet csinálni. 1 lépésből
  magyar photoshoppom van ugyhogy magyarul írom, de megpróbálom angolul is.

  magyar:
  1.
  szűrő->renderelés->megvilágosítási effektusok. Ott kiválasztod, hogy görbe, lekicsinyíted/felnagyítod akkorára amekkora a rész amit szeretnénk, hogy azt nézzék meg először. Ezután oldalt beállítod úgy hogy ne lehessen annyira észrevenni. :) és OK. KÉSZ!

  Angol:

  filter-> render -> lightingeffects. Ott kiválasztod, hogy curved. A többit fennt olvasd!

  (KEZDŐKNEK EZ AJÁNLOTT)

  Andreiy

 2. Khmm! Nem tudom, hogy elolvastad-e a tutorial címét! “Fókusz manipuláció” Itten tudniillik nem arról van szó, hogy a kép egy részét világosabbá tesszük a többinél, hanem élesebbé. Persze, egy képelemet ki lehet emelni megvilágítással is, csak ez nem az a tutorial.

  Egyébként ha már a magyar Photoshopnál tartunk, nem tudom olvastad-e hogy “válasszuk a Filter – Blur – Gaussian Blur-t.”? Ha jól tévedek, a magyar felületen Szűrő/Életlenítő/Gauss életlenítő ez a menüpont. Tehát életleníteni kell a képet, ha ugyan van ilyen szó a magyar nyelvben. (pirossal alá van húzva)

  Mellesleg mutasd már meg, hogy hol van a Lightning Effects-ben a “Curved”!
  http://i245.photobucket.com/albums/gg80/BonFire_bucket/lightning_effects.gif
  Van “directional” (irányfény), “spotlight” vagyis pontlámpa avagy reflektorfény, és van “omni”, amit magyarul a szakmában csak fejgépnek hívnak.

  Szóval lehet, hogy nem ártana lecserélni a PS-t angolra, valamint elolvasni, ami a tutorialban le van írva (esetleg el is készíteni vagyis tesztelni), és akkor nem állítanál ilyeneket!

 3. Sziasztok, a render effekt csak segíthet, a legjobb, a blur -lensblur előtte “kerek shape” maszk, hogy egyre homályosabb legyen ne pedig élesen.. rátesz egy maszkot, visszaváltod a mask gombot, és kijelölés lesz belőle, majd megcsinálod a filtert…és kész is. én is a blurra szavazok..

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét