Hajszín retusálása

Ebben a tutorialban a haj átszínezésének a rejtelmeit mutatom be Nektek. Szerintem nagyon egyszerű pár lépés csak az egész és elég látványos eredményt érhetsz el vele.

1.) Először is nyiss meg egy fotót amin dolgozni szeretnél.

2.) Hozz létre egy új réteget.

3.) Színezd át a haját egy tetszőleges színnel.

4.) Ezután már csak tőled függ, hogy milyen hajat szeretnél csinálni. Az Opacity-t állítsd egy alacsonyabb értékre és a Paint Bucket-el tudod állítgatni a színeket.

Ime néhány variáció:

Ugye hogy egyszerű? ;)

Forrás: http://www.bluesfear.com/tutorialframe.php?tid=380

C5ALAMAD3

34 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Hol találom a Paint Bucket-et? Már vagy ezerszer végignéztem és nem találtam, nem tudom megváltoztatni a színeket. Köszi

 2. Annyira Egyszerűen irtad le , hogy a 2. lépésnél elekadtam….
  Ha a paint buckettel a hajára megyek..az egész kép oylan lesz,,hogy csinálom csak a haját be ?

 3. Szerintem tök egyszerű,csak az a baj, hogy sötétebb (mondjuk barna) hajszínt nem sikerült szőkére “varázsolnom”..A paint bucket= a vödröcske :)

 4. Jó egyszerű, de sötét hajnál semmi eredménye, a te képednél sem változik a a fekete rész a lenövés vagy mi az, hát egy szőkítés ráférne a csajra.
  Köffi

 5. azért nem változik mert nem értetek hozzá… nektek mindenre írni kéne ezer lépéses tutorialokat, hajszálanként átszinezni mindent. folytatom egy ötödik vagy nemtudom hanyadik lépéssel az elégedetlenkedők számára: ahol túl sötétnek találod és még világosítani szeretnél, ott állíts a kijelölés fényerősségén. vagy válassz világosabb színt alapból. esetleg máshogy állítsd az átfedést… stimm? :D

 6. OK. én értelek, de feketéből akkor sem tudok (mea culpa) szőkét kreálni, de ha Te ezzel a technikával megcsinálod, akkor én fejet hajtok előtted és csak magázni foglak, mert a mestereket úgy illik.

 7. Bocs,de nem mindenki használja évekóta.Tudod vannak kezdők,főleg itt.Ezért tutorial az oldal címe….

 8. Szia!
  Gondolom már nagyon idegesítenek ezek a kérdések de ezt meg szeretném kérdezni.
  Nekem Photoshop CS3-mam van és ott sehol sem találom a paint bucket-et.
  Tudnál segíteni?

 9. Ha jól megnézed az utolsó képet, azon a palettán éppen az van kijelölve. Kicsi a kép, de mindig egy festékesbödönt keress az eszközök között. Kattints az eszközökre jobb gombbal, hogy mindet láthasd. A Gradienttel egy csoportban van. “Paint Bucket” a.m. “Festékes Vödör”

 10. NYugi gyerekek!

  Én is kezdő vagyok, de ha ennyire nem megy, akkor talán az eszköztárral kellene kezdeni, és nem hajfestéssel!
  Nézzetek egy-két tut-ot a http://www.youtube.com-on, és ott láthatjátok hol a p. bucket tool!
  Hajrá tutoriál készítők!

 11. Hi!
  Nagyon tutkó az elgondolás. Több helyen hallottam erről az eljárásról. Én még nem próbáltam ki, de nagyon működik szerintem. Amiatt tutkó, mert az ecset erőségével tudod állítani a hajlenövévének a hatását. Ezelőtt Lasso Tool-t használtam vagy az egész képet beszíneztem a haj színére és utánna a felesleget levakartam, de ezeknél az eljárásoknál a lenövési részt nem tudtam érzékeltetni. Túl dúrva volt az átmenet.
  Hétvégén kipróbálom ezt a módszert.
  Hi!

 12. hej hol találom a paint bucket meg a másikat?
  és a csaj haját mivel szinezted ki? ecsettel? nekem ien ratyi lett :S

 13. mért kell értetlenkedni? talán nem egyből haj átszínezéssel kéne kezdeni mindenkinek a Photoshop-ot, hanem valami alapabb tutorral. ezer helyen található alap PS tutor (kezelőfelület), csak kicsit szét kell nézni…

 14. Hát igen, de ez talán azért tetszik sokaknak, mert sikerélménnyel párosul. Ugyanis, az alapok elsajátításához is szükség van kisebb-nagyobb sikerekre. Azt úgy nem lehet tanulni, hogy én akármilyen kijelöléseket csinálok, csak úgy lárpúrlár, aztán meg kitöltögetem, valamilyen színnel. Kell, hogy legyen az egésznek valami apropója. Ezért talán elnézhető, ha egy ilyen tutorial népszerű. De egyébként pont ez a dolog nem tartozik az alapokhoz, ebbe inkább a haladóknak kell belevágni. Először is meg kell tanulni hajat kijelölni, és az nem piskóta. Ott már fel kell kötni a fehérneműt. Aztán ha az már megy, akkor valószínűleg senkinek nem lesz probléma a további lépések elvégzése.

 15. szasztok!
  nem is lenne semmi baj vele, ha értlemesen le lenne írva..lehet h én vok a hülye, de téélleg egy ketdő ezt hogy csinálná meg?? aki életbée nem látott még photoshoppot??..szerintem sehogy….szal acsak azt akarom h meg próbáltam megcsinálni ahogy írva van, de eccerűen nincsenek is oan dolgok…nem értem mért van ez..na mind1 lehet bennem van a baj, de ez akkor sem egyértelmű leírás…
  köszi szépen, aki tud segíthet:D
  pussss

 16. Uuuuuuuhhhhhhhhhhhhhh!
  Szóval, a hajfestés egy nehéz bonyolult munka a haladó felhasználók számára is! Egy kerző számára még nehezebb!
  Ha könnyebb gyakorlatokkal megalapoznád a tudásodat akkor érthetó lenne ez a leírás is.
  Különben ez már fentebb elhangzott!
  Tehát, hajrá! A tutorial.hu-n van egy mázsa könnyű gyakorlat ha tizet meg tudsz már hiba nélkül csinálni akkor menni fog a hajszínezés.
  Hi!

 17. Szóval az a baj, hogy “nem is lenne semmi baj vele, ha értlemesen le lenne írva..” Hát én meg ezt a kommentet nem értettem! Tutorialt írni nem könnyű, egy gyakorlottabb ember hajlamos elfeledkezni arról, hogy van olyan is, aki először látja a programot. Ilyen példát sajnos én is sokat látok. A szerzőknek mindenképpen felelősséggel kell elkészíteni az anyagot. Aztán ez vagy sikerül, vagy nem. De ott már tényleg nem a szerző a hibás, ha valaki még azt sem tudja megfogalmazni, hogy mi a kérdése.

  Tudunk segíteni, alexis18, szívesen segítünk is, csak ahhoz fel kell tenni a kérdést! Azt hiszem, a kommentedből éppen az maradt ki!

 18. Sziasztok!
  Valaki segíthetne…nekem az egészet beszinezi nem csak a haját…hogy lehet csak azt?
  Már halálra idegesít…de rá akarok jönni!Ha másként nem akkor úgy ha valaki segít…
  Előre is köszi!

 19. Kijelölted egyáltalán a haj területét, mielőtt ráborítod a színt? Mert van egy olyan gyanúm, hogy nem. Hogy pontot tegyünk végre erre a gyakorlatra, megpróbálok néhány ködös részt világosabbá tenni.

  1. A tutorial nem tér ki rá részletesen, hogy hogyan végezzük el a festést. Már csak azért sem, mivel ez egy haladóknak szánt gyakorlat, és előfeltételezi, hogy aki belefog, az tudja az ecsetet is kezelni.

  2. A terület kifestésének több módja is van. Néhányat ismertetnék.

  a) Új rétegen a haj területét kijelöljük valamilyen kijelölő eszközzel, mondjuk pennel vagy ecsettel. Ha a kijelölés kész elővesszük a festékesbödönt [gyorsbillentyűje a G] és egy színt borítunk a kijelölt területre.

  b) Nem jelölgetünk semmit, hanem (új rétegen) elővesszük az ecsetet [B], kiválasztunk egy szimpatikus színt, szépen kifestjük.

  c) Színszűréssel viszonylag hatékonyan ki lehet jelölni a haj területét, ezt a kijelölést el tudjuk menteni, egy új adjustment réteghez maszkként hozzákapcsolhatjuk, és ha a solid (egyszínű) adjustmentet használjuk, a rétegre egy duplaklikkel be tudjuk állítani a kívánt színt.

  d) Egy Hue/Saturation (színhőfok/telítettség) adjustment réteggel változtatgatjuk tetszőlegesen.

  Lehet válogatni, kinek melyik a szimpaitkusabb. De egyvalamit nem szabadna kifelejteni. Emberek, először tanuljuk már meg kijelölni azt a hajat, mert az a legalapvetőbb művelet! Erre nem is kell ennél jobb tutorial: http://www.tutorial.hu/alakok-kivagasa-ii/

  Ha ez már megy, akkor jöhet a hajfestés. Persze, nem muszáj megfogadni a tanácsot, lehet vele küszködni, ha valakinek úgy tetszik! Ebben az esetben nem szóltam!

 20. Hello!

  Nekem egy kisebb problémám lenne, mégpedig az hogy ha valakinek fekete a haja azt sehogy sem lehet festeni, se vektorosan se így. De ugyanígy elmondható minden más fekete dologra hogy festeni nem lehet őket sehogy sem, vagy legalábbis nekem nem jött össze. Ha van valakinek valami ötlete azt szívesen venném.

  Előre is köszi!

 21. Nem tudom, hogy a korábbi kommenteket szoktad-e olvasni?
  http://www.tutorial.hu/hajszin-retusalasa/#comment-2468

  Ez egy megoldás, persze nem százas a dolog. A fekete hajnál (akárminél) ott kezdődik a probléma, amikor semmilyen árnyalat nincs a feketén kívül, maximum a csillogás. Bármit is festünk, általában a középtónusokat változtatjuk meg, majd ehhez képest változik a fény és az árnyék. Na most, ha a középtónus és az árnyék egy színű, ott áll meg a tudomány. De az csak a fénykép hibája. Amin nincs információ, azzal nincs mit kezdeni. Kérdezz meg egy fotóst! Igazat fog adni, hogy először olyan képet kell csinálni, amivel dolgozni is lehet. És lehetőleg nem mp3 lejátszóval kell fényképezni ;)

 22. Hello!

  Köszi a segítséget, körbe kérdeztem fotós kollégáimat is és ők is nagyjából ezt mondták :)

 23. Fekete hajat lehet szőkiteni!
  Úgy kell gondolkozni ahogy a valóságban van. A fodrász is előbb kihidrogénezi a hajat és utánna viszi bele a színt.
  A lényeg az, hogy csak mogyorószőke árnyalatot lehet elérni a képen, hogy élethű legyen.

 24. Igazibóól én úgy csináltam meg h . úgy tudod befesteni a haját hogy megnyomod a “q” billentyűt az a gyorsmaszk….

 25. nemezért vagy azért de…amikor paint buckettel átszinezem a hajat ugyanolyan sárga avgy szőke vagy mittomén milyen marad…nem erre a képre gondolok mert nem ezzel a képpel csináltam…de ez vhogy…érthetetlen vagy nemtudom…utána nemtudom mitkéne csinálnom…

 26. Pati: ha a kijelölésed megvan, akkor új réteg, oda borít színt, majd állítgat réteg keverési módot/átfedést.

  Ettől szerintem jobb, ha a hajat kijelölve ctrl+j-vel (layer via copy) új rétegre rakod, majd ctrl+u (hue/saturation) a csúszkákkal, esetleg a colorize-vel játszadozol.
  Utána -ha akarod- itt is lehet még állítgatni a réteg keverési módot/átfedést.

  Ha így sem megy, akkor képfeltöltésre dobd a képet, meg egy screenshotot és megnézzük, mi a gond.

 27. Én még nem próbáltam ki. De ne kérdezzétek állandóan hol a Paint Bucket hanem olvassátok el a kommenteket hátha valaki már kérdezte és így a tutorial írójának se senki másnak nem kell 80x leírnia.

  Akik válaszolnak:
  Ne válaszoljatok mindenkinek hagyjátok szerintem had olvassanak vissza mert azért senkinek sem árt egy kis visszaolvasás.

 28. @Mancsika: tudjuk, viszont azt is tudjuk, hogy sokan soha nem fogják visszaolvasni a kommenteket, mert egyszerűen fel sem merül bennük, hogy valaki talán már megválaszolta (néhányszor). Ezért kérdezik meg újra és újra.

  Mi pedig néhányan vagyunk olyan türelmesek – és időnk mint a tenger –, hogy ráérünk újra meg újra leírni. Habár van az oldalnak egy olyan jó funkciója, hogy minden komment mellett megjelenik a Permalink. Van amikor csak ezt teszem be, és a gyanútlanul rákattintót ezzel közvetlenül oda lehet irányítani egy-egy konkrét kommenthez, ahol le van írva.

  No és persze végül – de nem utolsósorban – van amikor az oldal gazdája unja meg a fölösleges kérdezősködést, és szó nélkül törli a posztot. (Tudom, mert a mailjeim között megjelenik azért.) Ilyenkor a kérdező nagyon meglepődik, amennyiben nem olvasta el a minden poszt alatt álló szabályzatot, mert abban világosan le van írva, hogy mikor lesz törölve egy-egy kérdés. Szóval nem árt azt sem elolvasni.

 29. A fekete hajjal tényleg nehéz mit kezdeni, de ha a hajból kivesszük előtte az összes színt mind ha fekete fehér fotó lenne akkor lehet hogy van esély rá szőkét festeni. ez csak egy ötlet még nem próbáltam ki. Én a szelektív színkeveréssel szoktam a haj színét variálni. Bocsika de én magyar Photoshoppal dolgozom,ezért nem mindenek tudom az angol megfelelőjét, ha leírást írok akkor szótárt használok odaírom magyar-angol+ gyorsbillentyű. A gyorsbillentyű ha az alapméreteztet használja mindenki gyakorlatilag nemzetközi nem számít a nyelv.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét