Holdfényes tenger

Ez a tutorial remek példa arra, hogyan lehet csak Photoshop segítségével valósághű képet készíteni. Az ötlet nem tőlem ered, én csak finomítgattam rajta, valamint lefordítottam.

1. lépés

Nyiss egy új dokumentumot 800*800-as felbontásban. Majd az egészet töltsd is fel az éjszakai ég színével –ez nálam: #001020

2. lépés

A hold. Kérj egy új layer-t. Most jelöld ki a hold körvonalát az Elliptical Marquee Tool (hotkey:M) segítségével, célszerű a kép fenti részébe helyezni. (Ha tökéletes kört szeretnél rajzolni akkor a kijelölés közben tartsd nyomva a shift billentyűt). Ha megvagy az előtér (Foreground) színét állítsd #F0FAFF –re. És most töltsd fel vele a kijelölt területet. Majd a következő szűrőt alkalmazod: Filter > Artistic > Sponge. Az alábbi beállításokkal:

HA eddig mindent jól csináltál valami ilyesmit kellet, hogy kapj:

3. lépés

Ezek után állítsunk egy kicsit a fényerején és a kontrasztján, így:

Valamint egy kis blur is kell, tehát: Filter > Blur > Blur More.

4. lépés

Jobb egérgomb a hold layerére és válaszd a blending options-t. Az outer glow –t az alábbi értékek szerint módosítsd:

Ezzel a hold kész is van. Jöhet a tenger.

5. lépés

A tenger. Új layer-t kérj , majd töltsd fel az éjszaka színével: #001020. Fontos, hogy a background szín fehér legyen. Ha megvagy: Filter > Render > Fibers –az alábbi beállításokkal, hogy valami ilyesmit kapj:

Az így elkészült layert elforgatod 90° -al: Edit – Transform – Rotate 90° CW. Majd ügyesen addig mozgatgatod kis layered míg valami hasonlót nem kapsz:

Ha eddig megvan akkor : Filter – Blur – Gaussian Blur : 1pix-es radiussal.

6. lépés

Ismét új Layer. Fehér színű 9-es éltelen ecsettel húzol egy egyenest a holdtól a tenger felszínéig. Majd Edit – Transform – Perspective. Ez arra jó, hogy a képen látható módon széthúzzuk az ecset vonalát.

Ha ez is megvan akkor : Filter – Blur – Gaussian Blur : 100 pixel-es radiussal.

7. lépés

A tükörkép. Új layer. Most a tengerfelszínén, az alább látható kép mintájára rajzolunk egy éltelen ecsettel egy fehéres vonalat. Így:

Ezek után, Filter > Stylize > Wind (Blast –al és Left-el ). Majd megismételjük csak right-al.

Ha ez megtörtént akkor a layer áttetszőségét vedd le úgy 35%-ra, vagy ahogy tetszik. Ez a layer is kapjon egy kevés Motion és Gauss Blurt de ezt már rátok bízom. Ja igen: A csillagokat pedig kisebb-nagyobb méretű ecset pöttyel és egy kis blur-al készítettem. Majd egy kis csinosítgatás radírokkal. Íme a végeredmény:

Írta: Mikk
Forrás: http://gdportal.extra.hu

69 HOZZÁSZÓLÁS

 1. hm, jó
  amit nem értek hogy hogy lehet az 5 ös lépés végénél az a világos szürkés tenger, már a 6 os lépésben olyan sötét tengernek látszó??

 2. hello!!

  Ki szerettem volna probálni ezt az effektet, minden jool ment a Filter/render/Fibers mozzanatig.Ezzel aza problámám hoyg nekem a photoshopba nincs a renderbe Fibers nevű effekt. 7.0 Photoshopom van. Esetleg máshol megtalálom?
  köszi

 3. Áhh. Rájöttem. Ezt még a tengeri tükröződés előtt kell. Szóval, a tengeres layert duplikálod, majd Rectangular Marque Toolal kijelölön a tenger részt, és befested az éjszaka színére. Ezután az opacity-t 92-re állítod, és a contraston állitasz.

 4. a Tetves 5. lépésnél elakadtam , ha uj layert kérek , és meg akarom csinálni a tengeri ,,Fibers” -t , akkor azt irja hogy – Could Not Complete This Fibers command , beacuse the selected area is empty –

  DE MI ÜRES ? MÁR VAN FEKETE HÁTTÉR + HOLD…:S

 5. Vegita, nekem is elárulhatnád, hogy sikerült kiküszöbölnöd azt a problémát, mert nekem nem megy…

 6. Az 5-ik lépés: Az eszköztár alján található az előtér, illetve a háttérszín. Az előtér színe legyen:#001020. A háttéré:FFFFFF. Létrehozunk egy új layert, ami egyelőre üres. Ezt az üres területet kell először is kitölteni az előtér színével, majd utána alkalmazni a Fibers szűrőt. A render típusú szűrők alapesetben azzal a két színnel dolgoznak, amik elő- ill. háttérszínnek be vannak állítva. Ha pedig üres területre próbáljuk alkalmazni, akkor fogja kiírni ezt a parancsot “Could Not Complete This Fibers command , beacuse the selected area is empty” – Nem teljesíthető a Fibers parancs, mert a kiválasztott terület üres. Ez a progi részéről nem szívózás, hanem segítség, mivel még gyakorlott felhasználókkal is megtörténik, hogy eltévednek a rétegek között.

  Még egy jótanács: Munka közben mindig figyeljük árgus szemekkel a layer palettát! Soha ne zárjuk be egy percre sem. Ha néha zavar a munkában el lehet tüntetni, vagy újra megjeleníteni a tabulátorbillentyű lenyomásával.

 7. sziasztok…látom mások is elakdtak…de azért láccik h elég kezdö vok mert én az 5. képésig se jutottam el..igaz nekem magyar változat van..és nehezebb megtalálni a dolgokat mert ugye ti angolul irtok…de nekem az a gondom, hogy a 4.lépésnél jobb gomb a holdon…de foggalmam sincs h hova kéne kattintani…vhogy egyik se tünik jonak..az az ablak ami itt, soha nem jelenik meg…hmm….pls…help…:)thx

 8. A 4. lépésben nem a képre, hanem a layer-re kell kattintani, amit jobb oldalon alul találsz meg (ügyelj rá, hogy arra a layerre (rétegre) kattints, amin a hold van !). Ja, és magyar változathoz használd a photoshop szótárat, amit le tudsz tölteni innen az oldalról is (ha jól emlékszem).

 9. Hello!!!
  A Render-nél én se találom a FIBERST!!!
  Pedig nekem is photoshop 7 van…
  Vagy ezt külön le kell tölteni?

 10. Nem külön kell. Ha van is, akkor egy későbbi verzióban. A CS3-ban például benne van. A 30 napos trialt letöltheted az Adobe oldaláról. Egyébként meg lehet csinálni máshogy is. Én pl. render-eltem egy felhőt, aztán különféle torzításokat, (Ripple, Ocean ripple, Waves stb.) egy kis Motion Blur, egy kis Shear, meg ilyenek. Jó, tudom, elég kacifántos a dolog, de ha nincs, akkor egy kis találékonyságot kell bevetni. Másik tipp: Próbálj meg valamilyen perspektivikus óceáni látképet letölteni, aztán használhatod patternként, vagy ecsetnek definiálva, de a legtutibb, ha torzítónak használod. Készíts a jpg-ből psd-t, aztán felhőgenerálás, majd Distort/Displace. Ez garantáltan beválik.

 11. Háát igen,mivel sehol sem találtam,torzítottam…….effektet kerestem….patternt használtam…:)

 12. Nekem valamiért a hol körüli fény nem látszik, pedíg minden ugyanúgy van beállítva…

 13. *hold Valaki mondja már el, hogy hány rétegnek kell a 6-os lépésnél összesen lennie, meg ilyenek…

 14. Valószínűleg kihagytad a 4. lépést, mert ott adja hozzá a glóriát.
  Hogyaszondja: “4. lépés jobb egérgomb a hold layerére és válaszd a blending options-t. Az outer glow –t az alábbi értékek szerint módosítsd:” Az outer glow egyébként külső glóriát jelent szó szerint.

  Egy posztot, meg nem szükséges kétszer is betenni. Akik figyelik az oldalt, észreveszik, ha új komment érkezik, és válaszolnak is, csak lehet, hogy éppen akkor nem érnek rá.

 15. Oks, de am megcsináltam a 4-est is, de utána megoldottam külön a fényt, úgy, ahogy a fehér csikból lett csinálva. De azért kösz. : )

 16. Lehet, hogy csak azt tévesztetted el, hogy nem szüntetted meg a kijelölést, ezért nem sikerült megcsinálni, mert egyébként ez lenne a módja. Egy másik hiba is fennálhat, tudniilik, ha nem külön rétegre készítetted a holdat. Abban az esetben sem lesz glóriája. Az is igaz, hogy a rétegek között is könnyű elkeveredni, úgyhogy a gyakorlatlanabbaknak azt szoktam ajánlani, hogy mindig adjanak nevet a rétegeknek, különben alapból csak Layer 1, Layer 2 stb lesz belőle. Néha egy-egy lépés kimarad a tutorialból véletlenül, vagy szándékosan, mert elő feltételezi a szerző, hogy nem az alapoktól indul el, aki csinálja. Így történhet meg, hogy csak leírják, hogy “készíts a rétegről egy másolatot!” Erre sokan megkérdezik, hogy “jó, de azt hogy kell?”

  De ha más módon sikerült elkészíteni, ahhoz csak gratulálni tudok, ugyanis ez azt jelenti, hogy sokakkal ellentétben, nem vagy rest munkára fogni a szürkeállományodat, egy feladat megoldása érdekében. Úgyis a végeredmény számít, és utólag senki nem fogja megkérdezni, hogy hogyan csináltad. Mondd azt, hogy Szakmai titok ;)

 17. Szasztok,

  még én is kezdő vagyok és a tenger besötétítését nem sikerült negcsinálnom. Nekem 9-es verzióm van cs2 magyar. Tud segíteni valaki?

 18. Hello!
  Nagyon kezdő vok, erre akkor rájöttök, amikor leírom a gondomat :D
  Na szóval: hol kell a fényerő+kontraszt-on (brightness+contrast) állítani?
  Végignéztem az egész photoshoppot, de nem találtam, gondolom siettem és elnéztem vmit, de már többször is átnéztem.

 19. Megoldottam, megtaláltam :)
  Ha valaki nem tudná mint én, leírom hol található:
  Image/Adjustments/ Brightness/Contrass

 20. Most elakadtam újra.
  Leírtad már, hogy mi a megoldás, de így sem megy semmi itt:
  Filter > Render > Fibers
  Azt írja ki hogy “Could Not Complete This Fibers command , beacuse the selected area is empty”
  Létrehoztam az új layer-t, de nekem nem üres, már rajta van a hold meg a háttérszín…Vagy itt ez most üres-nek számít?
  Nem megy, pedg már 4-5x próbáltam

 21. Na látod, hogy nem jól csinálod! A háttér a 1. réteg, a hold a 2. réteg, a tenger a 3. rétegen legyen. Azt szeretjük a PS-ben, hogy mindent külön rétegre tehetünk. A Fibers parancsnak pedig működnie kell, ha csak tényleg nem üres a réteged, mivel akkor nincs, mire kifejtse a hatását. Új réteget csinálsz, beborítod sötétkékkel, utána jöhet a Fibers. Ja, és az előtérszíned lehetőleg fehér legyen, mert az ilyen effektek mindig azokkal a színekkel dolgoznak, ami a munkapalettádon be van állítva.

 22. Még jó, hogy nem tegnap (vagy tegnap előtt? mindegy, akkor amikor kezdtem a PS-t) írtad ezt, mert akkor semmit sem értettem volna :)
  Legalább észrevettem hogy tanultam már valamit.
  Azt is megtanultam, hogy ált. te, vagy néha más tud nekem segíteni :)
  Most már nincs erőm, kedvem PS-ezni, reggel megnézem mire jutottam.
  100000 köszönet!

 23. Egy kérdésem azért volna, ezen már párszor elgondolkoztam:
  Amikor írja valaki, hogy x színnel töltsd fel a képed, akkor SHIFT +F5-el szokták,vagy a ” Paint Bucket Tool”-al?
  Vagy nincs is különbség?

 24. Most majdnem sikerült, de én hülye kihagytam a 6-os lépést… :)
  Kezdhetem előröl, kicsit jobban kéne figyelnem

 25. Ez sokban függ attól, hogy milyen területet kell feltölteni. Pl.: ha egy teljes réteget kell kitölteni, akkor amelyik eszköz jobban kézre áll, azt használod. Ha viszont egy kijelölésen belül több szín van, és az egész kijelölés belsejét ki kell tölteni, akkor pedig a fill (shift+f5) a gyorsabb megoldás. Esetleg még olyan is lehet, hogy egy sima egyszínű területet kell átszínezni, amire a legjobb a paint bucket, ugyanis a fill miatt csinálni kellene egy kijelölést az adott területre.

 26. Ja oké, értem, kösz a választ.
  Amúgy jó a tutor, megkérdeztem vkit hogy mennyire élethű, aztmondta, hogy eléggé, csak túl sok csillagot rajzoltam.

 27. A kitöltéseket én mindig az Alt+Backspace/Ctrl+Backspace-szel csinálom. Az előbbi az előtérszínnel, az utóbbi a háttérszínnel tölti ki. Soha nem használom a festékesvödröt, de tényleg. Meg még egy csomó mindent, pl az “intelligens” kijelölőket.

 28. Ezt nem vágom xD
  Megvan az egész és egszer csak azon kapom magam h nincs tenger ill. van csak sz*r
  Kipróbáltam a contrastos írást de nekem az úgí nem jön be…:S
  Help tenger tutort!!!

 29. Mivel van baj? Ezt nem értem, hogy megvan az egész, és egyszer csak nincs, illetve van, csak sz*r. Melyik contrastos írásról van szó? Ebben a tutorialban melyik lépés okoz gondot? Fogalmazd meg egy kicsit konkrétabban!

 30. Hi!

  Én a hetedik lépésnél akadtam el.
  Elkészítettem a halvány csíkot, alkalmaztam rajta a wind-et 2X, és megkaptam azt a formát amit akartam csak úgy alkalmazni a tengeren hogy tükörképhatás legyen nem sikerült. Van egy homályos fehér foltom, ami átfedi ezt a tenger réteget. És halványít mindent. Ami itt a tutorialban van végeredmény ez a fehér folt contrastos a tengeren. Nálam nem és nem tudom mit tegyek. Próbáltam rétegek tulajdonságaival játszani, és a színeket kezelni de nem jött össze. Nem tudom de kimaradt volna pár lépés, és hogy elmondanátok e nekem hogy kell.
  Valamint hogy kell a tengert sötétíteni mert ez is kimaradt. A multiply beállításával összejött, de tényleg ezt kellett csinálni?
  előre is köszi

 31. Való igaz, hogy néhány helyen hiányos ez a leírás, de azért el lehet vele boldogulni. Na most nagyon nehéz megérteni, hogy neked mi nem sikerült, mivel látni kéne, elképzelni nem tudjuk. Ha belinkelnéd a képet, akkor lehet, hogy okosabbak lennénk.

  Amúgy ha végigolvasod a kommenteket, abból kiderül, hogy én ezt a tutorialt még a 6-os PS-sel is megcsináltam, holott egy halom minden hiányzik belőle. Egy kis önállóságot bele kéne vinni a dologba. Próbálkozni egy kicsit. Mégsem lehet mindent leírni, mert arra semmilyen hely nem lenne elég.

  A másik dolog, amit már sokszor elmondtam, de újra megteszem: Az nem baj, ha nem lesz “pont ugyanolyan”, mint a példában! Sőt. Anno én is csináltam egy effektet, ami nem is volt szerves része a tutorialnak, így nem jegyeztem le, hogy mit csináltam, erre persze, hogy mindenki azt szerette volna, hogy lépésről lépésre magyarázzam el. Mondtam, hogy fogalmam sincs :) Az a lényeg, ha elképzelsz valamit, és látod magad előtt, végig kell gondolni, hogy lehet megvalósítani. Persze, ehhez haladószinten ismerni kell a programot is. De szerintem ez a tutor sem kimondottan kezdőknek szól.

 32. Hali!
  Én is a render/fibers résznél akadtam el (olyat ugyanis nem találtam), mondjuk nekem eleve nem külön lapon nyitogatja meg az új layereket. Hogyan tudom beállítani?
  Előre is kösz, ha valaki válaszol! :)

 33. Ha 7-esnél régebbi a Photoshop, akkor nincs benne Fibers. Az mit jelent, hogy “külön lapon nyitogatja meg az új layereket”?

 34. Sziasztok

  Tutdok segíteni?? a 2. lépésnél nem tudom megnyitni az Artistic pontot nem tudom miért de szürke :(

 35. Image > mode > RGB és a 8bits/chanel legyen kijelölve, csak így férsz hozzá.

 36. De kár, hogy elárultad neki a megoldást, most direkt rosszmájú akartam lenni, hogy azért sem mondom meg, mivel már megszámlálni sem tudom, hogy hányan kérdezték már ezt meg, és csak magam hányszor válaszoltam rájuk.

  Egyébiránt: Photoshop alapok, ha az már megy, akkor jöhet a haladó feladat. Másrészt F1! Tessék átnyálazni a súgó doksikát, majd keresni a weben, hogy más nem kérdezte-e már meg ezt, majd ha nincs válasz, akkor feltenni a kérdést!

 37. Köszi :)

  Köszi a tutorialt , de én még mindig nem értek valamit…..
  A víz hogy lesz olyan sötét ?

 38. Ez valóban kimaradt, de szintén kitárgyaltuk már. Valamilyen sötét összhatásmódot kell neki választani. Darken, Overlay, Multiply, vagy Color Burn. De csak úgy ránézésre ez kapásból Multiply lesz. Ha nem, tévedtem.

 39. Bocs BonFire :D igazad van egyébként, elhiszem, hogy belefáradtál ugyanazt elmondani minden másnap…

 40. Nagyon ász a tuto!Nekem sikerült,de persze mivel először csinálom elég béna lett,de amúgy állati!Köszönöm a tutorialt,nagyon klassz!

 41. Nekem amikor új layer-t nyitok, akkor kockás háttér van, és nem tudok rá sem festeni, se semmit! ez mitől van?

 42. Hogy is kell megcsinalni a tengert mert nem ertem elakadok amikor a szurot kene rakni mert azt irj ki hogy ould Not Complete This Fibers command , beacuse the selected area is empty –
  Kewrlek segitsetek
  :D

 43. MOst mar ertem csak egyetlen bajom van nem tudom hogy hogy kell kitolteni az ures Layert!!!:((

 44. Alapműveletek. Több módja is van.

  1. Alt+Backspace – ez az előtérszínnel tölti ki. Én leginkább ezt használom.
  2. Ctrl+Backspace – ez a háttérszínnel tölti ki.
  3. Edit menü/Fill/Foreground Color (szerkesztés/kitöltés/előtérszín). Gyorsbillentyűje a Shift+F5.
  4. Kiválasztjuk a Brush toolt (ecset eszköz), és szépen lefestjük.
  5. A Paint Bucket (festékesvödör) eszközzel kitöltjük.

 45. Dehat ha en nyitok egy uj layert es kitoltom az “ej” szinevel akkor a holdat is eltunteti es ha hatrebb rakom az uj layert akkor meg olyan mintha ott se lenne!!!
  es a tengert eloszor ki kell jelolni Rectangular Marquee Tool (m) -val???

 46. Ricsike15: inkább keress egy egyszerűbbet, ha ez nem megy. Magyarul van, érthető, kezdő szintű tutorial. Ott van az is, hogy “Az így elkészült layert elforgatod 90° -al: Edit – Transform – Rotate 90° CW. Majd ügyesen addig mozgatgatod kis layered míg valami hasonlót nem kapsz:”
  Tehát a réteged nagyrészét letolod a canvasról, így nem kell a hold alá rakni… Nem, kijelölni nem kell.
  “Ha ez megtörtént akkor a layer áttetszőségét vedd le úgy 35%-ra, vagy ahogy tetszik. ”
  réteg paletta, felső szám…
  itt olvasgass, ha nem megy: http://www.tutorial.hu/cimke/photoshop+alap/

 47. Mellesleg, ha figyelmesen olvasnál, akkor kiderülne, hogy bizony a holdat is új rétegre kell csinálni. Te pedig szimplán belerajzoltad a háttérbe. Így aztán nem is csoda, hogy a tenger eltakarja.
  1. réteg a Background – erre kerül az éjszaka színe
  2. réteg a Hold
  3. réteg a Tenger – majd a 2-est a 3-assal megcseréled.

 48. Valaki leírná rendesen, hogy hogyan csináljam meg a tengert olyanra, mint amilyen a képen?

 49. Mar megvan amugy most mar mindent megcsinaltam es nagyabbol megtanultam hasznalni a PS-t egyetlen egy kivetellel nem tudok szemet festeni a tobbi megy!!!:P

 50. Nah m1 az a lenyeg h nem csak ezzel a modszerrel lehet megcsinalni ezt az amugy szep kepet csak ezt akartam elmondani:P

 51. Az a baj, hogy nincs benne, hogy hogy lehet a tengert kékre kifesteni, és kéne egy kis segítség.

 52. Az a baj, hogy vissza kéne olvasni, mert már leírtuk egy páran. Állítsd át a keverési módot Overlay-re vagy Multiply-ra. Ez véletlenül kimaradt a tutorialból, de ennyi találékonyságnak lennie kell.

 53. Sziasztok!

  Nekem nem sikerül sohasem olyan jóra a tenger, illetve a hold tükörképe sem sikerül… de a hold tükörképe nem is gond, csak a tenger.
  Nekem ilyen a tenger: http://noob.hu/2011/01/14/asdas3453454.png

  Na, szóval a tengerrel mit kezdjek? ebben kellene segítség, válaszokat előre köszönöm.

 54. És te hol olvastad, hogy a Hold tükörképének kell lennie a tengeren??? A 6. és a 7. lépést csináld meg, ahogy le van írva!

 55. Leírtam, hogy a hold tükörképe sem sikerül… ezért más nekem a képen.

  De elsősorban engemet a tenger érdekelne..

 56. “Ezzel a hold kész is van. Jöhet a tenger.

  5. lépés”

  Oda van írva, hogy kell a tengert megcsinálni! Jó lenne, ha te meg leírnád, hogy mivel nem boldogulsz, mert az, hogy “ez nekem nem megy” nekünk nem mond túl sokat. Vagy csináljuk úgy, hogy én kérdezek, te meg bólintasz?..

 57. 5. lépéstől nézd végig. Ha nem jó, akkor a szálak (fibers) erősségén, változatosságán változtass.

 58. Azt láttuk. De mi jött ki a tanácsom után, az sem javított rajta? Mert sz’tem az a baj.

 59. Sajnos nem sokat segített :/ Nem “olvad” a háttérbe, úgy értem nem olyan, mintha eltűnne a tenger, hanem látszik 1 csík, illetve nem néz ki úgy mintha hullámozna

 60. Hello az 5. lépésben a tengerhogy lesz olyan sötét mint a 6.lépésben nem értem előre is köszi a segítséget.

 61. Van már vagy 5 éve, hogy ezt a tutorialt csináltam, de szerintem Overlay-re kell állítani a réteg blending módját.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét