ív rajzolása Photoshop-ban

Ebben az újonnan felkerült videóban Tirion azt mutatja be, hogy lehet Photoshop-ban íveket rajzolni a program vektoros eszközeinek segítségével.

videó mérete: 2.786 MB
videó formátuma: swf (flash)

letölthető videó

megtekinthető ide kattintva : ív rajzolása Photoshop-ban

a videót készítette: Tirion
honlap: hobbitfalva.uw.hu
külön köszönet BonD-nak, aki a project fájlból a videót renderelte swf formátumba

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

15 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Alapból így kéne fölvennie, mert ez Flash video. Jórészt vektorgrafikus objektumokkal dolgozik, olyanokkal, amit éppen bemutat. Ezért bír nagyon kicsi lenni a mérete, nem filmfájl. Ha a kettőt szeretnéd ötvözni, ajánlom a Macromedia Captivate nevű programot. Én is most próbáltam ki, hát alapból úgy van beállítva, hogy a létező legjobb mozit csinálja. A kattintásokról scrshotokat készít, vezérli az egérmutatót, címkézi stb, szinte elég csak átírni a szöveget benne. A drag&drop műveletekről meg animációt készít. Automatikusan szövegezi még a menüket is, pl.:”Select the File item.”. Átírod, hogy „Válaszd ki a File menüpontot” és kész. De egy kis ügyességgel még fel lehet dobni az egészet. Inzerteket raksz bele, van benne egy rahedli szöveges animáció, rakhatsz alá zenét, mindent!

  Szóval jó kis progi, csak kicsit húzós az ára! De a 30 napos trialt le lehet tölteni az Adobe olaláról, és még csak tele se logózza a videót, mint az egyéb free programok szokták! Szóval merem ajánlani mindenkinek, aki tutorialokkal foglalkozik!…

 2. Huhh, nem számítottam ilyen gyors válaszra :D
  Ezért különösképpen megköszönöm.
  1ik barátommal csinálunk 1másnak tutorokat, (ő PS-os videókat, én pedig 3DS max-os vidiket).
  És nagyon megtetszett ez a flash-es videó, a kis méret, érthető, látható tutorok.
  Köszi, mindenféle képpen leszedem, ha mást nem 30naponta újrarakom a windózt :)
  THX

 3. Szóval! Két napja töltöttem le, azóta próbálkozom, mit és hogyan lehet. Most éjfélre sikerült összekalapálnom egy PS tutorialt vele, csak még azt kell kitaláljam, hogy hová tehetem. A blogom ugyanis nem szereti az ekkora méretű fájlokat, legyen az mégoly kicsi is.

  Nekem a tempója egy kicsit lassúnak tűnik, de hát a szöveg hosszát is értelmezi, és ha hosszabb szöveget írsz a jelenetbe, akkor hosszabban is vetíti. Az egérmutató mozgása be van lőve 1,6 másodpercre, néha kicsit lassúnak tűnik, azoknál a jeleneteknél kézzel kell visszahúzni az időt. No, persze, hogy ha Photoshop tutorialt készítek, akkor nekem az a tempó lassúnak tűnik, de aki nem ismeri a programot, annak több idő kell egy-egy művelethez, még ha nekem mégoly triviálisnak is tetszik.

  Szóval, ha már láttál Flash programot, de ha nem akkor is, a Captivate-nek egyszerű a kezelése, nem kell programozni, van felül egy timeline, oldalt meg a jelenetek. Az idővonalon perc-másodperc van beállítva, nem frame, az elemek meg szépen egymás fölötti rétegben helyezkednek el. Kábé, mint egy-egy hurka, vagy a gördítősáv. Kábé négy billentyűt kell megjegyezni, és már mehet is a munka.

  Ja, és animáció-fényképezés közben nem rángatja ki a kezedből az egérmutatót, mint néhány hasonló program. Az látszik, hogy fényképez, mert vibrál, de a kezedben tarthatod a mutatót. Ez az egyik legjobb tulajdonsága.

  De már csak 28 nap van hátra!… Dógozzunk gyorsan!!!

 4. Sajnos, nem! Több lehetőség is van, hogy elérj, nem szeretem a Messengereket. Fut ugyan nálam egy MySpace IM meg a Google-ban is van lehetőség az instant társalgásra, ezért az MSN-t hanyagolom. De ezekbe sem vagyok állandóan bejelentkezve, ugyanis nem szeretem, amikor kéretlenül elém ugrik az üzenő ablaka, és ha tetszik, ha nem, válaszolnom kell.

  Emailre szívesen válaszolok, az oldalon többekkel is vagyok levelezőviszonyban. Az oldalamon nézz szét, ott megtalálod a címemet, vagy itt, ha nagyon szépen kéred Hardert, talán kiadja neked. Habár ebben ne bízz, mivelhogy azért ő nem köteles ezeket az adatokat harmadik félnek kiszolgáltatni.

  Nézz szét az oldalamon, ha kommentelsz, én látom a címedet, és fel tudom veled venni a kapcsolatot. Egyébként a saját oldalamon, mint Admin, én is látom a kommentezők email címét, de nem szoktam kiszolgáltatni senkinek. Ez ugyanis törvénysértő cselekedet.

 5. Értem.
  A Captivate-val kapcsolatban szeretnék kérdezni…
  Nagyon tetszik a cucc, tényleg remek. PhotoShopot elég nehéz lenne használni, úgy ,h összenyomja és érdekelne, hogy tud e oylat, hogy felveszi teljes képernyőben, de Flash lejátszó méreteiben menti el.
  Kerestem de nem találtam ilyen beállítást.

 6. Az első igazán valahogy kinéző videót úgy csináltam, hogy a képernyőfelbontást visszavettemm 1024×768-ra. Átméreteztem a palettákat, hogy azért dolgozni is lehessen vele, és utólag a kész videót is átméreteztem 800×600-ra. Így még az összes paletta és egyéb felirat olvasható, de kisebb a képernyőméret. A videó mérete pedig végül 800×600- ami elég nagynak tűnik, de ha ennél is kisebbre vesszük, akkor sajnos a menük szövegei, és a beleírt számok lesznek fullscreen-nagyításkor olvashatatlanok.

  A videó mérete 3 perc 17 lett, van alatta zene, nagyrészt animáció, vagyis kockáról-kockára történő felvétel, mivel a Pen működését szemlélteti. Így lett a tárolómérete 14,3 MB. Ez még így is elég jó tömörítés, és látszik minden rajta, ami kell.

  Utólag átméretezni a Movie menüben lehet a resize movie menüpontnál. De erről tudni kell, hogy ez vissza nem vonható, ezért a próbálgatás időszakában érdemes a videót más néven elmenteni. Így bármikor visszatérhetsz az eredeti verzióhoz.

  Felvételkor be lehet állítani a képkivágás méretét, Application (program), Custom Size (egyedi méret) – itt tetszőlegesen méretezheted a felvevő ablakot, és a Full Screen. Ez utóbbi mindig olyan képernyőfelbontást vesz fel, amekkora éppen neked be van állítva.

 7. Köszi a választ.
  Azóta ajánlották nekem a logmein nevű (irdatlanszuper progit :D, amit ingyenesen ehet használni ( http://www.logmein.com ). És még tutort sem kell csinálni, mert látod (v láthatják a te) monitorodat.

 8. Eko: a logmein-ről csak olvastam de nem próbáltam, de ez teljesen másra van mint egy video turorial. :)

  Ha a logmein tetszett, akkor esetleg nézz szét még más programok terén is, nagyon sok ilyen jellegű szoftver érhető el (vnc stb.)

 9. Harder, a logmeint 1ik barátommal orba szájba használjuk, ő ps-t mutat vele, én 3ds maxot.
  Ha segíteni kell másnak, akkor logmein a legjobb megoldás…

 10. Ahh értem, én ilyen szoftvereket demozásra nem használtam még viszont már számtalanszor segítettem vele barátoknak megoldani a problémákat. :) Tényleg nagyon jó cuccok.

 11. On-line telefonáltok közben, és mutatjátok a másiknak a saját képernyőtöket, vagy hogy műxik ez a cucc? Kép a képben, gondolom, tehát azért látja ő a saját képernyőjét is, és mellette mint egy videoablakot kell elképzelni? Kíváncsi vagyok rá. Én mondjuk csak a nővéremnek szoktam segíteni PS-ben, de hát ő arra is lusta, hogy vegyen magának 1200 pénzért egy headsettet, ami ugye nélkülözhetetlen a kommunikációhoz ;)

  Amúgy minden elismerésem a 3D munkásoké! Én egyszer kipróbáltam egy Blender nevű programot, de olyan bonyolultnak tűnt, hogy inkább csak távolról csodálom azokat, akik dolgoznak vele.

 12. ööö ha full scrrenbe kirakod, olyan mint ha a te géped lenne…
  Múltkor 1ik barátomnak töredezettségmentesítettem, maxoztam rajta, küldtem át magamnak a fájlokat (engedélyével persze), és a végén én kapcsoltam ki neki (mert már aludt, másnapi szkúl miatt).
  Elég jó program, figy ha 3D-ben tudo krajta szerkesztni neten keresztül (debrecenből szegedi gépen XD) akkor elég jó ;)

  Amúgy a 3Dsek nevében is köszi :)
  ha tetszenek nézz szét: world3d.hu

 13. Köszi a kimerítő infót! Lehet, hogy szétnézek az ajánlott oldalon, habár mindig van mivel elfoglalni magam. Most éppen a Flas-re álltam rá, de már látom, hogy nagyon kemény dió, nem is tudom, hogy milyen szinten fogok elmélyedni benne. Főleg a sok programozás, ami visszariaszt. Valahogy nem érzem szükségét, hogy millió kódot tanuljak, néhány elegáns képmegjelenítés miatt. Szóval, abban nem látok sok örömet, hogy meg kell tanulni tíz bekezdésnyi kódot, amitől a végén a vízfelület hullámzani fog. Nincs összhangban a bonyolultság a végeredménnyel. Van egy régi mondás, miszerint „Vajúdnak a hegyek, és nevetséges egér születik.” Na, kábé ezt érzem, amikor a Flash-ről folytatok tanulmányokat.

  A 3D-t csak csodálni tudom, a kivitelezéshez valahogy nekem sosem volt kedvem. Talán azért, mert én nem értek hozzá :) Ha mondjuk készségszinten tudnék egy programot kezelni, gondolom, használnám is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét