Kép keretezése I.

Fényképek esetében gyakran igen sokat tud dobni a végeredményen egy szép keret. Ennek elkészítésére több módszer is van, igyekszem a legegyszerűbbet megmutatni (majd a későbbiekben még 1-2 plusz dolgot).

Először is meg kell nyitnod a képet a Photoshop-ban. Elsőre – ha megnézed a layer pallettát – látható, hogy a megnyitott kép rétegének neve “Background”, és a jobb oldalán van egy kis lakat. A Background (háttér) nem szerkeszthető, így célszerű egyből azzal kezdeni, hogy a layer-re duplán rákattintasz, majd a felugró ablak beállításait elfogadod az OK gombbal. Persze átírható a layer neve vmi másra, de jó lesz a felajánlott “Layer 0” is (a leírásban is így fog szerepelni).

Tehát kép megnyitva, “Background” layer szerkeszthetővé téve, most jön kérdés melyben döntened kell: akarsz-e veszíteni a fénykép méretéből (magasság/szélesség), vagy sem? Én ajánlom azt a módszert, hogy a fénykép mérete maradjon az eredeti, és a köré hozd létre a keretet a megnövelt alapterületre (canvas size növelése). így a fénykép méreténél a keret méretével nagyobb képméretet fogsz kapni a végén.

KERET A FÉNYKÉPEN KÍVÜL – I.

Íme az alapkép, mellyel dolgozni fogok. A “Background” réteget már szerkeszthetővé tettem, így innen folytatom.


kép-01

1.) Hozz létre egy új layer-t. Ehhez kattints a LAYER PALETTE alján látható “CREATE A NEW LAYER” gombra. Az új layer neve “Layer 1” lesz, és alapban a “Layer 0” fölé fog kerülni. Mivel nekünk erre alul van szükség (erre fog kerülni a keret), ezért fogd meg a layer-t az egérrel és egyszerűen húzd a “Layer 0” alá. A képen látható, hogy kell majd sorakozniuk egymás alatt.


kép-02

2.) Miután létrehoztad és helyére húztad az új layer-t, növeld meg a kép alapterületét. Ezt úgy tudod megtenni, hogy bemész az IMAGE / CANVAS SIZE… menüpontba, és a kép méreteihez hozzáadod a keret vastagságának dupláját (mivel mindkét oldalra kerül keret). Én a 400×277 px méretű képemet 420x297px-re állítottam át. A végén OK-val elfogadod a módosítást, majd eredményeképp a lentebb is látható módon a kép körül megjelenik egy “kockás” keret. Ez a “kockás keret” a “Layer 1” réteg átlátszósága, így jelöli a Photoshop.

3.) Neked ezt a “Layer 1“-t kell kitöltened a keret színének választott színnel. Színt többféleképp is választhatsz, pl. ott van “SWATCHES” lebegő menüpont, melyben a színes kockák vannak, vagy kattinthatsz duplán a “FOREGROUND COLOR“-ra is, mire felugrik egy a színskálát tartalmazó ablak, vagy választhatod az EYEDROPPER TOOL-t is (pipetta), mellyel a kép bármely területéről vehetsz színmintát stb… szóval több módszert is használhatsz.

Én a fekete színt választottam az egyszerűség kedvéért. Ellenőrizd, hogy a layer pallette-n a “Layer 1” legyen kiválasztva. Kattints a “PAINT BUCKET TOOL“-ra (vödör), majd kattints a kép körül látható üres terület bármely pontjára. Ezzel az történt, hogy a fényképedet tartalmazó “Layer 0” alatt elhelyezkedő “Layer 1“-t kitöltötted a fekete színnel, ezzel mintegy keretet adtál a fényképednek.


kép-03

Íme a kitöltött “Layer 1” és a felette elhelyezkedő fénykép (“Layer 0”).


kép-04

Ezzel tulajdonképp a tutorial első szakasza le is zárul, mert a kép mentésén kívül már nincs több dolgod.

KÉP KERETEZÉSE ÉS FELIRATOZÁSA

A keretezést arra is fel lehet használni, hogy a fényképész nevét (vagy egyéb adatokat) feltüntesd a képen. Ennek módszere a fentieket végigcsinálva egy plusz résszel egészül ki: újra megnöveljük a kép alapterületét, de most az előbbiektől eltérően nem minden oldalát, csak az alját.

4.) Ehhez újra menj az IMAGE / CANVAS SIZE… menüpontba, majd az eddigi magasságot növeld meg annyival, amennyit szeretnél hozzátenni még. Nálam a 297px magasságot – mivel 10 plusz pixelre van szükségem lent – 317-re kell növelni. Fontos, hogy az “Anchor” mellette lévő táblán kattints a felső-középső négyetre, így csak lefele fog nőni a kép (a nyilak jól mutatják). Katt az OK-ra.


kép-05

5.) A megnövelt alsó területet töltsd ki az előbbi színnek (nálam ez a fekete), persze előtte győződj meg róla, hogy a “LAYER PALETTE“-n az eddigi keretet tartalmazó “Layer 1” legyen aktív.

6.) Módszer ugyanaz mint az első részben: “Layer 1“-t kiválasztod, színt beállítod, “PAINT BUCKET TOOL“-ra (vödör) katt, majd az üres területet kitöltöd.


kép-06

7.) Miután megvan a megnövelt alsó fekete terület, nem maradt más hátra, minthogy elhelyezd a feliratodat. Váltsd át a fekete színt fehérre (vagy ami neked tetszik), kattints a HORIZONTAL TYPE TOOL-ra (T), majd oda, ahova feliratot el akarod helyezni és írd be a szöveget. A szöveg helyzetét pixelenként tudod módosítani a billentyűzet kurzornyilaival, vagy akár az egérrel történő fogd-és-húzd módszerrel. Íme az eredmény:


kép-07

KERET A FÉNYKÉPEN BELÜL – I.

Ezzel a módszerrel az eredileg megnyitott kép mérete nem fog változni, viszont – mivel a keretet a képen belül helyezed el – vesztesz a látványból.

8.) E módszernél is érdemes egy új layer-t létrehozni, tehát először a megnyitott kép “Background” layer-t tedd szerkeszthetővé (dupla katt rá majd OK), és a CREATE NEW LAYER gombbal hozd létre az új layer-t. Itt jön az első különbség – nem kell az új, üres réteget a már meglévő “Layer 0” alá húznod, felette kell maradnia.

9.) Húzz be egy horizontális és egy vertikális szerkesztővonalat a képbe, mellyel meghatározhatod a kép középpontját. Ehhez először kapcsold be a menüben található VIEW / SNAP opciót, és állj át a “Layer 0” régetre. Az egérrel kattints (és tartsd lenyomva) az ablak oldalán látható vonalzóra (ha nincs bekapcsolva – VIEW / RULERS), majd húzd be a kép területére az egeret. Ezzel egy szerkesztővonal fog megjelenni, mely a SNAP bekapcsolásának köszönhetően a kép közepére fog ugrani (ott húzd lassan, érezni fogod). Csináld meg horizontálisan és vertikálisan is, a képen látható a 2 piros vonal.

10.) Amint ezzel megvagy, válaszd ki az eszköztárból a RECTANGULAR MARQUEE TOOL-t (kijelölő eszköz), majd a 2 szerkesztővonal közepére kell vinned. Ott nyomd le az egérgombot, és kezd el húzni – ezzel mintegy kijelölve egy területet. Na most ha a húzás közben lenyomod a CTRL+ALT gombot egyszerre és nyomva is tartod, a kijelölés a kezdő középpontól egyenlő távolságra fog “terjeszkedni. Kiválasztod a szimpatikus méretet, a képen látható hogy én most egy elég keskeny csíkot hagytam csak meg. Amint kész vagy, elereszted az egeret és a SELECT / INVERSE menüpont (vagy a CTRL+SHIFT+I bill.kombinációval) segítségével megfordítod a kiválasztást (az lesz a kiválasztott, ami eddig nem volt)


kép-08

11.) A kiválasztott keskeny területet pedig a már jól ismert PAINT BUCKET TOOL (vödör) segítségével kitöltöd a kívánt színnel. Íme az eredmény:


kép-09

Ha az ilyen módszerrel keretezett képet szeretnéd felirattal ellátni, a módszer megegyezik a már fentebb is ismertetett (4. lépés) CANVAS SIZE-s növeléssel. Jelen esetben 10px-lel növeltem meg a kép területét lent, majd kitöltöttem fekete színnel és a végén elhelyeztem a feliratot.


kép-10

KERET A FÉNYKÉPEN BELÜL – II.

12.) Ez a 3. módszer nagyon egyszerű, talán a leggyorsabb eredményt hozza. A művelet mindössze annyiból áll, hogy a képet megnyitod, majd a “Background” layert szerkeszthető teszed, és bemész ebbe a menüpontba: LAYER / LAYER STYLE / STROKE…

A képen látható módon beállítod a keret tulajdonságait: A “Size” értéke lesz a keret vastagsága, a “Position: Inside” határozza meg, hogy a kép széléhez képest belül, kívül vagy közepén jelenjen-e meg, a “Blend mode“-t hagyd “normal“-on (ennek hatása megegyezik a LAYER PALETTE-n beállítható tulajdonsággal). Az “Opacity” értéke az átlátszóságot szabályozza, a “Fill type: Color” pedig a kitöltés milyenségét (lehet color=szín / gradient=színátmenet / pattern=mintázat). Végül pedig a “Color” pontban adhatod meg, milyen színű is legyen a keret.

Mint látható, több módszer is létezik, lehet ezeket is variálni, illetve lehet újakat is kitalálni. Lényeg hogy válaszd ki a számodra legkényelmesebbet, és hajrá! :) Én a layer-es megoldást szeretem úgy általában mindenben, mert a képet psd-ben mentve a későbbiekben is hozzá lehet nyúlni anélkül, hogy a képbe bármit is beleszerkesztettem vagy töröltem volna.

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Valaki tudna segíteni , hogy lehet photoshoppal, egy lapra több képet rakni????
  légyszi valaki irja le nekem :S fontos !
  Köszi
  Annamari

 2. Szia!
  1. nyitsz új doksit, nagyot… RGB, 8bit
  2. megnyitod a képet
  3. áthúzod a képet az üres rajzvászonra
  4. ctrl+T és méretezed (shift, és a sarkánál fogva változtasd a méretet), forgatod.
  5. ötös pont nincs.
  6. 2-5 lépések ismétlése

 3. köszi :D nagyon jóóó :)
  a képek mögé hogy lehet hátteret rakni?
  nagyon kezdő vagyok :S

 4. jobb oldali menüben photoshop alapok… sokkal 1×űbb, mint mindent kérdezni.
  Alakok Kivágása. Néha “fordítva” kell gondolkodni, nem hátteret rakunk, hanem háttérre rakjuk a kivágott alakot. HA a fentire gondolsz, ott egyszerűen egy képet behúzol, és a layer palettán lehúzod alulra, nyújtod, és háttér is lett rögtön.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét