Layer Palette használata

A Photoshopban talán legtöbbet használt paletta a layer paletta. Nézzük meg kicsit tüzetesebben mi micsoda rajta!

Új dokumentum nyitása után ez a kép fogad bennünket:

Láthatjuk egy layerünk van, Background néven. A layer mellett egy szem ikon mutatja hogy be van-e kapcsolva az adott réteg. A kis lakat jelöli hogy zárolva van a layer. Erre majd egy kicsit késöbb térünk ki. Elöbb nézzük meg melyik gomb mit is csinál a palettán.

Layer törlés
Delete layer: A kiválasztott layert tudjuk vele törölni.1. Kattintsunk a kis ikonra, ekkor rákérdez hogy akarjuk-e törölni az adott layert. 2. Fogd és vidd módszerrel húzzuk rá az adott layert az ikonra. Ekkor nem kérdezi meg hogy akarjuk-e törölni, egyszerűen törli. 3. A layer kiválasztása után megnyomjuk a del gombot. 4. Layer/Delete/Layer

Új layer
New Layer: Új layer készítése gomb. 1. Ha rákattintunk egy új layert csinál, mindenféle beállítás nélkül. 2. Ctrl+Shift+N – Ekkor egy párbeszéd ablakban beállíthatjuk a készítendő layerünk tulajdonságait.
Új layer párbeszédablak
Name: A layer neve.
Use Previouse Layer to Create Clipping Mask: Egy Clipping mask lesz az adott layer, ami csak ott fog látszódni ahol az előző layeren valamilyen rajz van.
Color: A layert kiemeli a többi layer közül egy adott színnel.
Mode: Előre beállíthatjuk az adott layer Blend módját.
Opacity: A layer átlátszósága.
3. Menüből: Layer/New/Layer

Layer Duplikálása
: A kiválasztott layer lemásolása. 1. Fogd és vidd módszerrel a layert ráhúzzuk a kis ikonra. 2. Ctrl+J 3. Layer/Duplicate Layer…

Könyvtár
New Group: Ez az ikon egy "könyvtárat" hoz létre amibe bepakolhatjuk a layereinket. Ezzel átláthatóbbá tehetjük munkánkat.

Új adjustment és fill layer
Create new adjustment or fill layer: Nem részletezem melyik micsoda. A lényege hogy nem magát a képet változtatja meg, hanem a kép fölé csinál egy layert+maskot az adott beállításokkal.

Layer Mask
Layer Mask: Lásd tutorial.hu rétegek maszkolása.

Layer Style
Layer Style: Itt a rétegünkhöz tudunk adni, árnyékolást, keretet, "izzó" körvonalat(inner, outer glow), színátmenetet, stb. Kattintsunk egyszer a kis ikonra majd válasszuk ki amelyiket éppen szeretnénk használni. Vagy kattintsunk kétszer a kiválasztott rétegünkre.

Layerek összekapcsolása
Link Layers: Layerek összekapcsolására szolgál. Könnyedén tudunk több layeren elhelyezett grafikát egyszerre mozgatni a Move Tool-al.
Használata
:Jelöljünk ki néhány layert a Ctrl gombal, így egyesével jelöl ki, a Ctrl+Shift nyomva tartásával többet jelöl ki. Majd kattintsunk a kis gombra. Ekkor a kijelölt rétegeken megjelenik egy kis kapocs jelezve hogy össze vannak kapcsolva. Megszüntetni ugyan az, kijelöljük őket majd katt. a gombra.

Layer Paletta Beállítások

Kattintsunk a kis kör alakú gombra amin egy kis nyíl van majd válasszuk ki a Palette Options…-t. Layer Paletta Beállításai

Dock to Palette Well: A layer palettát kikapcsolja. Nem lesz látható. Visszakapcsolása – F7 vagy Window/Layers.
New Layer: Lásd néhány sorral feljebb.
Duplicate Layer…: A kiválasztott layert lemásolja. Így két v. akár több példányban is szerkeszthetjük.
Delete Layer: Layer törlése.
Delete Hidden Layers: A kikapcsolt layereket törli. (nincs szem mellettük)
New Group: "Könyvtárt" csinál lásd fentebb.
New Group from Layers…: A kijelölt réteget/eket egy "könyvtárba" rakja.
Lock All Layers in Group: A "könyvtáron" bellüli rétegeinket zárolja.
Group into New Smart Object: Lásd tutorial.hu Smart Object tutorial.
Edit Contents: Szintén Smart object tutorialban.
Layer Properties…: Elnevezhetjük a layerünket ill. színnel kiemelhetjük a többi közül.
Blending Options: Lásd Layer Stlye.
Create Clipping Mask: Az alatta lévő rétegen található pl. kockát le fogja fedni, a kocka feletti layer pl. egy kép.
Link Layers: Lásd Fentebb.
Select Linked Layers: Kiválasztja a már összekapcsolt layereket.
Merge Down: Layerek egyesítése 1-et haladva lefele.
Merge Visible: A látható layereket egyesíti. (van szem mellette)
Flatten Image: Minden egyes layert egyesít. Amelyik layer nincs aktiválva az elveszhet figyeljünk a felugró ablakra mikor rákérdez hogy akarjuk-e hogy végrehajtsa a műveletet.
Animation Options: Animációs beállítások.

Ekkor ez a párbeszéd ablak fog megjelenni:

Layer Paletta Beállításai

Thumbnail Size: Itt megadhatjuk hogy a rétegeinken szereplő grafikák mekkora méretben jelenjenek meg a palettán. Egyáltalán ne (None), kicsi, közepes vagy nagy méretben.
Thumbnail Contents:
Layer Bounds: Ha ezt kiválasztjuk akkor a rétegek mellet megjelenő kis kép az adott grafikát fogja mutatni.
Entire Document: Ha ezt választjuk akkor a rétegen szereplő grafikát fogja mutatni a teljes dokumentumon elhelyezett pontján. Tehát itt a dokumentum többi része is látszódik értelemszerűen a grafika körüli rész transparent ként jelenik meg. Kicsit bonyolultnak hangzik így érdemes kipróbálni egyértelmű lesz az utána már. (Alapértelmezett beállításnál így van)

Paletta Beállítások 2.

Paletta Beállítások 2

Kattintsunk jobb egér gombbal a layer paletta üres területén.
No thumbnails: Nincs megjelenítendő kép a layer mellett.
Small thumbnails: Kis méretben mutatja a layer tartalmát.
Medium thumbnails: Közepes méretben mutatja a layer tartalmát.
Large thumbnails: Nagy méretben mutatja a layer tartalmát.
Clip thumbnails to Layer Bounds : Ha ezt kiválasztjuk akkor a rétegek mellet megjelenő kis kép az adott grafikát fogja mutatni.
Clip Thumbnails to Document Bounds: Ha ezt választjuk akkor a rétegen szereplő grafikát fogja mutatni a teljes dokumentumon elhelyezett pontján.

Rétegeink zárolása:

Layer Zárolás
Lehetőségünk van hogy a rétegeinket zároljuk. Nézzük meg pontosan melyik milyen lehetőségeket nyújt számunkra.

Lock Transparent Pixels
Lock Transparent Pixels: A kiválasztott rétegre ha ezt rárakjuk akkor, a grafikán kívüli üres területet nem szerkeszthetjük, de magát a grafikát igen. Pl. a grafikán kívüli területen nem rajzolhatunk de magára a grafikára igen. A grafikát szabadon lehet mozgatni a dokumentumon.

Lock Image
Lock Image Pixels: A grafikát szintén szabadon mozgathatjuk, de egyáltalán nem lehet rajzolni a rétegen, még a rajta lévő rajzon se.

Lock Position
Lock Position: A rétegen lévő rajzot nem lehet mozgatni a dokumentumon, de magára a rétegre lehet rajzolni, törölni stb…

Lock All
Lock All: A réteg teljes körű zárolása. Se mozgatni se rajzolni nem lehet rá.

Layer Blending beállítások és Opacity

Blend & Opacity
Layerünk Blending módját tudjuk itt beállítani, nem részletezném melyik mit is csinál, próbálgassátok végig, mindannyian rá fogtok jönni melyik mit csinál. De azért említek egy példát: A Screen mód, az figyelmen kívül helyezi majd a feketét tehát ahol fekete volt a rétegünk ott az alatta lévő réteg ugyan úgy fog látszódni, ahol szürke volt, ott az alatta lévő layer színe fog megjelenni csak sokkal világosabban, ahol fehér volt ott meg fehér marad.

Opacity: átlátszóság állítása, 50% átlátszóságnál fele-fele arányban fogjuk látni a rétegünket, plusz az alatta lévő rétegünket.

több paletta
Layer Palettánk egy ablakban jelenik meg, két másik paletta társaságában (Channels, Paths). Ha akarjuk akkor helyükre rakhatunk más palettákat amiket esetleg gyakrabban használunk és – vagy még ezek mellé is rakhatunk egyéb palettákat.
Teendők: Egy már meglévő másik ablakból fogd és vidd módszerrel (pl. Layers fülön bal egér gomb nyomva tart és elmozgat) áthúzzuk a kívánt palettát ebbe az ablakba. Vagy ha nem szerepel még a munkaterületen az adott paletta akkor a Window Menüből kiválasztjuk a kívánt palettát és azt húzzuk be ebbe az ablakba. Ugyan így fogd és vidd módszerrel kivehetjük a nem kívánt palettát és bezárhatjuk azt.

Írta: dzsoco

1 hozzászólás

  1. Általában szeretek magamtól rájönni a dolgokra, de jó, hogy itt így le van írva!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét