Panorámakép készítése Photoshop CS3-mal

Mivel ritkán tudunk a netről olyan fotó sorozatot letölteni, ami megfelelne ehhez a művelethez, ezért javaslom, hogy magunk készítsük el a képeket. Fontos, hogy egy helyben állva bő átfedésekkel készítsük el a képeket. Ebben a tutorialban öt fotót fogunk összemosni, melyeket a lentebb látható linkről le is tudtok tölteni ZIP fájl formájában.

forrásképek letöltése: pecs.zip (2MB)

Nyissuk meg az összes képet. Majd az utolsó itt 5. számú képre húzzuk át az összes fotót szép sorban. Background rétegünket alakítsuk át layer-ré, itt layer0 lesz a neve. (Jobbegér a layer-en majd Layer from Background)

Layer From Bacground

Most válasszuk ki az összes rétegünket. A legalsón állva, nyomjuk le a SHIFT billentyűt, majd kattintsunk a legfelső layer-re. Így kijelöltük az összes rétegünket.

panorámakép készítése photoshop tutorial 2

Keressük meg: Edit – Auto – Align Layer opciót.

panorámakép készítése photoshop tutorial 3

A kinyíló ablakban válasszuk ki az Auto módot, majd katt az OK gombra.

panorámakép készítése photoshop tutorial 4

Kis gondolkozás után a Photoshop egy elég érdekes képet készít nekünk. Láthatjuk, hogy minden fotót meghajlított, hogy jobban illeszkedjenek egymáshoz. A kép színei még sok helyen elütnek egymástól.

panorámakép készítése photoshop tutorial 5

Semmi gond, ezt is automatikusan javítja a CS3. Keressük meg: Edit- Auto Blend layers, kattintás után beállítódnak a színek.

panorámakép készítése photoshop tutorial 6

panorámakép készítése photoshop tutorial 7

Nyomjunk CTRL+E hogy rétegeinket egyesítsük. Már csak ki kell vágni azt a részt, amit használni szeretnénk. Javaslom eredeti méret mellett segédvonalakkal jelöljük ki a kép széleit, majd a Rectangular Marquee Tool segítségével a vonalak mentén jelöljük ki képünket.

panorámakép készítése photoshop tutorial 8

Majd Image – Crop paranccsal vágjuk méretre.
Láthatjuk, hogy néhány rész üres maradt a képen. Ezen részek javításához használjunk a Clone Stamp Tool eszközt.

panorámakép készítése photoshop tutorial
panorámakép készítése photoshop tutorial 9

Persze ha nem akarunk ennyi időt szánni a dologra, akkor a kivágást elkészíthetjük úgy is, hogy a hiányzó részeken belüli részt vágjuk csak ki. Azonban ennél a képnél így hiányozna a kupola tetejéről a kereszt. Úgy gondoltam, teljesebb lesz a „mű”. ha javítunk rajta egy kicsit.

panorámakép készítése photoshop tutorial 10

Nincs más dolgunk, mint elmenteni művünket. Eredeti méretben itt látható a kész panorámakép: pecs_panorama.jpg (4,8Mb)

41 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Üdv!
  Az ötlet nem rossz, csak kicsit bonyolultnak tűnik. Ez CS2-ben kicsit egyszerűbb.
  File -> Automate -> Photomerge.
  Egy jó panorámaképhez jó nyersanyag kellene.
  Ha te fényképezted, akkor nem nagy látószöggel kellett volna, hanem messzebről rázoomolva, mert így elég ronda lett.
  Persze tudom, hogy ez csak egy bemutató, de egy 180°-os panorámaképhez akár 20 képet is lehet csinálni.

 2. Üdv vizior!
  Cs2-vel nem csináltam panorámaképet ( akkor nem kellett ) a fotókat nem én készítettem,
  Ha jól tudom nem nagylátószöges a gép, egy Nikon D40x alap objektív, talán 25-80as?
  Egy város terét, hogy fotózod messzebbről, rázoomolva?
  Viszont köszönöm az ötletet!
  A File -> Automate -> Photomerge tökéletesen működik Cs3-ban is, erről én nem tudtam!
  Egy angol lapon olvastam a fent bemutatott módszert.

 3. üdv!
  Pl. egy olcsó kat. digit. gépnél alapból „nagylátószögre” nyílik az optika. A tér fotózását úgy gondoltam, hogy pár lépéssel hátrább (nem 200 méterrel :) ), és éppen csak annyit zoomolj, hogy ne így legyen.
  Az említett gépet nem ismerem, de az elkészült képek nagylátószögűek, hiszen az épületek falai görbék.

 4. De kiegészítve: valószínű, hogy 25-höz közeli értékkel csinálta a képeket. Kb. 35 mm-nél már függőleges falakat kapnánk.

 5. AxXx!
  A leírás nagyon jó lett, végre egy igényes leírás amely ad ránk :)
  Ez az auto-blend layers sok fejfájástól megkímélt már volna eddig is :$ :)
  Szóval garatula bácsi

 6. Egyrészt tényleg görbék a falak, de ez származhat a automata képgörbítésből is, amit a tutor elején tárgyal. Ha alapból görbék, akkor tényleg nagylátószögű az objektív. Az ilyen olcsó és tucatgépek, főleg alapfelszereltséggel, automata beállításokkal ilyen képeket csinálnak. Pl próbálj meg egy telefonnal közeli arcképet fényképezni. Na, ott lehet majd látni, hogy mennyire torzak a vonások. Nem kell csúcsgépet venni, viszont alapvető, hogy kompatíbilisek legyenek a hardverei. Gondolok itt az objektívre és a vakura. Ha egy gépre nem tudsz saját objektívet illetve vakut tenni, azt akár el is dobhatod, mert inkább csak családi vagy partifotózásra használható. Komoly munkához komoly (és drága) cucc, és komoly szakember (fotós) kell!

  És akkor még ki sem tértem arra az apróságra, hogy abban mi a pláne, hogy a program automatikusan megcsinál mindent? Ez nem tutorial, ez csak egyetlen eszköz használata a megfelelő módon. Másra nem használható, és nem is lehet. Ha van egy gépem, és tudok jó képeket készíteni, akkor nem kellenek az automata feldolgozások. Van a programnak Free Transform funkciója, tudsz vele perspektívát torzítani, van benne Warp, tehát görbíteni is tudsz, vannak keverési üzemmódok, és színkorrekciós eljárások, azokkal jól össze tudod hangolni a képek színeit, fényerejét és kontrasztját. És mellesleg sokkal szebb eredményt kapsz, ha magad csinálod, nem hagyatkozol az automatikára.

  Ez tényleg arról szól, hogy van egy lusta fotós, aki automatikával fotózik, aztán egy kényelmes ember, aki automatikával összedolgozza az egyébként is használhatatlan képeket!

  Bocs, srácok, de ez nem kreativitás, hanem iparosmunka!…

 7. BonFire Köszönöm a hozzászólásod.
  Fentebb említettem a fényképezőgép típusát, azt is,hogy a fotókat nem én készítettem. Nem egy olcsó fényképezőgépről van szó, egy tükörreflexes Nikon az elkövető. Az összeillesztett képen a CS3 görbítette meg a falakat. Az eredeti képek zip filben letölthetők. Azért kiváncsi lennék, hogy ezt a funkcióját, hogy mesélted volna el a PS-nak. Valóban nem beszélhetünk művészi alkotásról. De legalább sokan megismerhetik a PS két alapfunkcióját. Olyanokat, amiről még nem olvashattunk ezen a lapon. Érdeklődve várom a te leírásod panorámakép készítésről. Bízom benne,hogy az már igazi Tutorial lesz sok kreatív ötlettel.

 8. Én spec még soha nem csináltam panorámaképet és bevallom jól jön egy ilyen leírás, ha akarok majd csinálni egyet (többet), nem magamtól kell keresgélnem a neten hogy ennek milyen megoldásai vannak, hanem itt a leírás hozzá.

  Ez egy fajta megoldása, persze – ahogy írtad Te is BonFire – van más is, lehet lassabban, manuálisan is csinálni és még biztos vagyok benne hogy van egy tucat más lehetőség is (akár spec programot használni kimondottan erre a feladatra).

  Szóval ne húzzunk már le egy leírást sem csak azért, mert abban nincs benne az összes lehetséges megoldás, nem erről szól a lap. :)

 9. Ne haragudjatok, nem a tutorialt akartam fikázni, vagy direkt kötözködni, nem is szokásom, személyeskedni meg pláne, mindössze örökké a „kinyíló bicska a zsebben” effektus áldozata vagyok. A mondandóm az állandó jellegű – és valljuk be – egyre inkább dívó automatizálás ellen szólt. Tulajdonképpen arról van szó, hogy valakik (személyes ismeretségemben is vannak ilyen emberek) meg tudnak fizetni egy olyan jó gépet, (és fel tudnak törni drága programokat) amiről egy csóróbb, de tehetségesebb profi csak álmodik. Aztán ezek az emberek nekiállnak vadul és esztelenül fényképezni, ha lehet, minél többet, minél semmitmondóbb témákat. Auto-blende, auto-élesség, auto-fehéregyensúly, bele van építve ugyan a gépbe a fénymérő, ami egy hasznos dolog, de nem használják, automata záridő, auto-vaku és hasonlók. Hogy a kép kompozícióját már ne is említsem, mert az nincs neki. Beállítják az alanyt kistotálba a kép kellős közepére, aztán vertikális pozícióban, szemtől-szemben, szemmagasságban lefényképezik a gyereket-férjet-kutyát. Ha legalább annyi fáradságot venne valaki, hogy ha portrét fotóz akkor elfordítsa azt a gépet 90 fokkal, mivel egy álló ember általában magasabb mint szélesebb, vagy ő elfordulna az alanytól 5-10 fokos szögbe, hogy értelmesebb legyen az ábrázata, vagy egy kicsit meghajlítaná a derekát, és a gyermek szemmagasságávól fényképezné le, nem a sajátjából. De az olyan fárasztó, ugye? A szemtől-szembe-portré csak az igazolványokba meg a bűnügyi nyilvántartókba való :(

  És ilyen képekből csinálnak tízmilliót, ami jó dolog, mert a memóriakártya viszonylag olcsó, a vinyó pedig viszonylag nagy (főleg jpeg esetén), úgyhogy a lehetőség adott. Ne haragudjatok meg érte, lehet, hogy egy kicsit vaskalapos vagyok, de a fényképezéshez először meg kéne tanulni analógban csinálni, filmre, aztán majd ha több tízezret kihajított olyan képekért, amit soha többé sem ő sem rajta kívül senki más nem néz meg, akkor majd megtanul takarékoskodni, és az eszközöket arra használni, amire azok ki lettek találva.

  A végére még azért itt megjegyeznék annyit, hogy amikor ezek az omnózus egyének a saját szemét képeiket már arra sem tartják méltónak, hogy a vinyójukon foglalják a helyet, akkor felrakják legalább 20 képmegosztóra, amiről letölti többszáz ember, akik később szintén feltöltik legalább 20 képmegosztóra. Redundálgaunk keményen, hadd legyen meg az a semmitmondó kép minél több helyen, miközben egy hajítófát sem ér. Na ezt hívom én digitális környezetszennyezésnek! Közben pedig a fejesek kongatják a vészharangot, és arról panaszkodnak, hogy az Internet mint olyan lassan kezd bedugulni, valamint ez az állapot nem tartható fenn már sokáig, ki kell találni valamilyen alternatív áthidaló megoldást. Ismerős a dolog ugye? Lásd: globális fölmelegedés.

  Mellesleg a panorámakép készítésével kapcsolatban, azt a profik úgy csinálják, hogy egyszerre egy helyre több szögben letesznek sok-sok kamerát, azokat összehangolják (magasság, vertikális és horizontális dőlésszög, színhőmérséklet fénymérés stb.) aztán időzítve a lánckamerát egyszerre elsütik. Ezt a technikát „Bullet-time” néven ismerik, ez nem újdonság, régen föl van találva, legalább 20 éve, de sokan csak a Mátrix c. film kapcsán ismerik. Ott annyi volt a különbség, hogy a kamerák nem belülről néztek kifelé, hanem kívülről befelé. Ha egyszerre sütik el az összes kamerát, nem lesznek fényviszony változások, mert nem fog közben beborulni az ég azalatt a pár milliszekundum alatt. Ezenkívül ezt a képsorozatot összrakják egy hozzá való programmal, minden kép sík lesz, nem fog görbülni-torzulni-vetemedni, ráadásul a megjelenítéshez kell külön egy plugin vagy codec, ami a sík képernyőn is körbefordítja az egészet.

  No, mondjuk, ha lenne hozzá pénzem, cuccom és brigádom és kedvem, én valahogy így csinálnám!…

 10. BonFire igazad van… részben. Ide nem profi fotósok járnak, és nem vérprofi grafikusok olvasgatják a tutorialokat. Többnyire hobbifotósok, hobbigrafikusok, olyan emberek, akik szeretnének néhány trükköt megtanulni. Talán feltört softverrel, talán időkorlátossal. Ők nem grafikusok, sokan nem beszélnek angolul. Nekik úgy gondolom nagy segítség egy egy trükk bemutatása. Ismerem, ismerjük a munkáidat. Tiszteljük a tudásod. Azonban nem várhatjuk el,hogy minden apró trükköt te írj meg. Maradjon meg ez az oldal olyannak amilyen eddig is volt. Legyenek rajta jó, használható trükkök, tanulhasson belőle mindenki. Talán egyszer majd hasznát veszi az itt szerzett tudásnak.
  Megjegyzem életemben nem jutott volna eszembe panorámaképet készíteni, ha egy ismerősöm nem kérdezi meg, összetudok e rakni neki egy ilyet. Körülnéztem a neten, találtam egy tutorialt angol oldalon. Megpróbáltam jól bemutatni itt is, gondoltam valaki talán hasznát veszi. Ez lett belőle. No comment.

 11. Hello! Én az első mondatot nem értem! Kezdő vagyok… mi az hogy áthuzogatom az 5-ös képbe a másik négyet… A többi világos lenne, de az első mondat megállított, rendesen! Odáig ok ,hogy megnyitás, kijelölöm az öt fájlt, ok , és kiteszi egymás után megnyitva az 5 képet a képernyőre… és hogy huzom bele az ötödikbe az előzőket?
  A választ előre is köszi! :)

 12. A mozgató eszközzel (Move Tool gyorsbillentyűje a V) átvonszolod a 4-es tartalmát az 5-ös ablakába. Aztán a 3-ast és így tovább. Ha a Shiftet is nyomod vonszolás közben, még az ablak közepére is kerül az egész.

  Ugyanerre az eredményre jutsz, ha egyből a File/Automate/Photomerge funkciót használod. Betallózod az öt képet egyszerre és OK! Össze fogja rakni, mert felismeri az objetkumok tartalmát, és a színeltéréseket is összefedi szépen. Nagyjából ennyi.

 13. Üdv! Én is elakadtam a panorámakép készítése közben, a fennt leírt modszert követve. Odág minden rendben hogy egymásba húztam a képeket, azonban a kijelölést követően, amikor az Edit – Auto – Align Layer funkcióra kattintok, nem történik semmi :S
  1 pillanatra megjelenik valami folyamat, de el sem tudom olvasni olyan rövid ideig látható.
  Tudnátok segíteni? köszi

 14. Kaszygold: ez sztem akkor van, ha a ps nem talál a rétegekben olyan pontot amit egy kicsit torzítva, forgatva, nyújtva, stb. hozzá tudna illeszteni egy másik réteghez :) Arra is figyelj, hogy ez a panoráma készítési funkció csak akkor működik, ha a kép részei fedik egymást, vagy közvetlenül egymás mellé/alá/fölé illeszthetők :)
  Így hirtelen más problémát nem látok a dologban.

 15. De ha nem tudja összeilleszteni, mert nem talál rajtuk közös pontot, akkor azt ki is írja, valamint azt is, hogy a folyamat itt le fog állni, hogy megpróbáljuk kézzel összeilleszteni a képeket. Ha azokkal a képekkel dolgozol, amit itt példának be vannak linkelve, azokkal működnie kell. Vagy próbáld ki az Automatizált feladatok közül a Photomerge-et. Ugyanúgy elkészíti.

 16. Bonfire: azért nem minden esetben írja ki, hogy nem tudja megcsinálni. pl próbálj meg egy pár screenshoot-ot berakni és ezekre adj ki auto-align-ot, csak felvillan és utánna semmit nem csinál, igaz screenshoot-ból nem is szoktak panoráma képet csinálni, de hirtelen ezzel lehet a legjobban szemléltetni a dolgot, de ilyen alapon sima fotóknál is előfordulhat.

  Viszont a photomerge már biztos meg tudja csinálni.

  Kaszygold: ezt a File/Automate/Photomerge alatt találod és ugyanúgy kell használni, mint az auto align layers-t :)

 17. Na ezért nem kell mindenre a shopot használni, vannak erre célszoftverek, amik ezt a feladatot jobban megoldják.

 18. Hehe! Csak azért látunk villanást, mert jó gyors procink van. Egyébként a History palettán utólag visszamenően is végigkövetheted, hogy milyen lépéseket is csinált. Ha visszatérnénk a jó öreg 386-os géphez, akkor láthatnánk is a műveleteket, miközben számol. Az is igaz, hogy míg megcsinálná felnőnének gyermekeink ;)

 19. Persze, ezt már kitárgyaltuk fentebb. Ott bővebben is kifejtettem a véleményem az egészről, a fényképek elkészítésétől a kész panorámaképig. Akkor a fejemhez vágták, hogy nincs igazam, merthogy a hobbistáknak is kell egy kis sikerélmény. És lám, a végére mégiscsak kibújt a szög a zsákból. Lehet próbálkozni persze dilettáns módon is, rossz fényképezőgéppel, kézből, és nem kimondott célprogrammal, és akkor az lesz a végeredmény, hogy vagy sikerül, vagy nem. Mert azt sokan hajlamosak elfelejteni, hogy bár a PS hatalmas tudású program, azért nem kimondottan erre a feladatra lett kitalálva. Ez, – hogy úgy mondjam – egy kis érdekesség, de ha a képek nem készülnek profi módon, akkor máris előjönnek a hibák. Ez ugyanolyan dolog, mint hogy egyszerűbb 3D hatású dolgokat is lehet vele készíteni, nagyon nagy munkával, sok pontatlansággal, de ha valaki a 3D-vel akar foglalkozni, az használja mondjuk a 3D Studio Maxot, és azzal tíz perc alatt megcsinálja ugyanazt, amin a PS-sel napokig bíbelődött, ráadásul sokkal jobban. Elvileg a CS3 Extendeddel videót is készíthetsz, de azért arra is jobb egy bármilyen fapados videoeditor. Ott van a 30 napos tryout verzió, én kipróbáltam a videoszerkesztéstől kezdve a Smart objektumokon keresztül mindent, amit csak lehetett, hát nem vágtam hanyatt magamat a végeredménytől. Főleg az utóbbitól! Az eredetit mindig megtartja, és úgy elássa valamilyen Temp mappába, hogy utána csak győzze az ember azt a sok szemetet előkaparni.

 20. Én pusztán gratulálni szeretnék az igen érett és komoly gondolatokhoz ..és hogy eggyes emberek mien elfogultan képesek gondolkodni… belekéne gondolni hogy mindenki elkezdi valahol szerintem senki nem tudott elsőre profi műalkotást összehozni…ezért van az az oldal egy kis segitség …kis mankó a kezdőknek…tutorial benevan a nevében. De tényleg csak gratulálni akartam a „profiknak” akik szeretik oltogatni a kezdőket….de ezis csak az én véleményem ;)
  Üdv.: Csak egy „haladó”

 21. Nem szeretném demoralizálni a felnövekvő új generációt, ahol lehet, inkább segíteni szoktam. Azt hiszem, a lapon ezt több hozzászólásom is alátámasztja. Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy ez egy oktató oldal, ahonnan sokan tanulnak meg dolgokat (én is).

  Mindazonáltal nem hinném, hogy egy kezdőnek, akinek az alapvető műveletek is megoldhatatlan problémát okoznak, pont a legbonyolultabb dolgokba kellene belefogniuk. Persze, ezek látványosabbak, de az alapokat akkor is meg kell tanulni. Miközben sokan egyszerűen csak teszik fel a kérdéseket, addig valamilyen furcsa módon úgy tűnik, hogy ezt a cikket rajtam kívül senki nem olvasta el. Tessék csak megszámolni, hogy hány komment érkezett ehhez a cikkhez!
  http://www.tutorial.hu/alapveto-tudnivalok/

  És ha valakinek ezt belinkeljük, hogy talán ezzel kéne kezdeni (én is ezzel kezdtem), akkor fel van háborodva, de ide a rozsdás bökőt, hogy még csak át sem futotta a cikket, különben nem tenne fel olyan kérdéseket, amelyekre a választ ott találhatja. Szóval először megtanuljuk, hogyan verjünk egy szeget a deszkába, hogy közben az ujjunkat lehetőleg ne verjük péppé, majd ha az már megy, akkor ácsolhatunk tetőt. Fordítva nemigen szokott menni.

 22. Erre a tutorialra az imént akadtam rá. Elég egyszerű.
  A linkelt képeket én is megcsináltam a photoshopal, de az összeillesztések eléggé látszanak… Az itteni képen pedig nem. Ez mitől lehet?
  Más!
  Nekem kb 2 hete van fényképezőm, előtte soha nem volt, mert nem engedhettem meg magamnak. Igaz most is egy fapados kommersz gépem van (Fujifilm FinePix S8000fd). Egyenlőre erre futotta, de a fényképezés érdekel és szeretnék megtudni a lehető legtöbbet róla, persze, csak bizonyos korlátokig. :)

  Kicsitt offolnék…
  Engem a panoráma fotózás köt le igazán. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy egy magamfajta, halandó embernek ilyen géphez, milyen falyta szoftvert ajánlanátok?
  Jelen pillanatban a Panorama factory-t használom, részemről semmi gond nincs vele, de hátha itt tudtok bővebb infót nyújtani ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

  ON

 23. Hááátt azért a „fapados kommersz” jelző azért kicsit túlzás erre a masinára :) Utána olvastam a neten, és elég komoly kis gép. Egy sima camera obscurát inkább neveznék fapadosnak és kommersznek.
  Panorama factory-t sajnos nem ismerem. De én photpshopban is tudtam jó panoráma képeket csinálni igaz sok időbe telt mert én tényleg egy fapados digifényképezővel, vagy épp digikamerával csináltam a hozzávalókat. Igaz én nem a fent említett módon csináltam.
  Hogy mit ajánlanék? Ha konyítasz egy kicsit is a Ps-hez akkor mindenképp azt. Rengeteg tutorialt lehet itt is meg szerte a neten is találni hozzá. Sokan ismerik ezt a progit és ha netán kifejezetten a fótozás terén szeretnél munkálkodni, itt is és máshol is könnyebben találsz segítséget. (Retusálás, képjavítás, kamera beállítás stb…)

 24. Mathyas:

  A géped egyáltalán nem fapados, sőt! jó kis gépek a finepixek! A Photoshop meghajlítja kicsit a képkockákat, így az összeillesztéseknél, főleg alul – felül egy kis kiigazításra van szükség, fű pótlás, körív javítása… ilyesmi. Erre a legmegfelelőbb eszköz a Clone Stamp Tool, mint említem is a tuto végén.

  Bevallom én nem használok más képszerkesztőt a PS-en kívül, de szerintem nagyon korrekt progi, csak gyakorolni kell vele picit… picit sokat :)
  Ha digit fotózással foglalkozol, meghálálja majd a ráfordított időt.

 25. Köszönöm a gyors reagálásokat!
  Pedig én azt hittem, hogy a Finepix az nem egy komoly gép… Persze, amire nekem kell, arra tökéletesen megfelel.
  A photoshopot szeretem én is, de gép híjján elég ritkán szoktam használni. Viszont most több szükségem lesz rá, mint eddig. :)

 26. Közben rájöttem, hogy miért látszottak az összeillesztések..
  Én az utolsó tanács alapján csináltam: Fájl- Automatizálás- Fotoegyesítés. Amikor kiválasztottam az adott fotókat, nemsokkal a PS összerakta, és itt követtem el azt a hibát, hogy kiválsztaottam a „Szerkesztés- Rétegek automatikus keverése” funkciót. Ekkor rontotta el. Tehát ez nem kell, csak a vágás marad. :)

  Teccik ez a progi nagyon!!

 27. Én már nem emlékszem a végeredményre, de azt hiszem, hogy tökéletes lett. Én egyből a Photomerge-hez nyúltam, így az összes többi lépés okafogyottá vált, lévén, hogy az a funkció szépen ki is egyenlíti a fény-árnyék-szín különbségeket. Természetesen ez mindig az aktuális fotóktól függ. A fenti képeket szépen kiegyenlítette, lehet, hogy más képekkel nem boldogulna ilyen jól, akkor kell belenyúlni kézzel.

 28. Sztem Bonfire, igazad van… a fotózás egy szakma, és nekem ne mondja senki, hogy szereti, ha a saját szakmájába egy kontár belenyúl… Igaz a fotózás egyeseknél a majdnem ingyenessége miatt átment szórakozásba. Ez nem is baj, csak senki ne higgye, hogy amit így készít az proffesszionáis.

  Közben olyan tutoriált kerestem, ahol egy lapra több képet el lehet helyezni, kevés szöveggel akár- tudod, szórólap-szerűen, de ezt a panorámaképet találtam csak. Tudnál segíteni?
  Köszi előre is.

 29. Olyat tud a Photoshop, hogy egy mappában lévő képeket „rákasírozza” egy (vagy több) oldalra, és aláírja a fájlnevet. Ez az automatizált műveletek között található a File->Automate->Contact Sheet II. menüpontnál. Tutorial nem szükséges hozzá, egy-két próba alatt kiderül, mire való.

  Tud még web fotó galériát is csinálni – ez utóbbiról bevallom, gőzöm sincs, annyira sem érdekelt a dolog, hogy egyáltalán kipróbáljam -, File->Automate->Web Photo Gallery…

  Viszont ha olyasmire gondolsz, amit élelmiszer-áruházak szoktak akciós vásárok alkalmával szórólapon közvetíteni, arra nincs automatizált művelet. Ebben az esetben meg kell szerkeszteni a kiadványt. Erre ha más nincs jó lehet a PS is, de jobb a kimondott kiadványszerkesztő erre a célra, mondjuk az InDesign. Van olyan előnye, mint például a címek és cimkék intelligens frissítése (egyik helyen átírod mondjuk a dátumot, és a többi helyen is átíródik), lehet vele keresni nagyobb kiterjedésű dokumentumok esetén, meg hasonlók. Igaz, a Photoshopban is vannak Smart objektumok, amik hasonlóan viselkednek, mégis azért másra lett kitalálva.

  Ha nem nagyipari munkára, csak egy-egy alkalomra kell, akkor megfelel a célra a PS is. Viszont ha gyakran kell frissíteni a kiadvány paramétereit, akkor már inkább kiadványszerkesztőt ajánlanék a munkához.

 30. Üdv!
  Először is köszi a tutorialt! Nagyon sok időt spóroltam meg vele!
  .
  Másodszor BonFire-nek és társainak üzenem, hogy részbén tényleg igazuk van, de nem minden panoráma kép kell, hogy professzionális legyen. Teszem azt, lehet, hogy valakinek csak egy gyors látvány-terv kell (mint amire nekem is szükségem volt). És nagyon örültem, hogy a kb 6 féle panorámaképsort nem egyesével és kézzel kellett összeillesztgetnem, hanem hipp-hopp készen lett. Nem fotókiállításra kellett…
  Szóval mielőtt lehúzzátok a másikat, ne csak arra gondoljatok, hogy Nektek mire van szükségetek, hanem arra is, hogy mások mire használhatják még a megosztott információt…
  .
  Végül pedig, ha valóban olyan jól értetek hozzá, akkor osszátok meg a tapasztalataitokat egy tutorial formájában, hogy mi is még többet tanulhassunk a panorámakép készítés fortélyairól. Inkább azt írjátok, mint a fikázást :)

 31. Ezer éve túl van tárgyalva a téma. Legközelebb nézd a dátumot is, mielőtt válaszolsz valakinek! 2008. May 06. Azóta már egyszer majdnem eltemettek. :))

 32. Sziasztok.
  Véletlen nem tudjátok, hogy photoshop CS4-ben hogy kell megcsinálni, hogy a képek színei stimmeljenek? Mert megprobáltam de a CS4-ben nincs olyan „menü”, hogy Auto-Blend Layers :S

 33. Olyan „menü” nincs is, csak „menüpont” van, mégpedig az Edit menüben találod. Felülről a 19. pont, a 6. csoportban. Ha valami miatt mégsem látható, akkor a menü alján van egy „Show all menu items” opció, ez a rejtett menüpontokat is felfedi.

  Egyébként CS4-ben ez az egész automatizálva van. A File->Automate->Photomerge funkcióval az egészet megcsinálja, még az Auto-Blend Layersre sincs szükség, mert eleve alapértelmezetten ki van pipálva, hogy hangolja össze a színeket. Próbáld ki.

  Nem kell előre megnyitni semmit, csak elindítod a Photomerge-et, majd abban betallózod. Összerakja szépen, magától.

 34. Asztalos vagyok és sürün elöfordul ,hogy pl a konyha mérete nem nevezhető nagynak.Esetek nagy részében csináltam rolla több képet amiböl ugyan látszot minden de persze semmit sem ért. Viszont ha igy össze tudnám vagni akkor már lenne értelme a képeknek.A képeket egy kodak p850 készitem.Ha adott egy 210*260 as helyiség amibol a bútor még elvesz 60 cm akkor ez a gép nem sokat lát belöle.Ha a magasságot veszem akkor az 3 képbol van benne az gész/de legalbb is 2 min/,szélességre meg 5 kép.Ez összesen 15 kép.A tutoriál szerint csinálva el is készül az eredmény de nem szép/csunya/.Az elkészült kép széle ives( ),ehez tudnám hasonlitani.Ismerösöm fotozot már le nekem hasonlo esetben bútort ,de nekimagasságra belefért és szelességre is szerintem elég volt 2 kép/és azt nem tudom utánna mivel alakitotta a képeket tovabb és hogyn.
  Kérdés mit csinályak masként?

 35. Helló!
  Az ilyen speckó feladatokra letöltheted pl. a kika tervező progiját, nagyon jó.
  Sajnos az Ultrazoom kategória sok kompromisszummal jár (Nekem Oly UZ van…), például nincs cserélhető obi, amivel lehetne pl. nagylátószögű képeket készíteni… Lehetőleg állványról fotózz, a képeken a hordó hatást meg utólag is lehet csökkenteni.
  Szerintem PS-el csak a képeket korrigáld (ha kell), PS-el még soha nem készítettem panoráma képet, arra vannak spéci programok, (Panavue: hXXp://www.panavue.com/, Canon Photostitch: hXXp://pixinfo.com/cikkek/photostitch_ , Panorama maker: hXXp://www.arcsoft.com/estore/software_title.asp?ProductCode=PMK5PRO).
  Én régebben egy másik progit használtam, de azt nem találom, fapad volt, de ingyenes.

  Érdemes olvasgatni sokfelé, pl. hXXp://www.sg.hu/cikkek/46041/hogyan_fotozzunk_panoramafotok_keszitese itt, sokat lehet tanulni ezekből.
  Remélem tudtam segíteni.

 36. És hogy lehet ezt megnézni interaktív formában? Tehát hogy mozgatható, legyen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét