Photoshop eszköztár (Újdonságok a CS6-os verzióban) 1. Rész

Bizonyára sokaknak ismerős az Adobe grafikai szoftverének legújabb verziója. Idén először a termék bétájával ismerkedhettünk, majd további 30 nap haladékot kaphatunk a Tryout változat jóvoltából, ahogy azt megszokhattuk az Adobe szoftverek esetében. A 13-as verziószámú termék teljesen megújult felhasználói felülettel és jónéhány új eszközzel jelentkezik.

Tekintsük át az eszköztárat (Toolbar) és nézzük meg milyen újdonságokkal leptek meg minket a szoftver fejlesztői. Ugyan a CS6-oson keresztül kerül bemutatásra az eszköztár, a leírás segítség lehet a korábbi verziókat használók számára is. Az eszközök neve után szögletes zárójelben az eszközt előhívó billentyűparancs van feltüntetve.

Az eszközök ikonjai a program ablakának bal oldalán jelennek meg, a címsoron található nyilak segítségével továbbra is egy, illetve kettő oszlopba rendezhetjük őket. Az alapértelmezett ikon jobb alsó sarkában nyíl jelzi, ha további eszközt, vagy eszközöket találunk az ikon alatt. Azokat az egér bal gombjának hosszú lenyomásával vagy jobb klikkel hívhatjuk elő. Míg a Photoshop 0.63 verziójában 14 eszközzel gazdálkodhattunk a 13.0 verziószámú darabban alapértelmezésként 20, valamint az almenükkel együtt több mint 60 eszköz áll rendelkezésünkre, és akkor még nem is beszéltünk a kiterjesztett változat 3D-s eszközeiről, amik tovább szaporítják az ikonok és a grafikai lehetőségek számát.

Mozgató eszköz [V]

Első helyre került az úgynevezett mozgató eszköz (Move Tool). Segítségével rétegeket tudunk áthelyezni, amennyiben azok nincsenek lezárva a rétegkezelő palettán. A segédvonalakat is ezzel az eszközzel húzhatjuk új helyre, valamint két dokumentum között is átmozgathatjuk az elemeket. A [Shift] billentyű nyomva tartása mellett az áthúzott réteg a dokumentum közepére kerül. Az opciós eszköztárban lehetőségünk van beállítani, hogy kiválasztás csak a rétegre, avagy csoportra vonatkozzon. Érdemes bejelölnünk az Automatikus kijelölés opciót illetve a Vezérlő mutatása lehetőséget is.

Kijelölő eszközök [M]

A kijelölő eszközök (Marquee Tools) csoportjával téglalap, ellipszis alakú valamint egy-egy pixel széles sort vagy oszlopot jelölhetünk ki. Az eszköz kiválasztása után megjelenő opciós eszköztárban meghatározhatjuk, hogy a következő kijelölésünkkel új kijelölést hozzunk e létre, hozzáadjunk, elvegyünk az új művelettel vagy pedig a két kijelölés közös részével képezzük a kiválasztást. A Shift billentyű nyomva tartása mellett a szabályos négyszög, illetve kör kijelölést hozhatunk létre. Már az opciós eszközárban meghatározhatjuk a Lágy perem (Feather) méretét, de menüsor Kijelölés (Select) pontjában tovább finomíthatjuk, módosíthatjuk a kiválasztásunkat.

Lasszó eszközök [L]

Ezzel a csoporttal szintén kijelöléseket készíthetünk. Az alapértelmezett Szabadkézi lasszó (Lasso Tool) alatt további két eszköz található. A Sokszög lasszóval (Polygonal Lasso) egyenesek segítségével készíthetünk tetszőleges szögű kijelöléseket.  A Mágneses lasszó (Magnetic Lasso) megkeresi a kijelölésünk közelében található kontúrokat. Az opciók között beállítható az eszköz érzékenysége, a kijelölési pontok frekvenciája is.

Gyors kiválasztás eszköz [W]

(Quick Selection Tool) Segítségével az eszköz húzásának irányában készíthetünk kijelölést úgy, hogy a program megkeresi a hasonló szomszédos pixeleket. Az ecset mérete, érzékenysége állítható.  Az alatta található Varázspálca eszköz (Magic Wand Tool) hasonló funkcióval bír. Itt kattintásokkal hozhatunk létre újabb kijelölt területet. Itt is van lehetőségünk további opciók megadására, például bejelölhetjük, ha az összes rétegre szeretnénk alkalmazni az eszközt, csak az egymással érintkező, vagy az összes hasonló pixelt jelölje ki számunkra, valamint itt is állítható az eszköz tűrése.

Kivágó és szeletelő eszközök [C]

A Vágó eszköz (Crop Tool) sokat finomodott az előző Photoshop kiadás óta. Önálló eszközként jelenik meg a Perspektivikus vágó (Perspective Crop Tool) . Valamint ebben a csoportban találjuk a szeletelő eszközöket is. A vágás során itt is, mint sok más eszköz esetében, eszköztippként (Tooltip) megjelennek a műveleteink paraméterei. Számtalan beállítási lehetőség segíti a pontosabb vágást. Továbbá okos módon már nem a vágó háló, hanem a képünk fordul el a forgatás során.  A Szeletelőnek (Slice Tool) a webes előkészületek során vesszük hasznát.

  

Pipetta, vonalzó, jegyzet  [I]

Egy elég vegyes eszköz-csoport a soron következő, bár az előző változatokban is egymás alá kerültek, itt még kiegészült a jegyzet eszközzel. A hangos jegyzet hozzáfűzés lehetőségét pedig mellőznünk kell. Bár igaz, hogy nagy szükség nincs is rá. A Számláló eszközt (Count Tool) továbbra is csak az Extended változatban találhatjuk meg.

A Pipetta (Eyedropper Tool) segítségével a programban megnyitott képekből választhatjuk ki a festő, illetve a háttérszínt. A festőszínt pedig elmenthetjük a Színtár palettára (Swatches). A szín kiválasztása után a kurzort a paletta fölé húzva kitölthetjük azt a festékvödörré vált eszközünkből.                                          A Szín-mintavételező (Color Sample Tool) segítségével egyszerre négy pont paramétereit kaphatjuk meg a kiválasztás után automatikusan megjelenő Infó palettán.A Vonalzó eszköz (Ruler Tool) egy általunk húzott vonal koordinátáit, hosszát, szögét mutatja meg. A [Shift] billentyű nyomva tartása mellett vízszintes, függőleges valamint átlós irányban húzhatjuk az eszközünket.

Javító eszközök  [J]

A legtöbb újdonságot felmutató eszköz-csoport. A tartalomfüggő (Content-Aware) javító eszközök között elsőként a Foltjavító ecsettel találkozhatunk (Spot Healing Brush Tool). Az ecsetünk húzásának irányában a program a környező területekről automatikusan mintát vesz, majd beilleszti azt. Fényképeink kisebb hibáit gyorsan és hatékonyan tüntethetjük el.

Hasonlóképpen működik a Javító ecset is (Healing Brush Tool), itt viszont az alt billentyű lenyomásával nekünk kell meghatározni a mintavételre szánt területet. A beillesztéskor pedig intelligens módon figyelembe veszi a szomszédos pixeleket.

A Folt eszköz (Patch Tool) nem új lehetőség, viszont munkánkhoz most már segítségül hívhatjuk a tartalomfüggő technológiát is. A javítandó terület kijelölése után arra a területre húzzuk a kiválasztásunkat, ahonnan a mintát szeretnénk vételezni, az új hely alapján pedig kitölti az eredeti kijelölést a program.

  

A tartalomfüggő mozgató eszköz (Content Aware Move Tool) segítségével a kijelölt területet új helyre húzva ott beilleszti, az eredeti helyét pedig a Content Aware technológia segítségével kitölti a környező képpontok figyelembe vételével.

  

Ha az opciós eszköztárban a Kiterjesztő (Extend) módot választjuk akkor az eredeti kijelölés helyén is megmarad a tartalom. Az alkalmazkodás erőségét öt fokozatban állíthatjuk. Ez utóbbi két szerszám egyben kijelölő is, de használatuk előtt bármely más kijelölő eszközt igénybe vehetünk.

  

A vörös szem eszköz (Red Eye Tool) tulajdonképpen egyetlen kattintással a kiválasztott területen megkeresi a vörös képpontokat, majd szürkére színezi azt elmosott szélekkel. Az opciók között csupán két beállítási lehetőséget találunk: pupilla méretét és a sötétítés mértékét.

Ecsetek [B]

Az ecset eszköz (Brush Tool) természetesen elmaradhatatlan része a Knoll fivérek termékének a megszületése óta. Itt a lehetőségeink immár végeláthatatlanok, bár már az előző verzió óta elérhetők.  Az eszköztárból választhatunk különféle ecset, ceruza és festékszóró fajtákat a száraz ecsettől a szénceruzáig. Az ecset palettán az ecsetek esetében beállítható a sörte sűrűsége, hossza, vastagsága, merevsége és az ecset dőlésszöge is. A kréták, ceruzák esetében például a lágyság és formák között különböző erodáltságú hegyeket választhatunk, túl azon, hogy az ismert beállításokat is használhatjuk. Az ecsetet az [alt] billentyű és a jobb klikk mellett az egér elhúzásával is átméretezhetjük. Ugyanakkor az [alt] és az egér bal gombjának lenyomásával átválthatunk a pipetta eszközre.

  

A Ceruza (Pencil Tool) annyiban különbözik az ecsettől, hogy ennek az eszköznek a szélei pixelesek, így jóval kevesebb ecsetnyom közül is választhatunk.

A Szín áthelyező eszköz (Color Replacement Tool) segítségével gyorsan átfesthetjük a képünk egy részét vagy egészét. Használhatjuk erre a festőszínt, a telítettséget, fényerőt vagy a színárnyalatot. A mintavételezés módját is meghatározhatjuk.

  

Végül a Keverő ecset (Mixer Brush Tool) pedig a képünkön szereplő színek összemosására, keverésére használható.

Pecsételők [B]

Az Klón pecsét eszköz (Clone Stamp Tool) jó szolgálatot tesz képek retusálásakor, a szkennelés hibáinak eltüntetésekor. Az [Alt] billentyű lenyomásával és kattintással kiválasztjuk a mintavétel helyét, a következő kattintás a másolás irányát és távolságát adja meg. Különböző mintázatokkal való festésre ad lehetőséget a Mintázat Pecsételő (Pattern Stamp Tool).

Előzmény ecsetek [Y]

Egy ecset segítségével (History Brush Tool) tudjuk visszaállítani a munkánk részeit vagy egészét egy korábbi állapotra, amennyiben az Előzmény (History) palettán a jelölőnégyzetben az jelezve lett.

A Művészi előzmény ecset (Art History Brush Tool) hasonlóképpen egy megelőző állapot alapján dolgozik, művészi hatásokkal gazdagítva azt.

Folytatása következik…