Photoshop eszköztár (Újdonságok a CS6-os verzióban) 2. Rész

 

 

Az ismertető előző részében az Eszközpalettán található az első tíz eszközzel ismerkedtünk meg. Most folytassuk ott a sort ahol abbahagytuk.

Radír [E]

Radír (Eraser) eszközzel törölhetjük a kép egyes részeit. Az eszköz húzásának irányában a háttérszín vagy átlátszó képpontok jelennek meg, a háttér illetve a Rétegpaletta (Layers) beállításától, pontosabban annak lezárási módjától függően. Használatához az összes ecsettípus közül választhatunk.

A Háttér törlő eszköz (Background Eraser Tool) a hasonló színű képpontok törlését végzi. A mintavétel helye a radír középpontja. A Varázs törlő eszköz (Magic Eraser Tool) egyetlen kattintással törli a hasoló színű egymással érintkező vagy különálló területeken lévő pixeleket.

Színátmenet és a Festékvödör Eszköz  [G]

Színátmenet eszköz (Gradient Tool) segítségével két vagy több szín közötti fokozatos átfedést hozhatunk létre. Az opciós eszköztáron megjelenő mintára kattintva megjelenik a Színátmenet szerkesztő párbeszédpanel (Gradient Editor) ahol színállomások hozzáadásával, módosításával készíthetünk új színátmeneteket. A képen kattintással adjuk meg a kezdőpontot, majd az kurzor huzásával az irányt, végül még egy kattintással lezárjuk a színátmenetet. A [Shift] billentyű nyomva tartása mellett 45 fokos szögre vagy annak többszöröseire korlátozhatjuk az irányt.

 

A Festékvödör (Paint Bucket) a teljes kép vagy egy kijelölt terület tömör színnel, vagy mintázattal való gyors kitöltésére használható. A két lehetőség közül az opciós eszköztárban választhatunk.

Homályosító, élesítő és maszatoló eszközök [R]

A Szűrő menü Homályosítás (Blur) parancsához hasonló hatást az ecsetvonásunk alatti területen tudjuk érvényesíteni. Hasonló módon, helyileg alkalmazhatjuk az Élesítő (Sharpen) eszközt is.A Maszatolóval (Smudge Tool) elkenhetjük a képünk egyes részeit. Az ecset segítségével az előtérszínt is hozzá tudjuk adni a művelethez, ha az Újjal festés (Finger painting) jelölőnégyzet ki van pipálva. Mindhárom eszközhöz hasonló opciókat adhatunk.

 

Fakító, Színégető és Szivacs eszközök  [O]

A Fakító (Dodge Tool) ecset használatával világosíthatjuk a képünk bizonyos területeit, míg az Élesítővel (Burn Tool) sötétíteni tudjuk. Az eszköz tartományát (Range) Árnyékok, Középtónusok vagy Csúcsfények értékekre adhatjuk meg. A Szivacs (Sponge Tool) alatt csökkenthetjük, vagy éppen növelhetjük a színtelítetséget. Az előző hat eszközhöz az ecsetek közül választatunk megjelenési módot.

 

Vektoros Toll eszközök [P]

Vektorgrafikus elemek (Görbe, Alakzat) létrehozására használható eszközök csoportja. A Toll (Pen) eszköz kiválasztása után kattintással hozhatjuk létre a szerkesztőpontokat. Kattintással és az egér egyidejű húzásával egyben az iránypontot is változtatjuk, vagyis meghatározzuk a görbe hajlását. Az opciós eszköztárban kiválaszthatjuk, hogy alakzatot (Shape) vagy görbét (Path) szeretnénk létrehozni. Egyre több lehetőségünk van az alakzatokkal való munka során. Meghatározhatjuk az alakzatunk kitöltését, körvonalát akár teljesen egyéni szaggatott vonallal, pontokkal is körvonalazhatjuk.  A Kijelölő eszközöknél már megismert halmazműveletekkel képezhetünk új vektoros elemet.

A Szabadkézi Toll (Freeform Pen Tool) választásakor alkalmazhatjuk a Mágneses (Magnetic) hatást, ekkor a görbénk igazodik a közeli kontúrváltásokhoz. A Szerkesztőpont hozzáadása (Add Anchor Point Tool) és a Szerkesztőpont törlése (Delete Anchor Point Tool) eszközökkel új szerkesztőpontot hozhatunk létre vagy törölhetünk a már meglévő görbénk pontjai közül.A Pont traszformációja eszközzel (Convert Point Tool) az iránypontokat tudjuk módosítani. A CS6-os verzió újdonságaként búcsút vehetünk a félpixeles megjelenítésnek.

Szöveg eszközök [T]

A Vízszintes szöveg eszköz (Horizontal Type Tool) kiválasztása után egy befoglaló keret kijelölésével vagy kattintással meghatározzuk a szövegünk helyét. Munkánk elején, vagy a kész szöveg kijelölésével utólag is formázhatjuk a szöveges réteg tartalmát. A font-család, stílus, betűméret és szín mellett megadhatjuk az élsimítás módját, igazítást, valamint a szöveg tördelését. Számtalan további beállítási lehetőség közül választhatunk a Karakter (Character) illetve a Bekezdés (Paragraph) palettán belül. A korábbi változat óta van lehetőségünk az OpenType betűtípusok karakterjel-változatainak alkalmazására. Új lehetőség viszont a Photoshop saját vakszövegének beillesztése a szövegbe. A parancsot a Menüsor > Szöveg (Type) Lorem Ipsum beillesztése (Paste Lorem Ipsum) sorával adjuk ki.

Nagyban képes megkönnyíteni a munkánkat az új Karakter stílus paletta és a Bekezdés stílus paletta. A beállítások után a formázást egyetlen kattintással érvényesíthetjük a kijelölt szövegen.

 

Görbe kiválasztó eszközök [A]

Míg a Görbe kiválasztó (Path Selection Tool) a teljes vektoros elem kiválasztására, mozgatására használható, a Közvetlen kiválasztó eszköz (Direct Selection Tool) a szerkesztő, és iránypontok módosítását teszi lehetővé.

 

 

Alakzatok [U]

Vektoros alakzatokat hozhatunk létre. A Toll eszköznél megismert opciókat rendelhetünk hozzájuk. A [Shift] billentyű nyomva tartása mellett itt is szabályos alakzatokat készíthetünk.

A Lekerekített téglalap eszköznél (Rounded Rectangle Tool) megadhatjuk a lekerekítés sugarát, a Sokszög eszköznél (Polygon Tool) a szögek számát. Az Egyedi alakzat eszköz (Custom Shape Tool) mintáit az opciós eszköztár Alakzat készletéből választhatjuk ki, amit tovább bővíthetünk akár egyedi alakzatokkal is.

Kéz eszköz [H]

A szerkesztett kép mozgatására, görgetésére szolgáló segédeszköz, melyet praktikusan tudunk ideiglenesen előhívni a [Space]  billentyű lenyomásával.

Nagyító eszköz [Z]

(Zoom Tool) Kiválasztás után az [Alt]  használatával válthatunk a nagyítás-kicsinyítés között. Más eszköz használata közben a [Ctrl] + [Space]  billentyű kombinációval a nagyítást, az [Alt] + [Space]  lenyomásával pedig a kicsinyítést hívhatjuk elő. Az eszközre duplán kattintva 100%-os nagyítást kapunk. A pixelpontos munkát segíti az a pixelrács mely a 600%-os nagyításkor megjelenik számunkra. A beállítási lehetőségeink nem változtak a korábbi verziókhoz képest.

Következő ikon megjelenésében és funkciójában is eltér az előző ikonoktól. Előtér és háttérszín felvételére szolgáló ikoncsoport a D billentyű lenyomásakor visszaállítja az alapértelmezett fekete-fehér színpárt. A nyíl segítségével felcserélhetjük a két színt. A négyzetekre kattintva megnyílik a színválasztó ablak, majd a kiválasztás után a színt a színtárhoz adhatjuk.

Gyorsmaszk  [Q]

Gyorsmaszk (Quick Mask) módban a kitakart rész alatti területeken nem érvényesülnek a kiadott parancsok. Készíthetjük kiválasztásból, ecsetek segítségével.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét