Photoshop telepítése linuxra

A linuxra váltás egyik kifogásolt pontja az szokott lenni (ismerőseim körében illetve az interneten olvasottak alapján), hogy a grafikai és egyéb – webszerkesztéshez kötődő program – nem, vagy csak nagyon macerásan futtathatók linux alatt. Grafika esetében az egyik etalon program az Adobe Photoshop, melyhez most Mistoj Sándortól kaptunk egy telepítési útmutatót. A telepítés során használt Crossover Office honlapját mindenképp érdemes kicsit tüzetesebben is átnézni, mert rengeteg egyéb win-es programot lehet a segítségével linux alatt futtatni. (Harder)

Photoshop 7.0 CE telepítése UHU Linux operációs rendszerre, CrossOver Segítségével.

1. Lépésként be kell szerezni egy CrossXOver Office professional progit, amely nem ingyenes. Ezt Linuxon rendszergazdaként feltelepíted. Ez néhány percig eltart.

Kész a telepítés, jöhet a progi konfigurálása

Kérdés arra vonakozóan hogy ki szeretné használni a progit a Linux rendszered, Én a Multi-user módot választottam, mert ROOT ként nem az igazi.

Automatikus plugin keresés

Ha proxyt használsz akkor itt beállíthatod

Ha telepíteni kívánsz programot ezt az ablakot kapod, itt láthatsz néhány a rendszer által élből támogatott programot, pl.: word, flash, dreamwaver stb..

Ha nem látod a telepíteni kívánt progit akkor válaszd ki az INSTALL UNSUPPORTED SOFTWARE checkbox-t.

Keresd meg a cd-t vagy a gépre másolt .exe állományt

A kiválasztáskor kapott felület.

Megvan a progi, néhány szokványos telepítési kép

A progi elkezd tekerni ezerrel is telepíti a Photoshop-ot, közben leránt Internetről néhány fontot és a futtáshoz szükséges programokat teljesen automatán csak a jóváhagyásod kell.

Ha a Photoshop Szabványos telepítését befejezted nincs más dolgod mint türelemmel kivárd ennek az ablaknak a tevékenységének a végét, ami egy gyengébb deszkánál akár 20-30 percet is igénybe vehet. Nekem is ennyi volt. :-)

Miután végzett a progi a telepítéssel, kattints a CrossOver menu funckciójára, itt találod a feltelepített programjaid indító ikonját és itt is törölheted. Kattanj rá az indítani kívánt szoftverre.

Ezt kerestük… Készítettem egy teszt.psd nevű állományt amit letölthetsz. Kattints ide a letöltéshez! A Fontok telepítését is a CrossOver Office-szal tudod megtenni.

Felhasznált eszközök:

Erőforrás igénye:

Nagy. IS7-V2 alaplap, celeron 2,4 proci, 512 ram -> lassú szaggatott program futás.

Kipróbáld progik: Flash mx. 6.0; Photoshop 7.0; DreamWeaver mx; Office xp; InfranWiev 3.94

Oprendszerek: Az általam ismert Debian, Suse, Mandrake disztribuciókon is müxik.

Linux Kezdő ismeretek előnyben.

Írta: Mistoj Sándor

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét