Puzzle effekt

Ebben a tutorialban azt fogom bemutatni, hogy hogyan érhetünk el tetszőleges képen puzzle hatást. Először is bemutatom, mit is fogunk csinálni. A végén így fog kinézni a képünk.

1.) Válasszunk ki egy képet és nyissuk meg. Én ezt választottam:

2.) Hozzuk elő a vonalzókat.(CTRL+R)

3.) Válasszuk ki a Rectangular Marquee Tool.(M)

4.) Jelöljünk ki egy területet.

Én ezt a képet 6 részre fogom beosztani, de ez képtől és tőled függ. Próbálj meg a vonalzók segitségével ugyanolyan nagyságúakat készíteni. Ha megvan a kijelölés, nyomj egy CTRL+J-t. És ezt csináld meg annyiszor, ahány kockát akarsz a kirakódban. Igy nekem most van 6 layerem, mindegyiken egy rész a képről.

5.) Most válaszd ki a layer 1-et és menj a “blendig options”-ra. (jobb klikk a layeren, “blending options”)

És állítsd be ezeket az értékeket:

Drop Shadow

Stroke

6.) Ha ez megvan, okézd le és azon a layeren amin ezt csináltad megint jobb klikk, de most “Copy layer style”.

Menj a layer 2-re és használd a “Paste layer style”-t (ugyanúgy jobbklikk a layeren).

Ezt csináld meg az összes layeren, így ugyanazok az értékek lesznek minden layer “blending options”-ében.

7.) Most így kell kinéznie:

8.) Mostmár csak el kell őket kicsit forgatni. Menj az egyik layerre és CTRL+T, majd forgasd el el kicsit. Ezt megint csináld meg minden layeren ízlés szerint és kész is vagy.

Az eredmény:

Forrás: http://www.good-tutorials.com

18 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nagyon ötletes ez a megoldás és sokszor alkalmaztam már.
  Most úgy szerettem volna megcsinálni, hogy először is egy 400x400as négyzetre fölraktam 9 fotót, (3×3). Ezek után egyesítettem a rétegeket, majd egy fájlként elmentettem. Ezek után megnyitottam és próbáltam volna alkalmazni a fönt leírtakat, de nem sikerült. Szeretném tudni, hogy miért.
  Bármelyik képen meg tudom csinálni, de olyanon ahol több kép van egyen rajta, ott nem. Pedig a rétegek is egyesítve vannak, el van mentve, majd megnyitva.
  Légyszives ha tudtok segítsetek.
  Előre is nagyon köszönöm.
  A másik dolog amit csak megemlíteni szeretnék az az, hogy láttam egy nagyon ötletes képet a http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=156179 oldalon. Nagyon megtetszett. Esetleg tudnátok segíteni, hogyan lehet ilyet csinálni. Egyszerűen csodás, -szerintem-.
  Most kezdem tanulgatni a photoshopot, nagyon nehéznek találom, mert még sosem volt vele dolgom. A netről próbálgatok ki apróbb dolgokat, remélem fokozatosan menni fog. A photoshop elements 6.0 és a cs2 van meg.
  Nagyon várom válaszotokat, üdvözlettel:Krisztián

 2. Krisztián. Arra ügyelj, hogy az új kijelölés mindig az eredeti rétegen törénjen, ami tartalmaz is valamit. Ugyanis, ha egy másik réteg üres területét próbálod lemásolni, az is üres lesz.

  A bemutatott kép nagyon ötletes, csodálkozom is, hogy miért nem nekem jutott először az eszembe! Annyira megtetszett, hogy holnap meg is csinálom tutorialnak. Nem kell félni, nem lesz nehéz. A módszer a fenti analógja, a különbség csak annyi, hogy a háttérfotók más-más helyszínen készültek, és egymásra vannak dobálva külön rétegenként, és egy kicsit összezilálva. Na és az autó egy külön képből lett kivágva az aszfalt egy darabjával együtt, és új rétegen az összes többi felé van bepászítva.

 3. BonFire!

  Erre figyeltem, hogy a kijelölést az eredeti képen történjen. Meg is csinálam mind a kilenc képpel. Mind a 9 külön rétegen volt. S az elsővel megcsináltam a keverési beállításokat, ahogyan leírtad. Majd átmásoltam minden rétegere. De már mikor az elsőt csináltam, hiába van az előnézet is bepipálva, akkor sem mutat semmiféle keretet. Ha pedig bemásolom minden rétegre akkor sem.
  S nem csak ennél a képnél. Minden olyannál, ahol több képből van összevágva egy.
  Kipróbáltam egy 3x2képből összeállított képnél is ami a képernyővédőm és a kislányom van rajta. Ott sem jó.
  De egy sima “mezei” képnél, ami nincs összevágva tökéletesen működik.
  Hátha egyszer mégis sikerül.
  Örülök, hogy Neked is elnyerte tetszésedet a kép.
  Nagyon jó, hogy ennyire értesz az ilyen szerkesztésekhez. Irigyellek is miatta rendesen.
  Kösz a segítségedet, szép napot: Krisztián

 4. Az nem tiszta, hogy mivel van a gondod. Először is, a kép szétdarabolása egy dolog. Úgy vettem ki, hogy az megy. Nézz a Layer palettára, ott ha darabokban van a kép, akkor szét is van vagdosva.

  Talán az, hogy nincsenek keretek? Ha feldaraboltad utána a rétegekhez külön kell hozzárendelni egy úgynevezett réteg-effektet, vagy belső effektet, amit a későbbiekben változtathatsz. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy jobb gombbal kattintasz a rétegre, és kiválasztod a Blending Options-t. Erre megjelenik egy szép nagy panel, ami valószínűleg majdnem be is teríti az egész képernyőt. Ott találsz egy csomó lehetőséget. Neked csak a Drop Shadow-ra (vetett árnyék), valamint a Sroke-ra (körvonal) lesz szükséged. Nem elég kipipálni, ténylegesen rá is kell kattintani minden effektekre, mert mindig változik a beállítási panel. Ott lehet saját ízlés szerint beállítani a paramétereket. Méret, szín, távolság, nagyság stb.

  Ezután ha eggyel készen vagy, a többi rétegre csak rá kell másolni ugyanazokat a beállításokat a 6. pont szerint haladva, és végig tovább, elforgatni a tengelye körül, és készen is vagy.

 5. Nem rossz kép, de úgy sejtem, hogy nagyon babra munka. Van rajta fénykép, grafika, és ha jól sejtem még esetleg valami 3D rendering is. Ha PS-sel készült akkor igazi türelemjáték, de ha 3D-vel, akkor csak egy sima effekt. A témaválasztás sem túl barátságos. Ha jól saccolom, körülbelül 25-30 család pusztul el rajta.

 6. Sziasztok!

  Pofon egyszerűnek tűnik, de nekem valamiért nem sikerül a dolog. A 2. layert már csak úgy engedi megcsinálni, hogy az első layerre rakom, és amikor végeztem a munkával csak az első mozaiknak van meg a kerete, a többiből meg csak az látszik amit az elsőre raktam. Remélem nem voltam túl bonyolult. A segítséget előre is köszönöm.

 7. Asszem rájöttem, hol tévedhettél el. Tehát: Az alapkép Background-ként jelenik meg a Layer palettán. Ebből kimásolod az első darabot a Ctrl+J-vel, így az új rétegre kerül, és a neve Layer 1 lesz. Ekkor csinálsz új kijelölést, és lenyomod a Ctrl+J-t. Ekkor valószínűleg kapsz egy ilyen hibaüzenetet: “Could not make a new layer from the selection, because the selected area is empty”. Ez a üzenet magyarra fordítva: “Nem csinálhatsz új réteget a kijelölésből, mert a kijelölt terület üres). Ha így van, akkor egyre gondolunk. Ott tévesztetted el a dolgot, hogy a terület másolása után, automatikusan a Layer 1 lesz az aktív. Ezen a területen pedig nincs semmi, azon kívül, amit már rámásoltál. A Layer palettán láthatod is, hogy a Layer 1 az aktív réteg. Mivel pedig új területet csak a csak abból tudsz kimásolni amin van is valami, a Ctrl+J lenyomása előtt vissza kell kattintani a Background rétegre. Ekkor már működnie kell.

  Igazából ennél a műveletnél az a megtévesztő, hogy a kimásolt terület is látszik, és a Background is, így nem egyértelmű, hogy melyiken állunk. Ez néha megesik még velem is, tehát ha nem nézzük munka közben a Layer palettát, gyakran járhatunk így. Ha sikerült ezzel megoldani, jelezz vissza bátran…

 8. Nincs mit! Az értelmes hozzászólásokra általában vevő vagyok, csak a tahóságot nem kultiválom, ami egyre inkább úgy tűnik, hogy hatványozottan terjed manapság. Lehet, hogy manapság ez a “trendi”. Ilyenkor aztán átmegyek vaddisznóba :)

 9. Hello!!!
  Köszi!!
  ez naon tetszik!!
  pár napja van meg a Photoshop, szóval eléggé kezd vok, de ez összejött elsőre… :)

 10. Nagyon tetszett az ötlet, el is kezdtem csinálni, de aztán az elején, már ott megakadtam, mikor jönne a 2. réteg. Az elsővel még semmi gond, de aztán kijelölök egy következő négyzetet, Ctrl+J és nem engedi a 2. layert, mert ” the selected area is empty”. Hogy lehet üres, amit kijelöltem?:/ Köszönöm a választ!

 11. Hoppá, elnézést, mivel siettem, nem olvastam bele az üzenetekbe, de utólag megtettem, és megtaláltam a választ. Ehh. máskor figyelek :)

 12. No, ezt má’ szeretem, amikor valaki elolvassa a régebbi kommenteket is! Bátran merem ajánlani másoknak is, ugyanis úgy látom, hogy nincs új a nap alatt. Ezt a tutorialt annak idején Horváth Krisztiánnal úgy kiveséztük, hogy nincs olyan kérdés, ami megválaszolatlan maradt volna.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét