Robbanó szöveg

Na készen állsz, hogy készíts magadnak egy robbanó effektes szöveget? :)

1. Nyissunk meg egy új lapot 600×600-as méretben fehér háttérrel. Írjuk be a szövegünket fekete színnel tetszőleges betűtípussal.

robbanó szöveg 1

2. Kattintsuk jobb egérgombbal a szöveget tartalmazó Layerre és Rasterize Type, hogy a későbbiekben tudjunk dolgozni vele. Azután Duplicate the Layer.

3. Kattintsuk az új Layer-re . Edit -> Fill ( Use: White , Mode : Multiply ) azután
Filter -> Blur -> Gaussian Blur ( 2-3 pixeles beállítással )

robbanó szöveg 2

4. Következő lépésben Filter -> Stylize -> Solarize
Állítsuk be a Levels –t is. Image -> Adjustments -> Auto Levels

robbanó szöveg 3

5. Most Duplicate Layer . Ez nagyon fontos ne maradjon ki!

6. Azután menjünk Filter -> Distort -> Polar Cordinates ( és a Polar to Rectangular legyen bejelölve)

robbanó szöveg 4

7. Most forgassuk el Edit -> Transform -> Rotate 90°CW)

8. Inverteljük a képet Image -> Adjustments -> Invert

robbanó szöveg 5

9. Lassan kész a képünk. Filter -> Stylize -> Wind ( Wind és From the Right legyen beállítva)
Ismételjük meg a műveletet háromszor ( CTRL + F )

10. Megint állítsuk be az automata Levels –t Image ->Adjustments ->Auto Levels

11. Megint invertáljuk a képünket. CTRL + I. Ezután az invertelt képünkön alkalmazunk a háromszor a Wind –et -> CTRL + F

robbanó szöveg 6

12. Forgassuk vissza Edit -> Transform -> Rotate 90°CCW

13. Lépjünk vissza a Filter -> Distort -> Polar Cordinates ( és most Rectangular to Polar legyen bejelölve)

14. Állítsunk a színén tetszőlegesen -> CTRL + U

robbanó szöveg 7

15. És a Layer Mode Screen-re

Ha mindent jól csináltunk ez lett a munkák gyümölcse :

robbanó szöveg 8

48 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Hello!
  Egyszer már sikerült megcsinálni 600×600 szorosba de most 1024*768 asba szeretném de valamiért a végén a Ctrl+U nem reagál semmire.Egymásik képnél is ugyan ez volt a gond a “Sokk”-nál egyszer sikerült, többé nem reagált a CTRL+U-ra!Mi lehet a gond?!

 2. Túl fehér a szöveg. Amikor a Colorize-t használod vegyél vissza a Lightness-ből, és rögtön megszínesedik.

 3. Boccs, de ezt hol is találom meg?:) (Teljesen hülye vagyok ehez)
  Már értem mit mondassz, de én ugy értettem azt, hogy nem reagál semmire hogy megsem jelenik semmi!Nyomom a CTRL+U-t és semmi sem jön ki.

 4. Hello!
  Sikerült megoldanom a gondot:) Újra raktam és most megy:S:)Azért köszi!

 5. Azt nem gondoltam, hogy a progi akadt ki, de ha már működik, akkor jó. Néha azért nem jön elő az effekt, mert nem jó rétegen állsz, vagy az a réteg amit effektelni szertnél ki van kapcsolva a láthatóság. Ez egy biztonsági vészfék a program részéről, hogy ne tudd effektezni a kikapcsolt réteget, hiszen nem láthatod a végeredményt.

  Amúgy nekem is szokott néha olyat csinálni, hogy átállítja a kurzort magától. Most például a billentyűmódot állította át angolra, és a z-y felcserélődött, De nem az Op. rendszer állt át, csak a program!…

 6. Hello!
  Lenne egy gondom. Nekem ez a kép szürke (#404040) háttérrel kéne, nem feketével. Meg lehet oldani valahogy?
  Előre is köszi!

 7. Már hogyne lehetne. Eleve nem fehérrel hozod létre, hanem Transparenttel, aztán a palettán beállítod a #404040 színt, és Alt+Backspace-szel kitöltöd. Ennyi az egész.

 8. Hát bocsi, de nekem így is fekete hátterű lett :(
  800×800 as képet hozok létre az elején Transparentel, majd a #404040 színűre festem a hátteret, ahogy leirtad. Utána fekete betűszinnel irom rá a szöveget. De amikor az invert részhez érek a szürke háttérből fekete lesz:S
  Pls help! Előre is köszi!

 9. Semmi probléma, a megoldás ugyanaz, mint a fenti tutorial leírásában. A lényeg, hogy a háttér Transparent legyen, és a fenti módszerrel kitöltöd #404040-re. Ezután követed a tutorialt a leírtak szerint. Végül pedig a 15. lépés szerint ne felejtsd el mindkét felső réteg (a szolarizált, és a robbanás) blendig módját Screen-re állítani, ugyanis ekkor csak a fehér, vagyis a robbanó alakzat és a körvonalazott réteg fehér részei látszanak a végeredményen, a fekete nem. Alatta pedig átlátszik az eredeti #404040-es háttér. Az eredetileg írott raszterizált réteget pedig akár ki is törölheted, vagy kikapcsolhatod. Így már #404040 lesz a háttér színe.

  Ezen a képen láthatod is a végeredményt. Nekem így sikerült megoldani: http://i245.photobucket.com/albums/gg80/BonFire_bucket/robbano_szoveg.jpg
  Mentsd el nyugodtan a képet, és ellenőrizd le a háttér színét a PS-ben Kattints rá a pipettával, és nézd meg a színkódját. Annyi, amennyit kértél ;)

  A tutorial szerint azért fekete a háttér, mert a szürkén nem mutat annyira jól az effektus. De lényegében ezzel a módszerrel tetszőleges háttéren létrehozhatod, akár színes fotón is. De ajánlott, hogy ne világos legyen a háttér.

 10. SIKERÜLT!!!!:)
  Ezer köszi, nagyon fasza. Az elején kissé elkeseredtem a fakó szín miatt, de valamit, valahova belenyultam és tök fasza lett XD
  Még1x nagyon kössz:)

 11. Lehet hülye kérdés de:
  magyar Ps-ben a Layer Mode-nál a Screen minek van fordítva, mert sehol sem találom??

 12. Ha nekem kéne fordítanom, semmiképpen nem képernyőnek vagy kijelzőnek fordítanám. Inkább a viselkedését helyezném előtérbe. Mondjuk “Világos részek”, vagy “napvilág”, esetleg ragyogás…

  Na, ezért mondom mindig, hogy nem kéne mindent lefordítani, mert nem lehet.

 13. James, kérlek próbálj meg érthetően fogalmazni és mondattanilag helyesen írni azzal kapcsolatosan, hogy mi a problémád, mert így teljesen érthetetlen! Gondold azt, hogy ez nem chat, vagy MSN! Nem mindenki érti a chatszlenget, akármilyen divatos is manapság. Úgy talán tudunk segíteni.

 14. Szevasztok nekem azlenne a gondom , hogy megvan megcsináltam csak középen van 1 robbanás szerű és nemlátszik tőle a szöeg meg gyakorlatilag alig lehet elolvasni.Pedig mindent úgycsináltam ahogy kell 2x is megpróbáltam de ugyanolyan olvashatatlan :S kérlek segítsetek a bajomon

 15. trew:
  gondolom elolvastad ezt a részt, ami közvetlenül a tutorial alatt van: “Mielőtt hozzászólnál a témához, olvasd el a Photoshop szótár című cikket (főleg ha nem érted az angol szavakat) a és a tutorial.hu szabályzatot.” Ugyanis benne van a megoldás.

 16. Én próbáltam választ küldeni az éjjel, egy kis tájékoztató jellegű olvasnivalóval kétszer is, de úgy látszik, valami gubanc volt a hálózaton, vagy csak elakadt a poszt valamilyen spamszűrőn. Holott csak a Wikipédiából tettem be egy linket, ami a képalkotási alapokról szól. No, mindegy. Hogy trew kérdésére is válaszoljak, a rasterize magyarul raszterizálást jelent, és ezzel mindent elmondtam. Ha nem tudod, mi az a raszterrács, valamint, hogy mi a különbség a raszteres ill a vektoros képek között, akkor olvass utána. Az úgy megy, hogy először megtanulunk krumplit hámozni, és utána főzni.

  Mivel a betűk vektorosak (néhány kivételtől eltekintve), az effektezés előtt azokat át kell alakítani pixeles grafikává, mivel csak azon lehet megcsinálni bizonyos dolgokat.

 17. Akkor kihagytad a 4-ik lépést, amikor szolarizálni kell. Az egyből megfordítja. Tessék figyelmesen olvasni azt a feladatot, mert az ilyen munka nem ér egy kugyagumit sem. Ennyi erővel kár belefogni bármilyen munkába ami több műveletből áll, és egy kis figyelmet kíván. Jól is néztünk volna ki, annak idején, ha nem azt a munkadarabot adjuk ki a kezünkből, ami a műszaki rajzon szerepelt. Levonták ám annak idején a selejtet a fizetésből. Hát csak úgy figyeljetek oda! Mert ha ez az “átkosban” így volt, a mai munkavállalásban jóval ígyebb van!

 18. Sziasztok!
  A következő Problémával fordulok hozzátok: az 5. lépésig minden oké, DE a “Filter -> Distort -> Polar Cordinates ” nem engedi… szürke, nem tudok rá kattintani
  Kérlek segítsetek

 19. Mostantól mindenki bedob egy húszast egy nagy kalapba, aki 16 bittel dolgozik csatornánként! Az év végén meg eliszom ;) Nem tudom, hogy csak én magam hányszor írtam már le, de egyszer érdekes lenne összeszámolni. Tehát:

  Image>Mode>RGB>8 bit/channel. És amihez nem értünk, ahhoz nem piszkapeti! Alapértelmezésben 8 bitesre van állítva a kép, tehát ha valakinél ilyen probléma lép fel, az átállította, anélkül, hogy tudta volna, mi célt szolgál. Tehát, ha nem is értünk valamit, legalább írjuk fel valahová, hogy mit és hol állítottunk el, hogy később vissza tudjuk állítani!

 20. =( Köszönöm h szoltál! :D nem hittem h az számít akármit is.. de mostantól vigyázok :P

 21. Az a lényeg, hogy piszkáljuk nyugodtan, hiszen csak úgy tanulunk, de azért ha nagyon elkalandozunk, érdemes Ariadné fonalát alkalmazva sorban leírogatni a menüben az almenüt, azon belül még egy almenüt :)

 22. Sziasztok az a kérdésem ezt el lehetne menteni valahogy valami effektként h ne kelljen mindig ezeken a lépéseken végig menni?? Segítsetek légyszi!

 23. Persze, csinálni kell egy Actiont. Az oldalon találsz rá leírást, csak üsd be a keresőbe! Nem bonyolult a dolog egyébként. Semmiféle programozási képességeket nem igényel. Annyi az egész, hogy míg készíted, az Action palettán a felvétel gombot megnyomva rögzíted az összes műveletet. Ettől kezdve egy gombnyomásra alkalmazható.

 24. Mindent ugy csinaltam ahogy le van írva de a ctrl+u-ra nem reagál és nem tudom beállítani a szint :SSS

 25. Mert fekete-fehérben csinálod a képet. Menj az Image->Mode menübe, és a Grayscale mellől tedd át a pipát az RGB color mellé. Rá fog kérdezni, hogy olvassza-e össze a rétegeket, mielőtt átállítja? Itt a Don’t Merge-t kell választani, hogy ne keverje össze. Így már üzemelni fog a Hue/Sat.

 26. Nem szokásom dedósnak tűnő kérdéseket feltenni, előbb igyekszem józan paraszti ésszel megoldani a problémát, de most nem sikerül. A kérdés az volna, hogy a Layer Mode-ot merre találom? Jópárszor átfésültem a ps-t, főleg a layer fület, de egyszerűen nem lelem.

 27. A Layer Mode, vagy Blending Mode, magyarul keverési vagy összhatásmódnak mondanánk, a Layer paletta bal felső részén helyezkedik el. Ez egy lehulló menü, sok-sok üzemmóddal; alapesetben az ablakban a “Normal” szó látható. Itt találod többek között a Screent is, ami a magyar nyelvű felületen – ha jól emlékszem – szendvicsnegatív.

 28. Köszönöm a választ. Időközben nekem is beugrott hol találhatom csak először nem tudom miért arra asszociáltam, hogy ez a Layer Mode olyan fül, mint pl a Filterben a Blur és társai… Igaz, hogy másfél éve használgatom a ps-t de most kezdtem komolyabban foglalkozni vele és látom van mit még tanulni :)

 29. Nekem sem reagál a Ctrl+U!:(A tököm televan,hogy megcsinálom,és mindig a végén van valami,ami miatt nem jön össze!:(Help me!

 30. Azért nem üzemel a Ctrl+U mert SZÜRKEÁRNYALATOS a képed! Át kell állítani RGB color 8 bit/channelre. Már nem is számolom, csak én magam hányszor írtam ezt le. ):(

 31. Bocsi,ha fárasztottalak ezzel!:(De közben az egyik ismerősömet is megkérdeztem,mert ő is vágja a témát!:DÉs ő is ezt mondta hogy átkell állítani!Lassan majd csak belejövök,csak 2 hete kezdtem ezért vagyok még ultralow!:(
  :D
  UI:Mégegyszer köszi szépen!

 32. Semmi gond, csak ha átállítunk valamit, akkor azt nem árt visszaállítani, mert különben ilyen kínos meglepetések érhetnek. Egyébként nem véletlenül RGB 8 bit/channel a default. Ugyanis feltételezik, hogy általában színes képpel dolgozunk, továbbá azt is feltételezik, hogy kevesek használhatják nyomdai munkálatokra, így tehát nyilvánvaló az RGB színmód. Persze az egyéb színmódok is nagyon jól jöhetnek egy-egy speciális munka során. A bitmélység pedig egy ideje már így fejlődött ki. 24 bitbe eléggé sok szín belefér, és általában a képernyők sem jelenítenek meg többet. Ezért dolgozunk általában 24 bitben. Természetesen fél vagy teljesen professzionális munkák során előfordulhat, hogy nagyobb paraméterekkel kell dolgozni, de ezek magánszemélyeknél elenyésző esetnek számítanak, az iparban pedig van olyan képernyő, ami megjelenít ennek a dupláját is. De ember azt szabad szemmel nem érzékeli. A CS4 egyik legnagyobbnak beharangozott újítása, hogy akár 64 bites képekkel is tud dolgozni, mindazonáltal ez a hétköznapi felhasználót nemigen érinti. Ezért sok effekt/szűrő nem is működik csak 8 bit/channel üzemmódban.

 33. Nah nekem elsőre sikerült pedig ma kezdtem el :D Jó let a tutorial köszi :) tök simán követhető még egy olyan kezdő számára is mint én :) Igaz a végeredménynel nem vagyok megelégedve de ezen majd még javítok :D csak betűtípust kell másikat választanom és már jó is lesz :) Köszi szépen még1 sikerérzettel több :D haladok haladok :D

 34. Nah most viszont rájöttem mi a gond… mm mi hibázik pontosabban nem tom mi a gond de nekem nem “robban” ki úgy a szöveg mint a képen :S és a szöveg is kevésbé kivehető annyira mint a tutorialban mm egy kicsit el van mosódva pedig mindent a tutorial szerint csináltam… PLs ha valaki tud akk segítsen h mit állítsak át h jobb legyen (jobban kivehető legyen a szöveg és jobban “robbanjon ki”)

 35. Az elmosódás annak is a függvénye lehet, hogy mekkora értéket állítasz be a 3. lépésnél. Illetve még a 4. lépés után valamennyit tudsz élesíteni rajta, ha nagyon homályos lenne a Sharpennel (Filter->Sharpen->Unsharp Mask).

 36. hello én nekme nem jönnek ki a sugarak a betűkből csak egy nagyon kicsit inkább a szöveg közepéből ágaznak szét mi elhet a gond ?

 37. 9-es és a 11-es pont. A tutorial szerint minimum 6x kell alkalmazni a Wind effektet. De oda van minden írva, miért nem lehet figyelmesen dolgozni?!

 38. Sziasztok!

  Nekem is problémám adódott pedig már vagy háromszor nekiálltam a szövegnek. A legvégén, amikor visszaforgatom a szöveget, és lenyomom az ellentétes koordináták menüpontnál az okét, az egész nem “robban”, hanem inkább úgy fest, mint egy lefelé folyó paca. A vonalak közép irányban ferdén lefelé tartanak. Nem tudom, h mit ronthattam el. :( Még egy kérdésem lenne, áttetsző háttérrel is lehet játszadozni? :) Előre is köszi a segítséget (Nagyon bejön ez a szöveg :) )

 39. “Polar Cordinates (és most Rectangular to Polar legyen bejelölve)”
  Ahogyan Te használod, azzal lehet pl. vízesést kreálni :)
  Vagy esetleg nem jó írányban forgattad vissza a rajzvásznat?

 40. ViZion!

  Nagyon próbálkozom pedig… De most meg nem robban szét a szövegem, és nem is “vízesés”, hanem egy pontba tart a szöveg alja felé :D Eddig pedig még nem találkoztam olyan dologgal, amit nem tudtam megcsinálni, de most nagyon bénázom :S Van még valami extra tuti tipped? :)

 41. Wow, ez nagyon jó. :) Csak kicsit belekavarodtam az invertálásokba és a Ctrl+F-ekbe, és a végére sikerült összehoznom egy kirobbanó gömböt a szöveg mögé. :D
  Nem ez az első tutorialod, amit kipróbálok, de eddig ez a favorit. :)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét