Röntgen effekt, avagy X-Ray

Ezzel a hatással a ruhákat tudjuk “röntgenezni”, áttetszővé tenni, ezzel felfedve az alattuk rejlő értékeket. Egyszerű, 3 lépésből álló tutorial, élvezzétek ki:)

1.) – A fotó kiválasztása
Egy normális, tiszta képre lesz szükséged. Nem csak a röntgenezésre szánt részből kell állnia a képnek, bár fontos része. A fekete ruhák röntgenezése – úgy tapasztaltam – nem fog működni, legalábbis nem olyan jól, bár néhány embernek sikerült tiszta képet kapnia.

Az eltüntetni kívánt anyag tulajdonképpen nem számít nagyon amíg tiszta és a világos színek dominálnak. Te a bőr sötétebb/világosabb részeit feded fel az anyag alól… tehát bizonyosodj meg róla, hogy lesz mivel dolgoznod.

Még egy dolog: észre fogod venni, a legtöbb ember feltűnően a mellkast “röntgenezte”, ez amiatt van, mert ott érintkezik jobban a bőrrel a ruha. A gyűrődéseknél, és üres területeknél a siker esélye közel lesz a nullához.

2.) – A terület kiválasztása röntgenezéshez
Próbáld meg csak a röntgenezni kívánt területet kiválasztani, ne dolgozz az egész képpel, mert borzalmasan fog kinézni. Ehhez a Magnetic Lasso-val jelöld ki a területet. Tehát ha a mellkast röntgenezed, válaszd ki az egész mellkast, ne csak a melleket.

Miután ki van választva, jobb gomb a kijelölt területre és válaszd a “Layer Via Copy“-t. Ez egy új Layert fog létrehozni a kijelölt területről. A kiválasztáshoz használhatod a “Feather“-t, de nem szükséges.

3.) – A röntgen elvégzése
Most menj a “Image/Adjustments/Levels“-re. Innentől eljátszhatsz a szélső sávval, hogy elérd a legjobb hatást. Nem tudom tovább magyarázni ezt a pontot – minden fotó más, főleg a sötét/világos ruházat miatt.

Innentől saját kedved szerint alakíthatod a képet, játszhatsz például a színnel, kontraszttal, világossággal, és a legfontosabbakkal: a Dodge és Burn eszközökkel, hogy tökéletes legyen. De vigyázz! Ne használd túl sokat ezeket, mert teljesen tönkre fogod tenni a képet a “rárajzolással”. Gyengéden sötétítsd azokat a területeket, ahol már volt árnyék.

Nagyjából ennyi. Néhány fotón jobban fog működni a hatás, mint másokon. Sokat kell változtatni az árnyékokon a képen belül is. Sárga, vagy természetes fények ugyanúgy más hatást fognak kelteni, mint a különféle ruházat.

Megjegyzések: sajnos csak olyan képeket lehet röntgenezni, amelyeknél már amúgy is látszik valami, ezt az áttetszőséget lehet felerősíteni. Ajánlom a nagy felbontású képekkel való dolgozást, nagyban megkönnyíti a munkát.

Forrás: X-Ray Effect

A minta képek letölthetőek egyben az alábbi helyről, ha elmúltál 18 éves:
http://www.tutorial.hu/photoshop/xrayeffect/x-ray-photoshop-effect-demo.zip

Fordítás: ckow

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Persze, hogy nem működik, egy kis cickónak mindenképp látszania kell, még ha nagyo halványan is, de KELL!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét