Sokkoló Szöveg

Ezzel a módszerrel egyszerűen és gyorsan tudunk látványos külsőt adni szövegünknek.

1. Nyissunk egy 600×600 nagyságú képet. Töltsük ki a hátteret fekete színnel ( SHIFT + F5 -> Use : BLACK )

2. Írjuk be a szövegünket, tetszőleges betűtípussal és mérettel ( 200pt ) lehetőleg fehér színnel , azután helyezük el középre a szöveget.

photoshop - sokkoló szöveg alap

3. Jobb egérgombbal kattintsuk a Szöveget tartalmazó Layerre és Duplicate Layer, szedjük ki a másolt Layer mellett lévő szemet.

4. Lépjünk vissza az eredeti szöveget tartalmazó Layerre és nyomjunk CTRL + E –t.

photoshop layerek

5. Forgassuk el 90° -al az összevont Layert ( Edit – Transform – Rotate 90°CW )

6. Filter – Stylize – Wind Először a Directionál legyen kijelölve a From the Right

Nyomjunk CTRL + F –t hogy megismételjük a műveletet..
Megint Filter – Stylize – Wind de most a Directionál a From the Left legyen kijelölve.
Nyomjunk CTRL + F –t a művelet megismétlésére.

7. Forgassuk vissza a Layert ( Edit – Transform – Rotate 90°CCW )

8. Most oldalról is csináljuk meg az effektet.
Filter – Stylize – Wind -> From the Right
És Filter – Stylize – Wind -> From the Left
9. Fokozzuk a hatást Filter – Distort – Ripple

photoshop - sokkoló szöveg fekete-fehérben

10. Adjunk neki valamilyen színt is CTRL + U ( Colorize kipipálva )

11. A másolt szöveg Layer melletti szemet nyomjuk vissza és változtassuk meg a szövegszínét feketére.

És kész is :)

photoshop - sokkoló szöveg színesben

93 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Hello!
  Nagyon jó az oldal és a leírások is tetszenek de jó lenne a magyar PS re is leirnátok őket, mert nem minden található ki.

 2. Szia Béla,
  örülök, hogy tetszik a lap és a leírások, a photoshop-hoz van szótár, keress rá légyszíves a lapon mert már többször is volt róla szó. :)

 3. Tényleg nagyon jó ez az oldal, nekem is angol nyelvű a programom, de megoldom.. Nektek köszönhetően végre értem a Photo shop-ot. :o))))))))))))))

 4. Akarmeik verzioval meg lehet ezeket csinalni ?, Mert a leg ujabb verzio kicsit nagy.. es inkabb toltenek egy kisebbet:)

 5. Alonso!
  Légy nyugodt a tutorok 99%-át meg tudtam csinálni 6-ossal is. Egy-két effekt ugyan hiányzik belőle, pl: a Render+Fibers, amivel a “Holdfényes tenger”-ben találkoztam, de azt is megoldottam, ha ugyan kacifántos módon is, de sikerült. Találkoztam még a Free Transform-ban a Warppal, ami nekem a régiben nincs, de azt is sikerült másképpen létrehozni. Tehát egy kis ügyességgel megoldható mind!

 6. Én tudok egy jó megoldást Bélának és minden magyar PS használonak. Én értem az angolt, de szerintem kényelmesebb lenne a dolog hogy az angol és magyar menűpont is fel lenne tüntetve a tutorban. Mert így könyebb lenne olvasni a tutort és megérteni. Továbbá az olvasó 100%-san tudna koncentrálni a tutorra és nem kéne minden második sornál szótárazni. Végeredményben könnyebb ha magyarul és angolul is ott van a menüpont.

 7. Nem lehet elforgatni az összevont layert!Edit->Trasnform.Nálam nem lehet rákattintani a transformra!Valaki írja meg mi a gond!Thx

 8. Rosszul vontad össze. Kétfajta összevonás van. 1 Merge Visible; 2 Flatten Image. A 2 módban Backgrounddá keveri, így nem üzemel a transform. De semmi gond! Duplaklikk a képre, és újra layerré alakítva már működik.

 9. Hello

  Nekem az a gondom és ez több ilyen effektel dolgozó tutornál gond, hogy a filter/stylize/wind szürke azaz nem tudom sehogyse kiválasztani mit csinálhattam rosszul?

  z

 10. ush1rt: Valszeg az a gond, hogy 16 bitre van állítva a kép. Állítsd át 8 bit RGB-re! “Image/Mode/8 bit channel”. Rögtön Új File létrehozásakor ellenőrizd, mert az átállításoknál összekeverheti a rétegeket!
  lacus: Ennek a linknek működnie kell, csak fizetős. Megpróbálhatod megkeresni valahol más helyen, de úgy vettem észre, hogy ez mindenhol fizetős, még az ún. Free oldalakon is. Csak nem tudom miért, nekem pl egy kicsit sem tetszik. Keress a Google-ban a “Free fonts” ; “Papyrus font” vagy “Free download fonts” címszavakra. Találhatsz esetleg egy hozzá nagyon hasonlót is, ami ingyenes. Persze, ha kimondottan ehhez ragaszkodsz, akkor nincs mese, meg kell venni. De mindenképp szét kell nézni, mert egyes oldalakon az árak is nagyon eltérőek lehetnek, nem muszáj a legdrágább helyen megvenni.

 11. Másik gond hogy megcsináltam a képet nyomok 1 CTRL + U-t és állitgatom a színt de a szöveg nem lesz színes valaki segitsen pls

 12. Van háttér és van 1 másolat a hátteren nyomtam a másolaton meg nem lehet állitani a színeket mit tegyek? vagy elrontotam valamit amikor csináltam?

 13. Üdv mindenkinek!

  Lóránd legjobb tudomásom szerint az is elég, ha simán berakod a betűtípust a C/WINDOWS/Fonts mappába, és akkor automatikusan fel kell ismerje a PS már. Remélem tudtam segíteni.

 14. Amikor megnyomtad a ctrl+u -t akkor a szín állításnál bejelölted a Colorize(Kifestés egyszínűre) gombot? Csak akkor színezi nekem…

 15. Hello. Az a kérdésem, hogy miért kell összevonni a háttér layert a szövegével ? Ja, köszi a tutort, hasznos!

 16. Azért kell összevonni, mert a fekete háttérel a fehér szöveg keverve egy réteggé válik, és csak így fog jól működni a Wind effekt. Ha a szöveget natúrba próbálod Wind-ezni, csak a betűk széleit fogja öszekarmolászni. És ne felejts el az összevonás előtt a szövegről egy másolatot készíteni (Duplicate Layer), mert erre a későbbi lépésekben még szükség lesz. Tehát a 3. és a 4. lépés fontos!

 17. Köszi a választ! Az lett volna a következö kérdésem, hogy miért csak a szélét “karmolja” össze, de akkor már vágom.

 18. Wow…..ez nagyon jó!!!Megcsináltam a nevemmel is,és utána megcsináltam egy lepke-brush-val is.:D
  Nagyon tetszik!!!!!

 19. Az Edit fülnél nemtalálok transform-t , nemtudja valaki , hogy gyors gombbal nem lehet-e előhívni?

 20. Az Edit “menü”-ben találsz Transformot. Közvetlenül a Free Transform alatt, aminek a gyorsbillentyűje Ctrl+T. Ha nem akar működni, az azért van, mert Backgrounddal dolgozol Layer helyett. Duplaklikk a Backgrounra és Layer lesz.

 21. Lécci,végeztem vele dez az utolsó lépést nem toom:P!Hogy kell a betűtípust feketére változtatni a szem be van pipálva a másolt layer mellett!

 22. Mondjuk én úgy csinálnám, hogy a Text (szöveg) eszközzel, amivel eredetileg is létrehoztam a szöveget, kijelölném. Aztán olyan színűre változtatom, tetszik. Amúgy a Blending Optionsben is lehet változtatni a “Color overlay” bekapcsolásával.

 23. Hello!
  Az miért van, hogy a szűrőknél a a kép széle is kap a windet és ripplet?

 24. Az azért van, mert egy rétegre csináltál mindent, és azt próbálod effektezni. A Layert, mégha háttérnek is használod, össze tudja barmolni, a Backgroundot pedig nem. Ez egy nem elhanyagolható tényező. Érdemes már létrehozáskor beállítani a fekete háttérszínt, és a munka során az Background lesz. Igaz, hogy a fényképen is Layerként szerepel a háttérréteg, de ez esetben nem számít, mivel a szerző tudta, hogy mit csinál, és a háttérréteghez nem is nyúlt hozzá. Amúgy ez egy reflex PS beidegződés, mivel a rutinosabbak rögtön feloldják a Backgroundot.

 25. hello, én azt szeretném megkérdezni hogy a végén melyik színnel csináltad meg azt hogy ilyen kék lett, köszi előre is a válaszodat

 26. Amatory!
  Le van írva a 10. lépésben:
  “10. Adjunk neki valamilyen színt is CTRL + U ( Colorize kipipálva )”

 27. Amatory, a Hue/Saturation menüben nem találsz színkódot. Csak nyomsz egy Ctrl+U-t és megnyílik ez a panel. Alul kipipálod a Colorize jelölőnégyzetet, utána a legfelső (Hue) csúszkán állítod be a színt. Ha nem elég a telítettség, akkor a Saturation csúszkát is feljebb húzod. Ha pedig sötétíteni vagy világosítani akarod a színt, akkor a Lightnesst. Ennyi az egész.

 28. köszi, sikerült, márcsak az lenne a kérdésem hogy melyik az a tutorial aminél olyan képet lehet csinálni mint a star warsban a halott jedik, vagyishát ahhoz hasonlít leginkább sztem, csütörtökön láttam, de most már nem találom

 29. Nem tudom, melyik tutorial effektjét hasonlítottad halott jedikhez, de szerintem magadtól is csinálhatsz. Ha körbe van vágva az alak, akkor csak egy kék outer glow (rétegen jobbklikk és blending options) kell neki, és az alak átlátszóságát (opacity) lejjebb veszed.

 30. Bocsi, nem szoktam a saját oldalamat reklámozni, mert itt nem illik, de azt hiszem, ilyesmire gondoltál. Igazából a maszkolásról szól, de a végén feldobtam egy kis réteg Blending Optionsszel. A Blending Optionsben, egy kis kék Color overlay-t kell beállítani Color üzemmóddal, egy kis külső glóriát Screennel, szintén kékkel, és egy kicsi textúrát rá Overlay-jel, hogy csíkos legyen. Vagy úgy játszogatsz ezek variációival, ahogy neked jobban tetszik. A többi le van itt írva.
  http://bonfire.blog.hu/2008/02/18/az_eszkozok_hasznalata_iv_maszkolas

 31. Helló!
  Nekem valamiért nem szinezi át a “sokkot”
  Pedig mindent ugy csinálok ahogy mondod…
  Photosop CS 2-m van
  Kérlek segíts!

 32. Azért, mert fehér. Húzd egy kicsit visszább a Lightness csúszkát, és máris színes lesz. A telítettséget, vagyis a Saturationt pedig érdemes kinyomni fullra, hadd legyen jó tömény az a szín. (IhatepastellsIhatepastells ;)

 33. Egyszerűen nem bírom megérteni, hogy egy ilyen pofonegyszerű dolog miért okozhat egyeseknek ennyi nehézséget! Néha elég lenne figyelmesebben elolvasni a tutorialt, vagy esetleg azokat a hozzászólásokat, amelyek már eddig érkeztek rá. 100%, hogy már legalább csak én magam leírtam, de még egyszer s utoljára újra leírom.

  Ha nem megy a Ctrl+U gyorsbillentyűvel, akkor tessék megpróbálni menüből megcsinálni. Itt az Image/Adjustments/Hue-Saturation-t kell kiválasztani. Ez ugyanaz, mintha a Ctrl+U-t nyomnád.

  Ha a menüpont valami miatt szürke, vagyis nem aktív, annak több oka is lehet.
  1. A réteg, amin változtatni szeretnél, ki van kapcsolva, vagyis láthatatlanná van téve. Kapcsojuk be a réteg előtti láthatósági ikont.
  2. Nem a megfelelő réteg van kiválasztva. Nézzük már meg a Layer palettán, hogy melyiken próbálkozunk.
  3. A kép RGB 16 bit/channel üzemmódban van. Állítsuk át az üzemmódot 8 bit/channelre. Image/Mode/8 bit per channel.

 34. Hello!
  Nekem az a gondom, hogy hijába nyomok Ctrl + u-t nem csinál semmit semmise történik, próbáltm mindkét ctrl-al.

 35. BonFire!Meg tudnád mondani hogyan lehet animációt készíteni?:)
  Nem tudnád elküldeni a betűtipust mondjuk e-mailban?

 36. nem értem mit esztek ezen a tutorialon, hogy kétnaponta érkezik hozzá hozzászólás… hol akarjátok használni? szerintem kb semmihez nem illik egy ilyen díszítés. de ha mégis, ezzel a betűtípussal nagyon szarul néz ki… le van írva hogy honnét töltheted le. ha nincs kedved fizetni, akkor tölts le egy hasonló free verziót, vagy szedd le dc++-ról vagy torrentről, vagy keress teljesen mást… van a neten kb 154644694 free fontkészlet, ennél jobbak… talán egy kis önállóság elvárható bárkitől kérdés előtt (ha meg valami nagyon fontos és magadtól hosszas keresés után sem találod, akkor írd azt is). egy “oktató” oldal célja épp az önállóságra nevelés… de itt a legegyszerűbb utat választaná mindenki… a seggeteket nem kéne kitörölni helyettetek? pf…

 37. Szívemből szólt zoleytaylor, én ehhez nem tennék hozzá egyebet. Esetleg annyit, hogy egy kicsit plasztikusabbá tegyem, amiről ő szólt: Ez a tutorial csak 1 technika. Egyszer elkészítjük, és tanulunk tovább. Éppen úgy, mint ha egyszer megtanultuk az összeadás műveletét, akkor nem fogjuk egész életünkben azt számolgatni, hogy 2+2 mennyi! Ha szükség van rá, elővesszük a tudásunkat és használjuk a tanultakat, közben pedig haladunk tovább. Ugyanúgy, mint hogy annak sincs értelme, hogy minden második embertől az utcán megkérdezzük, hogy hányadika van ma.

  Joeyka, természetesen van megoldás az animációra is. Akár ezen az oldalon, de az enyémen is találsz tutorialt az animált GIF-ről. De előtte nem árt, ha az ember megismerkedik először az állóképek készítésének fortélyaival. Ha az már megy, az animációra akár magad is megtalálod a megoldást. Hasznos segédprogram a Photoshop Image Ready-je, de végső soron bármilyen GIF animátor megteszi.

  Viszont a GIF-től csodát ne várj! Összetettebb munkákra inkább már a Flash-seket használják, amiben én magam nem vagyok túl járatos, de a fórumozók között vannak, akik ezzel is foglalkoznak. A Flash-re is találsz az oldalon tutorialt. Ha inkább azzal szeretnél foglalkozni, ajánlom hozzá a Macromedia Flash nevű programot.

 38. Üdv!
  Jó az oldal! Bár nem vagyok profi, de a Photoshop tudásom 80%-át innen sikerült megszerezni, és nagyon sokszor jól jönnek az itt megismert trükkök amikor pl retusálásra vetemedek :)
  Csak így tovább!

 39. Én eddig az oldalt nem dicsértem, csak a tutorial-okat köszöntem meg, de ha nincs az oldal nem tudtam volna megcsinálni a tutorokat.
  Én is csatlakozok johns-hoz, de én a tudásom 100%-át (nem sok a mostani tudásom, de lesz majd több is :) )
  Ez a tutor is sikerült, amikor szövegeket kell csinálni az még jól megy :)
  Kösz!

 40. Hali!
  Én az utolsó lépést nem tudom megcsinálni, vagyis nem tudom beszínezni feketére.Lécci segítsetek!! Thx!

 41. Azért írtam így, mert minden egyes tag megtehetné itt aki problémázik a nyelvekkel :)

 42. Köszönjük a segítséget, de sajnos a régebbi motorosok már tudják, hogy sokan egyszerűen lusták keresni. Pedig az oldal szabályzatában is van, vagy talán a “Fórum etikett” c. írásban, hogy először tessék keresni, próbálkozni, majd pedig, ha végképp nem megy, akkor jöhet a kérdés. De általában ennek pont az ellentéte történik. Mire elküldi a posztot, már rá is jött a megoldásra. Mi már megszoktuk.

 43. Sziasztok, nekem az lenne a gondom hogy a 10. lépésnél inaktív a Hue/Saturation menüpont, nemtudom mi lehet a gond, már többször megcsináltam a tutorialt..:( ha valakinek van ötlete mi lehet a baj nálam, segítsen pls! Köszönöm előre is.

 44. Üdv!
  Köszi a tutorér!!!
  Természetesen minden gond nélkül sikertült!!!
  Csak így tovább!!!

 45. Matt, valószínűleg fekete-fehér (vagyis szürkeárnyalatos) a képed. Ilyenkor nyilvánvaló, hogy nem lehet a színeit babrálni, mert nincsenek neki. Ellenőrizd a képet! Image->Mode. Ha a “Greyscale” van kipipálva, akkor igazam van. Állítsd át az üzemmódot RGB 8 bit/channelre! Így már jó lesz.

 46. Helló mindenki!

  Nekem az lenne a problémám, hogy nem lesz olyan a szöveg mint neked!(színben) nekem olyan lett, hogy kívülre választottam a zöldet, belülről, meg fekete, de a két szín között nem fehér!Miért van ez?

  U.I.: a Ctrl+E-t nem használtam, mert 2× is csak eltűntette a Layert és nem tudtam visszahozni ez nem lehet gond?

 47. Tisztlet BonFire!
  Nagyon jól tudom. :\ Én bringázok és van egy országos forum, ahol regezve vagyok, természetesen. Ott is pontosan az megy amit leírtál. ^^

 48. Az eredeti szövegréteget a végén kijelölöd, aztán csökkented kijelölést 2-3 pixellel és dobsz rá egy rétegmaszkot. Akkor már meglesz a fehér körvonal a szövegek között. Másik lehetőség, hogy a szöveg rétegre raksz egy körvonalat a Blending Optionsben. Stroke: színe fehér, módja belül (inside).

  A CTRL+E nem tünteti el a réteget, hanem összekeveri az alatta lévővel. Ilyesmi akkor fordulhat elő, ha a két rétegnek más-más a keverési módja. De ebben a tutorialban normál üzemmódokban kell dolgozni.

 49. Üdv. Nekem az lenne a problémám, hogy a 10-es pontig eljutottam, de amikor színt kell adni a feliratnak, akkor megcsinálom rendesen, de mégsem színeződik át. Mi lehet a baj?

 50. 1. Túl világos a betű. – Megoldás: Visszább venni a Lightness értékéből.
  2. 16 bites a kép. – Megoldás: Át kell állítani 8 bitre csatornánként.
  3. Szürkeárnyalatos a kép. – Megoldás: Át kell állítani RGB colour-ra.

  Segített ez megoldani a problémát?

 51. Én az utolsó részt nem vágom:SNem tudom h kell átszinezni:S Valaki segítene?Köszi

 52. Ezek szerint odáig eljutottál, hogy egy réteged van, azon a kész szöveg…
  A 10. lépés a ctrl+U billentyűkombináció, ez elérhető a menüben is (kép/korrekciók/színezet és telítettség). Ha szürke, akkor azért nem tudod választani, mert a műved színmódja nme megfelelő. Állítsd át RGB 8 bitesre, és működni fog.

 53. Hello! Nagyon jó az oldal és a leírások is!
  De valaki kérem szépen segítsen!
  Eljutok odáig, hogy megcsinálom a szöveget, de nem tudom beszínezni! :(

 54. Vynar: Ugye elolvastad a tutorial alatt az ÖSSZES kérdést és a választ is? Ha igen, akkor megtalálod a megoldást. Ha nem, akkor uccu neki, mert le lett már írva jó néhányszor. Tessék végigolvasni!

 55. Én azt szeretném kérdezni hogy hogy lehet azt megcsinálni hogy a háttér fehér és a kék meg a betűk közti fehér rész meg másmilyen színű?

 56. Hát először is fehér háttéren kezdesz dolgozni bármilyen színű betűvel. Amilyen színnel csinálod a betűt, olyan lesz, a “fehér és a betű közti” rész. Habár nem tudom, ez esetben hogy működik a Hue/Saturation, de ki kell próbálni.

 57. Nagyon tetszik ez az egész..megcsináltam végig..de nekem a ctrl+e-vek egyesítette a másolatot és a szövegréteget vagy nem tudom…mert a végén mikro írja hogy a betű színét állítsam feketére a szöveg rétegen..nekem addigra már csak két réteg van…
  valaki segítsen pls

 58. Pontosan annyinak is kell lennie. A Sokk összevonva a Layer 0-val az egy. A másik pedig a Sokk másolata. Na, ennek állítasz be olyan színt, amilyet akarsz.

 59. Kösszi szépen BonFire. Így már jó:) akkor ezek szerint én voltam bamba:P:)

 60. amikor forgatni szeretném ezt irja ki: could not rotate because the initial bounding rectangle is empty és magyarra forditva sem igazán értem^^

 61. Egy üres réteget próbálsz meg forgatni, amit értelemszerűen nem fog megcsinálni, hiszen mit forgasson el rajta, ha nincs rajta semmi?! Nézz csak a Layer palettádra! Lefogadom, hogy nálad a Layer 0 és a Sokk copy között van egy üres réteg, aminek nem kéne ott lennie. (Ha igazam van, jössz egy sörrel :) Azt dobd ki szépen onnan, majd a Layer 0 nevű rétegen próbáld meg a forgatást. Az már menni fog.

 62. de nincs:D ugyvan ahogy a képen van szal nemértem h mit kéne kitörölnöm xD

 63. Akkor tegyél már fel egy sceenshotot, hogy lássam a munkafelületedet, mert ezt a hibaüzenetet másképp elő sem lehet csalogatni. Két lehetőség van.

  1. Nem Layert, hanem Backgroundot próbálsz forgatni. Utóbb esetben a Free Transform parancs nem is fog működni, és a hibaüzenet az lesz, hogy azért nem tudja forgatni, mert a réteg zárolva van.

  2. Tartalommal ellátott réteget próbálsz forgatni; ezt viszont minden további nélkül megcsinálja.

  3. Üres réteget próbálsz forgatni; na ebben az egy esetben sikerült előcsalogatnom az általad említett hibaüzenetet. Tehát valamit elrontasz, csak nem tudom, mit.

  Tegyél fel egy full screen képernyőfotót, mert valami nagyon nem úgy van, ahogy mondod.

 64. nah szoval ugy van hogy sikerült elforgatnom viszont utána meg a wind izét nem csinálta meg …xD de megnézem ujra és ha tudok felrakok valahova képet

 65. megvan azthiszem az lesz amit mondtál,az első szerintem. de nemértem akkorse xD nah mind1 rakok fel képet.

 66. A wind izét látható layerre alkalmaztad-e? Műved vajon 8 bit RGB-e? Olvastad-e a korábbi kérdéseket/válaszokat?
  Mert nem a tutorial izében van a hiba :)

 67. Ellenőrizd a kép üzemmódját. Image->Mode menüpont. Az üzemmódnak RGB color, 8 bit/channel-nek kell lennie. Valószínűleg 16 bitesre van állítva, ilyenkor inaktív a Wind effekt. És a továbbiakban mindig ebben az üzemmódban kell dolgozni. Ez nem lesz leírva sehol, hiszen ez a Photoshop gyári beállítása, vagyis a default érték. Ebben az üzemmódban minden működik. Más üzemmódokban hol ez, hol az inaktív.

 68. Hello!

  Az oldal is király meg az összes tutorial, nekem ez tetszik a legjobban.:D

 69. lenne egy kérésem ez nekem nem sikerül, megtudná nekem valaki csinálni TIBI szöveggel?
  előre is köszi

 70. Nem. Ez nem az a fórum, hogy ki csinálja meg helyettem? Állj neki, és ha nem megy valami, írd meg, és akkor segítünk. Nem nekünk kell megtanulni és gyakorolgatni a Photoshop használatát, hiszen mi már tudjuk. Neked kell, meg azoknak, akit tanulni szeretnék, mert máskülönben nem tévedt volna ide a lapra.

  Persze van olyan fórum is, ahogy megcsináljuk az ilyen kéréseket, de ez pont nem az.

  Végül – de nem utolsósorban – ez a tutorial annyira végtelenül egyszerű, hogy kimondottan kezdőknek szól. Mondd meg, melyik lépésnél akadtál el, mit nem értesz?

 71. 3 perc alatt megvolt, szótár nélkül..

  Tibike ha adsz egy mélcimet megcsinálom :-))

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét