Varázsoljunk szárnyakat a hátunkra Photoshoppal

Ebben a tutorialban leírom, hogyan tehettek szárnyakat egy ember (vagy bármi más, csak a képzeletetek szab határt) hátára.

Nyissunk meg egy képet, de figyeljünk rá, hogy az emberalaktól jobbra és balra is elegendő hely legyen:

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

A W segítségével kapjuk elő a varázspálca eszközt képzeletbeli szerszámosládánkból és állítsuk be, hogy folyamatosan hozzáadjon a kijelöléshez:

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

Jelöljük ki a képen azokat a részeket, amik kitakarják a szárny nem látszó részeit (én az egész testet kijelöltem) és ne törődjünk a kijelölni kívánt részen kívüli kisebb-nagyobb foltokkal:

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

A CTRL+ALT+D billentyűkombináció segítségével adjunk egy 2-3 képpont széles lágy peremet a kijelölésnek(már ez után eltűnik a felesleges kijelölés egy része):

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

Ez után így fog kinézni a képünk:

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

Ha megvan, verítékben már jócskán megáztatott szelíd rágcsálónk jobb gombjával katintsunk a kijelölésre és válasszuk a réteg másolással opciót(ezzel külön rétegbe mentjük a szárny feletti részt):

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

Szedjük ki a szemet a rétegek ablakban a háttér elől, így most azt láthatjuk, amit az előbb átmentettünk a másik rétegbe, jelöljük ki ezt a réteget(egy klikk rá) és a virtuális radírguminkkal távolítsuk el a felesleges részeket:

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

Mivel a Photoshop nem tartalmazza alapból ezt a szárnyas ecsetet így le kell töltenetek:
wings – photoshop brush by Ruby Proudfoot
Forrás oldal:
A honlapon egyébként sok hasznos dolog van, érdemes körülnézni.

Az .abr fájlt be kell másolni a C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Előre beállított\Ecsetek mappába, majd az ecset eszközre kattintani és az ecset melletti kis nyílra kattintva megnyitni az ecset-beállításokat, ahol egy másik kis nyíl segítségével egy további menühöz vezet utunk, ahol az ecsetek betöltése menüpont tesz jó szolgálatot nekünk, mivel erre kattintva be tudjuk tölteni a frissen beszerzett ecsetcsomagunkat:

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

Hozzunk létre egy új réteget (rétegek kisablak, a kuka melletti kis jel) és azt a réteget, amin csak az emberalak található, húzzuk az újonnan létrehozott réteg fölé.Most már visszatehetjük a szemet a háttér réteg elé.Jelöljük ki az újonnan létrehozott rétegünket és válasszuk ki a nekünk megfelelő szárny-ecsetet, állítsuk be a méretét, színét és nyomjuk rá a képre.Ha mindent jól csináltunk, a test mögött lévő részek nem látszanak.

A Kép->Rajzvászon elforgatása->Rajzvászon vízszintes tükrözése menüpont segítségével forgassuk el a rajzlapot és tegyük oda a szárnyakat a másik oldalra is:

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

Ha megvan a fenti módon tükrözzük vissza a rajzlapot:

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

A Rétegek kisablakon a legutoljára létrehozott réteg(amin a szárnyak vannak)re kattintsunk egerünk jobb gombjával és válasszuk a keverési beállításokat és a Vetett árnyék mellett elhelyezkedő négyzetbe rakjunk egy pipát és okézzuk le:

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

Íme elkészült a képünk, remélem sokaknak örömet szereztem a tutoriallal :)

Az eredeti kép:

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

Az elkészült kép:

szárny készítése photoshop segítségével leírás tutorial

19 HOZZÁSZÓLÁS

 1. az az árnyékolás szörnyű :S ha már tutorialról van szó, akkor nem muszáj a legegyszerűbb, leggagyibb módszert bemutatni, brush-t használni, alakokat körbevágni meg lehet tanulni más leírásokból, tehát némi fantáziával bárki rájöhet hogy tehet szárnyat egy képre… inkább azt kéne megoldani hogy ne ilyen egysíkú legyen a szárny. az árnyék nélküli verzióig elég eljutni, az árnyékolás nem hogy javít rajta, de olyan lesz mint amit az ilyen blingee.com-os ostobenkó felhasználók szoktak csinálni :D

  na, szóval, nincs vetett árnyék hanem egy szárny layer, azon kell festegetni kicsit hogy realisztikusabban adja vissza a fény-árnyék viszonyát. esetleg forgatni rajtuk egy kicsit, stb, stb… nem fogom leírni hogy mit kellett volna csinálni, nem az én dolgom :)… de ha jó tutort akarsz, akkor próbáld újra a végét látványosabban…

 2. A tutor egészen jó, de az az árnyékolás tényleg szörnyű úgyhogy szerintem azt a lépést ki is lehetne hagyni. Nem vagyok nagy képmanipuláló zseni, de ennyit lehet látni rajta. :) Azért köszi a tutort meg a linket.

  Tankcsapas.

 3. Tényleg rohadt nagy örömet okoztál vele, rég nem röhögtem ennyit egy „tutorial”on! De te ezt most komolyan gondoltad?? De tényleg, mond h csak egy vicc az egész, nem hiszem el, h ehhez PS kellet.. paint.net ben kb 3p alatt össze lehet hozni, ha meg kell rajzolni a szárnyat, akkor meg ugy 20p, lehetne átlátszó kicsit, a szélein glow(ha már egyszer egy kibaszott angyalról van szó, akkor nézzen is ki úgy, mint ahogy annak ki kell néznie). A háttér viszont király, irigyellek, nem is tudom mikor voltam utoljóra tengerparton!

 4. Nem akarom ismételni az előttem szólók véleményét, tökéletesen egyetértek vele. Ki nem állhatom az olyan tutorialokat, amik azzal kezdik hogy töltsük le ezt és ezt az ecsetet! Ez kábé annyi kreativitást igényel, mint a kisgyerekek kézi nyomdája, amivel néhány figurát tudunk nyomtatni. Olvasás közben az jutott eszembe, hogy ha már szárnyakat akarunk csinálni, akkor beírjuk a Gugli képkeresőjébe a hattyút, és biztosan találunk ennél jobb képeket is, amelyekről lelophatjuk a szárnyakat. Arról nem beszélve, hogy az színes lesz, míg a brus, egyszínű!

  A magyar nyelvű felület, meg egyszerűen dermesztő. Nem gondoltam volna, hogy még a Blending módok neveit is lefordítják a nagyokosok. Ezeket a szavakat nem lehet lefordítani, és kész! Honnan a fenéből lehetne azt megtudni, hogy melyik keverési mód akar lenni az a „SZENDVICSPOZITÍV”!!! Talán a Multiply? Honnan szednek elő ezek a nagytudású fordítók ilyen szókreálmányokat? Ezek fotólaborálási szakszavak, amelyeknek gyökere a latin, az ókorban pedig, amikor a latin nyelv elterjedt volt, egészen a XIX századig, még nem ismerték a szenvicset, ha a történelemnek hinni lehet. Lásd:Lord Sandwitch.

  A Feather-toll, madártoll, sem sokkal kifejezőbb magyarul, de ez a lágy peremű szegély azért már mégiscsak sok. Azért csinálják, hogy nehogy már egy mezei emberke, egy db szótárral is elboldoguljon. Ha már peremnél tartunk, akkor legyen a Flange, mivel az inkább peremet, vagy karimát jelent.

  Ha valami pozitívat is kellene mondanom, hát akkor az OP rendszer szép, de nem ismerem. Olyan Apple fílingje van, de nem egészen olyan.

  Egyszóval ez nem tutorial. Nem is tudom, hogy Harder vajon miért engedte be, eddig nem ez a színvonal volt jellemző az oldalra.

 5. Néztem ezt a tutorialt, meg a másik arcszőrzetest és csak gondolkoztam hogy mit is keresnek itt. Ilyen fene nagy ART 3.0 -s irányzat indult meg amiről én lemaradtam?

 6. Régebben, ha jól emlékszem, voltak olyan kitételek, ha valaki adminná akart válni, hogy közérthető, érdekes, és olyan munkákat mutasson, amik még nem szerepeltek a lapon. Az is kitétel volt, hogy rendszeres munkát végezzenek. Nem volt ugyan kikötve, hogy milyen gyakran, de valami rendszerességet azért kellett bele vinni.

  Mostanában nekem valahogy úgy tűnik, mintha kicsit kevesebb lenne itt az élet. Persze ez tisztára szubjektív ítélet, hiszen én nem láthatom a tényleges adatforgalmat. Az is lehet, hogy akik nem régóta csatlakoztak szerzőnek, valahogy kevésbé találékonyak.

  Sokáig én is gondolkodtam rajta, hogy jelentkezzek-e adminnak, de mérlegeltem a lehetőségeket, és végül úgy döntöttem, hogy nem teszem. Arra gondoltam, hogy nem biztos, hogy mindig ugyanolyan színvonalat és rendszerességet tudnék produkálni, ami elvárható lenne. Én úgy gondolom, hogy aki felvállal egy ilyen felelősségű dolgot, az teljesítse is azt 100%-ig. Az nem lehet érv, hogy ingyen csak ennyit kaptok, és ezt kell szeretni! Ha valamit én elvállalok, akkor igyekszem is az elvárásoknak megfelelően teljesíteni. Szoktam ismerősöknek egy-egy megbízást vállalni, és abból a munkából a maximumot kihozni. Fizetséget pedig elvből nem fogadok el, mert nem szeretem, ha konkrét feladatokat kell megoldanom, és mindezeket ráadásul határidőre. Ha nincs kedvem hozzá, akkor lépesmézzel sem tudnak rávenni. Ha viszont kedvemrevaló, akkor szíves-örömest dolgozok maximális erőbedobással akár ingyen is. Ha pedig jó munka kerül ki a kezem alól, nekem mindennél többet ér, mások dicsérete. Főleg az olyanoké, akiktől magam is tanultam, és ráadásul nem is ismerjük egymást a valóságban, tehát nem fűződik érdeke, hogy engem ajnározzon.

  Ezen el lehet gondolkodni, akinek nem inge, ne vegye magára, aki pedig véletlenül magára venné, annak sem muszáj az én gondolatmenetemet követnie, csináljon amit akar, ezt pedig vegye úgy, hogy csak hangosan gondolkodtam.

 7. megmondom miért van…..több mint egy éve olvasom ezt az oldalt, én is használom a Photoshopot a munkáimhoz mert webdesign tervezéssel foglalkozok. Amikor elkezdtem elmerülni a dologban én is olvasgattam ezeket a tutorialokat és sokat meg lehet belőle tanulni szerinrtem, a toolok kezelését és hasonlókat. Szoval szeirntem nagyon jo.

  Az utóbbi időkben azonban olyan nagy divat lett a photo shop, hogy boldog boldogtalan PSezik, azzal a cimszoval hogy jo lesz majd iwiwre egy sin citys kép….vagy milyen fullos hogy a két kép egymáson van… meg hogy én is meg akarom tanulni. okés de minek? nem tudom jo lene érteni hozzá- a mikro szerelést valahogy senki nem karja megtanulni pedig ahoz is jo lenne érteni,nem?

  Ennél jobb már csak az lenne ha a Corel is beütne.

 8. én nem vagyok nagy PS guru, és nem is célom a fikázás… de izé… szóval alapból minek a varázspálca? Extract-tal tök hamar meglenne az egész, és azt legalább tudná használni később máshoz is.. pl ha linkeltél volna egy szárnyas képet, és arról lopod le.
  A másik, ami lehet csak az én véleményem, de PS magyarul … egy angol tutorial esetén mit csinálsz? vagy nem is nézel csak magyar nyelvűt?

 9. Szomaaa
  „okés de minek?”
  Miért kéne különösebb indok valakinek ahhoz, hogy bármely témában gyarapítsa a tudását? Önmagában az, hogy valamihez értesz, nem jó dolog? Ha bármi valamennyire is érdekel, ha örömet találsz abban hogy idődet rá áldozod, foglalkozz vele.

  tjupi
  szóval alapból minek a varázspálca?
  1-1 eredményt többféle módszerrel is el lehet érni, ő így csinálta meg és kész. Más leírásokban van hogy más módszerrel érte el ugyanezt a cikkszerző.

  Mindenkinek
  Tudom én is, hogy nem ez a legjobban sikerült leírás a lapon, de aki csak ilyenkor szólal meg hogy fikázzon kicsit mást, az akár meg is tarthatja a véleményét, mert a jövőben törölni fogom ha nem tartalmaz valami hasznos információt is. Lehet írni ha valami nem tetszik és ha jobb ötletetek van, annak mindenki örülni fog.
  Arra viszont semmi szükség, hogy a tutorial.hu-ból is olyan lap váljon, ahol bármi kerül fel, divat lesz leugatni a készítőjét vagy a munkáját.
  Thx a megértést.

 10. Tényleg kezd egy kicsit offtopiccá válni ez a vita, holott én is részese voltam. De abbahagyom. Már csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az nem feltétlenül baj, ha bárki megtanulja a minimális képszerkesztési módszereket. Ha csak a piros szemet tünteti el a képeiről, vagy beigazítja a színeket, kontrasztot, képkivágást, valamint egy kicsit spórolósabban menti ezeket, esetleg feldobja egy ízléses kerettel, felirattal, akkor azokat sokkal jobb nézni másoknak is, akár társasági oldalakon is.

 11. Nekem nem mükszik a letöltés:( valaki tudja honnan lehet még szrányta tölteni?

 12. Szomaaa, félted a kenyered az amatőröktől?
  Ha sikerül egy jó képet ellőnöm a gyerkről, de a háttérben ott maradt valami kevésbé látváányos (például a vasalódeszka:)), akkor ne álljak neki önállóan buherálni, hanem küldhetem rögtön hozzád? :)

 13. Pont erről van szó! A mai technika mellett is szerintem az a minimális, hogy ha belelóg egy szemeteskuka a háttérbe, azt el tudjuk tüntetni. Ezt megteheti bárki, és ma már meg is kell. De szerintem még jobb, ha először is a fényképeken a fény-árnyék és színviszonyokat állítjuk be, és minimum eltüntetjük a vörös szemet, ha már van rá külön eszköz. Azonkívül (ha csak nem kimondottan a háttér a lényeg) készítünk egy megfelelő képkivágást, hogy legyen valami pofája is. Legtöbb képen, amit közösségi oldalakon látok éppen ezek a hibák láthatóak.

  Nem mondom, hogy mindenki vegyen egy többszázezres fényképezőgépet, mert nekem sem telik rá. De bizonyos dolgokat már a fényképezés előtt meg kell tanulni. Pl, ha nem kimondottan az a cél, akkor nem fényképezünk gégenben! A múltkor a tesóm küldött át egy pár fotót, amit egy kiránduláson készítettek egy igen jó és drága géppel. Az egyiken egy várrom belsejében vannak lefényképezve hátuk mögött az ablak, amin szembesüt a nap ezerrel. A végeredmény egy alulexponált belső tér és alakok, valamint egy túlexponált égbolt a kép kellős közepén, és az alakoknak csak a sziluettjük látszik. Megpróbáltam valamit javítani rajta, de sanjos ilyen esetben már a Shadow-Highlight filter sem tud csodát tenni. Ami teljesen fekete, ott nincs információ, amit kiemelhetne, ami teljesen fehér, ott szintén nincs.

  Tehát van néhány dolog, amit már a kép készítése előtt elvégezhetünk, hogy a végeredmény minél jobb legyen. Ronda a háttérben a szomszéd szemétdombja? Hát arrébb megyünk egy kicsit, hogy ne kerüljön a képre. Szembesüt a nap? Teszünk egy 180 fokos fordulatot. Kikapcsoljuk az automatikát (amennyiben lehetséges), beállítjuk a vakut, és csinálunk néhány próbafelvételt. Ha már minden elég jól be van állítva, akkor csináljuk meg élesben. Persze vannak olyan dolgok, amelyek így is úgy is belelógnak a képbe, nem tudjuk kikerülni. Ilyenek pl a levegőbel lógó kábelek, meg egyebek, amiket ugye a kép kedvéért mégsem vághatunk le. Ilyen esetben van igazán nagy szükség az utólagos eltüntetésre.

  Az utómunkánál pedig törekedjünk arra, hogy amit eltüntetünk, az lehetőleg ne legyen észrevehető. Ha kell három fűszállal pepecseljünk el egy óra hosszát, mert annál nincs kiábrándítóbb, amikor látszik, hogy a kép meg van műtve.

 14. Ennel sokkal egyszerubb, ha siman beteszed a szarnyakat oda ahol kell, a szarny opacity-et leveszed pl 30%ra, kitorlod azokat a reszeket amik a testen vannak, hogy olyan hatast keltsen mintha a hatadrol jonne, visszatenni az opacity-t 100-ra es kesz..

 15. Nem rossz tutorial :) , de nincs olyan mód , hogy a szárnyat sötétre lehessen megcsinálni?
  Pl. amilyen a Bukott vagy a Gothic angyaloknak van.

 16. Az, az árnyék a szárny alá, minek kellett? Semmi értelme. Egy, ilyen képnél az a lényeg hogy reális legyen, de az az árnyék nem az.

 17. ha ajálnhatom meny fel deviantart.com ra ott rákeresel h png wing akk kihoz egész jo szárnyakat az árnyékolás sztem se kellet volna

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét