Alapfogalmak – Idővonalak használata

  Az alapokat mindig el kell sajátítani. A Flash-ben sincs ez másképp. Kezdjük az legalján, az idővonalakkal és a kezelésükkel.

  _root – Fő idővonal meghívása
  A Flash film legfelső szintje, azaz a gyökér vagy más néven a fő idővonal.
  Gyakran használt parancs, de én mégsem nem javaslom a használatát túl gyakran. Ha ezt használod, ne ágyazd be a filmedet sehova. Azaz ha loadMovie -t használsz erre a mozira, akkor a _root az annak a gyökerére mutat, amibe beágyaztad a mozit. Nem biztos, hogy ez mindig jó.

  Használata: _root.flash_mc_var=0;

  _parent – Egy szinttel feljebbi idővonal meghívása
  Az adott MovieClip-en (-ben) használat esetén az MC elötti idővonal. Azaz, ha egy MC-ben használod és az MC az a _root-on van, akkor a _parent azonos a _root idővonallal. De ezzel mindig csak egy szintet lépsz vissza a hierarchiában.
  Használata: _parent._parent._parent.gotoAndPlay(1)
  itt 3 szintet létünk vissza.

  this – Saját idővonal meghívása
  Amikor tanulgattam a Flash-t én is elgondolkodtam első ránézésre, hogy ez minek. Rá kellett jönnöm, fontos. Ezzel tudunk úgy beavatkozni az adott időfolyamba, hogy az adott idővonal pontos nevét tudnánk. Ez főként az osztályoknál, függvényeknél és ciklusoknál fogjuk alkalmazni.

  Használata:
  onClipEvent(enterFrame){
  this._alpha+=5
  }

  _leveln – Szint meghatározása
  Ha egy MC-t a loadMovie(„movi.swf”,n) paranccsal töltünk be az n -edik mélységbe, akkor a legkönnyebben a _leveln parancsal tudunk hozzáférni, úgy hogy az n helyére beírjuk a loadMovie-ban használt mélységet. A _root = _level0.

  Használata:
  _level3.movie_mc.gotoAndStop(2)

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét