4 Tumblr SEO tipp

Tumblr blogot indítani és azt tartalommal feltölteni könnyű. Itthon nem örvend óriási népszerűségnek tudomásom szerint, még az én ismerőseim között is viszonylag kevesen használják (pedig sok jó értelembe vett „kocka” van közöttük :) ).

Azoknak viszont ajánlanék pár tippet, akik használják. SEO terén, már csak a könnyebb megtalálhatóság miatt is és mert kb pár perces „munkát” igényel, a hatása viszont hosszú távú – megéri vele foglalkozni.

Tumblr seo theme és tippek

A módosításokra azért van lehetőség, mert amikor a Tumblr-en egy theme-t választasz a blogodnak, annak HTML kódjába van lehetőséged belenyúlni. Ezt kihasználva az alábbi 3 módosítást + egy 4. tippet ajánlott végrehajtani.

1.) Cseréld ki az aktuális TITLE sorodat az alábbira:

1
<title>{block:PostSummary}{PostSummary} - {/block:PostSummary}{Title}</title>

Így a bejegyzésed címe kerül előre, nem a blogod TITLE értékével fog kezdődni a bejegyzés TITLE-je.

2.) Generálj meta title-t és meta description-t

1
2
<meta name=titlecontent={block:PostSummary}{PostSummary} - {/block:PostSummary}{Title}/>
<meta name=”description” content={block:PostSummary}{PostSummary} - {/block:PostSummary}{Title} - {Description}/>

Azért írom hogy „generálj”, mert amit én használtam theme-t, abban ezek nem voltak benne. Más theme-ben esetleg előfordulhatnak, úgyhogy mindig ellenőrizd, ne maradjon meg benne duplán.

3.) meta keywords generálása

1
<meta name=”keywords” content={block:Permalink}{block:Posts}{block:Tags}{Tag}, {/block:Tags}{/block:Posts}{/block:Permalink}/>

Megint csak ellenőrizd, hogy ha már volt ilyen sorod, ne maradjon meg a theme-ben duplán.

4.) sitemap.xml felvétele a WMT-be

Konkrétan túl sok tapasztalatom nincs még a Tumblr szolgáltatásával, főleg nem SEO terén (de mint látható, azért van mit javítgatni), ezért ráhagyatkoztam a neten talált információkra.

Több helyen is írták, hogy a Tumblr-es oldalak indexelése nem mindig tökéletes, ezért is fontos, hogy kicsit megtámogassuk a Google robotok munkáját és mutassuk meg nekik, hogy merre is vannak a bejegyzéseink, illetve melyek azok.

Ezért a Google Webmaster Tool-ba ajánlott felvenni a blog sitemap.xml-ének az útvonalát, amit mindig az alábbi URL-en lehet majd megtalálni:

1
http://blogodneve.tumblr.com/sitemap.xml

Tehát ez a 4 tipp, amit találtam a neten első blikkre, én már megcsináltam őket. Amiért egyébként a Tumblr-t választottam pár dologhoz az az, hogy a Mac-es MarsEdit blogszerkesztő programmal könnyedén lehet frissíteni több más, WordPress alapú blogom mellett, így rendkívül leegyszerűsíti a bejegyzések publikálását.

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Köszi a cikket, pont a napokban sasoltam rá a szolgáltatásra. Tetszik, de nagyon lassan indexeli a nagytesó az oldalakat. Hasznosnak tartom amit leírtál. Még annyit tennék hozzá, hogy van neki RSS kimenete is, amit be lehet ajánlgatni. /rss címen érhető el.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét