A Google szerint a 404-es hibák nem rontják oldalunk helyezését

A webmesterek körében évek óta tartja magát a tévhit, miszerint minél több 404-es oldal, illetve hiba található honlapunkon, a Google annál több büntetést oszt ki számunkra, illetve annál hátrébb sorolja weboldalunkat. A vállalat egyik embere, név szerint Gary Illyés azonban nemrégiben egyszer és mindenkorra eloszlatta ezeket a tévhiteket egy Twitter-bejegyzésben.

Amikor ugyanis többen is a témával kapcsolatban kezdték el faggatni a Google szakemberét, az határozottan kijelentette, hogy aki úgy véli, hogy a 404-es hibák büntetést generálnak, az óriásit téved. Mindezzel egyáltalán nem vetekszenek a logika határai sem, hiszen amennyiben a 404-es hibákért valóban büntetés járna, akkor a negatív keresőoptimalizálás során – merthogy ilyen is létezik – nagyon sokan kihasználnák a lehetőséget, ezáltal nem kellene mást tenni, mint egy konkurens oldalra olyan linket építeni, ami nem valós url-en épül, tehát 404-es hibát generál. Ezzel tömegesen lehetne hátraszorítani a keresési listákon a konkurens weboldalakat!

Mivel mindezzel a Google is tisztában van, ezért sem büntetik a SEO szempontjából azt, ha valakinek az oldalán gyakori a 404-es hiba, ami gyakran apró programozási bakikból kifolyólag is elszaporodhat.

A keresőóriás egyébiránt egyszer már 2011-ben is nyilatkozott hivatalosan ezzel kapcsolatban, akkor arról beszéltek, hogy a 404-es hibák a SEO tekintetében nem ártanak a weboldalnak, sőt a vállalat súgóoldalán is van ezzel kapcsolatos álláspont, ahol azt olvashatjuk, hogy az ilyen hibalehetőségeket biztonságosan figyelmen kívül lehet hagyni.

A webmestereknek azért így is érdemes óvatosnak lenniük, hiszen a 404 általában strukturális hibára is felhívhatja a figyelmet, ami viszont már nagyon komoly forgalomcsökkenést produkálhat.

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét