Adobe-Google-Yahoo! szövetség született

A két keresőoriás az Adobe-val együttműködve azon fog dolgozni, hogy a jövőben Adobe Flash tartalmakra is lehessen keresni. Az SWF állományokban lévő információk nagy részét ugyanis egyelőre nem látják a keresőmotorok.

Az Adobe, a Google és a Yahoo! együttműködési megállapodást jelentette be: a két piacvezető keresővállalat az Adobe támogatásával úgy fejleszti tovább internetes keresőmotor-algoritmusát, hogy azok teljes mértékben alkalmassá váljanak a Adobe Flash technológiával készített weboldalak indexelésre. A keresőmotorok eddig kizárólag statikus szöveget és linkeket vettek nyilvántartásba, s az oldal egyéb elemeit (grafikák, Flash animációk) szinte teljesen figyelmen kívül hagyták.

“Egy szemléletes példával élve: korábban a Flash tartalmak esetében ez úgy működött, mintha a kereső elolvasta volna a könyv tartalomjegyzékét” – mondta Justin Everett-Church, a Flash senior termékmenedzsere. “Mostantól a Google és a Yahoo! új fejlesztésű algoritmusai az egész könyvet elolvassák Flash oldalaknál is.”

A Flash-ben írt oldalak “láthatatlansága” már évek óta problémát okozott a fejlesztők és a weboldal tulajdonosok számára. Sok korábbi fejlesztésnél keresőoptimalizálási szempontból a Flash-t eleve figyelmen kívül hagyták, rövidesen azonban a multimédiában gazdag megjelenítés és az információban gazdag tartalom kéz a kézben járhat.

Az Adobe útmutatásai alapján a Google már elkezdte a keresési eredmények Flash tartalmakra való optimalizálását, a Yahoo! pedig kissé lemaradva ugyan, de szintén rövidesen megjeleníti a Flash-ben írt oldalakat a keresésekre adott találatok között.

Forrás: www.szoftver.hu

19 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Biztos ők tudják jobban, hogy a világ mire kíváncsi, de minél több multimédiás elemmel bombáznak, és egyre több vizuális sokk ér, annál jobban kívánom a statikus oldalakat. Sőt, egyre inkább. Tiszta felüdülés manapság olyan oldalakon járni, ahol semmi nem villog, nem mászik a képünkbe, vagy öncélú hangokat ad ki magából. Ez a ritkább, de ezeknek az oldalaknak általában van tartalmuk is, amiért megéri látogatni őket. Ha nincs mondanivaló, lehet egy oldalon kismillió flashtartalom, nem fog érni egy rozzant bugylibicskát sem.

 2. BonFire nagyon egyet ertek, ha egy cegrol (vagy barmirol) keresek valami infot nem akarom egig varni a hatalmas .swf-ek letolteset. nekem eleg egy minimalis design (kellemes legyen ranezni) + az info. csicsa nem hianyzik, nekem

 3. Biztosan van értelme, úgy értem, ma már szinte lehetetlen olyan oldal találni, ahol semmilyen flash ne lenne. (mondjuk egy interaktív menü) Mindamellett gyakran öncélúan sokan csak arra használják, hogy tartalommal töltsék meg az amúgy érdektelen oldalt. Ennek ellenére, ha a piackutatás azt mondja, hogy igenis szükség van arra hogy a keresők ezt is figyelembe vegyék, biztosan jó okuk van rá.

 4. szerintem a gugli öncélúbb annál hogy a flash menük és egyebek miatt tököljön új indexelő akármivel… készülnek valamire. a gmail, a google docs, a google maps, stb mind fasza dolog, de flashben lényegesen többet bele tudnának vinni a szolgáltatásba.. már csak amiatt mert egy flash objektum egy jól körülhatárolt blokk. nekem valahogy stabilabbnak tűnik pl egy flashben megírt számológép, mint egy olvasható forráskódú javascript vagy mittudomén (ami a különböző böngészők miatt is nehézkes…)… szóval biztos így akarnak nagyobb teret hódítani a flashnek, és nekik általában jól sikerül minden újítás… és flash fronton nagy szükség is van rá, mert a jelenlegi flash trendek nagyon rosszak és kiábrándítóan el vannak távolodva minden más környezettől… nem szeretem őket.

 5. Még emlékszem a békebeli időkre, amikor a telefon volt a modem, és percdíjas volt az Internet. Még a képek betöltődését is kikapcsolta a spórolósabb ember, ha nem akarta a gatyáját ráfizetni. Nem mondom, hogy visszasírom azokat az időket, mert azért mégiscsak akkor kezdett az egész tért hódítani (világszerte), amikor már nem kellett stopperrel az időt mérni. Ennek ellenére a Windows alapból feltesz olyasmiket, mint az Outlook, aminek tényleg akkor volt értelme, ha az ember előre megírt egy hosszú levelet. Amikor elkészült, gyorsan felmászott a netre, és 1 perc alatt elküldte. Ez ma már elképzelhetetlen lenne. Szóval most már van 24 órás hozzáférésünk, de nem a hasznos adat jön le gyorsabban, hanem a haszontalan.

  A múlt éjjel éppen irodalmi alkotásokat böngészve betévedtem XY blogjára. Kíváncsiságból rákattintottam a profiljára, hogy mégis ki írta a cikket, hát ne tudd meg! 3 percig nem bírt betöltődni az oldala, és ez csak a profilja. Ötmillió körömnyi képecske, nyilacska, pattogó nemtommi, és legalább 10 YouTube videó beágyazva az oldalba. Ez teljesen felesleges, a nevére lettem volna kíváncsi, meg hogy fiú-e vagy lány, de nem bírtam kivárni. A szakmai dolgai érdekeltek volna, nem a pincsikutyája meg a férje fényképe, sem pedig, hogy privátban szereti-e a mákostésztát vagy sem.

  Tudom én jól, hogy flash nélkül a modern web elképzelhetetlen, de azért jóból is megárt a sok.

 6. Szerintem azért van ez a flash felkapósdi, mert eddig egyeduralkodó volt a “flash piacon”, viszont ezévben a MS kiadta a Sliverlight technológiát és jó okkal számíthat piac veszteségre az adobe (nekem tényleg jobban tetszik az SL és szerencsére c#-al is kódolható :) ) Viszont, ha az adobe flash tartalmakat le tudnák indexelni a keresők, akkor az SL tartalmak vele szemben jókora hátránnyal indulnának…

 7. hümm legújabb infóm szerint (ms-osoktól) a silverlight célja pont a leindexelhetőség volt, úgyhogy jelen pillanatban az adobe nyakán szorul a hurok… :)

 8. Szvsz a Silverlight jónak ígérkezik, de nem multiplatform :(
  Amúgy a CSS3 + HTML5 duó helyettesítheti simán a Flasht, és talán a JavaScriptet is (mondjuk azt az onClick eventek miatt nem nagyon).
  Szerintem egy oldal néhány(!) Flash-elemmel jobban néz ki (pl. bannerek, néhány videó (mert gyorsabban töltődnek be, mint más videófájlok)), mint egy egész Flash site.

 9. Ubuntus: +1 szavazat a html5-re…
  Ha egyszerűbb lesz (az a céljuk), minden böngésző támogatni fogja és ha Youtube, meg a nagy oldalak a html5-re voksolnak, akkor jó (szerintem ezért alkudoznak).
  Legalább lesz egy igazi “vízválasztó” dolog mert eddig más nem tudta kiírtani azt a vacak IE6-7 hulladékokat (főleg a 6 volt gond, de szerencsére sokan váltottak. Ha a mókusnak nem jön be a jutyúb, akkor azonnal telepít :)

 10. Mondjuk azért szerintem teljesen nem helyettesíti a flasht. De jó.

  OFF: @BonFire: Ez bizony jó kérdés. Próbáltam a Mail részbe megadni a gravataros mailt, hátha az alapján működik, de nem. :D /OFF

 11. Ja és főleg azért ne tűnjön el a flash, mert mostanra sikerült kb. tűrhető (kb. közepes alsó része) szintig megtanulnom az AS-t. Ja és abban is vannak onClick-szerű elemek, tehát az se fog eltűnni.

 12. Bocs a 3. hsz-ért, összevonható: ja és, bár nem tanulmányoztam, de kétlem, hogy ilyet: h__p://www.swfme.com/view/1046212 csinálsz html5-tel. Mondjuk ez alapján sokat tud: h__p://html5demos.com/.

 13. Itt nem arról van szó, hogy HTML5-be “konvertálnak” komplett flash oldalakat, hanem hogy pl. a videók, vagy az eddig körülményesen használt elemeket egyszerűbb lesz használni. Biztosan nem tűnik el a flash.

 14. Ja és egyébként a HTLM5 az IE6 kiirtásánk csak az utolsó lépése, pl. kb. ugyanakkora látogatottság mellett felére csökkent az IE6 az elmúlt egy hónapban. Mondjuk az IE7 nem csökkent. De én bizakodom.

 15. A speciális effektek + videók + bannerek terén használható a HTML5 illetve a JS (talán CSS3), nem a játékok terén…

 16. Bence: szerintem meg simán meg lehet oldani :) Itt egy html5 canvas demo: hxxp://www.benjoffe.com/code/demos/canvascape/textures Igaz itt csak egy szimpla 3d-s motor lett írva, de gyanítom, hogy egy 2d-s szimulációt sem tart semeddig összedobni :)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét