Android

Egyre népszerűbb és egyre többet lehet hallani az okostelefonoknál az Androidról. De vajon tisztába van-e mindenki azzal hogy mi is az az Android? Valószínűleg nem. Ebben a kis cikkben leírom a fontosabb tudnivalókat.

Mi az Android?

Az Android egy Linux kernel alatt futó, mobil operációs rendszer. Az Open Handset Alliance által fejlesztett alkalmazás, melynek célja az internet adta nyitottság és innovatív lehetőségek alkalmazása elsődlegesen a mobil telefonokon.

Az Android™ teljeskörű szoftvermegoldást biztosít a mobil eszközök részére, amely magába foglalja az operációs rendszert, middleware-t és egyéb kulcsfontosságú mobil alkalmazásokat. Az Android fejlesztőcsomagja az Android Software Development Kit (SDK) már hivatalosan is elérhető.

Fejlesztését az Android Inc., kezdte meg, amit később a Google felvásárolt; később az Open Handset Alliance nevű szövetség vette át a fejlesztését. A fejlesztők Java-ban írhatnak alá menedzselt kódot, az eszközt a Google által fejlesztett Java programkönyvtárokon keresztül vezérelve.

Fejlődéstörténet: 2.0, a támogatott technológiák

Papíron 2009. október 26-án, tehát nem sokkal a Donut debütálása után került a piacra (azaz a fejlesztők kezébe) az Eclair, ami az Android 2.0-s változata. Lássuk a funkciókat:

 • Jelentős sebességbeli optimalizálás, a rendszer gyorsabb lett
 • Több képernyőméret és felbontás támogatása
 • Kipofozott felhasználói felület
 • Új felhasználói interfész a webböngészőnél, HTML 5 támogatás
 • Új névjegyzék
 • Jobb fekete/fehér arány a háttérképeknél, ami jobb olvashatóságot jelent
 • Új verzió Google Maps-ből (3.1.2)
 • Microsoft Exchange támogatás
 • Vaku támogatás a fényképezőnél (halkan megjegyezném, hogy a gyártók ezt eddig is megoldhatták, ha akarták, csak nem akarták… volt a kezemben olyan Android 1.6-ot futtató prototípus, melyen volt és működött a vaku)
 • Digitális zoom a fényképezőnél
 • Továbbfejlesztett, kényelmesebben kezelhető virtuális billentyűzet
 • Bluetooth 2.1 támogatás
Android - mobil operációs rendszer
Android - mobil operációs rendszer

Android 2.2 – aktuális verzió

A legfrissebb verzió jelenleg a 2.2-es, ami 2010 Május 22.-én jelent meg, Froyo kódnév alatt. Pár változás:

 • Általános Android OS sebesség, memória és teljesítmény optimalizálás
 • További alkalmazások a JIT jóvoltából ami a sebességet javítja
 • Chrome’s V8 Javascript motor integrálása a böngészőből
 • Megnövelt Microsoft Exchange támogatás (biztonság, autó felfedezés, GAL keresés, naptár szinkronizálás, távoli törlés)
 • Javított Telefon és Böngésző alkalmazás indító parancsikonok
 • USB és WiFi nyilvános hozzáférési helyfunkcionalitás
 • Updated Market automatikus frissítés funckió
 • Gyors váltás a billentyű nyelvek és szótáraik között.
 • Hang tárcsázás és kapcsolat megosztás Bluetooth alatt
 • Fájl feltöltés mezők tamáogatása a böngésző programokban
 • Bővíthető memóriába való telepítés támogatása
 • Adobe Flash 10.1 támogatás

Előzetesek alapján nagyon jó kis rendszer, viszont olyan alkalmazásokra, mint például FaceBook vagy Twitter elérés, Magyarországon még kevés embernek van rá szüksége, ha egyáltalán van rá lehetőség. Aki hosszútávra akar szerezni egy okostelefont, annak jó vétel lehet, főleg üzleti célokra.

17 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Tényleg jó az Android, én is azt használom :) (Samu Spica :) ) Azért annyival kiegészíteném, hogy pl fél éve még (most nem tudom,hogy így van-e) a Spicát pl. 1.6os Androiddal adták, aminek voltak még gyengeségei, pl nem tudott Bluetooth-os fájlátvitelt, stb. De a 2.0val javítottak mindent :)

 2. Egyik barátom vett most nemrég HTC Desire-t és nagyon-nagyon tetszik neki, pedig alapvetően mac-es, úgyhogy nem lett volna meglepő ha kivárja az új iPhone-t.

  Egyelőre nem tervezem a telefoncserét, de most pl. komolyan nem tudnék dönteni (mondjuk az árat nem figyelembe véve, mert ott a HTC Desire várhatóan jóval barátibb lesz mint az iphone) hogy melyik is jobb, melyiket kellene megvenni.

 3. Én az iPhone kapcsán azon akadtam ki, hogy utolsó infoim szerint nem is tervezik, hogy lesz benne bluetooth-os fájlküldés „biztonsági okokból” :D Ami azért elég vicces :D Jó, persze küldjük át e-mailen stb. de azért az itthoni mobilnetes sebességek, amit telefonnal lehet elérni nem épp szolgálják ki az ilyen igényeket :) (és még pesten se mindenhol találok ingyen hotspotot wifihez)

 4. Ez azért elég LOL lenne, hisz már az évekkel ezelőtti telefonok többsége is tudta alapból, egy mai csúcskategóriás készülék esetében nálam fel sem merülne, hogy nem lesz benne.

  Egyébként pont az ilyenek miatt gondolkodnék el nagyon az Android-on ha kéne vennem telefont, az iphone mellett leginkább az szólna, hogy a szinkronizálás/együttműködés az imac-kel talán jobb.
  … de még ebben sem vagyok biztos, úgy tudom hogy az android-os készülékek is remekül szinkronizálhatóak vele (legalábbis úgy rémlik, hogy ezt olvastam)

 5. Harder: az 1.6os Android se tudta a BT-s fájltranszfert :D az iPhone állítólag meg azért nem tudja(a „régi”, az újról nem nyilatkozom), mert állítólag „biztonsági kockázatot” jelent :D Igen, egy olyan telefonnál, ami 0-24ben a neten lóg, majd pont a BT fog biztonsági kockázatot jelenteni :D

  Amúgy számomra is eddig az android viszi a pálmát. Még „régebben” próbáltam egy Win Mobile-t, attól a hideg rázott ki…symbianhoz annyira nem volt szerencsém, csak futólag.

 6. Nekem az Xpreia X10-en 1.6-os Android van, de tudtam rá file-t másolni BT-n keresztül… Ennyire belenyúlt volna a SE a szoftverbe? :)

 7. Ejj, ezt nem is tudtam az 1.6-osrol :D No mindegy, mire odakerulok hogy nekem is legyen, remelem megoldjak. :) Bar azért azt hozzateszem, hogy valszeg enelkul is van élet. :P

  Jelenleg egyébként egy HTC Kaiserem van, ezt is meglehetősen szeretem, pedig mára elég elavult lett szegénykém.

 8. Nem tudom, hogy most hivatalosan mi a verzió pl. a Galaxy Spicára, de nekem 2.1 van rajta „nem hivatalosan” :D amin már nincs ilyen gond… ;) úgyhogy mindent meg lehet oldani :)

 9. Az iphone-ra egyébként mindenképp kíváncsi leszek, remélem gyorsan lesz olyan ismerősöm akinél meg tudom nézni, de a Desire ára is nagyon vonzó. Az iphone valszeg inkább 200e fele lesz, de mindenképp 150e felett, szemben a desire kb 120-as árával.

 10. Jó az Android, akárcsak a Maemo (http://maemo.org/).Szerintem ez a kettő a nyerő. Mondjuk most egy symbianos nokiát vettem :)
  Arra is van minden,ami nekem kell, és töredékébe kerül, mint egy Android.
  A Techlinet szoktam olvasgatni, de ők elmentek a bulvár felé… Melyik a legjobb OS, a legjobb OS érintős mobilra… stb. Elég szánalmas, olyan mintha azt kérdeznénk melyik a legjobb ház, vagy autó…
  Igényektől és a pénztárcától is erősen függ a dolog. csak legmegfelelőbb mobil van szerintem.

  Remélem hoax, de olvastam, h okostelókon (Ok, egyelőre talán Symbian-on) a háttérben tárcsázgat egy progi… (mondjuk ezért a szolgáltatót kellene fenékberúgni).
  Biztosan lesz komoly vírus később a többire is, hiszen a felhasználók száma eléri a „kritikus tömeget”, amikor már megéri nekik „fejleszteni” ezekre is vmi csúnyát (ok-ok a linux máshogyan működik etc… de megoldják, tutira.)
  Remélem csak para :) de ha mégsem, akkor azért van talonban egy Nokia 6510…

 11. a maemo-ról még nem is hallottam. ha már valaki okostelefont vesz, az olyat vegyen amin rendes OS van, nem a gyártó egyedi megjelenítője. legyen az Symbian, Android vagy akár Windows Mobile. érdemes ilyeneket mert mindig frissülnek, meg elég sok kiegészítés van rá.

 12. Tomi, az vagy működött valakinek, vagy nem…legalábbis anno a fórumokon ez volt, volt aki azt mondta, működött neki, másnál nem működött, pedig ugyan azt csinálta…

 13. Spican 1.5-ös android van alapból, nem 1.6-os, szóval nem az 1.6-oson nem jó a bt (lehet ott is nem tudom) hanem 1.5-ösön

 14. GabeszMeister: a Maemo is linux, és frissül.
  Én szimbiJános lettem, nem bánom :)
  Erre is van minden, meg még több minden… elég. Ha nem elég, akkor majd laptopot veszek. Egyetlen bánatom, h az OVI szinkron az alap, amikor minden vacakom guglin van.
  Másrészről mindegy mi van alatta, ha azt tudja, amire szükség van (doc, pdf, e-book, mail, telefonálás, navi, némi játék) és gyors.
  3GS iPhone-t láttam, nyomkodtam, az is jó. Nekem nem kellene, mert jobban szeretem a szabadságot :) de szerencsére nem vagyunk egyformák.

 15. háát a bts cuccal kapcsolatban nekem is van egy androidos mobilom és az 1.5 ban és a 2.1 ben is volt rendes bts cucc 1.5 ben kicsit star volt mer párositani kellet mindig am jó volt..

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét