Képek optimalizálása

Nemrég írtam a mactippek.com oldalon egy olyan asztali szoftverről, amivel a képeket lehet optimalizálni 1-1 oldal kapcsán. Gondolok itt persze most a képek fájlméretére, a felesleges információk eltávolítására a gyorsabb letöltés érdekében.

Ennek a szoftvernek ImageOptim a neve és a „ImageOptim – képek optimalizálása és honlap gyorsítása” c. cikkben lehet róla többet is megtudni.

imageoptim - képek optimalizálása gyorsabb lapletöltés miatt

A hongkiat-on láttam most egy jó bejegyzést arra vonatkozóan, hogy ha WordPress-es honlapod van, akkor melyik 9 plugint érdemes megnézni a témakörben.

Ő az alábbiakat szedte össze:

 • Hammy
 • Lazy Load
 • Imsanity
 • WP Parallel Loading System
 • CW Image Optimizer
 • EWWW Image Optimizer
 • PB Responsive Images
 • WP Smush.It
 • Parallelize

Bevallom ezek közül közel sem ismerem mindegyiket, úgy örömmel venném ha engem és a többieket is kisegítenél tapasztalatokkal, véleményekkel – ha már próbáltad valamelyiket.

Hammy

A Hammy azt csinálja a leírás szerint, hogy több képméretet is generál a feltöltött fájlokból és a látogató felbontása alapján jeleníti meg annak az elvileg legjobbat (legkisebbet).

Hammy - wordpress kép optimalizálása

URL: http://wordpress.org/extend/plugins/hammy/screenshots/

Lazy Load

A Lazy Load-t már ismertem, ez annyit csinál hogy a honlap betöltődésekor nem tölti be azonnal a képeket (pl. így elég jó pontszámokat lehet kapni egy Google Pagespeed vagy ySlow vizsgálatkor is), hanem csak akkor jelennek meg, amikor a látogató „látómezejébe” érnek a képek (tehát megjelennek ténylegesen a képernyőn).

A sebességen kívül némileg a szervert is kíméli, hiszen ha egy látogató nem görget lentebb, akkor lesznek képek amiket feleslegesen nem húzott be a site.

URL: https://wordpress.org/extend/plugins/lazy-load/

Imsanity

Kép átméretező cucc, egyelőre nem látom óriási hasznát de talán valaki kisegít, miért is sokkal jobb mint a wp default funkciója. Talán mert tömeges képátméretezést is tud?

imsanity képátméretező plugin wp-hez

URL: http://wordpress.org/extend/plugins/imsanity/screenshots/

WP Parallel Loading System

A WP Parallel Loading System plugin arra épít, hogy a HTTP 1.0 csak 2 kapcsolatot engedélyez 1 domainről. A plugin annyit tesz

WP Parallel Loading System plugin wp-hez

URL: https://wordpress.org/extend/plugins/parallel-loading-system/

CW Image Optimizer

A képeket tömöríti, takarítja ki úgy, hogy azokban minőségromlást nem eredményez. A linux programjaira támaszkodik a leírás szerint (littleutils / linux)

CW Image Optimizer plugin wordpresshez

URL: https://wordpress.org/extend/plugins/cw-image-optimizer/

EWWW Image Optimizer

Az ewww image optimizer nekem bevallom szimpatikus. Nem ront a minőségen, képes optimalizálni nem csak a media library-ba feltöltött képeket hanem a NextGEN galéria fotóit is és a jpegtran, optipng/pngout és gifsicle programokat használja.

Ewww image optimizer

URL: https://wordpress.org/extend/plugins/ewww-image-optimizer/

PB Responsive Images

A képeket átméretezi és a látogató felbontása szerinti képméretet kínálja fel a lap betöltődésekor. Extra kóder tudást nem igényel, meglehetősen automatikusan intéz mindent.

PB Responsive Images

URL: https://wordpress.org/extend/plugins/pb-responsive-images/

WP Smush.It

Erről nem tudok szinte semmit, csak amit a leírása is mond: a Yahoo szolgáltatását használja a képek optimalizálásához, konfigolgatást nem igényel. Feltöltés után csak aktiválni kell és minden feltöltött képet optimalizálni fog.

WP Smush.it Yahoo

URL: https://wordpress.org/extend/plugins/wp-smushit/

Parallelize

A plugin directory infói szerint az utóbbi 2 évben nem frissítették ezt a plugint, én biztos nem tenném fel semmilyen oldalam alá.

URL: https://wordpress.org/extend/plugins/parrallelize/

Forráscikk: http://www.hongkiat.com/blog/wp-image-performance-plugins/

További linkeket és programokat itt találsz ebben a témában: 27 Stunning Image Optimization tools for Web Designers

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Hasznos cikk. Köszi. :)

  Itt egy teszt képoptimalizáló programokról.

  Igaz a FileOptimizer program nyert, de az EWWW Image Optimizer és WP Smush.It által használt programok (OptiPNG, PNGOut, Smush.It) is egész szépen teljesítettek.

 2. Hát látom, nem mai a cikk de a Lazy Load nálam nem így működik.
  Letölti a teljes tartalmat, de csak akkor jeleníti meg amikor oda görget a felhasználó.
  Gondolom, így a user gépén takarít meg erőforrást, illetve lehet az oldal rendelélése is gyorsabb.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét