Lágy 404-es oldalak kezelése

Nemrég jelent meg a „Google webmaster tools”-ban a lágy 404-es oldalak kezelése. A „Crawl errors” rész alatt lehet megtalálni és a „Soft 404s” linkre kell kattintani.

A lényege, hogy a google megmondja, az oldalunkon mely tartalmakat látja 404-es oldalnak annak ellenére, hogy a szerverünktől kapott válasz értelmében (200 OK) ez egy valid, valós oldal amit indexelnie kellene.

Az ilyen lágy 404-es oldalaknak az a veszélye, hogy a valós és értékes tartalom helyett ezek indexelésével foglaljuk le a googlebot-t, illetve a tartalomduplikálás problémája is felmerülhet, hisz az ilyen oldalak tartalma rendívül hasonlít egymásra annak ellenére, hogy teljesen más URL-eken lehet őket megtalálni.

Pl. nálam 2 ilyen oldalt talál a googlebot:

Lágy 404-es hiba a tutorial.hu-n
Lágy 404-es hiba a tutorial.hu-n

A google ajánlása szerint ilyen oldalak esetében az alábbiakat érdemes tenni:

301-es átirányítással a címre érkező látogatókat átirányítani egy sokkal relevánsabb oldalra

404-es vagy 410-es hibaüzenetet küldeni a google számára, hogy ne indexelje ezeket a tartalmakat.

A HTTP státuszkódokról pár szó

A keresőnek mondhatjuk azt, hogy a keresett oldal/tartalom nem található és egy másik címre irányítjuk. Ennek módja a 301-es és a 302-es átirányítás. Ezek között mindössze annyi a különbség, hogy a 301-es átirányítás végleges, míg a 302-es átirányítás csak átmeneti (temporary).

Aztán van ugye a 200-as üzenet, amikor a szerver azt mondja a keresőnek hogy minden OK, megvan a tartalom, lehet indexelni stb..

Van a 404-es és a 410-es üzenet, melyek mindegyike azt üzeni hogy a keresett tartalom nem található. A 404-es és a 410-es üzenet között annyi a különbség, hogy a 404 jelenleg, akár átmenetileg nem elérhető oldalt jelent, míg a 410-es üzenet azt mondja, hogy ez az oldal véglegesen megszűnt, kereszt kapa nagyharang.

A HTTP státuszkódokról itt olvashatsz bővebbben: HTTP Státuszkódok

404-es oldal kezelése

A 404-es oldalak esetében az azt az elvet vallom, hogy:

– tájékoztatni kell a látogatót, hogy a keresett tartalom nem található
– fel kell ajánlani más, hasznos tartalmat neki, amin keresztül elindulhat a lapunkon
– érdemes felajánlani neki a keresés lehetőségét, mert lehet hogy a tartalmat csak átmozgattuk és így könnyűszerrel megtalálja

A keresés kapcsán a a google lapunkra korlátozott keresőjét egy egyszerű módon be tudjuk illeszteni, ehhez ajánlott link: 404-es oldal személyre szabása – Webmestereszközök Súgó

További információk a lágy 404-es hibákkal kapcsolatban: „Lágy” 404-es hibák

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

1 hozzászólás

  1. Egyre többször a Duna adása helyett jelenik meg ez a z „error 404”, akkor a másik, ingyenes internetes adásra kapcsolva – rendszerint .- tovább tudom nézni a műsort.
    Az MTVA elutasítja, hogy hiba lenne a Mediaklikk helyen a műsorszórásban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét