Blu-ray lemez rippelése


Úgy döntöttem, hogy néhány filmről csinálok biztonsági másolatot egy külső merevlemezre, mert ott könnyebb rendszerezni, és számomra kényelmesebb így a filmek kezelése.

Szóval főleg a HD filmek rippelésével foglalkoztam ma, azaz Blu-ray formátumból .mkv-t készítettem, ennek menetét szeretném leírni nektek. Első lépésben elő kell valahogy kerítenünk a film alkotóelemeit. Erre a célra van egy nagyon okos kis program, amit tsMuxernek neveznek és a következőképpen kell használni:

Bluray lemez rippelése - 01

Bluray lemez rippelése - 01

Elindítjuk a GUI-t, azaz a grafikus interfészt, s az inputnál betallózzuk a Blu-ray lemez BDMW/STREAM mappájában lévő egyetlen fájlt, ami nálam a 0001.m2ts nevet viseli.

Bluray lemez rippelése - 02

Bluray lemez rippelése - 02

A Tracks résznél szépen kilistázza, hogy milyen fájlokat tartalmaz az előbb betallózott konténerfájl, ezeket fogjuk kiexportálni, demuxálni. Engem csak a videofájl és az angol hangsáv érdekelt, így csak azokat pipáltam ki.

Bluray lemez rippelése - 03

Bluray lemez rippelése - 03

Az Outputnál állítsuk át a TS muxingot Demuxra, adjuk meg hova tegye a fájlokat, a meta információk közül jegyezzük meg az FPS értékét, s kattintsunk a Start demuxing gombra.

Ezután pár percig el lesz foglalva magával, majd a megadott mappában létrejönnek a fájlok, esetemben 00001.track_4113.264 és 00001.track_4353.dts néven.

Most, hogy megvannak a filmünk fő alkotóelemei, valahogyan bele kell tenni őket egy .mkv fájlba, ami az .m2ts-hez hasonlóan, szintén egy konténerfájl. Ebben fog nekünk segíteni az mkvmerge, ami az mkvtoolnix része.

A program GUI-je hasonlóan néz ki, mint a tsMuxer, azonban ezzel a programmal nem tudunk exportálni, csak importálni és törölni. Ezért is kellett a tsMuxer az előző művelethez.

Bluray lemez rippelése - 04

Bluray lemez rippelése - 04

Bluray lemez rippelése - 05

Bluray lemez rippelése - 05

Nyissuk meg a programot, s értelemszerűen az Inputnál tallózzuk be az előző lépésben demuxált fájlokat. Ha feldobna egy, a képen látható ablakot, akkor okézzuk le.

Bluray lemez rippelése - 06

Bluray lemez rippelése - 06

A Tags, chapters and tags résznél tudjuk állítgatni a videó, a hang, illetve a felirat tulajdonságait, de általában az alapbeállítások jók szoktak lenni.

Mivel én nem szoktam megelégedni az alapbeállításokkal, ezért ki szoktam tölteni egy-két helyen a következőképpen:

videófájl
General track options
– Default track flag: yes (ha yes-re van állítva, akkor alapértelmezetten ez a videósáv lesz látható a filmben.)

Format specific options
– Display width/height: 1920 x 1080 (ide írhatunk képarányt is, én a videó eredeti felbontását szoktam beírni.)
– FPS: 23.976 (ha az elején feldobja az említett ablakot, akkor a videó eredeti FPS-ét be kell ide írni, hacsak nem akarod, hogy 25FPS-sel készítse el a filmet.)

Hangfájl
General track options
– Language: eng (English) (hangfájlban hallható beszéd nyelve.)
– Default track flag: yes (ha yes-re van állítva, akkor alapértelmezetten ez a hangsáv lesz hallható a filmben.)

Feliratfájl
General track options
– Language: hun (Hungarian) (feliratban olvasható szöveg nyelve.)
– Default track flag: yes (ha yes-re van állítva, akkor alapértelmezetten ez a felirat lesz látható a filmben.)

Bluray lemez rippelése - 07

Bluray lemez rippelése - 07

Az Output filename-nél adjuk meg milyen néven és hova mentse az .mkv fájlt, majd kattintsunk a Start muxing gombra. Pár percen belül el is készül az .mkv fájlunk. :)

Ha utólag ki szeretnénk valamit törölni az .mkv fájlból (teszem azt egy feliratfájlt), akkor egyszerűen vegyük ki a pipát az adott elem elől, s így kattintsunk a Start muxing gombra.

Megj.: A cikk kizárólag Blu-ray formátumú filmek rippeléséről szól. Ha hibát találtok, azt kérem jelezzétek hozzászólás formájában. :)

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Egy új SEO extension (plugin) jött ki Chrome alá, amire azt kell mondjam hogy nagyon jó, talán a legjobb amit eddig láttam.A képek önmagukért beszélnek, a vi …

 • Sziasztok ! Jelentkezem egy újabb Photoshop tutorial-al ! Most egy Abstract csillagot fogunk készíteni :) ! Nos lássuk !1) Csinálj egy 400X400 pixeles ké …

 • A Smashing Magazine-ra került ki minap Oliver Twardowski által készített 75 darabos ikon készlet, melyekhez – és ez elég ritka – a PSD forrásfájlokat is biztosít …

 • Minap az egyik új laphoz kellett egy plugin, amivel kicsit szabályozhatom, hogy mégis mennyi revision-t használjon a wordpress, találtam is egyet ami remekül műk …

 • Ma kezdett el butásoskodni a Firefox-om. Minden egyes programindításkor feldobja az Error Console ablakot és marhára idegesítő, hogy állandóan le kell kapcsolgat …

A cikket beküldte: Thomas RC (http://modellers.hu)

27 hozzászólás

 1. wis says:

  OFF: Helyesen Blu-Ray

 2. Harder says:

  Köszi, hogy szóltál, javítottam az elírást.

 3. Thomas RC says:

  @wis: Én bluray-nak szoktam írni (így, egybe), nem tudom miért lett belőle Blue-ray.

 4. Harder says:

  Azért lett, mert nekem ugy rémlett hogy nem így kell írni és rákerestem google-ban, szinte mindenhol Blu-ray-nak írták, így módosítottam. Az az én hibám, hogy a fáradtság miatt automatikusan blue-nak irtam és a helyesírás ellenőrző meg persze nem rinyált be rá, mert az is helyes szó. :)

  … de hogy ne csak az elíráson pörögjön a téma: a cikk tök jó, nekem abszolút ismeretlen terület ugyhogy kimondottan érdekes volt!

 5. Smoky says:

  Tök jó a cikk. Egy kérdés: ha összefűzés előtt le akarom vágni a videó file-ról az alsó és felső fekete csíkot azt milyen progival célszerű?

 6. Thomas RC says:

  Én videószerkesztővel próbálkoznék, más módszer így hirtelen nem jut eszembe. Hozzáteszem azért, mert még sosem volt olyan gondom, hogy felesleges fekete sáv volt a filmen. :)

  Videószerkesztőnél viszont figyelni kell arra, hogy ne rontsuk le a minőséget és ne csináljunk nagyobb méretű fájlt, mint az eredeti (mert annak mi értelme lenne?).

  Ha valaki tud jobb megoldást, akkor én is várom a javaslatokat, hátha egyszer hasznát veszem.

 7. BonFire says:

  Ez a tsMuxer GUI tényleg remek programocska. Én pont a fordítottját csinálom, mkv-ből DVD-videót, és ezzel szoktam kiszedni az eredeti hangsávot az mkv-ból, amihez szinkronizálom a magyar aviból kilopott hangsávot. (Muszáj, mert sok helyen csúszás van, ezért ezt külön hangszerkesztőben javítom.)

  Tudom, tudom: ósdi dolog DVD-t csinálni, nekem azonban még egy jó darabig nem lesz 1080p-s tévém, így a Blu-ray miatt sem kell fájjon a fejem.

 8. RicsiSSJ says:

  Helló,
  Nem gondoltam volna,hogy ennyire egyszerű Blu-Ray lemezt rippelni,Kösz a cikket,tök jó útmutató !
  Üdv,RicsiSSJ 2010.Augusztus 27

 9. laszlo says:

  szia szeretnám meg kérdezni, hogy az mkv fájt mivel lehet lejátszani
  és utána hgy tudom rendes dvd lemezre irni köszke lűszló

 10. Thomas RC says:

  Kedves laszlo,

  .mkv fájlt én a Media Player Classic – Home Cinema videolejátszó programmal szoktam nézni. Szinte minden formátumot támogatom, mindenkinek csak ajánlani tudom! :)

  DVD lemezre sima adat(lemez)ként ki lehet írni, már ha ráfér a mérete miatt.

 11. BonFire says:

  laszlo: az Matroska ugyanolyan konténerformátum, mint mondjuk az AVI. Tud képet és sok hangot is tárolni egyszerre. Többféle kódolású lehet mind a kép, mind a hang, ezért inkább a DVD VOB fájljához hasonlatos. A felbontása és a minősége viszont általában meghaladja az AVI-jét, és sok lejátszó mostohán kezeli őket. Mert vannak ám Martoska audió fájlok is (MKA, ahogy elvileg vannak DVD audió fájlok is; ezért van az AUDIO_TS mappa a DVD-n…)

  Általában az olcsó DVD lejátszók nem támogatják, ezért át kell kódolni legtöbb esetben, ha asztalin akarod nézni őket. Én erre a célra a ConvertXtoDVD nevű remek programot használom. Ezután DVD videó lesz belőle, amit már bármelyik asztali “játékoson” le tudsz játszani.

  Számítógépen nem szükséges a kódolás, mivel legtöbb médialejátszó tudja kezelni. a Thoomas RC által említett Media Player Classic – Home Cinema, vagy a VLC media player. Ingyenes és “mindent visz”.

  Thomas RC: gondolom, nem archiválási céllal szeretné DVD lemezre írni (bár nem írta), hanem, hogy le tudja játszani. Akkor meg nem jó az adatlemez.

 12. Szurilaci says:

  Sziasztok!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mi a teendő akkor, ha nem csak 1 fájl van a STREAM mappában!
  Van egy film (Avatar), amiben pontosan 238 fájl van a STREAM mappában.
  A számomra hasznos fájlokkal mi ilyenkor a teendő?

  Üdv.

  Laci

 13. Eugene says:

  Szia Laci,
  A Blu-ray Playlist mappájában válaszd ki a 00003.mpls (extended-nél) file-t, vagy amelyik kell és ezt add a TsMuxer-hez.
  Utána már minden egyértelmű lesz.

 14. Szurilaci says:

  Szia Eugene!

  Nagyon köszönöm a választ!
  Így már remekül működik!

  THX!

 15. Vgyuri says:

  Szia

  Nekem három videofile-om van. Mit tegyek
  Ha playlistnél jelölöm ki ugyanez van.
  V_MS/VFW/WVC1, “F:\ Downloads\BOURNE IDENT\BDMV\STREAM0009.m2ts”, fps=23.976, track=6913
  V_MS/VFW/WVC1, “F:\ Downloads\BOURNE IDENT\BDMV\STREAM0009.m2ts”, fps=23.976, track=6912
  V_MS/VFW/WVC1, “F:\ Downloads\BOURNE IDENT\BDMV\STREAM0009.m2ts”, fps=23.976, track=4113

 16. Vgyuri says:

  Sziasztok

  Nincs gond sikerült.
  Köszönöm.
  Vgy

 17. Laci says:

  Sziasztok! Van egy blu ray filmem, aminek a feliratát kiszedtem szerkesztés céljából, de valamiért nem tudom visszailleszteni, ugyanis azt kapom hibának, hogy nem ismert adatfolyam. A feliratot átkonvertáltam srt-be, majd a szerkesztés után sup-ba, és a ts muxer-el nem tudom egyesíteni a bd filmmel.Mi lehet a gond? Köszi a választ.

 18. Misi says:

  Nekem nem sikerült az 1080p filmet 720p-re lecsökenteni (azért, hogy a fájlméret csökkenjen), mit ronthattam el?

 19. Balu says:

  Helló! Mkv-t hogyan ill. milyen progival lehet dvd lemezre írni, hogy bluray lejátszón nézhessem ?

 20. BonFire says:

  Bármilyen lemezíróval adatlemezként, de a lejátszód csak akkor fogja lejátszani, ha MKV kompatibilis. RTFM.

 21. Balu says:

  Kösz!

 22. pandura says:

  Azt szeretném kérdezni, mi van akkor, ha nem egy m2ts fájl van a mappában?

 23. Dia says:

  Szia,
  van némi problémám, segítségre lenne szükségem. Ma nagy nehézségek árán többszöri próbálkozás után sikerült mkv fájlt létrehoznom. Mindez azért volt szükséges, mert 3D filmet csak mkv-t ismer fel a TV. De nem sikerült megőriznie a 3 D-t. Mit rontottam el, vagy mit hagytam ki?

 24. D József says:

  Szia, segítséget szeretnék kérni tőled, ha nem nagy gond. 1 Kérdésem és egyben itt kérném, a segítségedet látom, hogy te nagy mágus vagy , Szóval azt kérdezném tőled hogy ha van nekem egy 45GB 3D bluray iso-m azt le szeretném csőkenten 25GB 3D bluray re szerinted azt mivel tudom meg csinálni a DVDFAB-on kivűl,mert az 12-16 órát konvertál. Próbáltam BD_REbuilderrel ami meg csinálja csak nem lesz 3D csak bluray, akkor próbáltam már Tsmuxerrel, az meg is csinálta, de a méret mindig 26-28GB tehát a 25Gb re megint nem jó ha lenne valami megoldásod az én problémámra azt tisztelettel meg köszönöm. Válaszod nagyon várom üdv Macibacsi

 25. wallas says:

  üdv

  Misi-hez hasonlóan
  (Nekem nem sikerült az 1080p filmet 720p-re lecsökenteni (azért, hogy a fájlméret csökkenjen), mit ronthattam el?)

  , valahogy nekem sem sikerül az 1080p-s mkv-t 720p-re átméretezni(mkvmerge v6.5.0). látom a programban a (display widht/height) beállítási lehetőséget, de muxolás után is 1080p-s marad.

  Esetleg be kell még állítani valamit?

 26. Dreake23 says:

  Üdv!

  Van 1 LG3D demó BluRayem ezt szeretném Mkv-ba konvertálni,de hogyan kell?

 27. BonFire says:

  Erről szól a tutorial! Olvasd el, kövesd a leírást. Vagy idézzük be neked szóról szóra?

Szólj hozzá
a Blu-ray lemez rippelése c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>