Kép a múltból


Az alábbi tutorialban egy olyan módszert fogtok látni, ami során egy manapság készült fényképből különböző trükkökkel egy régi, kicsit megsárgult, megfakult kinézetű kép lesz.

1. Nyisd meg a képet.

2. Menj az Image -> Adjustments -> Desaturate menüpontra, hogy a kép fekete-fehér hatású legyen.

3. Készíts egy kijelölést az ‘Ecliptical marquee tool’-lal, kattints jobb gombbal, majd Feather… itt változtathatod az értékeket, de az alap is jó. Fordítsd meg a kijelölést (Ctrl+Shift+I), majd ismét jobb klikk, Fill. Válaszd a feketét, és az Opacity-t állítsd 50%-ra.

4. Filter -> Noise -> Add noise Ammount: 10% Uniform.

5. Készíts egy új layert, és fesd be fehérre.

6. Filter ->Texture -> Grain, Grain Type=Vertical Intensity=60 Contrast=50.

7. Töröljünk néhány vonalat.

8. Állítsd át a Layer Mode-ot Multiply-ra.

9. Image -> Adjustments -> Hue/Saturation…
Állítsd a Hue-t 30ra, a Saturation-t 25re, és a colorize legyen kipipálva.

10. Hozz létre egy új layert, majd nyomd meg a D-t, Filter -> Render -> Clouds, Filter -> Pixelate -> Crystallize Cell size=20, Filter -> Stylize -> Find edges

11. Állítsd át a Layer Mode-ot Multiply-ra.

12. Az arcnál töröld ki a mintázatot.

13. Vágd ki a képet méretre, használd a Crop toolt. Jelöld ki a kívánt méretet, majd kattints kétszer.

14. Kicsit alakítgathatsz a világosító és sötétíto~ eszközzel.

15. Készíthetsz szakadásokat is a papírra.

16. Halványítsd el o~ket.

17. Egyesítsd a rétegeket, majd Imge -> Adjustments -> Levels, és a képen látható módon állítsd be.

18. És kész az öreg képünk.

Fordította: ArChiE

Kapcsolódó bejegyzések:
 • 1) Készíts egy új dokumentumot 300*200px méretben (vagy amilyen méretben kell).2) Hozz létre egy új réteget (SHIFT+CTRL+N) és töltsd ki 50%-os szürkével(EDIT …

 • Készíteni egy éjjelikamerás képet? Minek, amikor elkészítheted Photoshoppal is. A teendõd a következõ:1.) Fogod a képet, majd szürkévé varázsolod (CTRL+ …

 • Sarat még nem láttam, hogyan készítenek, ezért kidolgoztam egy hatásos effektsorozatot az elkészítésére.1.) Első lépésben elkészítem az új dokumentum …

 • zsola2-től kaptunk egy nagyon király tutorialt, melyben megmutatja az áramkör készítés fortélyait! :) Köszönjük!Egy rövid kis tutor, amihez csak a Photoshop …

 • Ez egy elég érdekes effekt, de mindenki számára tudom ajánlani, mert nagyon könnyű és érdekes kis tutor .1. Elősször is nyissunk meg 500*500 px 72Dpi Fekete …

A cikket beküldte: Harder (http://blog.harder.hu)

14 hozzászólás

 1. Emeeee says:

  Sziasztok, van az a lépés amikor kikell törölni pár vonalat, azt hogyan kell?A többi megy, csak itt akadtam el, de úgy meg ronda ha benthagyom az összes vonalat.
  Köszi

 2. mágnes says:

  Gondolom a 7.ik lépésben lévő vonalakra gondolsz. 2 lehetséges módon is megteheted ezt:
  1. Backround Eraser Tool (E) -al kis brush mérettel kitörlöd, ha lusta vagy akkor a Magic Wand Tool-t is használhatod gyors kijelölésre (bár néha elég pontatlanul teszi) és Delete
  2. Ráklikkelsz a layerre lenyomva tartod az Alt-ot és a Layer paletta alján lévő kis tégllalap benne kör (Add Layer Mask) ikonra kattintasz. Így rögtön eltűnik az egész, de ha ráklikkelsz erre a fekete layerre majd használod a Brush Toolt (B) akkor annyi vonalat rajzolsz vissza amennyit csak jónak látsz. De előtte a színeket állíts alap helyzetbe (X, D). Ha a fehér az aktív akkor hozzáadni ha fekete akkor elvenni tudsz a képből. Továbbá a Magic Wand majd Delete itt is működik csak figyelni kell mert nem mindegy, hogy fekete vagy fehér az aktív.
  Én inkább az második lehetőséget választanám mert bontosabban lehet vele dolgozni.

 3. BonFire says:

  Ezek a példán annyira szögletesek, hogy nyugodtan lehet használni a téglalap kijelölőt a művelethez (Rectangular Marquee tool) “M”. Kijelölünk és Delt ütünk.

 4. thelom says:

  sziasztok!
  én ott akadtam h az új réteg készítés-e.
  csinálok egy új réteget és amikor azt kell h szemcsét rakjak rá azt mondja h a kijelölt terület ráteg üres:(h lehet megcsináli?légyci segítsetek
  előre is köszi

 5. Harder says:

  thelom: ha az 5-ös lépésről van szó (Készíts egy új layert, és fesd be fehérre.) akkor gondolom kihagytad az írás második részét, nevezetesen hogy fesd be fehérre (töltsd ki fehér színnel) a layert.

 6. Alkesz says:

  Sziasztok!
  Megakadtam még az elején, a 3-as lépésnél, de ha mindent úgy csinálok, akkor nekem a fehér és az 50%-os fekete között élesen látszik a körvonal, nem pedig olyan elmosottan mint a leírásban…
  Légyszi valaki segítsen…

 7. BonFire says:

  Oda van írva: “…kattints jobb gombbal, majd Feather… itt változtathatod az értékeket…” – magyarán minél nagyobb számot adsz meg a Feather boxban, annál lágyabb lesz a kijelölés pereme. De nem muszáj, mert utólag is el lehet mosni, ha éles, mondjuk valamelyik Blur effekttel.

 8. Alkesz says:

  Igen már a gaussian-al megoldottam… Nem tudtam hogy a Feather mit csinál, és azt hittem, hogy a kijelölés méretét állítja… ,de így is jó lett. Köszi a segítséget.

 9. tigris says:

  Sziasztok!
  Nem ehhez kapcsolódik,de megkérdezem: nem tudtok valahol olyan részletes leírásról, ami a rétegeket magyarázza (angolul is jó)? Most ismerkedem a témával, és nem nagyon értem hogyan áll össze a dolog. Sokszor e miatt akadok el. Előre is köszi!

 10. BonFire says:

  Ha az angol is megfelel, ott van a Ps saját helpje, de szvsz jobb, ha konkrétan megmondod, mit nem értesz, és megpróbálunk rá válaszolni. A blogomon is szétnézhetsz az archívumban a munkafelület és az eszközök ismertetésénél (van kerestő is az oldalon), hátha megtalálod a kérdéseidre a választ.

  Egyébként bármikor kérdezhetsz a rétegekről itt is. Monitorozom az oldalt.

 11. tigris says:

  Rendben, köszi.
  Megpróbáltam az egyik honlapon (create-your-own-realistic-view-stamp)található bélyegzőt reprodukálni, de a Layer style-nál a Sroke-ra a vastag kör nem jött elő. Azt gondolom, hogy a rétegeknél szúrtam el valamit. CS5-öt használok, lehet hogy az másképp működik?
  Az is nehezíti a dolgot, hogy nem vágnak be screen shot-ot arról, hogyan kellene a rétegeknek kinézniük egymás után. Sokkal könnyebb így tanulni. Hálás lennék, ha ezt valaki megtenné közületek :)))

 12. tigris says:

  A leírás a photoshopstar pont com per graphics oldalon van, sajnos valamiért nem megy át ha bemásolom, ezen az ablakon keresztül.

 13. BonFire says:

  Valószínűleg az oldal motorja rendetlenkedik, a wordpress, mert nekem sem működik a hsz valami miatt. Írd le valahogy trükkösen a címet, betűvel, hátétépé nélkül, mondjuk photoshopstar pont com per graphics per akármi… Kéne a pontos link, mert nem találom ott a tutorialok között.

 14. BonFire says:

  Na, lefordítottam, amit találtam. Az általad megadott címet írtam a Google-be, de nem a photoshopstart, hanem a webdesignt adta ki. Csak merem remélni, hogy ugyanaz a cikk, és nem dolgoztam vele hiába.

  A tutorialt a blogomon olvashatod: hxxp://bonfire.blog.hu/2010/07/15/sajat_realisztikus_kinezetu_pecset_keszitese

  Amint írtad: gondod van a rétegekkel. Nos, ezt az alakzatot vektoros eszközzel hozzuk létre. Amikor kiválasztod az Ellipszis eszközt, a fenti eszköztárban kapcsold át az üzemmódot a legelső ikonra az “akalzatrétegekre” (Shape Layers), mert valószínűleg a középső az aktív, az pedig csak egy üres útvonalat rajzol, amin nem jelenik meg kapásból a rétegstílus.

Szólj hozzá
a Kép a múltból c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>