Logótervezés Illustratorral?


A rejtélyes Adobe Illustrator

Ha még csak most ismerkedsz a grafika világával lehet, hogy már hallottál róla de sosem értetted, hogy pontosan mire is való. Aki grafikát kezd tanulni, az esetek túlnyomó részében a Photoshoppal kezdi. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy miért elengedhetetlen az Illustrator használata is, ha a reklámgrafikával szeretnél foglalkozni.

Pixel vs. Vector

Kezdjük az alaptétellel: mi a különbség a pixel és a vektor grafika között?

Bizonyára tudod, hogy a photoshop egy pixel alapú program. Ez azt jelenti, hogy minden amit készítesz benne, képkockákból (pixelekből) áll majd. Képzeld úgy el, mint egy mozaikot.

Nyiss meg egy tetszőleges képet a számítógépeden, és nagyítsd ki amennyire csak tudod. Mint látod, a kép extrém nagyításban szétesik.

Tájkép maximális nagyításban

Erre a problémára nyújt megoldást a vektorgrafika. Egy vektoros objektum nem képkockákból áll, hanem vonalakból amit bonyolult matematikai függvények irányítanak.

Vegyünk egy példát. Egy 45°-ban dőlt, egyszerű vonalat szeretnél. A vonal (maximális nagyításban) így festene a két programban:

Photoshop vs Illustrator

 

Tehát egy vektoros grafikát korlátlanul méretezhetsz, minőségromlás nélkül. Ez ugye jól hangzik, de vannak hátrányai is…

A pixeles grafikában minden egyes képkockának más-más színt adhatsz (egy pixel csak egy színű lehet, ennél kisebb egységre nem tudod lebontani a képet), ezért maximálisan valósághű lehet az alkotásod.

Készíthetsz fotó-realisztikus képmanipulációkat, vagy élethűen retusálhatsz fotókat stb., amire vektorgrafikus úton nincs lehetőséged.

Logótervezés és Illustrator

Már tudod, hogy mi a különbség pixel és a vektor grafika között. Most térjünk át kicsit a szakmai vonalra: a reklámgrafikában az Illustrator-t legyakrabban a logótervezéshez használjuk.

A logó univerzálisan reprezentálja majd a céget, és végigkíséri a pályája során. A cégalapítást követően, a kezdeti fázisban nem tudhatod, hogy a megrendelőd mire akarja majd a jövőben felhasználni a logót, ezért célszerű olyan méretű logót készíteni, ami mindenhova passzol.

Gondolj bele, elég amatőr húzás lenne ha a logót amit terveztél, a megrendelő nem tudná feltenni egy óriásplakátra, mert túl kicsi lenne a felbontása és szétesne akkora méretben…

Pixeles és Vektoros logó

Ezért létfontosságú, hogy a logótervezés mindig vektoros úton történjen, így a későbbiekben nem merülhetnek fel problémák a méretezéssel kapcsolatban.

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Az Illustrator hatékony és gyors használatának alapköve az intelligens segédvonalak (Smart Guides). Ha nem tudod, hogyan használd őket, akkor elég idegesítő tud …

 • Ez nem friss hír vagy ajánló annak, aki rendszeresen sok-sok angol nyelvű oldalt követ, de talán még nem ismeri mindenki. Egy olyan oldalt szeretnék a figyelmedb …

 • Manapság általánossá vált közösségi gombok elhelyezése honlapunkon. Ha nem vagy designer egyből az az ötleted támad (legalábbis nekem biztos), hogy keresel egy i …

 • A retró örök divat… Korábban már szerepelt egy hasonló az oldalon, de ezúttal nem raszteres, hanem vektoros szerkesztéssel jutunk el kb. 1985-be…Rövi …

 • ha WordPress oldalhoz szeretnél egy új theme-t, nagyjából az alábbi lehetőségeid vannak:1.) Elkészíted magadnak 1.1) Felépíted nulláról 1.2) Átalakítasz …

A cikket beküldte: Logoverzum (http://www.logoverzum.hu)

5 hozzászólás

 1. Tomi says:

  Hadd kérdezzek egyet ami kicsit furdalja az oldalam: azt írod ugye, hogy “egy vektoros grafikát korlátlanul méretezhetsz, minőségromlás nélkül.”

  A kérdésem: ha a Photoshop-t tanulom meg és annak PEN tool-ját használom path-ok rajzolására, akkor nem tudok-e ugyanúgy minőségromlás nélkül méretezhető ábrákat létrehozni?

  Mert ha igen, akkor elméleti síkon elég lenne a PS ismerete és abban is lehetne így logókat tervezni.

  Jól gondolom? Köszönöm előre is a választ!

 2. Logoverzum says:

  Jól gondolod. Photoshopban is létrehozhatsz vektoros elemeket, viszont ezen területen az Illustrator egyszerűbb, hatékonyabb, és sokkal több lehetőség áll rendelkezésedre.

  Ez olyan, mint például a Photoshop és az InDesign kapcsolata. Az InDesign fő funkciója a kiadványszerkesztés (pl. egy 100 oldalas reklámkatalógus). Igaz, Photoshopban is el lehetne készíteni egyesével mind a 100 oldalt, de rengeteg időd rámenne, míg InDesign-ban relatív hamar készen lennél vele.

 3. BonFire says:

  A különbség annyi, hogy a Photoshopban a vektorok kezelése egy hozzáadott plusz szolgáltatás, az Illustrator pedig natívan vektoros. A Ps CS6-ban már egy kattintással állíthatod a körvonal és a kitöltés színét, de korábban ez eléggé macerás volt. Illustratorban tényleg csak egy kattintás. Nem beszélve a művészi körvonalazásról, amiben az Illustrator nagyon jó, a Pathok egyesítéséről, szeleteléséről, aprításáról. A Pathfinder rendkívül megkönnyíti a munkát, hát még a CS5-től jelen lévő Shape Builder tool. Photoshopban még mindig eléggé macerás pathokat egymásból kivonni, szerkesztgetni.

 4. Mariann says:

  Sziasztok! Nekem az a kerdesem,h lehet egy pixeles logot vektorossa tenni? Tudnatok ebben segiteni?

 5. Harder says:

  Keress rá a “bitmap to vector” ill. a “trace bitmap” kifejezésekre, van több online szolgáltatás is ami tudja ezt. Lsd pl. ilyen a http://vectormagic.com honlap szolgáltatása is.

Szólj hozzá
a Logótervezés Illustratorral? c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>