Papír kivágás


Jöjjön egy újabb 3d hatású kivágás effekt, ezúttal egy papírlapból fogunk formát kimetszeni.

Készítsünk egy 400×400-as dokumentumot, fehér háttérrel. Adjunk hozzá egy új réteget, és nevezzük el papírnak. Töltsük ki tetszőleges szinnel, ezután nyissuk meg a rétegstílus ablakot (dupla katt a rétegen, rétegek eszköztárban), és kapcsoljuk be a színátmenet átfedést. Érdemes fehérből vajszinű átmenetet beállítani, így nagyjából papír színt kapunk. Függőleges átmenet legyen, lentről felfelé sötétedjen (lsd a képen).

photoshop tutorial - papír kivágás 1

Készítsünk egy újabb réteget, nevezzük el alaknak. Az egyedi alakzat menüből (kép02) válasszunk egy formát, ezt fogjuk kivágni a papírból. Ebben a példában a juharlevelet használtam, de bármi más is lehet.

photoshop tutorial - papír kivágás 2

Tegyük a formát a rétegre, nagyjából a képünk negyedét takarja be (kép). Rögtön nyomjunk jobb gombot rajta, és töltsük ki fehér színnel a formát, és töröljük is az alakzatot a szerkesztés menü törlés parancsával.

photoshop tutorial - papír kivágás 3

Válasszuk a szerkesztés/alakítás/torzítás parancsot, és adjunk egy kis perspektívát a formánknak (kép), ezáltal térbeli hatást érünk el.

photoshop tutorial - papír kivágás 4

Duplázzuk meg az alak réteget, nevezzük kivágásnak. Használjuk újra a torzítás parancsot, és az alak felső peremét húzzuk le és balra úgy, mintha előrevetülő árnyékot szeretnénk készíteni (kép).

photoshop tutorial - papír kivágás 5

Erre a rétegre csak idáig volt szükségünk, segítő rétegként kellett. Most használjuk is fel: jelöljük ki a tartalmát (CTRL és klikk a rétegen az eszköztárban, Mac-en option és klikk), váltsunk át a papír rétegre és nyomjunk törlést. Ezzel lyukat vágtunk a papíron. Törölhetjük is a kivágás réteget.

Mint látható kész ugyan a kivágás, de nem túl realisztikus. Természetesen a fényhatás hiányzik, ehhez árnyékra lesz szükség. Menjünk a papír réteg stílusához (katt a rétegen), és adjunk hozzá egy enyhe vetett árnyékot (kép).

photoshop tutorial - papír kivágás 6

A levelünk szárán olyan effektre van szükség, amitől úgy tűnik a lapból van felhajtva a kivágás. Ezt egyszerű elérni. Menjünk az alak réteg stílus menüjébe, és adjunk neki színármenet átfedést fehérből feketébe. A méretezést húzzuk 20%-ra, aztán a képen nyomva tartva az egér bal gombját (miközben a színátmenet menüben vagyunk), húzzuk azt lefelé, hogy éppen csak a levél legalján látszódjon az átmenet (kép).

photoshop tutorial - papír kivágás 7

Fogjuk a réteget és vigyük néhány pixelt lefelé, hogy ne a levegőben lógjon a levél (kép).

photoshop tutorial - papír kivágás 8

Egyetlen lépés maradt, árnyékot készítünk a levélnek. Ehhez ugyanarra a technikára lesz szükség mint a kivágásnál: duplázzuk az alak réteget, és a torzítás paranccsal húzzuk le és jobbra a felső peremet, épp a kivágással ellentétes irányba (kép).

photoshop tutorial - papír kivágás 9

Adjunk neki fekete színátfedést, és a szűrők/életlenítés menü gauss életlenítés parancsával tegyük homályossá (az érték 2 legyen). (Kép)

photoshop tutorial - papír kivágás 10

Majdnem jó, még kell valami. Adjunk hozzá a réteghez egy maszkot (kép), váltsunk rá.

photoshop tutorial - papír kivágás 11

Használjuk a színátmenet eszközt (fehérből feketébe) a levél tövétől az árnyék tetejéig húzva függőlegesen (kép). Így szépen eloszlik az árnyék a levéltől távolodva.

photoshop tutorial - papír kivágás 12

Készen vagyunk, az eredményt itt láthatjátok, remélem tetszik. A psd innen letölthető.

photoshop tutorial - papír kivágás 13

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Ez a technika jól jöhet minden olyan oldalon ahol 3d hatást akarunk elérni. Nem csak papír daraboknál használható, bármilyen formához ami árnyékot vethet.Kés …

 • Következzen egy érdekes 3d hatású effekt, amely remekül néz ki, és kivitelezni sem nehéz.Ebből a képből indítunk, talán a legjobb nektek is ezzel kez …

 • Íme egy kis segítség, hogy hogyan lehet egy régi papírt előállítani, ami ráadásul még meg is égett :-)1.) Hozzunk létre egy tetszőleges nagyságú új képet. …

 • A most következő tutorial olyanoknak szól akik tisztában vannak a photoshop alap szintű kezelésével. Azért megpróbálom úgy bemutatni hogy bárki megértse, képekke …

 • A Super Collapse a nagyon jó kis játék frankó bombás menüvel. Ebben a tutorialban megmutatom, hogyan is lehet egy bombát készíteni. Persze csak Photoshopban :) …

A cikket beküldte: Fajt Krisztián (http://fajtbros.blog.hu)

1 hozzászólás

 1. Alkesz says:

  Ez nagyon cool kis tutor…
  Én az ilyeneket szeretem! Köszi!
  Próbálkozásom:
  http://web.t-online.hu/nyirbutortrade/papir.jpg

Szólj hozzá
a Papír kivágás c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>