Röntgen effekt, avagy X-Ray


Ezzel a hatással a ruhákat tudjuk “röntgenezni”, áttetszővé tenni, ezzel felfedve az alattuk rejlő értékeket. Egyszerű, 3 lépésből álló tutorial, élvezzétek ki:)

1.) – A fotó kiválasztása
Egy normális, tiszta képre lesz szükséged. Nem csak a röntgenezésre szánt részből kell állnia a képnek, bár fontos része. A fekete ruhák röntgenezése – úgy tapasztaltam – nem fog működni, legalábbis nem olyan jól, bár néhány embernek sikerült tiszta képet kapnia.

Az eltüntetni kívánt anyag tulajdonképpen nem számít nagyon amíg tiszta és a világos színek dominálnak. Te a bőr sötétebb/világosabb részeit feded fel az anyag alól… tehát bizonyosodj meg róla, hogy lesz mivel dolgoznod.

Még egy dolog: észre fogod venni, a legtöbb ember feltűnően a mellkast “röntgenezte”, ez amiatt van, mert ott érintkezik jobban a bőrrel a ruha. A gyűrődéseknél, és üres területeknél a siker esélye közel lesz a nullához.

2.) – A terület kiválasztása röntgenezéshez
Próbáld meg csak a röntgenezni kívánt területet kiválasztani, ne dolgozz az egész képpel, mert borzalmasan fog kinézni. Ehhez a Magnetic Lasso-val jelöld ki a területet. Tehát ha a mellkast röntgenezed, válaszd ki az egész mellkast, ne csak a melleket.

Miután ki van választva, jobb gomb a kijelölt területre és válaszd a “Layer Via Copy“-t. Ez egy új Layert fog létrehozni a kijelölt területről. A kiválasztáshoz használhatod a “Feather“-t, de nem szükséges.

3.) – A röntgen elvégzése
Most menj a “Image/Adjustments/Levels“-re. Innentől eljátszhatsz a szélső sávval, hogy elérd a legjobb hatást. Nem tudom tovább magyarázni ezt a pontot – minden fotó más, főleg a sötét/világos ruházat miatt.

Innentől saját kedved szerint alakíthatod a képet, játszhatsz például a színnel, kontraszttal, világossággal, és a legfontosabbakkal: a Dodge és Burn eszközökkel, hogy tökéletes legyen. De vigyázz! Ne használd túl sokat ezeket, mert teljesen tönkre fogod tenni a képet a “rárajzolással”. Gyengéden sötétítsd azokat a területeket, ahol már volt árnyék.

Nagyjából ennyi. Néhány fotón jobban fog működni a hatás, mint másokon. Sokat kell változtatni az árnyékokon a képen belül is. Sárga, vagy természetes fények ugyanúgy más hatást fognak kelteni, mint a különféle ruházat.

Megjegyzések: sajnos csak olyan képeket lehet röntgenezni, amelyeknél már amúgy is látszik valami, ezt az áttetszőséget lehet felerősíteni. Ajánlom a nagy felbontású képekkel való dolgozást, nagyban megkönnyíti a munkát.

Forrás: X-Ray Effect

A minta képek letölthetőek egyben az alábbi helyről, ha elmúltál 18 éves:
http://www.tutorial.hu/photoshop/xrayeffect/x-ray-photoshop-effect-demo.zip

Fordítás: ckow

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Ebben a kis tutorialban megtanulhatjuk azt, hogy kell elkészíteni a 2006-os Labdarugó Világbajnokság hátterét.1.) Nyissunk egy 400*400 képet és töltsük k …

 • E nagyon egyszerű tutor keretében egy meglévő képből olyat csinálunk, mintha azt egy számítógépes játékból fényképeztük volna ki. 1. Nyisd meg az átalakítani kí …

 • Íme itt a leírás arra, hogy hogyan lehet elkészíteni a híres mátrixos szöveget. Én törekedtem az abszolut Mátrixos feelingre, ezért Matrix betűtípust használtam, …

 • Az alábbi tutorialban egy olyan módszert fogtok látni, ami során egy manapság készült fényképből különböző trükkökkel egy régi, kicsit megsárgult, megfakult kiné …

 • Egy újabb arcbőr retus módszer.Photoshop 7-ben nem minden esetben használható teljes sikerrel a “Patch Tool” illetve a “Healing Brush” , ilyenkor nincs …

A cikket beküldte: Ckow ()

2 hozzászólás

 1. adrenalin says:

  ez csak nekem nem működik?

 2. Roló says:

  Persze, hogy nem működik, egy kis cickónak mindenképp látszania kell, még ha nagyo halványan is, de KELL!

Szólj hozzá
a Röntgen effekt, avagy X-Ray c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>