Photoshop gyorsbillentyűk

A photoshop eszköz palettája 60 eszközt tartalmaz, persze ezek a csoportosításnak köszönhetően nem látszódnak egyszerre.

Az eszközöket ki lehet választani egérrel is illetve billentyű kombinációkkal. Ez utóbbiakat megjegyezve, begyakorolva gyorsítani lehet a program használatán, érdemes legalább a leggyakrabban használtakat megjegyezni.

Photoshop gyorsbillentyűk és billentyű kombinációk

Photoshop gyorsbillentyűk és billentyű kombinációk
Photoshop gyorsbillentyűk és billentyű kombinációk

A gyorsbillentyű sok esetben az eszköz nevének kezdőbetűjével párosul (Marquee, Lasso, Crop stb…) és ha 1 eszközcsoport elemei között akarunk váltani, akkor a SHIFT gombot kell nyomvatartani.

Pl. a Lasso Tool típusai közötti váltáshoz a SHIFT+L -t kell nyomogatni.

Igaz ez a SHIFT-es móka csak az új Photoshop verzió óta van, van akinek nem tetszik. Aki szeretné visszakapni a régebbi módot (amikor is a gyorsbillentyű többszöri ismétlésével lehetett váltani az eszközök között, pl: L -t nyomogatva váltotta a lasszó eszköz típusait), az menjen be a Preferences / General beállításba és inaktiválja a “USe Shift key for Tool Switch” opciót.

Ha egérrel szereted váltogatni az eszközöket, akkor kattintás közben az ALT-t nyomva tartva tudod váltani anélkül őket, hogy hosszan nyomva kéne tartanod.

Forrás: Adobe Photoshop CS3 Tools palette with keyboard shortcuts

További kulcsszavak a cikkhez: quick billentyűk, billentyű kombinációk, photoshop cheet sheat, photoshop keyboard shortcuts

19 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ha jobb gombbal kattintasz, akkor is gyorsan lenyílik a menü, és ALT sem kell:)

 2. Pitta: Én is a jobbgombot használom. Amúgy meg aki minőségi munkákra használja a Photoshopot, az ne kapkodjon, és akarjon megspórolni 0,03 másodpercet… :-)

 3. Nekem a grafikus barátaim és a nyomdai előkészítők rendszeresen használnak gyorsbillentyűt. Volt olyan barátom, akitől állásinterjún a gyorsbillentyűket kérték számon.

 4. Az eszközök kiválasztásánál én sem használom állandóan a Shift+Betű kapcsolatot. Azonban a leggyakoribb eszközöket igenis használom. Pl a mozgatást (V) és a zoomot (Z) néha elég gyakran kell váltogatni. A nagyítási fokozatokhoz is inkább használom az Alt++, Alt+-; Alt+0 (nálam ez a 100%). A navigátor palettám pedig nincs is nyitva. Ha pennel dolgozunk, használjuk a Ctrl és az Alt billenyűket, hogy eszközt váltsunk; pl Ctlr kell a Direct Selection Toolhoz, az Alt a Conver Point Toolhoz. Na, ezt próbálja meg valaki a munka közben mellőzni és állandóan a palettából vátlogatni oda-vissza az eszközöket! Nem 0,03 s-ot fog veszíteni a munka közben, hanem jóval többet. Ez pont olyan, mintha összehasonlítanád a kétujjas gépírót, aki keresgéli a betűket egy tízujjas gyakorlottal. Azt hiszem ép ésszel senki nem vonja kétségbe, kinek hatékonyabb a munkája. Ha tényleg nem lehetne érdemi időt megtakarítani vele, akkor nem is lennének gyorsbillentyűk. De vannak, ezért legalább a leggyakrabban használtakat tanuljuk meg! Megéri.

 5. Nah, én is a palettán választok-ha nem az alap eszköz kell. A gyakorlatban -főleg ha napi 5-8 órát PS-el dolgozik, mint pl. én- annak egy idő után már billentyűzettel váltogatni jóval gyorsabb, közben az egér dolgozik. Ez nem azért van, hogy időt nyerjünk, egyszerűen kényelmesebb…
  Pl. kijelölésnél: shift-> add to selection, alt->extract from selection. Nálam a 2. monitoron nyitva a navigátor is, de azé’ a ctrl +/- rulZ. margók bedobására csináltam a ctrl+í kombót, nem kell így a nézet/új segédvonalhoz elmászni. Jah, és ugye bizonyos műveleteknél nem mind1 hogy milyen eszköz van kijelölve, ilyenkor hasznos egy “v”, vagy “m” leütése…
  az X, D ezeket nem is említem, a gyakori fekete/fehér színt pipettásan állítgatni de gáz lenne…
  A ctrl+U, ctrl+L, alt+ctrl+D, ctrl+B, ctrl+I, ctrl+T dolgokat a menükben lehet meg se’ találnám :) muhaha…
  Az alap kopi-kat-pészt kombókat meg már a win intéző, illetve a wörd óta mindenki ismeri, használja…
  Nem véletlenül vannak, elhihetitek. A kollégám InDesign-al dolgozik, ott ha lehet még több kombó van, és még készített pár sajátot is… MERT KELL, GYORSABB, EGYSZERŰBB. :)
  Van egy PS shortcuts nevű .pdf-em, ha vkit érdekel.

 6. Ha lesz időm a héten írok egy összefoglalót, ami ennek a postnak a folytatása/kiegészítése lenne. Az a PDF 4 oldal, de csak a száraz tények, kezdők ha meglátják akkor több életre elmegy a kedvük a gyorsbillentyűktől, ezért gondoltam, hogy a -nem a teljes listát, csak a legfontosabbakat- kis magyarázattal, esetleg néhány képpel, és egyéb hasznos “trükkökkel” közzéteszem.
  Harder nemtudom mit akartál linkelni, de sebaj… :)

 7. ViZion, ott van az előző hozzászólásomban a link a cikkre. :)
  Az általad mondott PDF-t nem láttam még, kíváncsian várom. :)

 8. Szerintem úgy kéne megírni, hogy van néhány billentyű, amit szinte kötelező tudni (Move Tool, Zoom Tool, Hand Tool – vagyis a szóköz a tartalom mozgatásához, tabulátorok az eszköztárak eltüntetésére, a D és az X; Ctrl+L; Ctrl+U), valamint a többi egyénekre bízva; ki ezt használja gyakrabban, ki pedig amazt.

  Egyébként mindez csak kényelmi szempont a kezdőknek, hiszen aki kíváncsi az megnézheti a menüben, hogy milyen művelethez milyen gyorsbillentyű tartozik. Azt is fontos lenne kihangsúlyozni, hogy a gyorsbillentyűk ismerete mellett azért még tudni kell a “rendes” elérési útvonalat is, vagyis hogy egy-egy művelet pontosan hol is található meg a menüben. Én legalábbis amikor új programot tanulok, először szeretek mindent menüből keresgélni, majd ha már “ismerem a járást” akkor jöhetnek a gyorsbillentyűk.

 9. A linknél lévő .pdf-be vannak custom shortcutok is (jelölik), de naggyából a gyáriak.
  Harder: Amit küldtem JavaScriptet azt megkaptad? Ha nem, akkor küldöm újból. Amit ígértem itt, hogy majd írok a gyorsbillentyűkről… Ehh, jelenleg hajtás van, de már a kezdeti lépéseket megtettem, hamarosan küldöm….

 10. sziasztok!!lenne egy kis gondom. úgy tudom van egy olyan gyorsbillentyű, amivel visszalehet állítani a ps-t eredeti állapotára, mert én sajnos valamit nagyon elállítottam. aki tudja a gyorsbillentyűt kérem írjon!

 11. Szofi: azért nem ennyire egyszerű…
  A gombokat, menüket, stb. az ablak/munkaterület/alapértelmezett munkaterület visszaállítása menüben lehet visszaállítani.
  Ezzel igazán csak akinézet, az egyedi gyorsbillentyűk, akciók, stb. áll vissza, nem hinném, hogy itt lehetne bármi végzeteset elkövetni.

  A másik a szerkesztés/beállítások/általános panel alján található, itt ha kattintasz, visszaállnak a figyelmeztetések. Egyszer rossz profilt adtam meg a monitorhoz, a PS induláskor jelezte, de rutinosan a továbbra klikkeltem… és arra, hogy ne mutassa többet…
  Ilyen esetben ez a megoldás.
  Ha ez nem segít, akkor részletesebb “diagnózis” kell, képet, és pontosabb hiba leírást mellékelj.

 12. Edit->Keyboard Shortcuts… Itt a Setnél ki kell választani a Photoshop Defaultst.
  Edit->Preferences->General menüben a Reset All Warning Dialogs visszaállítja a gyári beállításokat.
  Illetve jobb oldalt felül a Workspace-ben (munkafelület) válaszd ki a Default Workspace-t.

 13. Nekem angol ps2-m van. Már jártam így, hogy valahogy elállítódott, de az egyik barátom mondott egy gyorsbillentyűt, amit ha megnyitáskor alkalmazok, akkor minden visszaáll. Na ez be is vállt, csakhogy már elfelejtettem azt a kombinációt. A probléma, hogy nem enged megnyitni új lapot, és elég érdekesen viselkedik. Másik fiókba belépve működik normálisan, csak az enyémben lett valami elállítva.

 14. doc and settings, application data, adobe, PS CS2, itt a settingeket nevezd át…
  PS inndításkor készít újat.
  alt + ctrl + shift indításkor nyomvatart -állítólag- és megkérdezi, h gyárira visszaálljon-e.
  Ezt olvastam most, de nem próbáltam, mert 1000 a dolog. remélem segített.

  Gugli PS CS2 restore default settings.

 15. Úristen köszönöm az alt + ctrl + shift kombináció bevált, a photoshopom újra a régi:) köszönöm szépen!!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét