Sin City effekt 2.

Van már egy Sin City effekt tutorial az oldalon most ezt szeretném tovább vinni. Remélem nem haragszik rám meg az előző szerzője. Ott nagyon jól le van írva, hogy lehet a Sin Citybe látható fekete fehér hatást elérni.
Én most az szeretném megmutatni, hogy lehet csak bizonyos részeket fekete fehérré tenni, mint a filmben azt sokszor is láthattuk például a vér vagy egy nőn lévő ruha piros volt, de minden más fekete fehér.

1.) Először is válasz egy képet magadnak majd nyisd meg a Photoshopba.
Én a halálbiztosból választottam ezt.

2.) Lépés kijelöljük azt a részt, amit nem akarunk fekete fehérben látni. Nálam most az egyik szereplő
felsője lesz az. Nyomj egy q-t a quick maskhoz. Majd válaszd ki az ecset eszközt és kezd el beszínezni a lány felsőjét. Közeledve a kijelölés széléhez egész kicsi ecsetet használjunk 2-4 pixelest.

3.) lépés majd nyomjunk megint q-t és már ki is van jelölve, amivel tovább dolgozunk.

4.) lépés végezzük el azt, ami az előző tutorialban volt. Sin City effekt 1
4-1. Ctrl + U-val menj a Hue/Saturation-ra, és állítsd a Saturation-t -100-ra.
4-2. Duplikáld a Layer-t (Ctrl+J).
4-3. Az alsó Layer-en Filter/Blur/Gaussian Blur 2,0-ás Radius-sal.
4-4. A felső Layer Blending Mode-ját állítsd Hard Light-ra.

5-5. Ezek után ízlés szerint állítsd mindkét rétegen a Brightness/Contrass-t (Image/Adjustments). A felsőn érdemes csökkenteni a Brightness-et és növelni a Contrass-t. Ha túl világos, az alsón csökkentsd mindkettőt, esetleg a Hue/Saturation alatt a Lightness-t.

Nekem ez lett a végeredmény:

105 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Hello !

  Nem tunnád ezt a szöveget lefordítani magyarra :

  4-2. Duplikáld a Layer-t (Ctrl+J).
  4-3. Az alsó Layer-en Filter/Blur/Gaussian Blur 2,0-ás Radius-sal.
  4-4. A felső Layer Blending Mode-ját állítsd Hard Light-ra.

  5-5. Ezek után ízlés szerint állítsd mindkét rétegen a Brightness/Contrass-t (Image/Adjustments). A felsőn érdemes csökkenteni a Brightness-et és növelni a Contrass-t. Ha túl világos, az alsón csökkentsd mindkettőt, esetleg a Hue/Saturation alatt a Lightness-t.

  A 4.2-es lépéstől teljesen elvesztettem a fonalat, a 4.3-as ban annyit értettem hogy Az alsó … szóval ha lehetne magyar verzióban légyszíves mert nekem az van és sehol nem tudom beállítani hogy Angol legyen.

 2. Hali!

  Bocs, hogy nem írtam eddig, szóval, ha valami nem világos nyugodtan írj mail cimemre majd lefordítom ide a magyar photosoposoknak is. De jobban jártok, ha beszereztek egy angol verziót, ha tehetitek. Azzal egyszerűbb tutorialokat végig csinálni főleg, akkor hasznos, ha külföldi oldalról olvasol.

 3. Üdv!

  De nem lehet a nyelvet átállítani ? Mert az sokkal egyszerűbb lenne, mint „beszerezni” egyet!

 4. Hi,

  Nekem pont fordítva csinálja. Amit kijelölök az lesz szürkeárnyalatos. És a kijelölés után, amikor benyomom a „q”-t rögtön bepirosodik az egész és nem tudok már rajta mit színezni, mert eltünik a kijelölés.

 5. Szóval akkor a 2. lépés: -Megnyomod a q-t.
  – Elkezded befesteni amit nem akarsz szürkében látni.
  – Ha kész vagy meg nyomod a q-t és ki lesz jelölve a lány polóján kivűl minden.
  És innetől kezdve lehet szürkeárnyalatossá tenni a kép kijelölt részét.

  Sok szerencsét hozzá!

 6. Hello !

  Amikor kijelölöm Qouick Maxal akkor, ott van a piros meg minden, de amikor elengedem az egeret a szinezésből, azonnal eltűnik a piros szín. Tud valaki segíteni ?

 7. Nos, a Quick Mask egy gyorsmaszkolás. Az benne a lényeg, hogy a maszkot ecsettel is megfesthetjük, nem kell más kijelölő eszközökkel bénázni. Így a maszkunk tökéletes körvonalú is lehet. Amint megnyomod a „Q”-t átváltasz ebbe az üzemódba. Észreveheted, hogy a színpaletta is esetleg kifordulhat. Feketével festesz, fehérrel javítasz. Gyakorlatilag amit lefestesz, festés közben rózsaszínűvé válik, de csak virtuálisan, hogy láthasd is amit csinálsz. Amikor végeztél a festéssel újból ütni kell egy „Q”-t, ezzel mintegy visszaváltasz normál nézetbe, és láthatod, hogy a lefestett terület válik kijejöléssé. Ezután kell színteleníteni azokat a részeket amik a kijelölésen kívül esnek. Ha véletlenül épp az ellenkező hatást érnéd el, csak meg kell fordítani (Invert) a maszkot. Vond vissza az elrontott műveletet, majd nyomj Ctrl+Shift+I-t és próbáld újra. Így már működnie kell. Sok sikert!

 8. Hello
  Nekem az a problemam, h. amikor kifestem quick mask al akkor a kifestet resz piros marad es nem valt vissza rendes szinbe, amiutan meg 1x megnyomom a q t.

 9. Nekem nem jött össze, csak színes pöttyös lett az egész :S asszem 4.2-ig tökéletes, utána már a szótár is hiányos néhol

 10. vikike,
  igen, gondolom nem sok éves verzióval akarod csinálni, úgyhogy a cs2 és cs3 biztos alkalmas, de szerintem a a sima cs verzió (ami már elég régi) is bőven alkalmas ehhez a tutorialhoz.

 11. Hol hiányos a szótár? Melyik szó hiányzik belőle? Mit jelent nálad az, hogy „csak színes pöttyös lett az egész? Írd le konkrétan, hogy hol akadtál el, és hogy melyik műveletet nem érted. Szívesen elmagyarázom, de így a kérdés nem érthető.

 12. Csináltam róla scrshotot (csak ha ideírom nem küldi el a kommentet, hogy tudnám eljuttatni?)
  Pl.: a Blending Mode-ot nem találtam, ezt megtaláltam: Gaussian Blur 2,0-ás Radius-sal, csak azt Radius-os részt nem értem
  Úgy gondolom csak ezek a zavaró tényezők, de mivel nem nagyon szerkesztek képet, ezért nem tudom, h hol lehet a hiba.

  Előre is köszi a választ

 13. Sziasztok!
  Picit megszaporodotak a kommentek, úgyhogy szép sorjában.
  1. Milyen Photoshop kell hozzá? Én CS3-al csináltam, de annyira alap dolgokat használok a tutorban szerintem bármilyen jó.
  2. Quick maskos dolgok: A quick mask alap beálltásban úgy működik, ahogy azt ide leírtam nem tudom, hogy lehet-e átállítani dolgokat nem próbáltam még. Szóval mindent alapbeállításra, ha az lenne a baj. Ha meg nem akkor rosszul csinálsz valamit.
  3. Magyar PS: 4.1 Nyomj egy ctrl+u a Színezett/Telítettséghez és a telítettséget állítsd 100-ra.
  4.2 Duplikáld a réteget (Ctrl+J).
  4.3 Az alsó rétegen szűrő/elmosás (vagy életlenítés fogalmam sincs, melyik szerepel)/Gauss elmosás 2,0-ás sugárral.
  4.4 A felső réteg keverési Módját állítsd Hard Light-ra(erre nem volt fordítás).
  Ezt a módot a réteg tulajdonság panelen találod:
  http://www2.fw.hu/qfee/images/blendingmode.jpg
  5 Kép/Korrekciók menüben mindkét rétegen a Fényerő/Kontraszt. A felsőn érdemes csökkenteni a Fényerőt és növelni a Kontrasztot. Ha túl világos, az alsón csökkentsd mindkettőt, esetleg a Színezett/Telítettséghez menüpont alatt a fényerőt.

  Ezt én fordítottam le a PS szótárral meg a hiányos angol tudásommal szóval nem biztos, hogy így szerepel a magyar PS-ben.
  Harder légy szíves szerkeszd bele ezt a „magyarosítást” a cikkembe.
  Ha van még kérdésed szívesen válaszolok, ha tudok.
  Ja és csak nekem nem működik a leírás küldés?
  Vagy most hogy megy ez?
  Bocs a tudatlanságomért.

 14. Hétvégén beleszerkesztem majd a leírást, köszi. A leírást küldését is megcsinálom majd, de Te elvileg be tudsz lépni az adminba az eddigi neveddel és jelszavaddal, hogy küldj leírást. Ha nincs meg vagy kérdésed van, akkor azt megbeszéljük mail-ben (harder kukac tutorial pont hu).

 15. Komolyan mondom
  nagyon jó vagy én mindent megértettem!!!!

  Kösszi :D
  :$eddig hülye voltam belőlle de most már tudok ish vmit ;)

 16. Lépés kijelöljük azt a részt, amit nem akarunk fekete fehérben látni. <—-ezt h kell megcsinálni? Melyik billentyűparanccsal lehet kijelölni?
  ———–
  Jah, bocsi, már rájötem, hogy hülyeséget írtam ^^. Am nagyon köszi annak aki leírta h h kell iylet készíteni mert tök joh képeket csináltam :)

 17. Ezek szerint most már meg kellene tanulnom értelmesen fogalmazni. :)
  Amúgy szívesen a tutort.

 18. Szia!Nekem az a problémám h nem vált át fekete fehérbe a képem.Kijelölöm azt a részt amit nem akarok színezni de utána minden ugyanolyan színes marad.Mit csináljak?Előre is köszi =)

 19. Mármint kijelölöm azt a részt amit nem akarok fekete fehérben látni de nekem semmi sem lesz fekete fehér.

 20. válts layert… (amúgy túl van bonyolítva ez a tutorial… röviden: kijelölsz valamit, a belső rész hue/saturation-ét ízlés szerint beállítod valamilyen pirosra, invertálod a kijelölést, kívül meg ugyancsak hue/saturation-nel szürkére állítod az összes színt… körülbelül kijelölés+félperces trükk.. ennéla képnél a kijelölés tart vagy 2 percig, hogy minden pontos legyen, szóval az egész 3 perc. tárám: http : / / kepfeltoltes . hu / 080112 / sin-city-effekt-2-zt_www.kepfeltoltes.hu_.jpg )

 21. Szia.

  Nagyon sokat segítettél a feltett információkkal az lenne a kérdésem, hogy sikerült megcsinálnom, hogy a képnek csak az általam kijelölt része legyen színes. Viszont a többi részt nem fekete-fehérnek szeretném, hanem szépia hatásúnak. Tudsz ebben segíteni? Köszi előre is!

 22. bár az utóbbi hsz-em óta elolvastam az első tutorialt is (amiben le van írva hogy nem simán feketefehér lesz a kép), ettől függetlenül mindent meg lehet csinálni. egy a lényeg, ne kövesd dogmatikusan a leírást, hanem gondolkodj! tudod hogy működik a sepia, tudod hogy működik a colorize, tudsz kijelölni, kijelölést invertálni PLUSZ (ahhoz hogy sin city-s legyen a képed) tudsz eősíteni a szineken (állítgatni a kontrasztot. ami sötét, az sötétebb legyen, ami világos az világosabb… bár ez nem mindig fontos, főleg nem sepiánál.). tehát próbálkozni kell. 1.) a föntebb leírt 3 perces megoldásom éppen elég, a belsőt colorize-vel állítod a kívánt színre, a külsőt pedig sepiázod. VAGY 2.) az egészet sepiázod első lépésként, aztán kijelölsz és colorize-vel megváltoztatod a kijelölés szinét. VAGY 3.) első lépésként megváltoztatod a kijelölés szinét, aztán az egész képet szépiázod (és mivel ez nem eredményez igazán látványosat, utólag is állítasz a kijelölt rész szinén… érzéssel, néhol feather használatával, hogy a szín elmosódottan, ne éles határokkal legyen rajta, mint a régi fényképeken…) remélem segítettem

 23. megmutatom, mire jutottam a próbálgatások során… (a 3-as megoldás a nyerő.)
  íme az eredeti:
  http : / / www . bigfoto . com / sites / galery / people / smelling_flowers.jpg
  és ez lett belőle (a keret nem a legjobb, nem találtam olyan klasszikus régiképes keretet):
  http : / / kepfeltoltes . hu / 080114 / smelling_flowers_mod_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  (és bocs hogy nem tudom hogy linkelhetnék normálisan…)

 24. Köszi a segítségeket. Bár még kezdő vagyok, de azért megpróbálom kipróbálni mindegyik variációt.

 25. Sziasztok!
  Szerintem elég egyszerű.Egyszerűen imádom ezt az effektet.Nekem angol verzióm van,ezért hol könnyű,hol nehéz a használata,mivel nem beszélek angolul,de mondjuk majd mindegyik programom angol.Úgyhogy lassan jobban megtanulok angolul a programjaim segítségével,mintha tanárhoz járnék…:)

 26. Amúgy ha piros színt emelsz ki,akkor jobb,mint rózsaszínt vagy vmi mást…:)

 27. flynoise: nekem is ez volt a gondom de rájöttem hogy nem +100 hanem -100!!!

 28. Hello, azt szeretném megkérdezni h ha már wégeztünk az efektel, akkora a Hue/Saturation -t mijen értékekre kell beállitani h a külső rész fehér fekete legyen? ez nekem sehogy sem sikerült:(PLs segítsetek nagyon fontos…

 29. Szia!

  Ha fekete fehérré akarsz tenni valamit akkor állítsd a Saturation -100-ra vagy hue/saturation helyett használd a desaturatet.

 30. Szia!
  Eszméletlen jól megy a cucc….a filmben még néztem is h de ku*** jó meg van csinálwa…gyors csináltam 5-6képet gyakorlásnak s mosmár egyedül is megy…eszméletlen király!
  Örök hála

 31. Sziasztok!

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy… van egy képem, amink egy nő van aki nézi a pirosra festett körmeit. Ezt a képet szeretném megcsinálni sincity-sre, de hogy tudom kijelölni a 10 körmöt?

 32. Hátha az itt leírt módszert akarod választani kijelölésre akkor nyomj egy q-t a quick maskhoz és fesd ki a körmeit majd még egyszer q és ki van jelölve minden a körmein kívűl.
  De szerintem érdemesebb más módszerrel kijelölnöd.

 33. Üdv.Nekem nagyon bejött ez a tutorial,készítettem pár sikeres képet vele.Eddig nagyszerűen működött viszont nemrég valamilyen bill kombinációt leütve előbb eltűnt az összes palettám mjad újraindítottam a progit és azóta a quickmask kijelőlése után újabb q-t nyomva nem történik semmi.Valaki nem tudja mi a megoldás?Előre is köszi

 34. Hello.Valószínűleg én vagyok a béna, de miután megnyomom a q-t (amikor bekapcsolom a quick maskot)nem fog az ecset…valaki nem tudja, h mi lehet a probléma??Előre is köszi.

 35. A fehér az nem fog! Nyomj egy X-et, és feketével fess. A feketével lefestett területek vörös-áttetszőn fognak megjelenni. Ha véletlenül lefested ott is, ahol nem kéne, újra nyomsz egy X-szet, és fehérrel kijavítod.

  Ha végeztél a festéssel, ne felejts el egy újabb Q nyomásával kilépni a gyorsmaszk festési üzemmódból.

 36. sziasztok

  én most kezdtem photoshop-pal komolyabban foglalkozni, és nemtudom, hogy hogy lehet külön részt kijelölni,mint pl a mostani tutorialban a csaj felsőjét,ha vki tudna segíteni megksözönném:)

 37. Huh, akkor jól belecsaptál a lecsóba! Figyelj, a gyorsmaszk festése roppant egyszerű, csak előre figyelmeztetlek, hogy pont ezen a példán nem szabad tanulni!

  Arról van szó, hogy „festünk egy kijelölését”. De a maszk, ugye, mivelhogy csak virtuálisan van jelen munka közben, piros-átlátszón jelenik meg. Ebben a szituban pedig éppen egy vöröses árnyalatú pólót készülünk körülfesteni. Ezzel a példával csak annyi a nehézség, hogy nem nagyon látjuk, hogy mit is csinálunk éppen. Amit festünk, az is piros, és a póló is. Ajánlatos tehát először egy sima fehér dokumentumon is kipróbálni a műveletet.

  Kiválasztod az ecsetet az eszközök közül, és megnyomod a Q-t. Ezzel lépsz át a gyorsmaszk festési üzemmódba. Fekete színnel festesz, és amit feketével lefestettél, az munka közben vörös-átlátszón jelenik meg. Ha elrontod, fehérrel kijavítod. Az X nyomogatásával tudod cserélgetni a fekete-fehér festőszíneidet. Ha végeztél a festéssel, újra nyomsz egy Q-t, ezzel visszaváltasz normál nézetbe, és látni fogod, hogy amit lefestettél az lesz kijelölve. Ennyi az egész. Tovább tart leírni, mint megcsinálni, csak azt akartam, hogy értsd is amit csinálsz.

 38. halI! az miért an hogy megcsinálom és nem fekete fehér hanem zöldes? pls segítsetek

 39. Cserélj monitort, vagy állítsd be rajta a színeket rendesen:D Ha a Ctrl+Shift+U-val színtelenítetted a képet, és az nem szürkeárnyalatos, hanem zöldes, akkor gondolom a monitorban lehet a hiba. Mást nem tudok elképzelni, mivel a színtelenítéssel minden színinformációt kivág a képből, ezért lehetetlen, hogy zöld legyen.

 40. hát nemtudom nekem így sem megy, a kijelöléssel vannak megint gondok,sose azt csinálja amit én akarnék, nincs egy videó erről? vagy te nemtudnál egy videót csinálni ahogy elkészíted?:S:D

 41. Most komolyan, csináljak egy húszegynéhány megás videót ehhez :D Nincs rá szükség, csak tisztában kell lenned azzal, hogy mit is csinálsz. Ha először csinálod, jó esély van arra, hogy fogalmad sincs arról, hogy mi is történik a munkafelületen.

  Írtam már a maszkolásokról több tanulmányt is, íme az egyik: http://bonfire.blog.hu/2008/02/18/az_eszkozok_hasznalata_iv_maszkolas

  Itt megtalálod a gyorsmaszk festés műveletét is többek között. Amúgy, ha a YouTube keresőjébe beütöd a „Quick Mask” kifejezést, rögtön kapsz 332 találatot. Most néztem utána.

 42. Valaki tudna nekem segíteni?! Nekem nem csinálja meg fekete-fehérre……:(

 43. Akkor valamit rosszul csináltál, vagy nem figyeltél eléggé! Egyszerűen kijelöljük amit fekete-fehérben szeretnénk látni, és egyszerűen nyomunk egy Ctrl+Shift+U-t. Ha nem leszek lusta, csinálok már erről egy tutorialt, mert rendkívül túl van bonyolítva, és néhány helyen nehezen követhető. Mellesleg először meg kéne tanulni a gyorsmaszkot, és ha az már megy, a többit el sem lehet rontani.

 44. Mégsem csinálok videót róla! Épp most számoltatom le a Flash fájlt, de ez nagyon kajálja a memóriát és nem úgy tűnik, mintha meg akarná csinálni. Ennyiért meg nincs kedvem venni vagy 8 Giga RAM-ot :(

 45. Én nem tudom, mit nem lehet ezen érteni, alap PhotoShopos dolgok, simán meglehet csinálni max. 5 perc alatt! Aki meg még soha az életbe nem látott PS-t, az ne pont ezzel kezdje már!
  Pl. eszköztár, gyorsbillenytűk, stb…

 46. Háááát kösssz én is most kezdtem és mégis sikert megcsinálni!!!!!!!!!!!!

 47. Dejjjjjjjó fej vagy! JÓ lett nagyon! ;)

  Edited by Admin. Reason: kevesebb felkiáltó jel is pont azt fejezi ki.

 48. Köszi! Még most próbálgattam a programot. Videót még soha nem editáltam, de úgy gondoltam ennek is eljött az ideje. Remélem, ezek után már mindenki elboldogul a gyorsmaszkkal.

 49. sziazstok!nekem jó a feketefehér csak nemtudom h miért van az h 1 kutyát akarok ami feketefehér és a kezébe lévő szívet akarom színesre és megcsináltam miindent és a kutya feketefehér lett de a szív a kezébe eltűnt! :O iylen fekete fehér kockák lettek ! mi a baj? mit csináltam rosszuL? :S

 50. na :D oks! hát van 1 kutyás képem ami megakarok csinálni és a kezébe van 1 szív amit akarok színesre! és megcsináltam mindent és jólett mert a kutya feketefehérlett de a szív amit színesbe akarok az eltűnt! (ilyen szűrke-fehér kockák vannak a szív helyén! na remélem így jó! :D

 51. Hello.Valószínűleg én vagyok a béna, de miután megnyomom a q-t (amikor bekapcsolom a quick maskot)nem fog az ecset…és az X-et is megnyomtam..így se fog..Mi lehet a baj??

 52. timy, nem ártana, ha megpróbálnál magyarul fogalmazni, senki nem haragudna meg érte. Segíteni csak úgy lehet, hogy a kérdés minimun normális hangnemben van feltéve, nem pedig így! Ennyi erővel akár szuahéliül is írhattál volna!

 53. Az lehet a baj, hogy az alapvető dolgokkal nem vagy tisztában, vagyis azzal, hogy mi történik a szemed előtt éppen. Az X nyomogatásásval csak az előtér-háttérszíneidet váltogatod. Alapból ugye ezek fekete és a fehér. Szóval feketével kell festeni a gyorsmaszkot. Lényegében egy kijelölést festünk meg gyormaszk üzemmódban. Egyszerűbb, ha megnézed ezt:

  http://www.youtube.com/watch?v=uYKen5s-Zu8&fmt=18
  Direkt emiatt a tutorial miatt készítettem, mivel oly sokaknak gondot okozott.

 54. timy, a szív azért tűnt el, mert a kijelölésre rádobtál egy rétegmaszkot! Amit a helyén kockásan látsz, az az átlátszó tartalom. Megfigyelheted, hogy a réteg bélyegképe mellett a Layer palettán van egy másik bélyegkép is, fekete-fehéren. Az a rétegmaszk. Nincsen semmi baj, nem veszett el semmi. A két bélyegkép közti kapcsot kapcsold ki, majd töröld a rétegmaszkot! Megfogod és belehúzod a kukába, vagy jobb gombbal kiválasztod a „Delete Layer Mask” menüpontot.

  Figyelni kell ám, hogy hová kattintgatunk, mert könnyen pórul lehet így járni. Ebben a tutorialban ugyanis egyáltalán nincs szükség rétegmaszkra. Egyébként a Layer paletta alján látható kör alakú ikon egy téglalapban. Na arra kattintottál te!

 55. 4-4. A felső Layer Blending Mode-ját állítsd Hard Light-ra. — hát én ezt vhogy nagyon nem találom:S magyar szerkesztőm van de a szótárnak hála eddig minden megtaláltam…csak ezt nem.. vki segítseeen…:'(

 56. Hali..kosz szepen a tutorialt…arra jottem ra hogy az ilyen tutorialokbol alternativ megoldasokat lehet szerezni..xD
  pl: alap kep: hxxp://i236.photobucket.com/albums/ff107/jorgam/anyad4.jpg
  alternativ kep: hxxp://i236.photobucket.com/albums/ff107/jorgam/anyad2.jpg

 57. Hi!

  Ezzel az effekt-el csak 1problémám van.
  Mégpedig:”4-3. Az alsó Layer-en Filter/Blur/Gaussian Blur 2,0-ás Radius-sal.”
  Nekem nem igazán a képen látható hatást fejti ki ez a filter!:(

  Ötlet?
  Köszi!
  Ui.:Az oldalról annyit, h szuper!

 58. Ha jól értelmezem, ez az a hatás, ami az alsó réteget homályosítja. A fölötte lévővel keveredve alakul ki az elmosódott-borongós hatás. Nálad milyen hatást fejt ki?

 59. Az a gond, h a póló is homály lesz tőle. És a végeredményemen is homályos, nem pedig éles, mint a példában.
  Lehetséges, h a maskolásnál van valami difi?

 60. Hát, most ahogy elnézem a képet, az alapján nem tudom tutira eldönteni, hogy a tutorialban is el van mosódva a póló, vagy sem. Mindenesetre ha már egy maszk meg van festve, csak azokat a területeket kell elmosni, amelyek nem esnek a maszkba. Magyarán a pólót kihagyjuk az elmosásból. Ezt úgy csináljuk, hogy Ctrl+klikk a maszk bélyegképére, és szépen megjelenik a szaggatott vonal a képkeret mentén, és a kimaszkolt területen is. Ezzel jelzi, hogy oda nem fog hatni a homályosítás. Így alkalmazzuk az elmosást. Ebben az esetben a pólót békén fogja hagyni, hiszen kihagytuk a kijelölésből.

 61. Köszi a válaszokat!
  Megvan a probl.
  Nálam (cs3-at használok), Ctrl+J = Layer via Copy… a példában ez van megadva.
  Duplikálva viszont stimmel az elmosás(póló marad élénk).

 62. nem tudna valaki egy olyan tutorialt amikor egy képre olyan effectet rakunk mintha rajzolva lenne és fekete-fehér az egész

 63. Ezt nagyon alap dolgokkal is meg lehet csinálni! Gyorsmaszk>> lefestés az „alany” körül>>kép>>korrekciók>>színezettség telítettség>> itt álligatni és kész!
  ugyértve duplikálás nélkül

 64. Valóban Gergő, de a PS-ben pont az a jó, hogy nem kell feltétlenül irreverzibilis, vagy destruktív dolgokat használnod.
  Volt már nekem is, h egy elkészült képemet mutogatva a „szűz” szemmel néző kritikusom felfedezte az apró hibákat, amiket én nem. Ilyenkor hasznos a sok réteg, a maszkok, korrekciós rétegek, stb.

  Persze ennél az effektnél nincs jelentősége, de hidd el jobb, ha rutinná válik, hogy mindent új rétegen, maszkolva, stb. készítünk. Későbbiekben sok bosszúságtól mentheti meg az embert.

 65. Hello! Megnéztem a videot is,de nemtudom hogy mi a nemjó. Kijelöltem a pólót a képen,utána megnyomtam a q-t és utána ugye ilyen pirosas a háttér,elkezdtem szinezni a pólót,de ha ujra megnyomtam a q-t akkor kiirt valamit,és nemvolt ott a kijelölés.Szóval ezt nemigazán értem :S

 66. felraktam egy képet hogy hogy néz ki,mi a nemjo benne pedig egyszer sikerült szoval most nemértem hogy mit csináltam rosszul^^ a honlapomhoz beirtam a cimet

 67. nemküldte ugy el szoval leirom ide akkor bár nemhiszem h szabadna^^ patty.blogol.hu

 68. Minden oké, csak azt nem írtad le, hogy mivel van gondod. A képen az látszik, hogy Quick Mask (gyorsmaszk) festési üzemmódban vagy éppen. Valamint az, hogy a színpalettádon rossz színek vannak beállítva. A középszürkére nincs szükség maszkoláskor. Fekete és fehér legyenek az előtér illetve a háttér festőszínei. Ezeket legegyszerűbben a D megnyomásával állíthatod be. Ha végeztél a maszk festétésel, nyomsz egy Q-t és kilépsz a Quick Mask üzemmódból. Ettől kezdve a maszk széle szaggatott vonallal kijelölésként fog megjelenni. Itt bővebben olvashatsz a maszkolás rejtelmeiről: http://bonfire.blog.hu/2008/02/18/az_eszkozok_hasznalata_iv_maszkolas

  Amint látod, szabad linket tenni a hozzászólásba, azonban hozzászólásonként csak egyet. Ennyi van engedélyezve.

  Nem mellesleg: Írd le, hogy mivel akadt problémád.

 69. na szoval ha megnyomom a q-t akkor eltünik a kijelölés,és olyan piros lesz a háttér

 70. Pontosítsunk: Amint megnyomod a Q-t belépsz a gyorsmaszk szerkesztési üzemmódba. Így ecsettel festheted meg a kijelölés körvonalait. Amit pirosnak látsz, az a maszk. Amikor végeztél a festéssel újra nyomsz egy Q-t, ezzel visszatérsz normál szerkesztési üzemmódba, és gyönyörködsz, hogy amit lefestettél, az lett a kijelölés. Ennyi az egész.

  Olvasd el a cikket, amit belinkeltem! Abban szépen képekkel is szemléltetve van lépésről lépésre minden, továbbá a maszkolás elméletéről is olvashatsz, ami elengedhetetlen, mert látszólag fogalmad sincs arról, hogy éppen mi zajlik a szemed előtt. Pont emiatt írtam ezt a cikket anno.

 71. öhmn csak azt nemértem hogy akkor az elöbb mért sikerült ezzel a képpel…és most meg mértnem…ez foglalkoztat engem és hiába olvasom el akkor sem sikerül…mert ha megnyomom a q-t akkor eltünik a kijelölésem …már nemtudom hogy elmagyarázni …egyszerűen nincs ott amikor szinezném…

 72. Patty nézzél szét BonFire oldalán, és keress a kijelölésről szóló tutorialokat ezen az oldalon.
  A gyorsmaszk és a kijelölés nem fér bele egy kommentbe, ne itt várd a megoldást.
  Ha gyorsmaszk módban eltűnik a kijelölés (a menetelő hangyák) azzal ne törődj, újabb q nyomására előjön. Csak arra figyelj, hogy látható, és nem üres rétegen jelölj ki.

  A fenti tutorialhoz annyit: PS-ben száz féle képpen lehet kijelölni, nem kell a gyorsmaszk, ha nem akarod, vagy a lasso-val ügyesebb vagy.

 73. Patty, édesem, nagyon szívesen segítünk megoldani a problémádat, ha végre leírod, hogy mivel van problémád!!! Én mégis azt mondom, próbáld meg megfogalmazni, szavakba önteni, mert így nem tudunk segíteni, nem látjuk, hogy mit csinálsz rosszul. Gondold végig mit miután csinálsz, mi történik, és írd le.

  Na, ezért jó a CS4ben a képernyő megosztása. Real-time-ban lehet látni, hogy mit csinál a másik.

 74. na szoval kijelölöm amit szinesben szeretnék látni,utána nyomok egy q-t és eltünik a kijelölésem és mindent ugy csináltam ahogy le volt írva a tutorban. Ez érthető?:D de ezt mondtam már az elözöekben isxD

 75. A kijelölés csak úgy magától nem tűnik el. Egyetlen esetben „tűnik el”, vagyis szűnik meg, ha te azt direkt megszünteted a kijelölés megszüntetése (deselect Ctrl+D) paranccsal. Amikor a Q-t megnyomod átváltasz gyorsmaszk festési üzemmódba, és nem tűnik el a kijelölés, csupán másképp jelenik meg (vörös-átlátszón). Ez mind szépen le van írva a tutorialban, amit fentebb belinkeltem érthetően. De ha az nem segít, itt van egy videó kimondottan a gyorsmaszkról: http://bonfire.blog.hu/2008/06/08/gyorsmaszk_keszitese_photoshop_video

  Nem a legjobb minőségű, de szerintem minden lényeges dolog látszik rajta. Főleg ha használod a YouTube-on az „&fmt=18” utótagot. Részletesebb képet kapsz.

 76. Ne erőltesd BonFire, láthatóan a válaszokat sem olvassa el…
  Ahogy írtam már quickmask módban a kijelölés tényleg „eltűnik” de amint normál módra váltasz újra megjelenik. Nagyon durva, nem is értem.
  Ha nem megy akkor jelölj ki símán lasso-val, nem kell a q-mask.
  Ha az sem megy, akkor keress kijelöléses tutorialokat.
  Ha az sem megy, akkor pixelenként fesd át eccsettel, és kész.

 77. Kedves Vizion…mindig elolvasom a válaszokat:):) mellékesen…de véglis mind1

 78. Sziasztok!
  tudna nekem valaki abban segíteni, hogy miért van az, hogy ha megnyomom a q-t az elején, akkor a színezésnél egyáltalán nem színez be semmit, színt nem is választhatok.?továbbá ha a sin city 1. részt próbálom megcsinálni, akkor nálam az összes szín felerősödik, és egyáltalán nem lesz a kép fekete-fehér?
  köszi

 79. De beszínez, csak fehér helyett feketével kéne próbálkozni. Továbbá gyorsmaszk üzemmódban miért akarsz színeket választani? Ott van a palettán a fekete és a fehér, erre van csak szükség.

 80. Nagyon hasznos tutorial, köszi szépen, nekem is pont ilyen lett mint neked ;)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét