Konkurens kulcsszavak kezelése Google Ads kampányokban

Konkurens kulcsszavak kezelése kizáró kulcsszavakkal

A Google Ads kampányok optimalizálásának egy igen fontos lépése, hogy kézben tartjuk a keresési kifejezéseket, amire ténylegesen megjelenik a kampányunk.

Mivel közel minden esetben az exact matchen (pontos egyezés) kívül, más egyezési típust is használunk, ezért a hirdetéseink nem csak pontosan azokra a kulcsszavakra fognak megjelenni, amit fölvettünk a kulcsszólistába. Hogy pontosan mire jelennek meg a hirdetéseink, azt a search terms (keresési kifejezések) riport segítségével ellenőrizhetjük.

A search terms riportok ellenőrzési kapcsán nagyon hamar szembejön általában az a probléma, hogy vannak kampányaink, amik a konkurens cégekre történő keresések során is megjelentetnek hirdetést.

Konkurensek neveire akarva, de akaratlanul is ráhirdethetünk. Vegyünk egy példát, amikor egy gyerek ruha webshopot hirdetünk. Fölvesszük kulcsszónak azt, hogy „gyerek cipő”. Mivel phrase matchben is használjuk, emiatt a hirdetésünk, megjelenhet akkor is például, ha valaki arra keres, hogy ’Deichmann gyerek cipő’. Persze egészen addig , amíg föl nem vesszük kizáró kulcsszónak a „deichmann”-t phrase matchben.

Az, hogy akarunk e konkurens cégekre is hirdetni általában stratégiai döntés. Ezt a döntést az esetek egy részében, nagy mértékben befolyásolja a rendelkezésünkre álló budget. A konkurens kulcsszavakra történő hirdetés igen ritkán kifizetődő és termel profitot. Emiatt, ha nem elég a budget, akkor jobb, ha azt nem a konkurens hirdetésekre költjük, és rendszeresen ellenőrizzük a kampányainkat és fölvesszük a konkurensek neveit kizáró kulcsszónak.

Konkurensek neveire akarva, de akaratlanul is ráhirdethetünk.

Konkurens Google Ads kampány

Ha hirdetni szeretnénk a konkurenciára, akkor azt mindenképp célszerű külön kampányból tenni. Ennek két fő oka van,

  • az első az, hogy a konkurens kulcsszavak statisztikái merőben eltérhetnek az eredeti kampányunk statisztikáitól. Nem célszerű, hogy emiatt a két irányvonal statisztikái összemosódjanak.
  • A másik az, hogy a külön kampány ad lehetőséget arra, hogy szabályozni tudjuk, hogy mekkora összeget költünk a konkurens kulcsszavakra.

Így tudjuk kézben tartani, és marad nálunk a döntés lehetősége, hogy napi 300, vagy 1500 Ft-ot költünk el ezekre a rendelkezésünkre álló budgetből. Ami nagyon nem mindegy, mert az egyik esetben havi cca. 9 000 Ft-ot, a másikban pedig 45 000 Ft-ot költünk el arra, hogy a konkurenciára hirdetünk. (ez nyilván csak egy példa volt)

Ha hirdetni szeretnénk a konkurenciára, akkor azt mindenképp célszerű külön kampányból tenni.

Ha külön kampányt futtatunk a konkurens kulcsszavakkal, – bár elméletben elsőbbséget kellene kapnia ennek a kampánynak, és, ha konkurens kulcsszavakra keresnek a felhasználók, illenék ebből megjelentetnie a Google-nek a hirdetésünket, – tapasztalat szerint ez nem mindig van így. Emiatt a konkurens kulcsszavakat érdemes kizárni a többi kampányból. Ezt tehetjük úgy, hogy Google Ads Editorban a konkurens kampányunk kulcsszavait egyszerűen bemásoljuk a többi kampányba a kizáró kulcsszavakhoz. Vagy fölvehetjük egyenként is a konkurensek neveit. Ebben az esetben elég tényleg csak a konkurens cég nevét fölvenni phrase matchben (kifejezés egyezés).

A konkurens kampányunkat célszerű úgy fölállítani, hogy, ha vannak jelentősebb konkurens cégek, akkor a hozzájuk tartozó kulcsszavakat külön ad groupba tesszük. A kisebb konkurenciák mehetnek egy hirdetési csoportba. Tehát így fog kinézni vázlatosan a konkurens kampányunk:

Hirdetéscsoportok:

  • Konkurencia 1
  • Konkurencia 2
  • Egyéb konkurensek

Ez olyan szempontból egyszerűsít majd az optimalizáláson, hogy konkurensekre lebontva fogjuk látni a statisztikákat. Emiatt egyszerűen, gyorsan át tudjuk látni, hogy melyik konkurenciára történő hirdetés hogyan teljesít. Könnyen össze is tudjuk hasonlítani őket és gyorsabb döntéseket fogunk tudni hozni, hogy melyikre érdemes, melyikre nem érdemes ráhirdetni, és amelyikre nem érdemes egy kattintással ki le tudjuk állítani a rájuk történő hirdetést (kikapcsoljuk az adott konkurensre vonatkozó hirdetési csoportot).

A konkurensekre történő hirdetés etikai háttere

Először is kezdjük azzal, hogy a konkurensekre történő hirdetés nem tilos. Se a Google Ads, se jogszabályok nem tiltják, amíg nem élünk vissza a konkurencia nevével. Hirdetési szövegekbe ne szerepeltessük a konkurencia nevét, de kulcsszónak fölvehetjük, hogy megjelenhessen rá a hirdetésünk.

Az íratlan szabály az, ha mi hirdetünk a konkurenciára, és valamelyik konkurens cég megtalál minket azzal, hogy legyünk szívesek leállítani a rájuk történő hirdetést, akkor illik ezt megtenni. A magam részéről is ezt tartom etikus eljárásnak.

Az etikai megítélés már ennél sokkal árnyaltabb. Van, aki elítéli, és nem alkalmazza, és nem díjazza, ha egy másik cég az ő nevére hirdet. Van, akinek az a hozzáállása, hogy ez a lehetőség mindenkinek kivétel nélkül a rendelkezésére áll, sokan hirdetnek a konkurensekre, ráadásul ritka, hogy a konkurenciára történő hirdetés megtérüljön a hirdetőnek, így nem is foglalkoztatja ez a kérdés, adott esetben még akkor sem, ha ő maga épp nem futtat konkurens kampányokat.

Ettől függetlenül van, aki még így is vitatja, hogy neki abba kellene hagynia az adott konkurenciára történő hirdetést és nem reagál, vagy elutasító választ ad a felkérésre. Ezt persze megtehetjük, csak vegyük figyelembe, hogy mint fentebb is írtam a konkurensekre történő hirdetés nem csak a mi kezünkben eszköz, hanem a konkurensünkében is.

Szeretek megtörtént eseteket felhozni példaként, most is ezt fogom tenni. Az egyik ügyfelem erre igen érzékeny. Ő soha nem hirdet konkurenciára és nem díjazza, ha valamelyik konkurense ráhirdet az ő brandjére. Egyszer észrevettük, hogy 3 másik cégnek is megjelennek a hirdetései az ő nevére. Ebből kettőnél valószínűsíthető volt, hogy csak nem kezelték megfelelően a kizáró kulcsszavakat, mert önállóan csak a brand névre nem jelent meg hirdetésük, csak kifejezésben (brand+termék relációban). Az ügyfél írt mind a három cégnek egy udvarias e-mailt, amiben megkérte őket, hogy legyenek szívesek nem ráhirdetni az ő brandjére. A háromból kettő nagyon gyorsan reagált is, és biztosították róla, hogy megoldják a dolgot. A harmadiktól kapott egy hepciáskodó választ, gondolom kitaláltátok, hogy attól, amelyik direktbe, csak az ügyfél brand nevére is ráhirdetett, miszerint nem tiltja semmi, stb., stb., nem állítják le. Ügyfélnél elszakadt a cérna, egyből hívott azzal, hogy csináljak neki brand kampányt (alapban nem futtattunk, amíg a konkurencia nem hirdetett ránk), hirdessünk rá mi is az ő brandjére ÉS szedjem össze az érintett konkurens legfontosabb kucsszavait, és hirdessünk rá napi 15 000 Ft-tal. Hozzáteszem, hogy az én ügyfelemnek ez üzleti érdekében nem állt, mert ő egy rész szegmenst fed le az adott termékpalettából, míg az érintett konkurens teljes termékkínálattal dolgozik. Nem került 2 hétbe, mire azt láttuk, hogy az érintett konkurens leállította az ügyfél brandjére történő hirdetést. Erről persze írásban nem tájékoztatott. Ezt követően természetesen mi is leállítottuk az „ellenkampányokat”. Lényeg a lényeg, soha ne felejtsük el, hogy konkurenciára nem csak mi hirdethetünk, hanem bármelyik konkurensünk is.

Belekeveredni egy „konkurencia háborúba”, mint a fenti példa is mutatja, pedig nem célszerű, mert közel nem biztos, hogy mi ülünk a magasabb lovon. Arra pedig józan ésszel belegondolva, nincs szükség, hogy cégek értelmetlenül ilyenekre költsék a pénzüket.

Cseh Szilvia
Szabadúszóként Google és Facebook hirdetésekkel, online marketing stratégiával foglalkozom. Az online marketing több területén, projekt menedzsmentben és üzletfejlesztésen is dolgoztam. Kiemelten fontos számomra a szakmai edukáció. A nyílt, őszinte kommunikáció, az átláthatóság és az egyenrangú partneri kapcsolat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét