Ingyenes kulcsszó kereső eszközök

Bár igen kiváló kulcsszó kereső alkalmazások és szoftverek vannak, azonban a legtöbb fizetős. Még a Google Ads Keyword Planner tooljában is, bár ötleteket kapunk, de a keresési számokat már csak akkor látjuk, ha van a fiókunkban költés. Vannak esetek, amikor nem éri meg kifizetni ezeknek a szoftvereknek az éves díját. Az első Google Ads kampányunkat tervezzük, csak a saját weboldalunkhoz tartozó kulcsszavakról akarunk adatokat szerezni, stb. Szerencsére azonban a fizetős alkalmazásoknak is vannak ingyenesen elérhető funkciói.

Amire minden ilyen alkalmazásnál figyelni kell, hogy ne felejtsük el beállítani az országot és a nyelvet.

Online elérhető kulcsszó kereső eszközök

Vannak olyan alkalmazások, amiket nem szükséges letöltenünk, egy regisztrációt követően elérhetjük őket online is. Nézzünk párat közülük!

Ubersuggest

Neil Pattel, nemzetközi szinten ismert tartalommarketinges eszköze. Használatához célszerű beregisztrálni a Google accountunkkal, mert különben csak nagyon limitált vizsgálatokat tudunk lefuttatni. Össze is kapcsolhatjuk a Search Console accountunkkal és akkor még több adat állhat rendelkezésünkre.  Az Ubersuggesttel tudunk:

1., Domain szinten is le tudjuk kérni a kulcsszavakat: ez akkor jó, ha a vizsgált weboldal organikusan már pozícionált, tehát vannak helyezései. Ha nekünk még nincs, akkor gondolkodjunk a top konkurenciáinkban és vizsgáljuk le az ő weboldalaikat, hogy kapjunk egy számunkra kulcsszó listát az induláshoz. Ezt persze akkor is megtehetjük, ha nekünk is vannak már helyezéseink.

2., Tudunk kulcsszó ötleteket gyűjteni

Ha a Keyword Ideas keresőjébe beírjuk azt a kulcsszót, amire ötleteket szeretnénk kapni, akkor kapunk egy listát a további ötletekről:

Emellett számos más hasznos és érdekes funkciója van az alkalmazásnak, amiket szintén érdemes megnézni. Használható backlink elemzéshez és konkurenciakutatáshoz is.

Itt éred el: https://neilpatel.com/ubersuggest/

SEMrush

Legtöbbször konkurenciakutatáshoz használt eszköz, de jól használható az ingyenesen elérhető része kulcsszó keresőként is.

Az Ubersuggesthez hasonlóan itt is lekérhetjük a kulcsszó ötleteket domain és kulcsszó alapján is.

Itt éred el: https://www.semrush.com/

Google kulcsszó kereső – Keyword Planner

Ötletgyűjtéshez akkor is tudjuk használni a Google kulcsszó kereső alkalmazását, ha nem futtatunk hirdetéseket. Ha futtatunk, akkor a pontos keresési számokat is megkapjuk.

A Keyword Planner a Google Ads fiókból érhető el. Ha még nincs, akkor itt találunk infót a Google Ads fiók létrehozásáról.

Ha már van Google Ads fiókunk, akkor a Keyword Plannert az ’Eszközök és beállítások’ menüből érhetjük el ’Kulcsszótervező’ néven:

Mindegyik eszközből, Ubersuggest, SEMrush, Keyword Planner exportálhatjuk is a listákat. A Rank Trackerben pedig az Excel táblába másolást tudjuk használni.

Helyezésvizsgálat

Ha a keresőoptimalizálás miatt van szükségünk kulcsszó kereső eszközökre, akkor szükségünk lesz helyezésvizsgálatra is. Bár az eddig ajánlott eszközök közül a Rank Tracker, az Ubersuggest és a SEMrush is megmutatja a helyezéseinket a Google találati listán, de ilyen szempontból van egy ingyenes eszköz, ami még hasznunkra lehet.

Serprobot

Már a neve is találó, SERP= Search Engine Result Page, vagyis találati lista. Az alkalmazás azt követi nyomon, hogyan változnak a helyezéseink a megadott kulcsszavakra.

Tehát, ha már van egy kulcsszó állományunk, amire a helyezéseinket nyomon akarjuk követni, akkor egy regisztráció után, hozzunk létre az adott weboldalnak egy projektet és másoljuk be az adott kulcsszóállományt.

Persze idő kell, hogy levizsgálja a Serprobot a megadott kulcsszavak helyezéseit, de ezt követően 24 óránként monitorozza az alkalmazás a helyezéseket, tehát kiválóan alkalmas a arra is, hogy nyomonkövessük a helyezésváltozásokat. Persze a napinál nagyobb időintervallumokat is nézhetünk:

Serprobot időintervallumok beállítása
Serprobot időintervallumok beállítása

Itt éred el: https://www.serprobot.com/

Szóval szerencsére, bár, ha hivatásszerűen foglalkozunk SEO-val, akkor érdemes egy számunkra megfelelő szoftverre előfizetni, azért ingyenesen is rendelkezésünkre állnak, számos kulcsszókutatáshoz szükséges funkcióval ellátott szoftverek és alkalmazások.

Egy fizetős kulcsszó kereső eszköz

Rank Tracker

Számomra ez a kulcsszókutató eszközök szent grálja. Gyanítom a magyar piacon ez a legelterjedtebb szoftver, amit a SEO szakemberek használnak. Ingyenes verzióban megnézhetjük, hogy mit tud a szoftver és mennyire alkalmas számunkra. Menteni azonban csak a fizetős szoftverben tudunk.

Kulcsszó kereséshez, ötletgyűjtéshez használjuk a Keyword Research funkciókat. Itt is elsődlegesen, amik igen hasznosak:

Keyword Planner

Autocomplete Tool

Related Searches

Ezekről a Google Ads kulcsszókutatás cikkben már írtam, így itt nem térnék rá ki részletesebben.

Az ötleteket a szoftver a Keyword Sandbox-ban gyűjti össze. Innen lehet áthelyezni azokat a kulcsszavakat, amelyekkel tényleg dolgozni akarunk, a Target Keywords-be.

Fontos beállítani, hogy a keresési számokat milyen forrásból és milyen országra, nyelvre vizsgálja a szoftver. Ehhez válasszuk ki a ’Preferences’ menüponton belül a ’SEO/PPC data’ menüpontot.

Ha nem tudjuk, vagy akarjuk összekapcsolni a Rank Trackert a Google accountunkkal, akkor forrásnak a Google Forecastot válasszuk ki. Valamint állítsuk be a nyelvet és az országot. Különben nemzetközileg is használt kulcsszavaknál igen csalóka adatokat fogunk kapni:

Letöltés: https://www.link-assistant.com/rank-tracker/download.html

Szabadúszóként Google és Facebook hirdetésekkel, online marketing stratégiával foglalkozom. Az online marketing több területén, projekt menedzsmentben és üzletfejlesztésen is dolgoztam. Kiemelten fontos számomra a szakmai edukáció. A nyílt, őszinte kommunikáció, az átláthatóság és az egyenrangú partneri kapcsolat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét