Végtelen scrollozású oldalak SEO-ja

A végtelen scrollozású (infinite scroll technika) oldalak kapcsán szóba kerülni, hogy bár sokak szerint alapvetően ez egy elég jó megoldás a felhasználók miatt (szerintem nem feltétlenül), a SEO hátrányai miatt mégsem érdemes használni.

Milyen hátránya van a SEO területén ezeknek a végtelenségig scrollozható oldalaknak?

Nagyon egyszerű a válasz: az AJAX-szal betöltődő oldalrészletek tartalmát a Google nem fogja látni, csak a betöltődéskori alapértelmezett tartalmat.

Végtelen scrollozású oldalak SEO-ja a Google ajánlása alapján

A minap viszont megjelent a Google blogján az „Infinite scroll search-friendly recommendations” c. cikk mely bemutatja, hogy lehet a látogatók és a Google számára is értelmezhető végtelen scrollozású oldalakat létrehozni

John Mueller készített egy demo-t is annak érdében, hogy bemutassa a működését, ezt a végtelen scroll demo oldalon lehet elérni.

Lényegében a végtelen scrollozású oldalakat egy lapozható lapsorozattá lehet alakítani a HTML5 History API használatával.

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

1 hozzászólás

  1. Ez egy elegáns megoldás, de kíváncsi vagyok, mennyi memóriát fog megenni a böngésző 20-30 oldal után, ha sok képet tartalmaznak az aloldalak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét