Fénykitörés a szöveg mögött


A következő leírásban megtanulhatjuk, hogyan tudunk fénykitörést létrehozni a szövegünk mögé, hogy az szép és ízléses legyen. Első lépésként egy új dokument létrehozásával kezdünk, majd felviszünk rá fekete színnel egy szöveget.

Szöveg

Másoljuk a réteget: jobb klikk a rétegen, majd Duplicate Layer vagy egyszerűen Ctrl+J. A másolt réteget tegyük láthatatlaná (kivesszük a szemet a réteg elől), majd újból válasszuk az előző réteget. Most következik az első filter: Filter>Distort>Polar coordinates a polar to rectangular opcióval, természetesen hagyjuk jóvá a raszterosítást (rasterize).

Második lépés

Most Ctrl+I, hogy legyen fehér a szövegünk, majd adjunk hozzá egy Filter/ Stylize/ Wind szűrőt balról, majd Ctrl+F az ismétléséhez, majd kétszer jobbról is. Most Ctrl+T, majd jobb klikk a rétegen és forgassuk 90 fokkal el, majd ismételjük az előbbi két szél effektust és forgassuk vissza. Most már Ctrl+I, mivel újból láthatóvá tehetjük.

Szél

Most alakítsuk vissza: Filter>Distort>Polar coordinates és rectangular to polar.

Kör

Tegyük láthatóvá az eddig semleges réteget, majd izlés szerint színezzük azt át. Miután megvan, kattintsunk újból a másik rétegen, majd Ctrl+U kombinációval, a colorize opciót használva színezzük azt is utána.

Végso

További rétegek használatával, a középső rész mögé tehetünk egy "üveget" is.

Szép

Kapcsolódó bejegyzések:
 • A mini bannerek használata egy elterjedt lehetőség a társoldalság jelzésére. Általában 88x31px a méretük, de a szép háttér készítéséhez nagyobb vászonra van szü …

 • Na készen állsz, hogy készíts magadnak egy robbanó effektes szöveget? :)1. Nyissunk meg egy új lapot 600×600-as méretben fehér háttérrel. Írjuk be a szövegün …

 • Ezzel a módszerrel egyszerűen és gyorsan tudunk látványos külsőt adni szövegünknek.1. Nyissunk egy 600×600 nagyságú képet. Töltsük ki a hátteret fekete s …

 • Az interneten hóditanak a SIGek, az úgynevezett aláírások. A következő leírásban megtanulhatjuk, hogyan is lehet egyszerűen elkészíteni egyet.1.) Készítsün …

 • Absztrakt dolgokat nehéz készíteni. Hamis. Photoshop segítségével nagyon egyszerű, ahogy az a követekző leírásból is ki fog derülni. Igaz, mindössze pár lépés, d …

A cikket beküldte: Tupacko (http://webpillango.org)

10 hozzászólás

 1. Tupacko says:

  Egy újabb verzió (más a sorrend és a robbanás eredménye): http://webpillango.org/2008/01/11/robbano-fenyes-szoveg/

 2. Balint603 says:

  Logónak is kiváló…

 3. Sayoka says:

  Üdv.

  Egész nap próbáltam a leírás alapján elkészíteni én is ezt a tutorialt, illetve a webpillango.org-on lévőt, de egy hibába ütköztem. A rétegekkel van valami baj.
  Mikor elvégzem az effekteket, és egy új kitöltést tennék a belső elipszisbe, nem tudom azt beilleszteni a fehér háttér és a robbanás közzé. A gond abból addódik, hogy a fehér réteg és a szöveg össze van raszterizálva. Azt értem, hogy az elején azért kell a szöveget össze raszterizálni a fehér réteggel mert csak így végezhetjük el az effekteket (nekem átlátszó rétegnél nem végezte el őket). Mikor ide érek a webpillango-n lévő leírásban:
  “Hozz létre egy új réget, majd helyezd legalsó rétegnek. Válaszd a robbanásos szöveget, majd egyesítsd a két réteget a Ctrl + E billentyű párossal.”
  Egyszerűen eltünik az új réteg. Mintha nem is hoztam volna létre. Pedig ha jól értem itt vagy külön kéne válnia a 2 rétegnek, vagy csak a szöveg rétegnek kéne átlátszóvá válnia.

  PS verzióm: Magyar CS2.9

  Remélem van megoldás a hibára. A választ előre is köszönöm.

 4. Tupacko says:

  A Ctrl+E összevon két réteget (merge), szóval az csak jó, ha két rétegből egy lesz. Annak úgy kell lenni. A szövegréteget a PS automatikusan raszterizálja, nem kell egybeolvaszd a fehér réteggel. A szövegrétegeden csak a szöveg van, a többi felület áttetsző. Egy újabb nekifutás és ezúttal próbálj meg még figyelmesebb lenni. Biztosan sikerülni fog. Figyelj a lépések pontos sorrendjére és a rétegek színezésére. Az egyedüli háttérszínnel rendelkező réteg az alap réteg, ami a dokumentum létrejöttével készül. A szöveg feltétlen legyen fekete, majd a wind effektus hozzaadásánál legyen fehér! Hanem nem fog működni az effektus.
  Ha ezt a leírást kövted, itt írd meg a kérdésed, ha a WebPillangóst, akkor ott, mert a két leírás nem teljesen ugyan az :)
  Sok sikert!

 5. adyz says:

  Üdv.

  Nekem az a gondom, hogy rendesen megcsinálom az egészet, de nem lesz olyan kör alakú a szöveg, nincs meg a fénykitörés.

  Mit rontok el?

  Photoshop 9.0 CS2-m van.

 6. Tupacko says:

  Ezt igy nem lehet kitalalni :) Egeszen biztos, hogy valamit nem megfeleloen csinalsz, ezt meg nem tudom kitalalni. Proald meg megegyszer es ird le a lepeseket. Lehet rajossz, hogy hol rontod el, ha nem, akkor ird le itt, hogy milyen muveleteket vegeztel es megprobalok segiteni.

 7. Evilcrow says:

  nekem magyar photoshop van meg de ez nincs benne Filter>Distort>Polar coordinates és rectangular to polar. csak egy olyan van h ellentétes koordináták de abba nem jön ki

 8. PíBí says:

  Szia/Sziasztok!A kérdésem az,h mit tegyek az után a lépés után,h nyomok egy Ctrl+T-t és elforgatom 90 fokkal?Nem tudom folytatni.Ha rámegyek a Filterre,akkor nem engedi,h rákattintsak a Stylize/Windre.
  A választ köszi :-)

 9. Tupacko says:

  Szia!

  Miutan megtortent az elforgatas egy Enter leutesevel veglegesiteni kell azt.

  Sok sikert :)

 10. PíBí says:

  Szia!Mikor vissza állítom a rectangular to polar-t,akkor nem ér össze a kör.az miért van?

Szólj hozzá
a Fénykitörés a szöveg mögött c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>