Ködös tájkép létrehozása egyszerűen


Az alábbiakban azt fogom bemutatni, hogyan készíthetünk igen egyszerű photoshop technikák felhasználásával a valódihoz hasonló köd effektust.

Ködös tájkép

Nyissuk meg a tájképünket. Sajnos tájképek esetén sokszor előfordulnak különböző, a természetes megvilágításnak tulajdonítható hibák, amelyeket utólag kell korrigálnunk. Az általam választott kép például túlságosan árnyékos. Első lépésként tehát ezt a problémát kell megoldanunk.

Eredeti kép

A tónusegyensúly beállítását a Curves panel segítségével fogjuk végezni (Layer > New Adjustment Layer > Curves…). Sajnos egyetlen curves módosítás nem lesz elegendő, mivel a színeken is állítanunk kell.

I) Az eredeti kép korrekciója

Kezdetnek alkalmazzunk egy globális curves módosítást. A görbét kissé fölfelé húzva a képet alkotó képpontok tónusa a csúcsfények irányába fog elmozdulni.

A kép részletei előtűntek, azonban színkorrekciókat is kell végeznünk. A fák nem elég zöldek, a folyó pedig inkább vörös árnyalatú.

Az erdő zöldjének beállításához válasszuk a curves panel zöld csatornáját (Curves – Channel – Green). A görbét kissé fölfelé elmozdítva látványos változást érhetünk el a fák lombja esetén, csakhogy az egész kép zöld tónusúvá válik. Ha nem adjustment layereket használnánk, akkor az első curves módosítás után két másolatot kellene készítenünk a képről, ezek esetén alkalmazni a színcsatornák módosítását, majd a megfelelő területeket kimaszkolni, illetve radírozni.

Mivel adjustment layert használtunk, ezért a hozzárendelt rétegmaszkra egy lágyszélű, fekete ecsettel festve egyszerűen takarjuk el a zöld színt a folyó feletti részen.

A víz kékjének visszaadásához használhatjuk a kék színcsatornát is, habár a vörös tónus miatt nem lesz igazán természetes. Jobb megoldás, ha a kék szín mennyiségének növelése helyett inkább csökkentjük a vöröset. Vagyis a vörös csatorna esetén a görbét lefelé mozgassuk el, ezzel valószerű kék színárnyalatot kölcsönözve a víznek. A művelet befejezéseként a rétegmaszkon takarjuk ki a fákat.

A kék tónus növelése

Ha ezzel végeztünk, akkor a layer panel jobb átláthatósága végett kattintsunk az első curves adjustment layerre, majd Shift lenyomása mellett a harmadikra. Ezzel kijelöltük mindhármat. Ezután Ctr + G lenyomásával rendezzük őket csoportba.

II) A köd effektus létrehozása

A távoli ködös táj látszatának eléréséhez használjuk a Hue/Saturation adjustment layert az eredeti képet tartalmazó réteg fölött. A Lightness csúszkát állítsuk +100-ra. Ezzel a művelettel egy teljesen fehér képet nyertünk.

Fehér kép

Ezután a Színátmenet eszköz (Gradient Tool (G)) segítségével a rétegmaszkon lentről – felfelé haladva hozzunk létre egy fekete – fehér színátmenetet. A távoli ködös táj már meg is jelent!

Most a folyó fölötti ködfátylat szeretnénk létrehozni. Ehhez hozzunk létre egy új réteget a távoli ködeffekt rétege és a színkorrekciók csoport között. Nyomjuk meg a D billentyűt az alap háttér és előtér színek beállítása végett. Ezután alkalmazzuk a Clouds szűrőt ( Filter > Render > Clouds).

A Layer Style panel Blending Options lehetőségét választva egyszerűen létrehozhatjuk az effektust. Használjuk a panel alján található This Layer csúszkát (Blend If – Gray). A csúszka bal oldali(fekete) részét Alt lenyomása mellett válasszuk ketté, és állítsunk be kb. 125 körüli értéket. Az Opacity értékét állítsuk kb. 50-re. Free Transform (Ctr+T) segítségével rendezzük a vízfelszín fölé a ködöt, majd rétegmaszkot hozzáadva egy lágyszélű ecsettel tüntessük el a széleket. A folyóról fölszálló köd elkészült.
blending-mode

Kapcsolódó bejegyzések:
  • Készíteni egy éjjelikamerás képet? Minek, amikor elkészítheted Photoshoppal is. A teendõd a következõ:1.) Fogod a képet, majd szürkévé varázsolod (CTRL+ …

  • Hogyan készítsünk pár lépésből csokoládé hatású szöveg effektet.1. LépésKészítsünk egy új dokumentumot 960 X 640 pixel méretben #39312C háttérszínnel. Ké …

  • A mini bannerek használata egy elterjedt lehetőség a társoldalság jelzésére. Általában 88x31px a méretük, de a szép háttér készítéséhez nagyobb vászonra van szü …

  • Az interneten hóditanak a SIGek, az úgynevezett aláírások. A következő leírásban megtanulhatjuk, hogyan is lehet egyszerűen elkészíteni egyet.1.) Készítsün …

  • 3D-s szöveg elkészítése nem túl nehéz, de nagyon látványos. Ebben a tutorialban megtudhatod, hogyan készítsd el :)1.) Nyissunk egy új lapot 600×600 méretben …

A cikket beküldte: Fiko Laci (http://)

Szólj hozzá
a Ködös tájkép létrehozása egyszerűen c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>