Pixlr Express – Az online képszerkesztő


Éppen négy éve indította útjára Ola Sevandersson svéd fejlesztő a Pixlr nevű képszerkesztő programot, míg tavaly felvásárolta az Autodesk cég, mely ismert lehet számunkra mint a világ vezető cége a 2- és 3D-s tervezőszoftver készítés terén. Programjaik segítségével készült például az Avatar című film, vagy éppen az IKEA bútorai.

Az alkalmazás megjelenésének első hetében 100 ezer látogatót vonzott az oldal, azóta több mint 400 millió kép készült a Pixlr eszközei segítségével csak online, és még nem beszéltünk arról a 8 millió felhasználóról akik a Pixlr-o-matic alkalmazást mobil eszközökön használják.
A fejlesztés töretlen, Sevandersson  rendszeresen lep meg minket valami újdonsággal.
Azt gondolom ennyi éppen elég bizonyíték, hogy lássuk, egy figyelemre méltó alkalmazással van dolgunk.

A Pixlr Editor a legjobb választás, ha nem szeretnénk bonyolult alkalmazásokat telepíteni a gépünkre illetve, ha csak alkalmanként szeretnénk feljavítani egy kicsit fényképeinket. Megjelenése, kezelőfelülete kísértetiesen hasonlít az ismert képszerkesztő szoftverek kinézetéhez, így aki használta már az ismert alkalmazások bármelyikét, könnyen elboldogul ezzel a flash alapú webes alkalmazással is. A menüsor mellett kapunk egy eszköztárat a hozzá tartozó opciós eszközökkel, valamint egy navigátor, egy rétegkezelő, valamint egy előzmény palettát. Az alapvető képszerkesztő funkciók mellett közel harminc szűrőt tudunk alkalmazni.
Csak néhány extra ami a legjobb online képszérkesztőjévé teszi: bővíthető ecset-készlet valamint ecsetek létrehozásának lehetősége, psd fájlok megnyitása (bár a psd formátum rétegeit megjeleníti a rétegkezelő palettán, viszont további szerkesztésre nem ad lehetőséget), rétegstílusok alkalmazása, rétegmaszkok csatolása, rétegkezelés. Továbbá képes különböző közösségi oldalak (Facebook, Flickr, Picassa) fotóinak megnyitására, szerkesztés után pedig ezen oldalakra menthetjük is a munkánkat. Most már képes együttműködni a Google tárhely kliensével is, a Drive-al.

A Pixlr Express képszerkesztő jó eséllyel veheti fel a versenyt az Adobe hasonló online alkalmazásával a Photoshop Express Editorral. Nemrég teljesen új kezelőfelületet kapott, mely egyszerre emlékeztethet minket -ikonjai révén- a Windows 8 Metro felületére és a Photoshop Touch alkalmazásra is. Nevéből is következtethetünk arra, hogy gyors és egyszerű fotó-szerkesztési feladatokra szánták. Felhasználói felülete nagyon egyszerű, bár az ikonok nem mindig jelzik egyértelműen a funkciójukat, nagyjából tíz perces kisérletezés után tulajdonképpen feltérképezhetjük a program összes lehetőségét. És ez természetesen nem leminősítés akar lenni, egyszerűen egy jól használható, laikusok számára is átlátható, felhasználóbarát  eszközzel van dolgunk.

A üdvözlő képernyőn kiválaszthatjuk a fényképünk feltöltésének helyét. Böngészhetünk a meghajtóinkon, url címet nyithatunk meg, de akár a webkamerát is aktiválhatjuk egy fotó erejéig. Friss lehetőség a kollázs készítés, melyhez különböző sablonokat válaszhatunk.
Egy példán keresztül nézzük milyen lehetőségeket tartogat a program számunkra.

 

Pixlr Express  Az online képszerkesztő NcP ec4YaDTRf8GiMTYOUMaRmSRwpCcLPNsiPIgvCu2RSLOCKtcm0KQDvMUhqOMz4gs2048 600x265

Pixlr Express  Az online képszerkesztő loading 600x265

 

A kép betöltése után hat opció közül választhatunk. Érdemes a Korrekcióval (Adjustment) kezdeni.

 

Pixlr Express  Az online képszerkesztő 1 600x298

 

A menüpont kiválasztását követően jónéhány képszerkesztési feladatot hajthatunk végre. Példánkban a kontraszton igazítottunk és a fokális életlenítést próbáltuk ki. Ez utóbbi funkció még a Photoshopban is újdonságnak számit.

 

Pixlr Express  Az online képszerkesztő 2 600x298

Pixlr Express  Az online képszerkesztő 3 600x298

 

A Focal Blur alkalmazása előtt még kiválasztottuk az Overlay (Átfedés) menüben az Olga fedőnév alatt futó egyik hatást, melytől egy elég borongós hangulatú képet kaptunk. Hasonló eredményeket kapunk, ha az Effect menü opciói közül válogatunk. A népszerű mobil alkalmazás az Instagram szűrőihez hasonló effektekkel láthatjuk el fényképeinket.

 

Pixlr Express  Az online képszerkesztő 4 600x298

Pixlr Express  Az online képszerkesztő 5 600x298

 

Majd visszatérve az Adjustment (Képkorrekció) menübe a Crop (Kivágás) eszközzel egy kattintással négyzet alakú kivágást hoztunk létre, ezzel tovább növelve azt az érzetet. hogy az Instagram képeit imitáljuk.

 

Pixlr Express  Az online képszerkesztő 8 600x298

 

A Border (Szegély) menü almenüjében egy polaroid fénykép keretet adtunk hozzá, majd javítottunk kicsit a színtelítettségen is.

 

Pixlr Express  Az online képszerkesztő 6 600x298

Pixlr Express  Az online képszerkesztő 7 600x298

 

Végül felirattal láthatjuk el a képünket. Ezt a lépést mindenképp érdemes a végére hagyni mivel, ha az Apply gombbal jóváhagytuk a szerkesztést, akkor a továbbiakban már csak a szöveggel együtt szerkeszthetjük a képünket. Természetesen visszavonásra még van lehetőségünk az Undo gomb használatával.

 

Pixlr Express  Az online képszerkesztő 9 600x298

 

Bár a legkülönbözőbb formátumok megnyitására is lehetőségünk van -akár psd-t is betölthetünk-, menteni csak jpg formátumba tudunk.

 

Pixlr Express  Az online képszerkesztő save 600x265

 

Érdemes megemlíteni, a Pixlr-o-matic nevű alkalmazást melynek létezik asztali verziója, használható mobil eszközökön iOS és Android operációs rendszerekkel, valamint Facebook alkatmazásként is. A Pixlr-o-matic “fotólaborjában” az Express változat hatásait, kitöltéseit illetve kereteit alkalmazhatjuk a képeinken.

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Pixlr Express  Az online képszerkesztő

  Te már letöltötted az Adobe Photoshop CS6 legújabb beta verzióját, amit ingyen lehet tesztelni egy korlátozott ideig?Ha nem, kattints az alábbi linkre és töl …

 • Pixlr Express  Az online képszerkesztő

  Ez egy szimpla ajánló lesz, de megérdemel egy külön bejegyzést szerintem. Ha épp nincs kéznél egyetlen képszerkesztő program sem, de szükséged lenne valamelyik f …

 • Pixlr Express  Az online képszerkesztő

  Egy új SEO extension (plugin) jött ki Chrome alá, amire azt kell mondjam hogy nagyon jó, talán a legjobb amit eddig láttam.A képek önmagukért beszélnek, a vi …

 • Pixlr Express  Az online képszerkesztő

  Kínai evőpálcikával színesitett digitális táblaA jövő számítógép designjai A kedvenc:Az összes idei tanulmány munka: Next – Gen Pc DesignsKüls …

 • Pixlr Express  Az online képszerkesztő

  Nagyon egyszerű lesz a dolgunk:Hozzunk létre egy formot az alábbi beállításokkal:Két input mezőt is adjunk hozzá:Ha jól dolgoztunk, így n …

A cikket beküldte: bristolillustrator (http://www.bristolillustrator.co.uk)

2 hozzászólás

 1. norbio (http://www.onlinehelp.hu) says:

  Nagyon jó összeállítás, és valóban jó és hasznos online editor cuccos ez a “pxlr rendszer”, gyors, egyszerű, bárhol bármikor kéznél van! Köszönjük az ismertetőt! :-)

 2. bristolillustrator (http://www.bristolillustrator.co.uk) says:

  Köszönöm norbio! Vannak ugyan hiányosságai a leírásnak, de ez egy olyan alkalmazás amivel kimondottan jó elkísérletezgetni.

Szólj hozzá
a Pixlr Express – Az online képszerkesztő c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>