Fserver, XDCC és TDCC szerverek használata

Az IRC-ről talán sokan nem is tudják, hogy nem csak beszélgetésre lehet használni, hanem fájlok letöltésére is alkalmas. Talán itthon nem annyira elterjedt mint külföldön, épp ezért érdemes egy kicsit nagyító alá venni. A dolog lényege nagyon egyszerűen megfogalmazva annyi, hogy vannak olyan IRC progamok – pl. Visual IRC, Polaris stb … -, melyek szerverként is képesek működni amellett, hogy tudják mindazt, melyet egy hagyományos IRC kliens képes nyújtani. Ezeket a programokat használva fájlokat tudunk megosztani olyan emberekkel, melyek velünk azonos csatin tartózkodnak.

Típusaikat tekintve többfélék lehetnek. Ez jelen esetben annyit jelent, hogy mindegyik egy kicsit másképp valósítja meg a fájlok letölthetőségét.

Fserver

Az fservereken (ami a file server rövidítése) gyakorlatilag ugyanúgy (csak kicsit fapadosabban) tudsz böngészni, mintha mondjuk egy FTP szerveren lennél. Az ott lévő anyagokat lehet listázni, letölteni stb.

A minta kedvéért nézzünk egy csati, ahol ilyen fserver fut, pl.:

szerver: tiscali.uk.eu.dal.net csati: #warez.hu (további dalnet szerverek)

Azt, hogy a csatornán perpillanat milyen fserverek vannak online, a !list paranccsal tudod megnézni. Csak gépeld be majd ENTER. Vmi ilyesmit fogsz kapni:

[01:02am] *reddccbot* (File Servers Online) Triggers:(!pictUres & !PROGgZ & !mp3 & !KONYVEK) Snagged:(244.8Mb in 57 files) Record CPS:(23.4Kb/s by okapi303) Online:(0/4) Sends:(0/2) Queues:(0/10) Accessed:(139 times) Note:(Just type the Trigger!) <~{Polaris IRC 2001}~>

[01:02am] *ThawRsdp* << !szepidonkvan î !nagyonyo î >> << Now Serving Ubuntu Linux Final!!! >> < Ë×ÇüR§îöń >

[01:02am] *[Ch]* File Server Online Triggers: Min:<1 Kbs> Sends:<0/2> Queues:<0/20> Accessed:<19 times> Online:<0/10> RCPS:<28.1 Kbs by tttt> Served:<15.6MB in 4 files> Current BW:<0 cps> AQT: MOTD: -= Fakk xenox =- -I-n-v-i-s-i-o-n-

Tehát ezek a szerverek futnak most. A kiírt szövegekben minden szükséges infót megtalálhatsz ahhoz, hogy a szerverek tartalmát böngészni tudd, illetve a fájlokat letölthetsd a gépedre.

Triggers: itt vannak azok a kulcsszavak, melyeket be kell írnod ahhoz, hogy 1-1 szerverre fel tudj lépni. Hogy mit kell beírni azt tulajdonképpen nem is lehet eltéveszteni, mert minden esetben egy felkiáltójellel kezdődik. Egy példa: írd be azt hogy !pictUres, mire felugrik egy ablak hogy reddccbot DCC Chat-t akar veled létrehozni. Fogadd el (accept), majd egy a megjelenő új ablakban tudsz majd böngészni. A parancsok a szokásos módon használhatók, pl.

parancsok
dir = kiadja a könyvtárak és fájlok listáját egymás alá
cd = könyvtárak közötti váltás
cd.. = visszalépés a könyvtárak között
ls = kiadja a könyvtárak és fájlok listáját, ömlesztve
get = letöltés
sends = megmutatja, hogy jelenleg mennyien töltenek le a szerverről
queues = megmutatja, hogy jelenleg mennyien vannak várólistán, letöltésre várva
exit = kilépés

Ha vmelyik könyvtárba be akarsz menni, figyelj arra hogy a nevét pontosan ird be, illetve letöltéskor is úgy írd be a fájlnevet ahogy azt ott látod. Lehet copy/paste -elni is. ;)

Ha nem indul el egyből a letöltés, nem kell megijedni, várólistára kerülsz. Ez azért van, mert mindegyik szerveren be van állitva egy max user limit, mennyien tölthetnek le egyszerre, és ha már tele van a szerver, ki kell várnod a sorod. Az mIRC-ben érdemes beállítani az “options > DCC” részen az “Auto accept” opciót, mert ennek hiányában amikor sorra kerülsz (és nem feltétlenül leszel pont a gép előtt), feldob egy ablakot a kliens hogy engedélyezed-e a letöltést. Amennyiben nincs válasz, nem kezdi el letölteni a fájlt.

A letöltéseket – ha véletlenül megszakadnának – lehet folytatni, szóval emiatt sem kell izgulni csak “resume”-t nyomni ha feljön az ablak.

Snagged: forgalmazott adatmennyiség (fájlok, és összméret)
Record: mennyi volt a legnagyobb elért letöltési sebesség és ki volt az
Online: mennyien vannak most a fserver-en
Sends: az adott pillanatban mennyien töltenek le éppen vmit a fserver-ről
Queues: mennyien vannak várólistán
Accessed: hányszor léptek be a fserver-re
Note: megjegyzés RCPS: ez megegyezik a Record-dal
Served: ez azt mutatja hogy mennyi anyag tölthető le. Nézzünk egy másik Fserver-t, ez is az, csak itt kicsit más a “hirdetés”

[02:13am] *V|ID|S* [Fserve] Running:[2 Days] Triggers:[/ctcp V|ID|S !moviezzz & /ctcp V|ID|S !mp3zzz & /ctcp V|ID|S !hungarian-moviezz] Min CPS:[2.9 Kb/s] Snagged:[1.17 Tb in 2966 files]

Itt már nem kell magam ismételni, a lényeg, hogy a “felkiáltójel+szó” formátum helyett igy kell beírni a szöveget hogy bejuss a szerverre: /ctcp V|ID|S !moviezzz

Szóval mindig arra kell figyelni, hogy mi van a Triggers: után, mert az a lényeg.

XDCC Server

Ez a szerverek egy másik fajtája, mikor nem úgy tudsz letölteni hogy bemész valahova és ott körülnézel, hanem bizonyos fájlokat (vagy csomagokat) kínálnak fel letöltésre (ezeket természetesen ellátják egy egyedi azonosítóval), melyek nevét (azonosítóját) begépelve le tudod őket tölteni a gépedre. Nézzünk egy példát:

<+WI-XDCC1> ** 2 packs ** 2 of 2 slots open, Max: 30.0KB/s, Record: 80.5KB/s [02:11am]
<+ER-XDCC1> ** Bandwidth Usage ** Current: 0.0KB/s, Record: 114.4KB/s [02:11am]
<+ER-XDCC1> ** To request a file type: “/msg WI-XDCC1 xdcc send #x” ** [02:11am]
<+ER-XDCC1> #1 75x [171M] Mandrake linux 10 packs [02:11am]
<+ER-XDCC1> #2 78x [115M] linux FTP packs [02:11am]
<+ER-XDCC1>** Brought to you by #LINUX-ISO on TOTALEFFECT and EFNET Stay in the chan or lose your send! ** ** [02:12am]
<+ER-XDCC1> Total Offered: 286.3 MB Total Transferred: 22.58 GB

Az 1. sorban arra vonatkozó infót találsz hogy a 2 slotból most 2 szabad, max 30.0KB/s a letöltési sebesség, eddig a record 80.5KB/s volt.
A 2. sorban irja hogy jelenleg mennyi a forgalom (0.0KB/s), illetve hogy mennyi volt a max sávszélesség foglalalás: 114.4KB/s
A 3. sorban irja azt hogy mely paranccsal kell majd kérni a fájlt: /msg WI-XDCC1 xdcc send #x
Ezután következnek a csomagok és azonosítóik (4. és 5. sor), majd egy kis reklám olvasható a 6. sorban (Brought to you … ) A végén a 7. sorban a “Total Offered” rész az össz felkínált cucc méretét mutatja, illetve hogy eddig mennyi cuccot töltöttek le.

Egy példát is nézzünk: nekem pl. a “Mandrake linux 10 packs” kellene innen, akkor ezt írom be: /msg WI-XDCC1 xdcc send #1

TDCC Server

Ez az utolsó típus, melyről szó lesz. A TDCC kicsit a Fserver-re és kicsit az XDCC-re is hasonlít. Itt is a Trigger-ek utáni szöveget kell beírni, tehát pl. !tdcc-1, de itt nem egy szerverre jutsz be es fogsz böngészni, hanem elindul a channels.txt fájl letöltése. A többi rész megyezik a már fent leírtakkal. A csatira belépve az éppen futó TDCC szerverek listáját a !list paranccsal tudod lehívni.

Egyéb infók

Hogy a fent leírt módszereket ki is tudd próbálni, meg lehet látogatni a http://www.ircspy.com honlapot, ahol 1-1 fálj, program, film stb.. címére rákeresve gyorsan megkapod a szükséges információkat. Továbbá úgy hallottam, hogy a http://searchirc.com és a http://www.packetnews.com is hasonló tartalommal bír.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét