12 online eszköz kódrészletek tárolására

Azok, akik esetleg nap mint nap kódokkal dolgoznak, vélhetően elraknak gyakran használt részleteket ilyen vagy olyan módon. Most persze magamból indulok ki elsősorban illetve az ismeretségi körből.

Részemről már többféle megoldás is született az elmúlt években, hogy ezeket a kódrészleteket hogy és hol tároljam, volt pl. könyvtárakban txt formátumban, volt offline codesnippet programom is (illetve még van is), aztán ott van ugye a már párszor ajánlott intype jellegű texteditor program, melyben szintén lehet kódrészleteket tárolni.

A fenti felsorolásba illeszkedhetne az online eszközök listája is, de bevallom ezt eddig nem igazán próbálgattam, pedig logikus lenne hogy erre essen a választás (több gépen is dolgozok).

Következzen most egy gyűjtemény, hogy milyen lehetőségek vannak akkor, ha valaki a gyakran használt kódrészleteket 1-1 online felületen szeretné tárolni, sőt akár megosztani másokkal.

1. CodeTidy

A beillesztett kódrészletet egy URL-en keresztül akár megoszthatod másokkal is. Lehetőséged van persze a kódrészlet titkosítására is, ha nem szeretnéd a nagyvilág elé tárni.

CodeTidy

2. Ideone

Ez nem csak a kódrészletek tárolására jó, hanem egyben online compiler is illetve debugging tool/eszköz – online tesztelheted, futtathatod a kódodat. Több mint 40 programnyelvet ismer, lehet vele megosztani, arhiválni és persze ebben is van syntax highlight. A jelszavas titkosítást viszont nem támogatja.

Ideone

3. Pastebin.com

Itt szintén megoszthatod a kódjaidat másokkal. Plusz funkció, hogy 1-1 kódnak beállíthatsz lejárati dátumot is. Van syntax highlight és lehet arhiválni (de a jelszavas titkosítást nem ismeri).

Pastebin.com

4. Mystic Paste

Szintén megosztásra van, akár twitteren is megoszthatod a kódot, megjegyzéseket fűzhetsz más kódjaihoz. Több plugin és utólagosan, külsősök által fejlesztett eszközök is elérhetőek hozzá.

Mystic Paste

5. TinyPaste

Ez az első online cucc, ahol nem csak megoszthatod a kódokat, de ezzel még pénzt is kereshetsz. Van jelszavas titkosítás, syntax highlight, arhiválás és támogatja az aldomaineket. Képes futtatni a kódot (compiler) és API-n keresztül külsős fejlesztőknek is lehetőséget ad egyedi cuccok készítéséhez.

TinyPaste

6. Paste HTML

Kimondottan HTML kódrészletek tárolására tervezték, akár anonim HTML oldalakat is futtathatsz rajta.

Paste HTML

7. codepad

Online compiler, plusz másokkal is megoszthatod a kódokat. Van syntax highlight, illetve a kényes kódokat akár privátra is teheted (annak ellenére, hogy nem lehet jelszavas védelmet használni). 13 programnyelvet ismer.

codepad

8. MathBin

Elsősorban matematikai és fizikai problémákhoz jó, mert segítségével gyorsan meg lehet osztani 1-1 részletet másokkal is.

MathBin

9. Snipplr

Kódok megosztására és tárolására van, tehát lehet vele arhiválni és van syntax highlight funkciója is. Egy regisztrációt követően már használhatod is.

Snipplr

10. Code Upload

Arhiválás, syntax highlight és jelszavas védelem. Egyébként semmi extra cucc, kódokhoz van ez is.

11. PASTE

Jelszavazható kódrészletek az extra, illetve hogy 1-1 kódrészlethez lejárati dátumot is be lehet állítani.

Paste

12. Gist – GitHub

Egyszerű megoldás a kódrészletek tárolására és megosztására. Funkciói között van a syntax highlight, az arhiválás, a privát kódrészletek lehetősége stb… minden kódrészlet automatikusan verziószámmal lesz ellátva, ami újdonság az eddigiekhez képest.

Gist - GitHub

A lista jelenleg eddig tart, de következik majd egy második rész is a többi online jelölttel.

Addig meg egy kérdés:

Ha szoktál kódrészleteket tárolni, azt hogy és hol teszed? Offline programot használsz, esetleg txt-ben gyűjtögeted? Használtál már ilyen online cuccot és ha igen, melyiket és hogy vált be?

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Én egy mappában tárolom txt fájlokban általában, vagy komplet kész környezetében mint pl. html, php, xml stb… Atol fűg mi mire jo és mit tud. Bár gondolom ilyen mindenkinek van aki picit is programoz. Viszont css kodok setében vagy a goggle hamarabb megtalálja mint a gépemen :-) amit ritkában hazsnálok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét