Drupal 4.5.2 telepítése

Szabványokon alapul
A Drupal fejlesztői nagyon fontosnak tartják az interoperabilitás megvalósítását. A rendszerrel szállított megjelenések XHTML formátumot használnak, többnyire táblázatmentes CSS formázással. A magyar Drupal weboldal is ilyen megjelenést alkalmaz. A szabványosság azonban nem csak ezt jelenti. Az alaprendszer támogatja az XML-RPC üzenetküldést és fogadást, RSS csatornák feldolgozását és rugalmas előállítását, OPML összefoglaló állományt generál, támogatja az RSD és az RSS Autodiscovery szabványokat, stb.

Elérhető (accessible)
A fejlesztők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a felület könnnyen kezelhető legyen, az űrlapok egységesen jelenjenek meg, a folyamatok azonos metaforákat használjanak. A generált XHTML oldalak szemantikusan gazdagok, ami nemcsak az elérhetőséget segíti, hanem keresőbaráttá is teszi a rendszert. A képernyőolvasó programok és a kereső indexelők számára is jobb, ha a tartalmak és irányító elemek részei megfelelő megjelöléssel szerepelnek a kódban.

Moduláris
Az alaprendszer számos modult tartalmaz, melyek egyedi beállításával teljesen testreszabott webhelyet alakíthatunk ki. Nem csak a rendszer kialakítása moduláris, hanem a tartalmak kezelése is, hiszen egy bázisként használt tartalom reprezentációra épül minden speciális tartalom tárolása a rendszeren. Ha webhelyünk megjelenését szeretnénk befolyásolni, ezt is több szinten tehetjük meg, az általunk választott sablonrendszerrel, vagy akár csak CSS stílusállományok módosításával. Ezt a három szinten megvalósított megjelenés (smink) rendszer teszi lehetővé

Stabil, biztonságos, teherbíró
A Drupal motor erősen kézbentartott forráskódja fejlesztői verzióiban is szinte mindig stabilan működik, a Drupal honlapját is általában egy aktuális fejlesztői verzió hajtja meg. A változásokkal párhuzamosan karbantartott frissítést lehetővé tevő mechanizmus biztosítja, hogy valamely Drupal kiadást az aktuális fejlesztői verzióra frissítsük az adataink automatikus migrálásával. A fejlesztés során nagyon nagy hangsúly kerül a biztonság szavatolására, mindenféle betörési kísérlet alapvető megakadályozására. Mindezek mellett a rendszer képes gyorsan működni, akár szokatlanul nagy terhelés alatt is probléma nélkül kiszolgálni a webhelyet.
Szabad szoftver
Mind a Drupal motorra, mind a közösség hozzájárulásaira követelményként meghatározott a GNU GPL licenc alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy a Drupal biztosítottan szabad forráskódú szoftver, és ez a jövőben sem változtatható meg. Ennek következménye az is, hogy a kód ingyenesen elérhető.”

Idézet a „Drupal Magyar Kézikönyv„-éből, licencKövetelmények a telepítés során

* webszerver
* PHP4 (a Drupal még nem PHP5 kompatibilis)
* MySQL vagy PostgreSQL

Server beállítások
Az alábbi beállításoknak kötelezően meg kell lennie: session.save_handler user
Az alábbi beállítás pedig ajánlott: session.cache_limiter none

A fentebbi beállításokat a php.ini-ben lehet módosítani, és a .htaccess által lehet felülbírálni. A webserver PHP beállításait a phpinfo-val lehet megnézni

<?phpinfo()?>

Telepítés

1.) Töltsd le a drupal-t aktuális verzióját (ez a leírás a 4.5.2-es verzióval készült) a www.drupal.org-ról.
2.) Hozz létre egy adatbázist (db) pl. phpmyadmin-nal, illetve akár egy már meglévőbe is telepítheted, csak figyelj rá hogy tudd, mely tábla mely telepített cuccodhoz tartozik.
3.) Amikor már megvan hogy hol lesz az adatbázisod helye, importálnod kell a csomagban található „database\database.mysql” fájlt. Ehhez segítséget nyújt a „Biztonsági mentés phpMyAdmin-nal” c. tutorial.
4.) Be kell konfigurálnod a drupal-t. A beállításokat az „includes/conf.php” fájl tartalmazza, nyisd meg egy szerkesztőprogramban, és keresd meg az alábbi sorokat:

$db_url = "mysql://drupal:drupal@localhost/drupal";

az adatbázis elérési útvonala, ahol az alábbi formában kell megadnod a mysql adatbázishoz szükséges adatokat
mysql://név:jelszó@localhost/adatbázisodneve
$db_prefix = „”;

Az alábbi beállításnál azt kell(ene) megadnod, hogy az adatbázisban a drupalhoz tartozó táblanevek milyen előtagot viseljenek. Ennek kitöltése nem kötelező, kivéve a Drupal miatt telepített táblanevek ütköznek más, már korábban telepített táblák neveivel. Ez esetben add meg pl. a „drupal” előtagot, így: $db_prefix = „drupal”;

$base_url = "http://localhost";

Az utolsó sorban azt a hivatkozást kell majd megadnod, amit a látogatók a böngészőprogramba írva elérik a drupal-os oldaladat.

5.) A Drupal esetében lehetőség van több, egymással párhuzamos virtual host-os telepítésre is. Ilyenkor az adott virtual host konfig fájlját az „includes/www.oldalneve.hu.php” fájlban kell eltárolni. A virtual host-okkal kapcsolatos részletesebb útmutatás miatt keresd fel a drupal.org-t vagy keress rá a Drupal kézikönyvben.
6.) A következő lépés hogy megnyitod az oldalad (esetemben ezt most a http://localhost/drupal/), majd a bal oldalon látható „Create new account” linkre kattintasz. A következő ablakban meg kell adnod a felhasználói nevedet és mailcímedet, ahova majd küldi a regisztrációt. A küldés után a biztonság kedvéért ki is írja a rendszer a szükséges információkat (vastag betűkkel lesz szedve a jelszó).
7.) Belépve az újonnan szerzett névvel és jelszóval, az „edit” link segítségével lehetőséged van a jelszó megváltoztatására.
8.) Innentől kezdve a rendszer felfedéze Rád vár. :)

A Drupal frissítése újabb verzióra

A frissítés előkészületeként menteni kell az aktuális rendszered adatait, hogy ha bármi baj történik, vissza tudd állítani az egészet.

9.) Mentsd le a fájlokat FTP-n, különös gondot fordítva az „includes/conf.php” fájlra
10.) Mentsd le az adatbázisodat phpmyadminon keresztül (Biztonsági mentés phpMyAdmin-nal)
11.) Lépj be a ID1-es felhasználóként (admin)
12.) töröld le a szerverről a régi fájlokat, csomagold ki az újakat, és töltsd fel őket.
13.) Az új konfig fájlban is töltsd ki az előző beállításai alapján a sorokat.
14.) Futtasd/nyisd meg az „update.php” fájlt a böngészőn keresztül (http://localhost/drupal/update.php)

Kiegészítő információk

A rendszer használatához, megismeréséhez nagy segítséget nyújt a „Magyar Drupal Kézikönyv
A rendszerhez letölthető a magyar nyelvi kiegészítés is a http://drupal.org/node/11541 címről, illetve bővebb információkért látogasd meg a http://drupal.hu/filebrowser címet.

Az alábbi magyar nyelvű honlapok is drupal rendszerre épülnek:

  1. http://www.drupal.hu
  2. http://www.weblabor.hu
  3. http://vasasbp.hu
  4. http://szentandras.ujevangelizacio.hu/
  5. http://manonegra.merseine.nu/sadtuna/
  6. http://www.minok.hu/
  7. http://zeneatlasz.hu/

további linkekért látogasd meg a http://drupal.hu/drupal-hasznalok lapot

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét