Tartalom váltása a lap újratöltése nélkül II. – HTMLHttpRequest

Mióta kikerült ennek a cikknek az első része, többen is megkerestek azzal, hogy lehet megoldani ugyanezt azzal a módosítással, hogy a lap változó tartalmát külön-külön HTML fájlokban lehessen tárolni. Most kicsit utánaolvastam a neten és találtam egy megoldást Max Kiesler cikkei között „Make an AJAX Website in Less than 10 Minutes” címmel. A módszert kipróbáltam és működik, tényleg nagyon gyorsan fel lehet húzni vele egy működő honlapot (vagy akár általakítani egy már meglévőt, ahogy én is tettem).

Angus Turnbull-tól származik a „HTMLHttpRequest v1.0beta3„, mely kezdésnek szerintem teljesen jó, ha ilyesmivel szeretnél foglalkozni.

Demo oldal: http://www.tutorial.hu/webszerkesztes/htmlhttprequest/

Nézzük meg, hogy épül fel a demo oldal. A szerkezete (csak azokat a fájlokat jelölöm, melyek most érdekesek a működés szempontjából):

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
content/
content/demo1.html
content/demo2.html
content/demo3.html
css/
images/
js/
js/htmlhttprequest.js
js/inside.js
index.php
 • Az „index.php” lehet HTML is, nincs jelentősége. Ez a lap töltődik be alapértelmezetten, ez tartalmazza a CSS-re és JS-re mutató hihvatkozásokat.
 • A demo[x].html fájlok tartalmazzák az egyes menüpontok anyagát, ezek különálló oldalakként is megállják helyüket (doctype, head stb… van benne).
 • A „css” könyvtárban található „linkfelho.css” tartalmazza a formázásokat, de nincs benne olyan tartalom, melyre most a lap működéséhez szükségünk lenne.
 • Az „images” könyvtár tartalma megint csak nem érdekes, grafikai elemeket tartalmaz.
 • A „js” könyvtárban található 2 fájl tartalma viszont fontos. Eredetileg az általam letöltött demokban csak a „htmlhttprequest.js” volt linkelve, a másik „inside.js” tartalma az index oldalba volt elhelyezve. Mivel különösebb magyarázatot erre nem találtam és meglehetősen csúnyának tartottam a fájl elején a js scriptet, így azt kitettem egy külön fájlba (ez lett nálam az „inside.js”).

Az „index.php” fejlécében ez a 2 sor az ami most fontos nekünk, meg kell adni a js fájlok elérési útvonalát:

1
2
<script type="text/javascript" src="js/htmlhttprequest.js"></script>
<script type="text/javascript" src="js/inside.js"></script>

Ha ez megvan, létre kell hozni a menüket, melyek nálam így néznek ki:

1
2
3
4
5
<span><a href="content/demo1.html" class="loadinto-contentwrapper">demo 1</a></span>
<span> | </span>
<span><a href="content/demo2.html" class="loadinto-contentwrapper">demo 2</a></span>
<span> | </span>
<span><a href="content/demo3.html" class="loadinto-contentwrapper">demo 3</a></span>

Ami ebből megjegyzendő, hogy az egyes menüelemekhez hozzá kellett adni egy class-t, mely 2 fontos elemet tartalmaz:
1.) a „loadinto-„, mely megmondja, hogy a link tartalmát töltse be, hova ….
2.) a kötőjel utáni class névbe, mely nálam a „contentwrapper” nevet viseli.

Az index.php további forráskódját nézve az alábbiba botlunk:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
<div id="contentwrapper">
 <div class="linkfelho-cikk">
 <h1>Első oldal ...</h1>
 <h3>A honlap alapértelmezett tartalma</h3>
  <P>Ez a tartalom jelenik meg akkor, mikor a lap először betöltődik. a menüben erre mutató link nem htmlhttprequest-tel van megoldva, így a kattintás után a lap mindig újratöldődik.</P>
  <P>a több oldal (demo1, demo2 és demo3) betöltése htmlhttprequest-tel történik, így a böngésző címsorában lévő URL nem változik és a lap tartalma sem kerül frissítésre.</P>
 </div>
 <div class="clear">&nbsp;</div>
</div>

Mint látható, itt van a „contentwrapper” id-jű div, melybe a linkekre kattintva a különböző tartalmak (demo..) be fognak töltődni. Ezt persze át lehet nevezni, formázni stb… egy a fontos: hogy a linkek utána class-ban ennek szerepelnie kell!

Ezzel tulajdonképpen meg is volnánk, tényleg ennyire egyszerűen lehet alap ajax-os honlapot készíteni. :)

Előnyök:

 • Nagyon gyors a lap, hisz csak kis részeket kell letöltetni a kiens gépekkel
 • Nincs lapbetöltés, nincs villanás kattintás után, gyakorlatilag egyből megjelenik a kért menüpont
 • Régebbi böngészőkben is működik, mint pl. Opera 7 vagy IE5 (illetve Mac-en is)
 • A linkek hagyományos „a href=”-ek, így kikapcsolt javascript esetében is elérhetőek a tartalmak illetve a keresőrobotok simán megtalálják

Hátrányok:

 • A tartalmak forráskódban csak akkor látszódnak, ha pl. a Firefox / Web Developer Toolbar-ban a „View generated source”-t választod
 • A böngészők cache-elése miatt nem biztos, hogy a tartalmi változásokat mindenki egyből látni fogja
 • Nem lehet a kedvencekbe tenni az egyes aloldalakat
 • A böngésző BACK gombjára nem az előző tartalom jelenik meg

Kompatibilitás:

 • Tesztelve és működik: IE6/Win, IE5.5/Win, IE5/Win, IE4/Win, Mozilla/Win, Opera7/Win, Safari/Mac, IE5/Mac.
 • Nem teszt, de valószínűleg működik: IE4/Mac, Mozilla/Mac, Opera/Other, Konqueror/Linux.
 • Biztosan nem működik: v3.x böngészőkben, NS4, Opera v6 vagy ez alatt.

Letöltések:

E cikk demooldalának forrása
Angus Turnbull demo oldalának forrása
Max Kiesler demo oldalának forrása

Kapcsolódó cikkek:

HTMLHttpRequest v1.0beta3
HTMLHttpRequest v1.0beta3 online demo
Max Kiesler online demo

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

35 HOZZÁSZÓLÁS

 1. linux alatt müködik,de lehetnek problémák, még csak ismerkedem a Request-el.

 2. Az a problémám, hogy egy php behívó script van az első oldalon, és amiket behívok helyette(oldalak), azok nem a helyére, hanem fölé mennek. Ezt mi okozza? Help pls.

 3. „A böngészők cache-elése miatt nem biztos, hogy a tartalmi változásokat mindenki egyből látni fogja”

  Tudnád ezt egy kicsit részletezni?! Mitől függ? Böngészőtől? Oprendszertől? Mi az hogy egyből?

 4. Nálam abban a filében amit betölt megformáztam a szöveget, de amikor betöltötte egyben ömlesztve teszi ezt meg bekezdések nélkül. Ez miért van?

 5. Sziasztok. Az lenne a kérdésem ezzel az újratöltéssel kapcsolatban, hogy ez seo szempontjából vajon hasznon megoldás-e?

 6. Még egy kérdés. Mi a helyzet a dinamikus tartalmakkal? Vajon azokhoz is használható? Vagy van ilyen jellegű megoldás?

 7. Nem spammelni akarok, csak érdekelne, hogy dinamikus tartalmakkal mi a helyzet? Megoldható ez valahogyan ott is? Mert jelentősen csökkentené az adatforgalmamat, ha nem kellene mindig újratölteni az egész oldalt…. Köszönöm.

 8. A választ részben meg tudom adni: igen, dinamikus tartalmat is lehet úgy frissíteni, hogy nem kell újratöltened az egész lapot. Viszont kódot nem tudok mondani, remélem hamarosan jár erre programozó is aki részletesebb válasszal tud szolgálni a megoldásról.

 9. Gondolom, az én készülékemben van a hiba, hogy ékezeteket nem szereti – sehogy. Egy másik ajaxos kóddal is ugyanilyen eredményre törekedtem, akkor is a fejemre állhattam, de nem beszélt magyarul. Ez másnál nincs?

 10. Kérdesem lenne ha tudna valaki segíteni nagyon megköszönöm.Ezt atartalom váltást probálnám úgy össze hozni hogy egy flash menüből váltanám a tartalmat de nem tudom mit irjak a flashbe hivatkozásnak? getURL(„http://www.macromedia.com”,”_self”); ez ugye nem jó?

 11. A magyar ékezetekkel nálam sem boldogult, bármit csinálhattam vele. Kénytelen voltam az összes ékezetes betűt lecserélni html kódra, ami némi kis pluszmunkával járt… ezután már hibátlanul működött.

 12. Ah, tehát nem a programomban van a hiba! Nagy kő esett le a szívemről! Tehát, másnál sem működnek az ékezetek. Viszont a Javascript sem akar működni. Ez Nálatok hogy műkszik?
  Általában, milyen megoldásokat szoktak/szoktatok alkalmazni a menüből egy adott területre való betöltéshez, majd tartalomváltáshoz?
  Szakdoliként készítek honlapot. Minden tanácsot szívesen fogadok. Előre is köszönet!!

 13. A karakterproblémák nekem megoldódtak az UTF-8 használatával. Keresőoptimalizálási szempontból úgy tudom, hogy leköveti az ajax-os linkeket a keresőrobot, de nem tudom, hogy ez mennyire biztos.
  Ha erre jár egy programozó (pl. BlackY vagy TLoF :D), akkor azt szeretném megkérdezni, hogy mi van akkor, ha a google kidob egy találatot az egyik aloldalon és rákattintok a hivatkozásra? Mert sztem sajnos az fog történni, hogy nem az index fog megnyílni és beletöltve az adott aloldal, hanem csak az aloldal.

 14. A betöltött tartalmakon belüli linkek hogyan működnek??? A belső fájlban, hogy ugyanoda töltsön be egy hivatkozást ahol az található???!!!

 15. Sziasztok!! mért van az ha ezt a tudoriált használom beillesztem szépen elmennek az ékezetek az oldalamról???

 16. Sziasztok!

  Újratöltés nélküli stílus (css) váltásra van esetleg valakinek egy használható példája?

 17. Helo!

  Miért lehet az, hogy IE-ben nem az oldalra tölti be a tartalmat hanem nyit 1 új lapot… de ugyanarra a fülre és ott látszik?

  A válasz előre is köszi.

 18. Sziasztok!
  Arra a problémára van valakinek ötlete, hogy miért nem tölt be nekem képeket? Annyi lenne a feladata, hogy az oldalamon a referenciákat egy div-be helyezné el, és minden referenciának van egy címe, egy thumbnail kép róla ami egy hivatkozás, valamint egy rövid leírás róla. De a kép helyett csak egy link jeleni meg. :(

 19. Azért nem rakja ki a képet valószínűleg mert rosszul van belinkelve. Figyelj arra, hogy az index.php/html fájlodtól kiindulva fogja keresni, tehát úgy adj neki src-t mintha az index-be tennéd a képet.

 20. Igazából nem az volt a probléma! Én bénáztam egy sort. Vagyis src helyett scr-t írtam és akárhogy néztem csaknem tűnt fel. Szóval tényleg jó ha az editorod szintaktikailag tud ellenőrizni! :P

 21. Van egy kb. 10 oszlopos, max. 1000 soros tábla, amit programból bármilyen formátumban kiprintelek pl. XLS-be.
  Feladat: Adatbázisszerűen megjeleniteni a web-en, rendezni, szűrni — readonly. A web-tárhelyhez ftp-vel hozzáférek. Bérelt tárhelyen, PHP-t és adatbáziskezelő nélkül megoldható-e a feladat? Az AJAX mintha erről is szólna!?
  Konkrét, megrendelt feladat, alvállakozásba kiadó!

 22. Sziasztok!

  Nekem olyan gondom akadt, hogy a Java Scriptet tartalmazó aloldalon, nem működnek a scriptek.

  Erre tud valaki valamilyen megoldást?

 23. Sziasztok!
  A problémám nekem is az mint az előttem szóló pár embernek, ha kapott azóta valaki választ legyen oly kedves ossza meg velem is. A gond a következő:
  A betöltött lapon nem tudok .swf-et futtatni, kiírja hogy hiba az oldalon, úgy csinál mintha töltene de nem történik semmi ( csak internet explorer-el produkálja, ugyanaz firefox-al és operával is tökéletes )
  Előre is köszi.

 24. Ez a js kód egyszerűen iframe használatával oldja meg a tartalom elhelyezését. :S

 25. Sziasztok !

  Nekem olyan problémám lenne, hogy a div-be betöltött tartalomban(egy php fájl) nem működik a „FancyBox”. Képgalériát próbáltam vele csinálni mert egyszerűen normálisan testre szabható

  (gallery.php –> echo ‘‘; val írja ki egy könyvtárban lévő képeket… )

  Önmagában a fájl működik normálisan, csak bele kell rakni a Fancybox-hoz szükséges cuccokat…,de div-be betöltve a képet sima link ként kezeli és új ablakban megnyitja.

  Lightbox2-vel tökéletesen működik minden, csak szeretnék mást használni.

  Ha valaki tudna valami megoldást, azt nagyon megköszönném !

 26. Köszönöm!
  Megintcsak sikerült gördülékenyen megépíteni a site-ot az instrukciók alapján.
  Nagyon örülök neki.
  Köszönöm

 27. Még az jutott eszembe, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy a meghívott oldal gombjának aktív legyen az állapota.
  Szóval amenüpontok li-kben vannak, és a meghívott li kapjon egy class-t (class=”active”), és így user-baráttá válik a menü.
  Erre van valamilyen megoldás, vagy tutorial?

 28. Csak egy tipp azoknak akiknek formázás nélkül tölt be:
  Ha a többi tartalmat is az index mellé a gyökérkönyvtárba teszed akkor jo lesz a formázás és nem kell foglalkozni anyit a linkekkel sem habár így elég sok fájlt lesz ott de így kikapcsolt JS-el is műkszik. Lehet hogy több problémára is megoldás lesz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét