Word generator linux alatt


Czakó Sebestyéntől kaptam nemrég egy levelet, amiben egy feladat megoldását küldte el azzal, hogy publikálhatom a lapon, hátha másnak is hasznos lesz hasonló probléma esetén.

A feladat az volt, hogy iratmintákat kellett generálnia linux szerveren, amit az ügyintézők megszemélyesítve ki tudnak nyomtatni. Sokat keresgélt a neten linuxon működő word generator után, de nem járt sikerrel, mivel legfeljebb HTML-t tudtak generálni amit a word ugyan megnyit, de nem lehet margót állítani, nem lehet rendesen élőfejet és élőlábat használni és még számos más probléma is felmerült.

Végül sikerült Sebestyénnek egy megoldást találnia, ami tisztán és gyorsan megszemélyesít egy dokumentumot, a kollegák szerkeszthetik a szöveget és más nem kell hozzá, hogy HTML-t generáljon belőle. A script mindössze 5 soros és mivel hasznos lehet más számára is, íme:

1
2
3
4
5
6
7
$file=file_get_contents("regi.rtf");
$now=date(’Y.m.d.);
// a #now szoveget keresi az rtf fileban es atirja
$file=str_replace('#now',$now,$file);
$new_file=fopen("uj.rtf",w);
fwrite($new_file,$file);
fclose($new_file);

A megoldást és a mailt ezúton is köszönöm Sebestyénnek!

Kapcsolódó bejegyzések:
 • A szerverről történő oldal-letöltéseket számolja. A működéshez PHP-t futtató szerverre lesz szükségünk. A scriptet be lehet illeszteni a …

 • Ma kollegámmal belefutottunk egy új project kapcsán abba, hogy egy lapról sitemap-t kellett volna generálni, de amit eddig használtunk ( Create your Google Sitem …

 • Felmerült ma délután egy kérdés és mivel hirtelen én sem tudtam rá a pontos választ, utánanéztem. A kérdés az alábbi volt: hogy lehet a böngészőt letöltési ablak …

 • Sokakban felmerülhet a kérdés (bennem többször is felmerült), hogy hogy lehetne naplózni, ha például az admin felületünkre próbálnak belépni. Itt leírom, hogy ho …

 • A HTTP specifikáció szerint a kliens feltölthet tetszőleges fileokat a szerverre, viszont ezt egy szerver-oldali programmal – jelen esetben egy PHP szkript – fel …

A cikket beküldte: Harder (http://blog.harder.hu)

2 hozzászólás

 1. asdf says:

  Mi összefüggés van a cím és a cikk tartalma között?

  Word? Az rtf formátum az egy kicsit általánosabb (és nyitottabb is), mint a Word natív fileformátuma.

  generátor? A belinkelt script módosít egy szöveges alapú tárolással megvalósított formátumú állományban egy konkrét mezőt. Milyen generálás?

  Linux alatt? A php nem csak ott futtatható… illetve linux alá talán nem a legkézenfekvőbb egy ilyen egyszerű scriptet egy másra jóval alkalmasabb eszközzel implementálni.

  És az eredeti problémafelvetéssel mi kapcsolatban van, hogy ez egy rtf-ben megváltoztatja az aktuális dátumra a számolt mezőként (#now esetén erre tippelek, hogy ez egy számított mező, ami betöltődéskor aktualizálódna alapban is) benne lévőt? Hol vannak itt iratminták, és hol van “megszemélyesítés”? Hogy megoldás ez arra a problémára, ill. miben több ez annál, ami html-t generálna, mert ugye ez sem változtat margót, stb?

  Lehet, hogy csak én nem értem, akkor hamu a fejemre, de perpill nem látom benne azt a kalibert, ami érdemessé tenné erre az oldalra történő megjelenését…

 2. Czakó Sebestyén says:

  Kedves asdf!

  Lehet a cikk cime felrevezeto, de maga a tartalom hasznos lehet.

  Ha egy word iratmintat kell megszemelyesitened es generalni belole egy masolatot akkor napokig olvasol webet es elsore sanszosan rossz iranyba indulsz el (en legalabbis azt tettem) Word iratmintat bookmarkokon keresztul COM-mal meg lehet szemelyesiteni. A fejlesztoi laptopomon XP van. Baromira orultem, 4 nap eltelt es masoltam is buzgon a linux szerverre, ahol – joggal – nincs COM. Eleg nagy ciki, foleg ha kozben (kozigazgatas) hatarozatokat kene kiallitani. Nosza ujabb web, es kiderult hogy a word binaris tarolasatol elteroen az rtf celravezeto lehet.
  A file_get_contents() fuggveny frankon beolvas egy filet-t textbe, de a word binaris kodjaval meg vagy love. Rtf viszont mukodik! Innentol uccu, osztalyvezeto ir egy iratmintat, FIX mezokkel teleszorod, es mukodik.
  Lehet en vagyok az egyetlen autodidakta noob aki ezt nem tudta, de lehet hasznos lesz masnak is. Harder ugy dontott, erdemes kitenni, igy kikerult. Ha egy hozzam hasonlo noob sporol vele 1 hetet, akkor nekem megerte.

Szólj hozzá
a Word generator linux alatt c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>