Mekkora gondot jelentenek a 404-es hibák?

A webmesterek bizonyára ismerik a Google Webmester Eszközökben megtalálható “Feltérképezés / Feltérképezési hibák” részt, ahol jól látható ha a googlebot 404-es linkre szalad.

Többször hallotttam visssza én is, hogy a 404-es hibák léte büntetéssel jár és azonnal javítani kell, de ez egyszerűen nem igaz. Kizárólag az, hogy 404-es oldalai is vannak egy site-nak, nem ad okot a büntetésre. Nemrégiben egy Google alkalmazott is cáfolta, hogy lenne ilyen büntetés:

A Google szerint a 404-es hibák nem rontják oldalunk helyezését

Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy a webmesterek körében évek óta tartja magát a tévhit, miszerint minél több 404-es oldal, illetve hiba található honlapunkon, a Google annál több büntetést oszt ki számunkra, illetve annál hátrébb sorolja weboldalunkat. A vállalat egyik embere, név szerint Gary Illyés azonban nemrégiben egyszer és mindenkorra eloszlatta ezeket a tévhiteket egy Twitter-bejegyzésben.

404-es oldalak léte és kezelése

Amikor ugyanis többen is a témával kapcsolatban kezdték el faggatni a Google szakemberét, az határozottan kijelentette, hogy aki úgy véli, hogy a 404-es hibák büntetést generálnak, az óriásit téved.

Mindezzel egyáltalán nem vetekszenek a logika határai sem, hiszen amennyiben a 404-es hibákért valóban büntetés járna, akkor a negatív keresőoptimalizálás során – merthogy ilyen is létezik – nagyon sokan kihasználnák a lehetőséget. Nem kellene mást tenni, mint egy konkurens oldalra olyan linket építeni, ami nem valós url-en épül, tehát 404-es hibát generál. Ezzel tömegesen lehetne hátraszorítani a keresési listákon a konkurens weboldalakat!

Mivel mindezzel a Google is tisztában van, ezért sem büntetik a SEO szempontjából azt, ha valakinek az oldalán gyakori a 404-es hiba, ami gyakran apró programozási bakikból kifolyólag is elszaporodhat.

A keresőóriás egyébiránt egyszer már 2011-ben is nyilatkozott hivatalosan ezzel kapcsolatban, akkor arról beszéltek, hogy a 404-es hibák a SEO tekintetében nem ártanak a weboldalnak, sőt a vállalat súgóoldalán is van ezzel kapcsolatos álláspont, ahol azt olvashatjuk, hogy az ilyen hibalehetőségeket biztonságosan figyelmen kívül lehet hagyni. A webmestereknek azért így is érdemes óvatosnak lenniük, hiszen a 404 általában strukturális hibára is felhívhatja a figyelmet, ami viszont már nagyon komoly forgalomcsökkenést produkálhat.

Tehát a 404-es oldalakra – főleg hogy ha a számuk hirtelen szaporodik meg – oda kell figyelni, általában valamilyen programozói vagy sitebuilderi baki áll mögötte. Viszont kizárólag a 404-ek miatt viszont nem fogsz büntetést kapni a Google szerint.

Na de azért azt is tegyük hozzá, hogy …

Közben volt a témában egy beszélgetésem egy sitebuilder barátommal, kiegészíteném még pár dologgal a cikket. A SEO-ban semmi sem egyszerű fekete-fehér, itt is vannak árnyalatok és sokat számítanak az arányok is.

A következőket inkább csak amolyan hangos szómenésnek szánom, vegyétek nyugodtan kézbe a billentyűzetet és írjátok meg, ha másképp gondoljátok vagy kérdésetek van a témával kapcsolatban.

1.) Bár önmagában a 404 miatt nem kap büntetést a lap, a 404-es lapok léte vagy létrejötte lehet már kapcsolatban olyasmivel, aminek a vége büntetés. Vegyünk egy példát:

Konkurencia brutál mennyiségű backlinket küldd a lapra, ennek egy része vagy egésze 404-es link lesz. Ebből már (lásd Pingvin algoritmus) lehet probléma, sajnos konkrét tapasztalat van arról hogy esik le egy lap forgalma napi 50 ezer látogatóról 5 ezerre majd 1 ezerre.

2.) A Google állásfoglalása egyes témákban/kérdésekben, a nagy publikum fele kiadott infók az elmúlt években többször is – khm…. szeretnék finoman fogalmazni – hamisnak bizonyultak. Nem mondom hogy a 404 kapcsán is ez a helyzet, de kezeljünk mindent picit feltételesen, amit a “nagy testvér” állít. :)

3.) Fontosak az arányok is. Talán nem mindegy, hogy a 404-es oldalak az összes indexelt oldalnak hány %-át jelentik … 100 db 404-es lap ugyanolyat gondot jelentene egy 200 oldalas sitenak és egy 2.000.000 oldalasnak?

4.) Vannak laptípusok amik esetében gyakoribb, megszokottabb a 404-es oldalak léte. Gondoljatok csak a webáruházakra, ahol termékek jönnek és mennek. Más oldalaknál viszont évekig nincs megszűnő oldal, mondhatni örökzöld tartalmai vannak. És ebből következik, hogy …

5.) A 404-es oldalak állandó részei a lapnak (mondhatni némi 404-es állomány jelenléte természetes) vagy hirtelen jelentek meg az indexben?

6.) A lap mérete, a kora, látogatottsága, előzményei és egyéb paraméterei stb… nagymértékben befolyálják a Google-t. Nem egyszer láttam arra példát, hogy egy fiatalabb oldal akkora “pofont” kapott a keresőtől valamiért, ami egy korosabb (és amúgy tényleg jó, frissített stb…) oldalnak meg sem kottyant.

stb .. stb …

A cikk elején lévő állítást tehát így fogalmaznám át:

Kizárólag a 404-es oldalak miatt nem kap büntetést egy honlap a keresőtől, ám a 404-es oldalak létrejötte (főleg ha hirtelen és nagy mértékben szaporodnak meg) okot ad arra hogy vizsgálat alá vesd a honlapodat. Elég jó eséllyel jelzi, hogy valami komolyabb gond van, ami miatt már kaphatsz büntetést.

A listát nagyon sokáig lehetne még folytatni és örülnék, ha Te is megírnád, mit a véleményed a témában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét