Blog: Avagy mi az és minek?

Számtalan mennyiségű blog létezik, de még is vannak olyanok, akik nem tudják hogy mi az a blog és hogy mire jó? Ebben a cikkben mind a kettő kérdésre válaszolok és mutatok nagyobb blog szolgáltatókat, ha valaki kedved kapna kipróbálni.

blog egy olyan periodikusan újabb bejegyzésekkel bővülő weboldal, amely ezek sorozatából áll, függetlenül attól, hogy mi az oldal témája, formája és hogy nyilvánosan elérhető-e. A bejegyzések leggyakrabban – de nem szükségszerűen – fordított időrendi sorrendben vannak. A blogok többsége nyilvános weblapként működik bármely internethasználó által elérhetően. Az eredeti „weblog” kifejezés a „web” és „log” (napló) szavak összetételéből keletkezett, ebből rövidült a mára bevetté vált blog avagy “binarylog” alak..

forrás: http://hu.wikipedia.org

A Blog témája, tartalma a szerzőtől függ, ami bármi lehet. Lehet napló, egy szervezet oldala vagy akár kommunikáció eszköze is lehet. A blogok gyakorlatilag semmiféle megkötéssel nem rendelkeznek, a szerző dönt mindenről. Hogy rövid/hosszú bejegyzések legyenek, legyen-e benne videó vagy zene. A blogoknál fontos szerepe van a linkelésnek, ezzel megkönnyítve a szerző munkáját. Továbbá jelentős a Hírcsatornák (FEED-ek) használata, amellyel az olvasók hírolvasókon egy oldalon tudják követni az új bejegyzéseket, hozzászólásokat hogy mindig naprakészek legyenek. Aki blogot kíván indítani, annak rengeteg választási lehetősége van, de ezekről később.

Mire jó egy blog?

A Blog kényelmes és egyszerű formája annak, hogy megossz a világgal bármit amit akarsz, legyen szó egy napi tevékenységről, randiról, találkozás a nagy Ő-vel vagy akár megoszthatod a világgal a fájdalmadat (nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek), amikhez akár hozzá is szólhatnak a vendégek. Az utóbbit nem ajánlanám senkinek, mert amilyen könnyen megosztod, olyan könnyen lehetsz áldozat is, sokan kihasználhatják ezt az érzést, de mindenki maga dönt.

Az előre telepített alkalmazások segítségével könnyen és egyszerűen oszthatsz meg képeket, videókat. Egy elterjedtebb a mobiltelefonról elérhető blogok is, így ha nem vagyunk gépközelben “újabb” telefonról meglátogathatjuk kedvenc blogunkat.

Fontos tudnivaló hogy ezek a blogok nem az anonimitásukról (mindent név és egyéb információk nélkül) híresek, így nem érdemes olyan dolgokat közzétenni, ami magánügy (lásd fentebb) vagy ami mást/másokat sért, mert könnyen kideríthető az illető neve és ha óvatlan volt, akkor szinte minden adata. Egy jó tanács! Csak olyat tegyünk közzé, amit nem szégyenlünk bevállalni a világ előtt. A “bevállalósabbak” esetleg nagyobb látogatottságnak örvendezhetnek, de akár több ellenséget is szerezhetnek.

A fentiek vonatkoznak akkor is, ha nem a saját blogunkban tesszük ezeket közzé. Vigyázni kell a regisztrált blogokra is. Elég vicces lenne ha egy társkeresőbe véletlenül a saját élettársunkkal beszélgetünk, aki a másik szobába már készíti a sokkolót vagy a viperát. Erre kicsi az esély, de nem árt ha vigyázzunk.

Ennek ellenére a Blog egy jó dolog, de ha körültekintő vagy, akkor semmi baj nem érhet se téged, se másokat.

Magáról a Blog készítésről

Blogot sokféleképpen lehet csinálni. Itt szeretnék pár információt adni, hogy a saját véleményem szerint hogyan kezdjünk neki.

Blog szolgáltatók

Először azt kell eldöntenünk, hogy mit szeretnénk elvárni a Blogtól. Ha csak egy egyszerű bejegyzéseket akarunk írni, akkor érdemes egy blogszolgáltatóhoz (BloggerBuzz!) regisztrálni. Minden kezdőnek és haladónak ajánlott, mivel a szolgáltatók lépésről-lépésre leírnak mindent és ha véletlenül elakadnál, akkor felveheted velük a kapcsolatod, ahol mindenben tudnak segíteni.

Természetesen ezeknek is van hátrányuk. Ezeknek a szolgáltatóknak nagyon erős szabályai vannak, ezek be nem tartása az oldal azonnali tiltásával, törlésével és akár jogi következményekkel járhat. Pár példa szabályokra: nem lehet reklámfelületet üzemeltetni, kevés szolgáltató engedi meg a másik oldalról hozott képek megjelenítését. Nagyon figyelnek a másolt képek, szövegek stb. másolására, ahol az eredeti szerző címét fel kell tüntetni (annyit megérdemel az eredeti szerző, ha már másolod a szövegét, hogy odabiggyeszted hogy honnan, kitől származik).

Tartalomkezelő rendszerek

Ha valami tartalmasabb blogot szeretnénk, bővebb lehetőségekkel, akkor ajánlatos CMS (tartalomkezelő rendszer) használata. CMS rendszer használata esetén nagyon teret kapunk blogunk létrehozásához. Itt akár már reklámozhatunk, linkelhetünk képeket és még sok minden mást is csinálhatunk. A blog létrehozása itt már összetettebb. Először is szereznünk kell egy tárhelyet. A tárhely lehet ingyenes és fizetős is. Vigyázni kell arra hogy a tárhely támogassa a tartalomkezelő rendszereket. Van lehetőségünk egyedi domain nevet (pl.: gabesz-meister.hu) használni, ha van domain nevünk és ha a tárhely engedélyezi annak használatát. A következő lépés a CMS kiválasztása. Vannak kifejezetten Blog létrehozására kitalált CMS-ek és vannak többrétegűek is. Többrétegű például a WordPress vagy a Joomla!. Annyit jelent a többrétegűség ebben az esetben, hogy ezek a CMS-ek nem csak Blogrendszerként, hanem a hozzájuk tartozó rengetek kiegészítőtől akár Portál vagy Fórum rendszerként is használható. Ezek megvalósítása hosszabb folyamat, de a rengeteg segédletnek és a leírásoknak köszönhetően szinte bárki meg tudja csinálni. De ha mégis segítségre van szükség, akkor forduljunk akár a tárhelyszolgáltatónkhoz akár a tartalomkezelő rendszer hivatalos magyar oldalához, ahol szívesen segítenek.

Akármelyiket is választjuk, biztosak lehetünk abba, hogy hamar találunk embereket, akik állandó látogatói lesznek a Blognak és így megismerkedhetünk új emberekkel is. Remélem ez a kis cikk hasznosnak bizonyult és most már könnyebben vágsz bele egy Blog létrehozásába.

1 hozzászólás

  1. Bár állítólag vannak a blogoknak íratlan szabályai, én ezeket is felrúgom. Van egy többé-kevésbé szakmai blogom, amelynek fő vonala a Photoshop, viszont erről nem lehet naponta új dolgokat írni, másrészt miért ne osszak meg néha valami személyes élményt is magamról?

    Akik rendszeresen olvassák a blogomat, azok ismernek annyira, hogy tudják, több dologgal is foglalkozom, ezért jól megfér egymás mellett (magánvéleményem) a személyes bejegyzés, a zene, valamint a zenei programokkal való foglalatosság is. Kísérletképp egy hónapja indítottam egy Adobe Audition videotutorial sorozatot, mert ilyen magyar nyelvű anyag még nincs, azonban az érdeklődés heveny hiányára, valamint a videó elkészítésének bonyolultságára való tekintettel ezt 3 videó után be is fejeztem.

    Lehet, hogy lesz még, amennyiben lesz rá igény – semmi nincs kőbe vésve.

    Továbbá ahhoz sem ragaszkodom, hogy naponta-kétnaponta írjak bejegyzést. Ha nincs mondanivalóm, én ezzel nem pocsékolom az időmet. Ha találok írnivalót Photoshop témában, úgyis nekifogok. Így vannak idők, amikor akár egy hónapon át nincs újabb bejegyzés. De szerencsére aki odatéved, annak van miből csemegézni a régi tutorialok között is. És természetesen minden a blogon feltett kérdésre válaszolok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét