Rank Math SEO plugin – TITLE (tipp)

Talán azzal illik kezdenem, hogy a Rank Math előtt hosszú-hosszú éveken keresztül elégedett felhasználója voltam az “All in One SEO Pack” keresőoptimalizálást segítő pluginnek, de mostanában kicsit elment felette az idő (vagy legalábbis az ingyenes verziója felett) és bejött a képbe olyan új, sokkal többet tudó vetélytárs, mint például a Rank Math SEO plugin.

Váltás az All In One SEO pack-ről a Rank Math-re

Elkezdtem utánaolvasni a neten és csupa jó értékelést és tesztet olvastam róla, így lassan eldőlt a kérdés (vacilláltam a AIO a Yoast és a Rank Math között, illetve még dícsérték sokan a SEOPress-t is) és végül is telepítettem a Rank Math plugint.

A telepítése teljesen simán lefutott és a beállítása is gyors és egyértelmű volt, gyakorlatilag végigvitt egy “varázsló”-n keresztül és importálta az AIO korábbi beállításait is.

Rank Math SEO plugin WordPress
Rank Math SEO plugin – WordPress weboldalak keresőoptimalizálásához tökéletes választás

2 problémába futottam bele összesen, amire nem találtam elsőre választ. Az egyik már menet közben meg is oldódott, hála a FB-os “WordPress fejlesztők és felhasználók csoportja” -ban Piller Balázsnak (aki a Rank Math egyik fejlesztője). Balázs engedélyével megosztanám a megoldást, talán másnak is hasznos lesz.

Title generálása az AIO esetében

Az AIO esetében a blogbejegyzések meta tartalmát (ezek között is most a “title”-ről lesz szó le lehetett generáltatni akkor is, ha azt nem állítottam be egyesével minden bejegyzés esetében. Így tehát 2 eset lehetett, ami eredményeképpen létrejött a Google által is indexelhető “title”.

  • vagy generálta automatikusan sablon alapján, például %post_title% | %blog_title%
  • vagy a blogbejegyzés írása közben megadtam egyedi “title”-t és ilyenkor ez lett az eredmény automatikusan: EgyediTitleTartalomAmitÉnÍrtamMeg | %blog_title%

Tehát a központilag meghatározott “title” sablon szerint a | %blog_title% -t akkor is hozzá generálta, ha ezt nem írtam az EgyediTitleTartalomAmitÉnÍrtamMeg után.

Mi ennek az előnye?

A legnagyobb előnye ennek a megoldásnak az, hogy a %blog_title% szinte soha nem változott (ez nálam maga a domain, tehát a tutorial.hu volt), ezért azzal nem is kellett foglalkoznom.

A “title” viszont gyakran lett egyedi, mert alapértelmezetten a blogbejegyzés címéből generálta a rendszer és ott nem feltétlenül néztem például a max karakterszámot, míg a “title” esetében azért erre illik ügyelni. Mivel tudtam, hogy a blogbejegyzéshez bármit írhatok, ahhoz a rendszer mentéskor hozzáteszi a %blog_title% -t (tehát a tutorial.hu -t), így nem kellett azzal vacakolnom, hogy ezt minden egyes blogbejegyzésbe beleírom.

Title generálása a Rank Math esetében

A Rank Math esetében is ugyanúgy meg lehet adni globálisan, hogy mi alapján generálja a title-t: %title% %sep% %sitename%

Viszont másképp működik, más elvet vall abban az esetben, ha nem hagyom, hogy automatikusan generálja a rendszer a “title”-t, hanem megírom én. Ebben az esetben a végleges “title” kizárólag az lesz, amit a blogbejegyzéshez írtam és semmi pluszt (esetemben a tutorial.hu-t) nem tesz hozzá.

Miért gond ez egy korábbi AIO felhasználónak?

Azért, mert így sok cikk esetében (főleg ha nagyobb oldalról van szó és nem csak 1-2-3 bejegyzést érint) változik a Google által indexelt korábbi “title”, hisz lemaradt a korábban automatikusan hozzáadott vége (tutorial.hu). Persze erre van olyan megoldás, hogy

  1. nyissam meg és szerkesszem az összes olyan bejegyzést, aminek egyedi “title” tartalmat adtam majd írjam hozzá azt, hogy “| tutorial.hu”
  2. nyissam meg és szerkesszem az összes olyan bejegyzést, aminek egyedi “title” tartalmat adtam és írjam a végére azt, hogy %sep% %sitename%

Az utóbbi persze egy fokkal ésszerűbb megoldás, de még mindig ott a gond, hogy adott esetben több tucat vagy több száz bejegyzést kell ilyen módon újraszerkeszteni.

A megoldás

A megoldásban végül is Piller Balázs segített az alábbi kódrészlettel, amit a theme könyvtárban található functions.php -ba kell elhelyezni:

/**
 * Add %sep% %sitename% if sitename is not in the title.
 * 
 * @param string $title
 */
add_filter( 'rank_math/frontend/title', function( $title ) {
	if ( strpos( $title, get_bloginfo( 'name' ) ) !== false ) {
		return $title;
	}
	return $title . ' ' . RankMath\Helper::replace_vars( '%sep% %sitename%' );
});

Így az történik, hogy a kód megvizsgálja, szerepel-e “title” tartalmában a blog neve és ha nem, akkor hozzá adja a %sep% %sitename% -t. Így nem kell újraszerkesztenem az összes ilyen bejegyzést, de nincs akadálya annak sem, hogy a későbbiekben például a használjam ezeket amikor egyedi “title”-t írok meg.

Szerintem ez így tökéletes megoldás lehet mindenkinek, aki vált AIO-ról Rank Math-re!

Rank Math support / FB csoport

Piller Balázs létrehozott egy magyar nyelvű csoportot a pluginnek, ahol lehet kérdezni és segítséget kérni: Rank Math SEO Magyar Közösség

illetve készült egy rendkívül részletes, gyakorlatok teljeskörű telepítése és használati, beállítási útmutató hozzá magyar nyelven amit itt lehet elérni: https://w11.hu/rank-math-seo-beallitasok/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét