Új snippet felvétele Aptana Studio-ban

Az aptana egy remek, eclipse alapú szerkesztőprogram, általában ajánlani szoktam másoknak akik munkájuk során 1-1 nagyobb projecten dolgoznak illetve ha SVN támogatásra van szükség és nincs kedve valakinek egy TortoiseSVN-t telepíteni.

Van egy hasznos tulajdonsága melyet a munka során szoktam használni, nevezetesen a “snippets” könyvtár (kódrészletek könyvtára), melyben több típusú (CSS, HTML, JS, XML stb..) segítség is van alapértelmezetten, ám újakat nem egyértelmű, hogy hogy lehet felvenni. Amikor szükségem lett volna rá hogy a snippets állományt bővítsem a saját munkám során keletkező és gyakran ismétlődő kódokkal, rákerestem a neten, mégis hogy lehet újakat felvenni. Ám valami eszement és nem is működő leírást találtam csak, úgyhogy most jöjjön egy annál egyszerűbb és gyorsabb módszer, amivel új snippeteket lehet felvenni ebben a programban.

Az új snippetet felvételének alapja egyébként az, hogy az egyes snippetek a számítógépeden mint fájlok vannak tárolva, és ezek másolásával illetve a tartalmuk szerkesztésével lehet újakat létrehozni.

aptana studio snippets view

Maga a Snippets könyvtár egyébként a “window/show view/other…” menüpontra kattintva az “Aptana views/snippets” alatt található meg, illetve itt lehet bekapcsolni a nézetet. Bekapcsolás után tetszőleges helyre/oldalra lehet pakolni egyszerűen “fogd és vidd” módszerrel.

A snippet view megnyitása

aptana studio snippet megnyitása

A snippet szerkesztése

Ha bármelyik snippet-t megnyitod szerkesztésre a snippet-re jobbegér gombbal kattintva és az “edit snippet” menüpontot választva, akkor a snippet fülére vive az egeret látszódik, hogy a számítógépen ez az állomány hol található meg mint fájl.

snippets útvonala

Nézzük meg az egyik snippet tartalmát, hogy is néz ki:

aptana snippets szerkesztése

Snippet típus I.

1
2
3
4
5
6
<!--
	category: HTML
	name: Wrap with <b>
	toolTip: Wrap with <b>
-->
<b>${selection}</b>

A commentezett rész első felében az van definiálva, hogy

  • mely típusú snippethez tartozik a megnyitott snippet (ez jelen esetben a HTML csoporthoz)
  • mi a neve (name), ez fog megjelenni a listában
  • mi a tooltip (ha fölé viszed az egeret, milyen szöveget írjon majd ki)
  • illetve maga a kód

A ${selection} részlet azért felel, hogy ha a snippetre úgy kattintasz rá, hogy egy szöveg illetve kódrészlet ki van jelölve, akkor azt ne törölje ki, hanem “vegye körbe” az új kódrészlet. Nem feltétlenül szükséges, hogy a snippet kódjában benne legyen, ám nincs is hátránya hogy benne hagyjuk.

Az új snippet esetében a fájl neve bármi lehet, igazából nincs jelentősége, minden fontosabb infó ami a programban megjelenik, az a snippet tartalmában van definiálva. Én maximum annyit tanácsolnék, hogy a fájlnevekbe fűzd bele a nevedet, hogy a későbbiekben könnyebben be tudd azonosítani, hogy mi az ami már alapértelmezetten benne volt a programban és mi az, amit te vettél fel. Egy géptelepítés vagy program újratelepítés során sokkal egyszerűbb lementeni és visszamásolni a saját kódrészleteidet, ha a fájlnevek alapján be tudod őket azonosítani.

Snippet típus II.

Nézzünk egy másik típusú snippetet, a textarea-sat

1
2
3
4
5
6
7
8
9
<!--
	category: HTML
	name: Insert <textarea>
	tooltip: Insert a <textarea> tag
	prompt(name): The value of the name attribute
	prompt(rows): The number of rows in the text area
	prompt(cols): The number of columns in the text area
-->
<textarea name="${name}" rows="${rows}" cols="${cols}"></textarea>

Az alábbi snippet beillesztéskor nem egyből szúrja be a kódot, előtte egy kis ablakot dob fel, melyben meg lehet adni a name, a rows és a cols értékét. Az egyes mezők tooltipjét a “prompt” sorok tartalmazzák. Ennek mintájára pl. könnyedén létre lehet hozni egy képbeszúrásos snippet-t:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<!--
	category: HTML
	name: Insert <img>
	tooltip: Insert a <img> tag
	prompt(url): a kép elérési útvonala
	prompt(width): a kép szélessége
	prompt(height): a kép magassága
	prompt(alt): a kép alt szövege
-->
<img href="${url}" width="${width}" height="${height}" alt="${alt}" />

Remélem hogy hasznosnak találtad ezt a kis leírást és ha nem is sok, de valamiféle segítséget tudott nyújtani a program kényelmesebb használatához.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ez eddig oks, de az ${url} ${width} stb… paramétereket hogyan adom fel neki?

    köszi

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét