WordPress 3.0 újdonságok

Lassan kijön az új WordPress 3.0 és ideje nekem is áttekinteni az újdonságokat, annak ellenére, hogy egy ideig még valószínűleg nem fogok váltani.

Kubrick theme helyett TwentyTen

Lecserélik az eddigi alapértelmezett Kubrick theme-t és helyette a TwentyTen theme jelenik meg install után. Számomra ez nem különösebben érdekes hír, eddig is azonnal cseréltem, ezentúl is fogom, úgyhogy kb mindegy mivel jön a wordpress.

kicsit bővebben az új theme-ről:
– 2 oszlopos elrend ahol a sidebar és a footer is widget-izálható (ejj de szép magyar szó)
– vízszintes dropdown menü
– Georgia/sans-serif betűk, ami a tipográfiát illeti
– mikroformátumok használata
– nagyobb hangsúlyt kapott a keresőoptimalizálás
– egyéni háttérképek
– egyéni header kép a post-thumbnail funkción keresztül

TwentyTen theme demo: http://wordpressfoundation.org/

A default admin név helyett egyedi név

Erről már írtam korábban, a biztonságnak nagyon jót tesz. Eddig ugye az alapértelmezett “admin” nevet kapta az wordpress tulaja, most már telepítéskor is egyedi nevet lehet választani, nem kell utólag adatbázisban turkálni.

Egyedi háttérkép

No ez az a funkció, amit bevallom nem értek, lehet látnom kéne működés közben. Mármint azt nem értem, hogy mi értelme van (lehet segíteni aki tudja, írja meg pls egy hozzászólásban). Oké, adminon megadhatom hogy mi legyen a body háttérképe, hogy hova rendeződjön (left/center/right), be lehet állítani az ismétlődését illetve hogy fixed vagy scroll, de ennyi …. szerintem értelmetlen, mindez 1 sor a CSS-ben.

WordPress és WordPress MU összeházasítása

Ez már egy érdekesebb dolog, hisz eddig ezek ketten egymás mellett futottak és nem volt felhőtlen a helyzet pl. a pluginek terén. Ezentúl a központi fejlesztésnek köszönhetően megszűnnek ezek a gondok és vígan készíthetjük a tucatnyi blogot 1 install-ból.

A multisite funkció egyébként nem elérhető alapértelmezetten, be kell kapcsolni, de nem egy nagy kaland.

Bekapcsolásához a wp-config.php fájlba fel kell venni az alábbi sort:

1
define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

Ezután a wordpress adminisztrációs felületén a tools / network részen beállítani.

A multisite domain beállításaival kapcsolatban ezt a bejegyzést ajánlom: WordPress 3.0: Multisite Domain Mapping Tutorial

Javított taxonómia kezelés

Ez már a WordPress 2.9-ben is elérhető volt, de most még kényelmesebb lett a használata. Bővebben itt érdemes olvasni róla, elég átfogó leírás: Introducing WordPress 3 Custom Taxonomies

Javított menükezelés

Beemelik a WooThemes ajax-os menükezelését és mostantól kezdve sokkal rugalmasabban lehet kezelni, szerkeszteni az egyedi menüket is. Még arra is van lehetőség, hogy a menüket widget-ként illesszük be a honlapba (oldalsáv, footer stb…)

A saját, testreszabott menük használatához először a funkciót kell engedélyezni a “function.php” fájlban az alábbi kódrészlet beillesztésével:

1
add_theme_support('nav-menus');

Ezután az adminban az Appearance / Menus részen tudsz saját menüket létrehozni, és ezeket beilleszteni a lapba az alábbi módon:

1
<?php wp_nav_menu(array('menu' => 'Testreszabott menu')); ?>

Egyedi tartalomtípusok

Az alapértelmezett post és page típusokon kívül egyéb tartalom típusokat is létre lehet hozni, ezzel kapcsolatban ajánlom az alábbi bejegyzést: Custom post types in WordPress

Ezek voltak a “nagyobb” újdonságok, de számtalan kisebb is várható, pl.

Welcome guide

Telepítés után egy “welcome guide” segít megismerni a WordPress 3.0-t

Author tempate-k

Ahogy eddig a kategóriákhoz is egyedi template-eket lehetett beállítani (category-kategorianeve.php), ezentúl a szerzőkhöz is megtehetjük ugyanezt, pl. az alábbi módon: “author-harder.php”

Rövidlinkek (shortlink)

A wordpress egy rövidlinket is generál a bejegyzéshez. Twitter/facebook/stb.. usereknek hasznos lehet majd.

Feed linkek

Eddig a theme készítés során az alábbi módon kellett megadni a feed-eket generáló kódrészletet:

1
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="<?php bloginfo('name'); ?> RSS Feed" href="<?php bloginfo('rss2_url'); ?>" />

Ezentúl erre nincs szükség, elég ha a “functions.php“-ba veszed fel ez a sort:

1
add_theme_support( 'automatic-feed-links' );

Ha a header-ben megvan a wp_head(), akkor a fenti sor eredményeképpen a lapon mindenhol meglesznek az alapértelmezett feed linkek, a comment feed-ek, a kategória feed-ek, a tag feed-ek.

Nagyjából ennyi, ha kimaradt volna valami, írjátok meg nyugodtan és érdekelne, hogy ki melyik funkciónak örül a legjobban.
Én a javított menükezelésre és az egyedi tartalomtípusokra vagyok a legkíváncsibb.

10 HOZZÁSZÓLÁS

 1. a nav menu és a cutom taxonomies szerintem igazán nagy dobás lesz. Megnyitja a kaput, hogy a wordpress ne csak blogmotor legyen. Egy ilyen custom “cikk” típus ideális lehet, profil adatlapnak, webshop/katalógus terméknek, portfóliónak, fórumnak és még lehetne sorolni. A Nav menus, meg szintén ezek kiszolgálásához kell.

  A multisite szintén jó dolog, sosem értettem miért külön fejlesztik.

  Egyedi háttérkép: nyílván azoknak a felhasználóknak egy kis “nice2haveFeature” akik az “1 sor a css-ben” -ből csak az “a” szót értik :)

 2. A pontos dátumát nem tudom, de mivel emlékeim szerint májusra ígérték (először), majd június lett belőle és végül az utolsó infók szerint jövő héten várható – nemsokára lehet letölteni. :)

  Itt elérhető a jelenlegi állapota
  hxxp://core.trac.wordpress.org/milestone/3.0

  Addig is ha ismerkedni szeretnél vele, le lehet tölteni a magyar wordpress 3.0 beta 2-t is innen:
  hxxp://hu.wordpress.org/wordpress-3.0-beta2-hu_HU.zip

 3. egy cseppet utánakerestem és úgy írták h július 14.-én vagy azon a héten jelenik meg, de ez nem 100%

 4. … és tervezed frissíteni a blogod vagy egyelőre nem váltanál? (én egy ideig még kihagyom azt hiszem)

 5. először még kipróbálom, most az rc2-es változatnál nemtudom telepíteni. Ha sikerül adok egy linket fh-val és jelszóval

 6. Localhost-on én is kiprobalom majd, de élesben egyelore nem kockáztatom meg, hogy a jól beállított 2.9-est hazavágjam és valszeg a pluginek miatt is várni kell majd, hogy ne legyen gond. :)

 7. Hát, mivel az RC-k elég régóta kint vannak, talán nem lesz nagy gond plugin ügyben. Tudok olyanról, aki már most élesben használja az RC-s verziót :D

 8. Utoljára pluginok kapcsán azt olvastam, hogy pl. az all in one seo pluginnal meghal a wp, de lehet hogy azóta kijavították.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét